Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

"Nevežis" tomēr saņem atļauju startēt Lietuvas līgā

Andrejs Siliņš

"Nevežis" tomēr saņem atļauju startēt Lietuvas līgā
Foto: lkl.lt

Lai gan vēl pagājušajā nedēļā tika ziņots, ka Ķēdaiņu "Nevežis" jaunajā sezonā netiks pielaista dalībai Lietuvas Basketbola līgā (LKL), līgas vadība tomēr mainījusi lēmumu un "Nevežis" arī 18. sezonu pēc kārtas drīkstēs spēlēt Lietuvas klubu elitē.

Ķēdaiņu "Nevežis" nepiedalījās 15. jūlijā notikušajā līgas valdes sēdē un līdz 15. augustam neiesniedza nepieciešamos dokumentus līgas licences iegūšanai. Pagājušajā nedēļā LKL paziņoja, ka licences saņēmuši visi pārējie klubi, bet "Nevežis" nav pielaista startam jaunajā sezonā. Tā kā LKL sezonas spēļu kalendārs jau bija publicēts, līgai bija jālemj, kā mainīt radušos situāciju.

Kā viens no variantiem bija pēdējā brīdī vēlreiz uzrunāt kādu no Nacionālās jeb otrās līgas klubiem. Pagājušajā sezonā izkrita "Šiauliai", taču ne Nacionālās līgas čempione "Sūduva-Mantinga", ne sudraba medaļniece "Vytis" nebija spējīgas izpildīt LKL prasības, un Šauļi saglabāja vietu elitē. Arī tagad nekas nebija mainījies, un neviens no uzrunātajiem Nacionālās līgas klubiem nevēlējās steigā mēģināt izpildīt prasības, lai startētu LKL.

Vēl vienā ārkārtas sēdē LKL klubu īpašnieki šīs nedēļas sākumā nobalsoja par licences piešķiršanu "Nevežis" klubam. Tas notika pēc tam, ka iepriekšējie Ķēdaiņu kluba īpašnieki panāca vienošanos ar jaunajiem investoriem - iepriekš abas puses nespēja vienoties par kluba parādu nomaksu (tiek lēsts, ka parādaistības mērāmas pusmiljona eiro apmērā, bet jaunie investori sākotnēji nevēlējās iesaistīties to dzēšanā).

Uzreiz pēc kluba pielaišanas LKL parādījušās arī vairākas ziņas par komandu. Tās galvenais treneris būs 37 gadus vecais lietuvietis Mariuss Kiltinavičs, kurš iepriekš lielākoties strādājis Nacionālajā līgā, tur divreiz izcīnot čempiontitulus.

Par pirmo jaunpienācēju kļuva 214 centimetrus garais centrs Vinijs Okou - 22 gadus vecais basketbolists iepriekšējos četrus gadus pavadīja Malagas "Unicaja" sistēmā. Lielās komandas rindās Okou 2017. gadā kļuva par ULEB Eirokausa ieguvēju, bet nākamajā sezonā aizvadīja 11 spēles Eirolīgā. Pagājušajā sezonā Okou atkal spēlēja Eirokausā, vidēji laukumā pavadot vien piecas minūtes.

Tāpat dzimtenē atgriezies 2017. gada LKL labākais cīnītājs par atlēkušajām bumbām (7,8 bumbas) Juliuss Kazakausks. 28 gadus vecais uzbrucējs pagājušo sezonu pavadīja Latvijas-Igaunijas līgā, pārstāvot Tartu universitātes komandu (14,8 punkti, 8,5 bumbas zem groziem). Tāpat klubam jau iepriekš bija līgumi ar diviem vietējiem spēlētājiem - Ignu Labuti un Juozu Balčūnu.

Pagājušajā sezonā "Nevežis" palika priekšpēdējā devītajā vietā LKL, izslēgšanas turnīram nekvalificējoties. Kopš ienākšanas LKL 2002. gadā Ķēdaiņu augstākais sasniegums bijusi ceturtā vieta 2006. gadā. Tāpat komanda divreiz triumfēja Baltijas līgas Izaicinājuma kausā (2005, 2008), bet 2017./2018. gada sezonā līdz šim vienīgo reizi startēja ārpus Balrijas, piedaloties FIBA Eiropas kausā, kur iekļuva otrajā grupu turnīru kārtā.

Tosezon īsu brīdi klubu pārstāvēja Rihards Kuksiks, bet vēlāk arī Kārlis Apsītis.

Izmantotie resursi:
https://www.lkl.lt/