Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

"US Open" pirmās dienas gaidītākais mačs – Šarapova pret Halepu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"US Open" pirmās dienas gaidītākais mačs – Šarapova pret Halepu
Marija Šarapova
Foto: Sipa USA/Scanpix

Jau "US Open" 1. kārtā izloze saveda kopā bijušo ranga līderi un 2006. gada čempioni Mariju Šarapovu un šobrīd vistuvāk reitinga virsotnei esošo Simonu Halepu. Abas sacentīsies pirmās dienas vakara sesijas sākumā, kas būs neilgi pēc plkst. 2:00 plānotās atklāšanas ceremonijas.

Sākoties sezonas pēdējam "Grand Slam" turnīram, uz reitinga 1. vietu pretendē uzreiz astoņas tenisistes. Skaitot zaudētos punktus, kas dzēsīsies pēc "US Open", šobrīd vistuvāk virsotnei ir šovasar jau četras iespējas tur tikt neizmantojusī Simona Halepa. Rumānietei ir 165 punktu pārsvars pār Garbinji Mugurusu un +555 attiecībā pret Eļinu Svitoļinu. Pašreizējā līdere Karolīna Pliškova, kura pērn ar tikšanu līdz finālam ieguva 1300 punktus, provizoriski atrodas vairs tikai 4. vietā, distance līdz Halepai – 865 punkti.

Reitinga punkti šobrīd pat vairāk svarīgi ir Marijai Šarapovai, kura pēc dopinga diskvalifikācijas izciešanas, nospēlējot tikai deviņus mačus, joprojām atrodas pārāk zemu, lai tiktu WTA līmeņa turnīros (Mašai šobrīd 146. vieta), neskaitot pavisam vājus "International" turnīros (piemēram, Taškena), kādos viņa nespēlētu pat liela izmisuma gadījumā.

Iepriekš paudusi apņemšanos spēlēt kvalifikācijās, Šarapova arvien to nedara, baudot savas milzīgās slavas priekšrocības, kas viņai dod "wild card". Protams, ne visos turnīros, bet lielākajā daļā sacensību viņa tiek iepriecināta. "French Open", kur viņa uzvarējusi divreiz, Šarapovai "wild card" atteica, bet "US Open", kur viņai viens tituls, palīdzēja.

Šobrīd Šarapovai ir piešķirta arī oktobrī gaidāmā Pekinas "Premier Mandatory" turnīra "wild card". Zaudējums "US Open" 1. kārtā viņai dotu tikai 10 punktus, kas neļautu veikt būtisku kāpumu rangā.

Šarapova iespaidīgi dominējusi savstarpējās attiecībās pret Halepu, iekrājot perfektu 6-0 bilanci. Tāda statiska nav pārsteigums, zinot Šarapovas uzbrukuma spēli, kas ir pietiekami spēcīga, lai tiktu galā ar Simonas aizsardzību. Tiesa, šobrīd vairāk nekā jebkad agrāk Šarapovas perfektajai sērijai nav milzīga svara, izņemot tikai psiholoģisku pārsvaru.

Šarapova nevienā no šogad nospēlētajiem mačiem (bilance: 6-3) nav atstājusi labu un draudīgu iespaidu. Krievijas tenisiste Ņujorkā ieradusies bez spēļu prakses un savainojuma problēmām (kreisā roka). Šie apstākļi Halepai pirmoreiz septiņās cīņās pret Šarapovu ļauj būt favorītes statusā – 1.45-2.80 (11.lv versija).

1. kārtā ir vēl viens grandu duelis – Petra Kvitova pret Jeļenu Jankoviču. Viņas tiksies jau dienas pirmajā spēlē, proti, plkst. 18:00. Kvitovai vasarā bija pozitīva atgriešanās pēc saduršanas incidenta, šosezon uzvarot tikai otrajā turnīrā, kas notika Birmingemā. Kopš tā laika Petra pamatīgi buksē, iekrājot negatīvu 4-5 bilanci un nevienā turnīrā nespējot gūt vairāk par vienu uzvaru, turklāt pēdējos divos mačos zaudējumi bez iebildumiem – Sinsinati 2:6, 3:6 pret Slounu Stīvensu un Ņūheivenā 2:6, 1:6 pret Šuaju Džanu. Kvitovas galvenā problēma šobrīd ir vājā fiziskā kondīcija.

Kvitova ar Jankoviču tikusies septiņas reizes, esot vadībā ar 4-3. Tiesa, Jankoviča bija pārāka vienīgajā "Grand Slam" spēlē, turklāt Kvitovu uzveica Vimbldonā, kur čehietei ir divi tituli. Jankoviča 2015. gada vasarā bija pārāka ar 3:6, 7:5, 6:4. Abas kopš tā laika nav tikušās. Lai arī Kvitovai šobrīd ir izturības problēmas, Jankoviča ir daudz sarežģītākā, teju bezcerīgā situācijā.

Jau vairākas sezonas mokoties ar muguras savainojumu, serbietes regress ir skaidri redzams. Viņa zaudējusi septiņas no pēdējām astoņām spēlēm (vienīgā uzvara pret ceturtajā simtā esošu ķīnieti). Jankoviča uzvarējusi tikai četrās no pēdējām 18 spēlēm! Lai vai kā, Kvitovas pašreizējais līmenis liek justies piesardzīgi pat pret tik sliktā formā esošu Jankoviču.

Tajā pašā laikā turnīru sāks Vimbldonas čempione un aizpagājušajā nedēļā Sinsinati uzvarējusī Mugurusa, kurai tikšanās ar Varvaru Ļepčenko. No pirmās dienas mačiem var izcelt arī pērn Ņujorkā ceturtdaļfinālu sasniegušās Anas Konjuhas spēli pret jaudīgās serves īpašnieci Ešliju Bārtiju, kura pēc karjeras atsākšanas spēlē dzīves produktīvāko tenisu.

Vīriešu turnīrs šogad pamatīgi cietis no elites spēlētāju atteikumiem – no pirmā piecinieka startēs tikai divi, un abi spēlēs otrdien, kad pirmās cīņas plānotas Rodžeram Federeram un Rafaelam Nadalam. Abi ielozēti vienā zarā, kas sastāva ziņā ir daudz spēcīgāks par šodien spēlējošo otro pusi.

Galvenie favorīti uz tikšanu finālā no šīs puses, kur ceļu atbrīvoja gurna savainojuma upuris Endijs Marejs, ir 2014. gada čempions Marins Čiličs un fantastisku sezonu spēlējošais Aleksandrs Zverevs. Savainojumu nomāktajam un bez spēļu prakses esošajam horvātam šodien mačs pret vietējo spēlētāju Tenisu Sandgrēnu, bet Vācijas talants sacentīsies ar Barbadosas labāko spēlētāju Darianu Kingu.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-28 13:21, pirms 7 gadiem
Attiecīgi, Nadala zars kā 1.numuram, ir ļoti smags līdz Rodžeram

     [+] [-]

, 2017-08-28 15:28, pirms 7 gadiem
Mana prognoze- Halepa uzvarēs 3 setos.

     [+] [-]

, 2017-08-29 05:56, pirms 7 gadiem
Tas bija kaut kas finālmačam līdzīgs! Domāju Šarapovai ir visas izredzes paņemt US Open!