Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Francijas klubi pretojas globālā regbija kalendāra izveidei

Juris Miņins
Juris Miņins

Francijas klubi pretojas globālā regbija kalendāra izveidei
Foto: SIPA/Scanpix

Francijas augstākās regbija līgas ("Top 14") klubi nav mierā ar Starptautiskās regbija savienības ("World Rugby") piedāvājumu par vienotas regbija sezonas izveidi, jo uzskata, ka tādējādi cietīs finansiālus zaudējumus.

Regbijs ir viens no nedaudzajiem sporta veidiem, kuram nav vienotas sezonas struktūras, proti, katrā reģionā vai pat valstī regbija sezona notiek atšķirīgos laikos. Eiropā ierastais formāts ir rudens-pavasaris, kamēr dienvidu puslodes valstīs regbijs tiek spēlēts pēc sistēmas pavasaris-rudens.

Lai gan arī pie šādām sezonas norises laiku atšķirībām pasaules vadošās izlases ir spējušas atrast iespējas, lai gada laikā aizvadītu savstarpējos mačus un reģionālos turnīrus, kopumā gan vienota globālā kalendāra neesamība ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas daudzu ekspertu vērtējumā traucē gan loģiskākas starptautiskās sezonas izveidei, gan spēles attīstībai kopumā. Tieši tāpēc "World Rugby" jau daudzus gadus runā par to, ka ir jāpanāk vienošanās, kas ļautu visā pasaulē regbija sezonu aizvadīt vienā laikā.

Pašlaik, kā ziņo Jaunzēlandes mediji, šī ideja gan ir apstājusies un galvenie tās pretinieki ir Francijas "Top 14" čempionāta klubi, kuri nevēlas sezonu sākt ziemā un turpināt līdz nākošā gada vasaras izskaņai. Šādu lēmumu viņi pamato ar ekonomiskajiem zaudējumiem. Kā tiek ziņots, ir veikti pētījumi un aprēķini, kuros atklājies, ka, ja tiek pieņemtas šādas izmaiņas, tad daudziem Francijas klubiem var nākties bankrotēt. "Top 14" pārstāvji arī ir norādījuši, ka viņu lēmums neatbalstīt esošo piedāvājumu ir galīgs un netiks mainīts.

Jāpiebilst, ka pavisam nesen arī Anglijas Premjerlīgas komandas nebija mierā ar "World Rugby" vienotas globālās sezonas piedāvājumu un abas organizācijas jau bija saņēmušas gana lielu kritikas devu par savu nostāju no dienvidu puslodes valstu regbija funkcionāriem.

Interesants gan ir vēl viens aspekts sarunās par jauna globālā kalendāra izveidi, proti, Francijā un Anglijā, pretēji, piemēram, dienvidu puslodē vai Īrijā ierastajam, spēlētāji līgumus paraksta nevis ar savām regbija savienībām, bet klubiem, tāpēc šo klubu viedoklis noteikti ir jāņem vērā sarunās par jauno sezonas formātu. Neskatoties uz šo acīmredzamo faktu, "World Rugby" savā darba grupā, kas nodarbojas ar jaunās sezonas plāna izstrādi, pagaidām nav uzaicinājusi, ne Premjerlīgas, ne "Top 14" pārstāvjus.

Jaunais globālais regbija kalendārs ir nepieciešams ne tikai, lai sporta veidā tiktu ieviesta kāda noteikta sezonas struktūra, bet arī tāpēc, lai varētu tikt rīkots Desmit nāciju kauss, t.i., vienā turnīrā apvienojot kā Sešu nāciju kausa, tā Regbija čempionāta komandas, kam būtu jākļūst par vēl vienu svarīgu regbija sezonas turnīru un jāpiesaista liela televīziju un sponsoru interese.

Tāpat tiek runāts, ka jaunā sezonas struktūra ļautu daudz aktīvāk attīstīt nosacītās otrā ešelona komandas, iekļaujot tās vienā sistēmā.

Izmantotie resursi:
https://www.ultimaterugby.com/
https://www.stuff.co.nz/