Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1544, Did:0, useCase: 3

Lietuvas basketbola leģenda Marčuļonis ievēlēts Eiropas Parlamentā

Andrejs Siliņš

Lietuvas basketbola leģenda Marčuļonis ievēlēts Eiropas Parlamentā
Šarūns Marčuļonis. Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Parlamenta vēlēšanas nesa labas ziņas bijušajam lietuviešu basketbolistam Šarūnam Marčuļonim - Basketbola Slavas zāles iemītnieks nākamos piecus gadus varētu veikt Eiropas Parlamenta deputāta pienākumus, taču Marčuļonis no šīs iespējas atteicies.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās Lietuvā uzvaru svinēja Tēvijas savienība/Lietuvas Kristīgie Demokārti, kas saņēma nepilnus 20% balsu (ievēlēti trīs deputāti). Otrā ar 15,93% balsu bija Lietuvas sociāldemokrātu partija, bet trešā ar 12,60% balsu bija Lietuvas Zemnieku un Zaļo savienība. No šiem politiskajiem spēkiem ievēlēti pa diviem deputātiem. Savukārt pa vienam deputātam būs no Darba partijas (9,04%), Lietuvas Republikas liberāļu kustības (6,55%) un Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas (5,54%).

Starp 11 eiroparlamentāriešiem būs vairāki debitanti, un viens no viņiem būs Šarūns Marčuļonis. Izcilais basketbolists vēlēšanās startēja no "zaļzemnieku" saraksta, ieguva vairāk nekā 32 ar pusi tūkstošus balsu, kas bija otrais lielākais balsu skaits savā partijā, līdz ar to arī Marčuļonis nopelnīja vietu Eiropas Parlamentā. Tomēr vēlāk Marčuļonis paziņoja, ka iespēju neizmantos, līdz ar to atbrīvojot vietu citam kandidātam no savas pārstāvētās partijas.

54 gadus vecais Marčuļonis savulaik astoņus gadus pavadīja Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), pārstāvot Goldensteitas "Warriors", Sietlas "SuperSonics", Sakramento "Kings" un Denveras "Nuggets" vienības. Savā labākajā sezonā - 1991./1992. gada sezonā - Marčuļonis "Warriors" rindās vidēji guva 18,9 punktus un atdeva 3,4 rezultatīvas piespēles, bet tā gada izslēgšanas turnīrā vidēji izcēlās ar 21,3 punktiem un 5,0 piespēlēm.

Tāpat Marčuļonis bija viens no pamatlicējiem Lietuvas basketbola tradīciju turpināšanai pēc neatkarības atgūšanas, palīdzot Lietuvas izlasei izcīnīt 1992. gada Barselonas olimpisko spēļu bronzu, to pašu atkārtot pēc četriem gadiem Atlantā, kā arī izcīnīt Eiropas čempionāta sudrabu 1995. gadā. 2014. gadā Marčuļonis tika iekļauts Džeimsa Neismita vārdā nosauktajā Basketbola Slavas zālē, bet gadu vēlāk - FIBA Slavas zālē.

Vēl spēlētāja karjeras gados Marčuļonis uzsāka aktīvu darbību arī ārpus profesionāla sportista gaitām, iesaistoties viesnīcu biznesā, kā arī citās uzņēmējdarbības jomās. Marčuļonis bija Lietuvas Basketbola līgas dibinātājs un pirmais prezidents, Ziemeļeiropas līgas dibinātājs un komisārs, kā arī izveidoja savu basketbola skolu. Gan viesnīca, gan basketbola skola pirms pāris gadiem tika slēgtas.

Izmantotie resursi:
https://bnn-news.com/