Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Kurtejans: "Mārcis Ošs ir trenera sapnis - tālu met autus, sit golus..."

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Kurtejans: "Mārcis Ošs ir trenera sapnis - tālu met autus, sit golus..."
Aleksandrs Kurtejans
Foto: Raitis Supe

Sestdien "SynotTip" futbola Virslīgas 10. kārtas spēlē "Jelgava" ar 1:0 apspēlēja "Ventspili". Piedāvājam abu komandu galveno treneru, kā arī "Jelgavas" futbolista Mārča Oša sacīto pēc spēles.

Pols Ašvorts, "Ventspils" galvenais treneris: "Vispirms vēlos apsveikt "Jelgavu" - šī komanda mūs apspēlēja, spēlējot savā futbola stilā, un šis viņu stils bija efektīvāks nekā mūsu stils, jo viņi uzvarēja. Protams, tai pašā laikā mums bija trīs labas iespējas, kuras varējām izmantot. Varu teikt, ka esmu neapmierināts ar spēli un ar mūsu sniegumu, taču sezona ir ļoti gara. Esam izcīnījuši kausu un liela daļa sezonas mums vēl ir priekšā. Sagaidu no spēlētājiem raksturu, tāpat raksturu no kluba personāla. Mums ir jāparāda raksturs, mums ir jāapsēžas un jāizanalizē spēle un jāskatās, kurp varam doties tālāk.

Šodien mums bija jāmaina shēma, jo divi mūsu malējie spēlētāji Vaskovs un Niko [Boranijasevičs] nevarēja spēlēt un mums bija tikai Tīdenbergs. Šodien nebijām pietiekami efektīvi un nevar teikt, ka tas bija tikai citādas shēmas dēļ. Drīzāk tas bija "Jelgavas" piekoptā stila dēļ. Ielaidām muļķīgus vārtus, pēc tam veidojām iespējas, taču nenospēlējām pietiekami labi, lai uzvarētu."

Aleksandrs Kurtejans, "Jelgavas" galvenais treneris: "Vēlos pateikties komandai un puišiem, jo, neskatoties uz kadru problēmām, spējām parādīt raksturu. Spēle bija ļoti smaga un šai mačā svarīgākais bija pacietība, koncentrēšanās un stingra to prasību izpilde, par kurām bijām vienojušies. Jau sākumā plānojām ātru pāreju uzbrukumā, izmantot standartus. Momentu mums varbūt nebija pārāk daudz, taču svarīgākais, ka izcīnījām uzvaru. Vēlreiz paldies futbolistiem par parādīto raksturu, vēlmi, disciplīnu - visu, kas nepieciešams, lai tiktu pie pozitīva rezultāta. Šodien uzvara bija vajadzīga kā svaiga gaisa malks. Šodien to sasniedzām, esam laimīgi - sezona ir gara, secinājumus izdarīt ir par agru, tāpēc tagad svarīgākā ir nākamā spēle."

Mārcis Ošs, "Jelgavas" aizsargs: "Pirms spēles zinājām, kāda situācija ir turnīra tabulā. Iepriekšējo spēli pret Liepāju mēs pilnībā izgāzām un šodien nācās atdot visu. Visu vai neko! Iztrūka daudz spēlētāju, bet tas mūs tikai motivēja. Kā redzējāt, katrs laukumā atdeva visu, ko varēja. Šodien parādījām to spēli, ko "Jelgava" vienmēr cenšas parādīt - maksimāla pašatdeve, cīņasspars, neatlaidība. Šodien tas atmaksājās un turpinām cīņu par trijnieku. Nekur neatpaliekam un tāds arī ir mūsu mērķis - turēties turpat augšā. Kā treneri teica, sezona ir gara un, ja turēsimies līdzi, viss izšķirsies sezonas beigās."

Pēdējās sešās spēlēs Virslīgā jums ir tikai viena uzvara un tikai trīs gūti vārti. Vai kausa izcīņa jūs ietekmēja negatīvi vai galvenie iemesli ir citi?
Ašvorts: "Nedomāju, ka kausa izcīņa negatīvi mūs ietekmēja šodien. Jā, kausā guvām divus savainojumus, bet visādi citādi nedomāju, ka tas šodien bija iemesls - mums bija sešas brīvas dienas. Varbūt citās iepriekšējās Virslīgas spēlēs šajā ziņā bija mazliet citādi, jo divu mēnešu garumā bija spēle ik pa četrām dienām. Tā ka tobrīd tas varbūt negatīvi ietekmēja. Šodienas spēlē kausa izcīņu nevaram vainot."

Teicāt, ka turpinājumā jāparāda raksturs. Bet vai ir konkrētas praktiskas lietas, kuras būtu jāuzlabo?
Ašvorts: "Jā, protams! Ir daudz lietu, kuras varam uzlabot. Mums jāatgriežas mājās, jātiek uz treniņlaukuma, un es redzu daudz lietu, ko uzlabot. Pēc tam šie uzlabojumi jānodemonstrē nākamajā spēlē."

Kā ir spēlēt ar masku - divcīņas, elkoņi, spēle ar galvu?
Ošs: "Maska pilnībā netraucē divcīņās - es tās nedrīkstu zaudēt, to nevar pieļaut. Jūtos drošāk, nebaidos likt galvu kur pagadās, jo maska to aizsargā. Maska nekādas problēmas nesagādā - varbūt tikai grūtāk nokontrolēt bumbu, bet šodien mūsu stils bija spēlēt otrajā stāvā un maska tikai palīdzēja."

Ar Karlsonu [arī viņam ir maska - aut.] tev droši vien bija viena kopīga tēma?
Ošs: "Ģirts, ja godīgi, divcīņās neielaidās un baigi daudz cīņas pret viņu nesanāca. Tāpēc grūti komentēt. Bet šodien bija pietiekami daudz divcīņu, kas šodien bija jāuzvar un to arī izdarīju."

Vai Karlsons ar masku var spēlēt otrajā stāvā?
Ašvorts: "Viņam ir mazliet grūti adaptēties šai maskā - Mārcis [Ošs] pie tās pierada, iespējams, nedaudz ātrāk nekā Ģirts, kurš daudz izlaida."

Vai piekrītat, ka šobrīd "Jelgavai" visvairāk trūkst stabilitātes? Pēc uzvaras nāk zaudējums un otrādi.
Kurtejans: "Stabilitātes trūkst, jo tam ir nepieciešams laiks. Gatavošanās sezonai bija laba, lai kaut ko iespēlētu, taču lai būtu stabila saspēle katrā spēlē, vajadzīgs laiks. "Ventspils" un "Liepāja" izceļas ar savstarpējo sapratni. Mums diemžēl tik labas savstarpējās sapratnes vēl nav. Domāju, vajadzīgs laiks. Šobrīd priekšplānā ir raksturs, cīņasspars, sirds - tas ir ļoti svarīgi. Un emocijas - spēlēs, kuras zaudējām, to pietrūka, tāpat kā rakstura. Centīsimies, lai tā saukto amerikāņu kalniņu vairs nebūtu."

Par Oša autiem - izmantojat iepriekšējās iestrādes vai esat pielicis kaut ko no sevis?
Kurtejans: "Mums ir daudz kombināciju ar Oša dalību. Labi, ka komandā ir futbolists, kurš var šādi palīdzēt standartos. Kad pats biju futbolists, arī metu autus ļoti tālu. Kādā spēlē pēc maniem autiem mana izlase [Moldova] guva pat divus vārtus pret somiem. Pēc tam visa Krievijas augstākā līga par mani smējās un vaicāja, vai mēs spēlējām futbolu vai basketbolu? Labi, ka mums komandā ir šāds futbolists, turklāt Ošs ne tikai labi met autus, bet viņš arī gūst vārtus. Dzejnieka sapnis! Trenera sapnis! Aizsargs, kurš gūst vārtus un tālu met autus."

Freimanis un Siņeļņikovs bija rezervē, bet laukumā neizgāja - kāda situācija ar viņu veselību un formu?
Kurtejans: "Viņi veseļojas - ceru, ka tas notiks ļoti ātri. Pagaidām gaidām. Šodien viņus neplānojām laist laukumā."

Kāpēc spēles pieteikumā neaizvietojāt viņus ar citiem spēlētājiem?
Kurtejans: "Mums nav tik daudz futbolistu kā "Ventspilij". Mums bija jauni puiši, kurus arī izmantojām, taču diemžēl vairāk piesaistīt nevaram."

Cik tālu no spēlēšanas ir Ļeļūga?
Kurtejans: "Godīgi sakot, arī gaidu, kad viņš sāks spēlēt [smaida]. Varu pateikt, ka viņš šo laiku bez futbola ļoti smagi pārnes. Tomēr viņš turas, ārstējas, komanda viņu atbalsta, esam ar viņu. Ceram, ka viņš pēc iespējas ātrāk atveseļosies, viņš ir daļa no kolektīva."

Cik laimīgs esat par Koļesova izsaukšanu uz Latvijas izlasi?
Ašvorts: "Esmu ļoti laimīgs par Ņikitu. Viņš ir ļoti jauns un, ja nemaldos, no izlasē izsauktajiem otrais jaunākais aiz Uldriķa. Jauniem spēlētājiem ir labi tikt izsauktiem uz izlasi. Viņš sāka spēlēt, kad es atnācu un viņš kopš tā brīža ir nospēlējis pilnīgi visas spēles. Un uzskatu, ka viņš šo izsaukumu ir pelnījis."

Kā ar citiem jūsu komandas spēlētājiem?
Ašvorts: "Skatoties šodienas sniegumu, nē [neviens cits nav pelnījis tikt izsaukts uz izlasi]. Viņiem ir smagi jāstrādā un jābūt līmenī katrā mačā, lai pierādītu, ka ir gatavi izlasei."

Koļesovs principā ir viens no taviem konkurentiem. Tas piedod lielāku niknumu, ka tevi neizsauca, bet šo jaunieti izsauca?
Ošs: "Lielākais konkurents esmu es pats sev un uz citiem apkārt neskatos - daru savu darbu, spēlēju FK "Jelgava", ar visu savu sirdi un dvēseli esmu par savu klubu, neskatos, kuru tur izsauc un kuru neizsauc. Mans darbs ir spēlēt, attīstīties, cīnīties par vietu sastāvā. Visu cieņu, ka Ņikita ir izsaukts uz izlasi, bet viss mainās ātri un futbolista karjera ir diezgan gara - vienu dienu tu esi un otru dienu jau esi citur. Man jākoncentrējas un varbūt kādu dienu arī būšu izlasē. Šobrīd - kā ir, tā ir."

Ja gūtu vārtus, arī kā Karašausks "zvanītu" Starkovam?
Ošs: "Starkovs neceltu augšā [smaida]. Artūrs [Karašausks] jau nesazvanīja."
Kurtejans: "Vienkārši Starkovs labi pazīstams ar Polu [smaida]. Izlases trenera un Virslīgas treneru tikšanās reizē [šāda tikšanās notika šonedēļ - aut.] Pols palūdza iekļaut Ņikitu Koļesovu [smaida]. Es pagaidām neesmu pārāk labi pazīstams ar Starkovu. Savukārt Pertijas kungs no Liepājas uz šo tikšanos neieradās. Mārci [vēršas pie Oša], kad iepazīšu Starkovu, apsolu viņam palūgt."

Kļuškinu uz izlasi izsauca, bet viņa šodien nebija pat pieteikumā.
Kurtejans: "Neriskēšu ar futbolista veselību. Arī izlases treneri lūdza klubu trenerus būt tolerantiem un traumētus futbolistus laukumā nesūtīt. Gļebs nejūtas par 100% vesels - viņš gan mūsu komandai, gan valstij ir ļoti svarīgs spēlētājs. Ar Gļeba veselību neriskēšu un tieši tāda pati situācija ir ar Freimani. Arī ar viņa veselību neriskēšu - pats esmu spēlējis futbolu un zinu, ko tas nozīmē."

Arī Malašenoka nebija pieteikumā.
Kurtejans: "Arī viņš ir nopietni traumēts. Kadru problēmas ir, bet visās šajās spēlēs, kurās uzvarējām, parādījām tieši Jelgavai raksturīgo cīņassparu, kas palīdzēja mums vienoties kopā, būt kā vienam veselam un sasniegt rezultātu."

Kas notika ar trenera padzīšanu [tiesnesis Mareks Ķere izraidīja "Ventspils" otro treneri Sauļu Cekanaviču - aut.]?
Ašvorts: "Tiesnesis padzina otro treneri."

Kāpēc?
Ašvorts: "Pajautājiet tiesnesim! Es biju malā, kamēr viņš [Cekanavičs] bija aizmugurē uz rezervistu soliņa."