Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Žigajevs: "Cīņā par titulu redzu Ventspilij trīs konkurentes"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Žigajevs: "Cīņā par titulu redzu Ventspilij trīs konkurentes"
Jurijs Žigajevs
Foto: Romāns Kokšarovs (f64)

Vakar SMScredit.lv Virslīgas, iespējams, visa 1. apļa centrālajā spēlē čempione "Ventspils" savā laukumā ar 1:0 pārspēja vicečempioni Rīgas "Skonto". Pēc mača Sportacentrs.com aprunājās ar ventspilnieku vienu no līderiem Juriju Žigajevu, kurš neslēpa sajūsmu par šo maču un izvērtēja arī līdzšinējo sezonu un konkurentus kopumā.

Kā tu raksturotu spēli?
Super! Super spēle! Pirmkārt, mēs, protams, esam ļoti apmierināti ar iegūtajiem trim punktiem, ar uzvaru, bet „super” sacīju lielākoties mača rakstura dēļ. Kādam varbūt nepatīk, ka mūsu spēlēs ar „Skonto” ir maz vārtu, bet tur ir daudz lietu, ko futbola cilvēki var pamanīt un saskatīt – treneru dueļi, spēlētāju pretnostatījums. Bet pats galvenais, ka „Ventspils” un „Skonto” mačos allaž ir cīņasspars – vārds „naids” šeit varbūt nebūtu pareizais, bet jebkurā gadījumā šīm abām komandām ir īpašas „attiecības”. Nezinu, cik labi to var just no tribīnēm vai TV ekrāniem, taču vismaz laukumā iekš tās spēles tu vienkārši gūsti tādas sajūtas, ka... Spēle vienkārši bija ļoti laba, spriedzes ziņā tā bija fantastiska. Atrodoties laukumā, arī no futbola viedokļa spēle šķita kvalitatīva, bet, vēlreiz atkārtošos, nezinu, kā tas bija, skatoties no malas. Katrā ziņā, gribētos, lai šādu maču, kurā no visu dalībnieku puses ir tik profesionāla attieksme un neticami augsta motivācija, būtu vairāk. Prieks, ka mums šādā cīņā izdevās uzvarēt.

Pieminēji, ka spēlei „apakšā” bija daudz nianšu. Taktiskos apsvērumus diez vai atklāsi, bet vai vari nosaukt lielāko „Ventspils” trumpi, ko vēlējāties izmantot un lielāko „Skonto” trumpi, kas bija jāneitralizē?
Nianses presei un interneta videi patiešām nestāstīšu, bet, ja runāt vispārīgi, nekas jauns nav. Viņiem ir Mingazovs, Šabala, mūsu trumpji arī visiem ir redzami. Taču ir arī visādi sīkumi, kurus nevēlētos atklāt. Šai ziņā būs vien jāiztiek ar treneru teikto. Skaidrs, ka abas komandas viena otru sīki analizē, un varbūt tāpēc starp mums sanāk tādas spēles, ka katra komanda neitralizē otras komandas stiprākās puses, un būtībā lielākoties mači starp „Ventspili” un „Skonto” notiek līdz pirmajam golam. Tāpat bija arī šoreiz.

Nesen publicēji tvītu, kas acīmredzami veltīts Pertijam saistībā ar viņa agrāk sacīto par to, ka viņš nevēlas, lai komanda iegūtu trofejas, taču tai pašā laikā 80% vārtu gūtu ar standartiem un nespētu izdarīt trīs precīzas piespēles pēc kārtas. Vai tiešām Pertijas sacīto uztvēri kā „veltījumu” savai komandai, vai vienkārši jokojies?
Nē, nu paga – kā teica „Skonto” prezidents, tviteris ir katra personīgā darīšana [smejas]. Katrā ziņā man dīvaini bija dzirdēt un es ar smaidu uztvēru to, ka cilvēks nevēlas iegūt trofejas. Es pazīstu šo cilvēku un varu sacīt, ka droši vien tas tā nav. Uztvēru to kā akmentiņu mūsu dārziņā. Katram var būt savs viedoklis, bet manējais ir tāds, ka svarīgākais futbolā ir uzvaras.

Pieminēji, ka laukumā bijis bez maz vai karš. Vai saspīlētas attiecības ar „Skonto” ir arī ārpus futbola laukuma, vai tomēr pēc finālsvilpes viss tiek aizmirsts un attiecības ir labas?
Redzi, es daudzus no „Skonto” pazīstu, ar daudziem esmu spēlējis kopā arī citā komandā [FK „Rīga” – aut.piez.], un šādas „attiecības” mums ir tikai spēles laikā un nekāda naida nav. Tā ir tikai spēle un, cik vien atceros, ārpus laukuma mums konfliktsituāciju nav bijis. Starp citu, arī šodien – Toko, mūsu gruzīns [Toko ir Tarhnišvili iesauka – aut.], kura dēļ traumu guva Osipovs, pēc spēles piegāja pie viņa un apjautājās par veselību. Spēles laikā, protams, ir pavisam cits stāsts.

Šodien komandas laukumā arī pagrūstījās, un kopumā mačā tiesnesis parādīja astoņas dzeltenās kartītes. Labi, tas nebija tik daudz, kā pēdējā jūsu tikšanās reizē Rīgā un tomēr – tavuprāt, futbolisti paši uzvilkās un bija vainīgi, vai varbūt tiesnesis mazliet izlaida spēles grožus no savām rokām?
Šobrīd man to ir grūti novērtēt, jo neesmu ierakstā redzējis spēli, pat momentu izgriezumus nē. Esot laukumā, man šķita, ka tas grūstīšanās moments pirms tam kādu laiku brieda. Tā arī likās – ka kuru katru brīdi kaut kas tāds notiks. Un vienā brīdī sākās. Šo divu komandu starpā tamlīdzīgas epizodes notiek gandrīz katru spēli, tāpēc uzskatu, ka tas nav nekas brīnumains, bet gan normāla situācija. Ja par tiesnešiem, tad kļūdas ir vienmēr un visiem, jo visi ir tikai cilvēki. Labi saprotu, ka šādas spēles, kā starp „Ventspili” un „Skonto”, ir grūti tiesāt. Konkrētajā mačā, domāju, nevienai no komandām nevajadzētu būt pretenzijām.

Pučinsks tāpat kā tu piekrita, ka spēle starp „Ventspili” un „Skonto” bijusi lieliska. Vai tas nozīmē, ka tu tīri teorētiski labprāt gribētu cīnīties tieši pret „Skonto” biežāk?
Man, piemēram, arī pret Liepāju, lai zem kāda nosaukuma tā spēlētu, tās vienmēr ir principiālas spēles. Skaidrs, ka 20 reizes sezonā pret vieniem un tiem pašiem puišiem spēlēt negribētos, bet svarīgākais – gribētos biežāk piedalīties tāda līmeņa spēlēs, jo tikai tādās tu vari progresēt, un pretinieka vārds tādā gadījumā vairs nav izšķirošs. Jo ne katrā mačā ir tā, kā bija šodien – katrā sekundē ir divcīņas, kurām tu nezini iznākumu. Šādās spēlēs progresē gan spēlētāji, gan treneri, gan tai skaitā tiesneši. Mums šādu spēļu ir maz, un laikam to bija domājis gan mans treneris, gan es tā uzskatu.

Laikam mazliet dīvaini būtu runāt par negatīvajām lietām, ņemot vērā, ka „Ventspilij” Virslīgā ir tikai uzvaras un tomēr – jūs nevienā spēlē neuzvarat ļoti pārliecinoši. Piekrīti, ka nav nemaz viss tik gludi ar „Ventspils” sniegumu?
100%, ka tā un arī mans tētis pēc katras „Ventspils” spēles saka: „Jūs spēlējāt sū*īgi.” Taču es viņam atbildu: „Kāpēc mums par visiem jābūt divreiz, trīsreiz labākiem?” Varbūt kāds uzskata, ka mums visus būtu jāgrauj „Ventspils” nosaukuma dēļ vien, bet patiesībā mums ir tādi paši spēlētāji kā citiem. Nu varbūt tikai nedaudz labāki. Nav tā, ka uzskatām sevi par galvastiesu pārāki par visiem. Mēs strādājam, spēlējam, gribam katru spēli uzvarēt un tas ir galvenais – trīs punkti, nevis gūto vārtu skaits. Varbūt šajā ziņā arī atšķiramies no dažu klubu filozofijas – mums galvenais ir trīs punkti.

Vai konkurenci ar „Skonto” nesaasina fakts, ka no šī kluba Latvijas izlasē tradicionāli iekļūst vairāk spēlētāju nekā no „Ventspils”, un tāpēc jūs īpaši vēlaties pierādīt savu pārākumu pār viņiem?
Cilvēki par to daudz nerunā, jo tas nebūtu ētiski. Izlasē ir visi spēcīgākie saskaņā ar galvenā trenera uzskatiem. Skaidrs, ka jebkuram futbolistam – gan izlasē esošam, gan neesošam – ir vēlme pierādīt sevi galvenā trenera acīs. Saprotams, ka gan „Skonto”, gan mēs, gan arī „Liepāja” ar saviem vairākiem jaunajiem spēlētājiem un visi pārējie katru dienu vēlas pierādīt, ka ir labāki par citiem. Jebkurš vēlas spēlēt izlasē – katra futbolista galvenajā komandā. Tāpēc arī rāda labāko, ko var parādīt.

„Ventspilij” šogad pievienojušies futbolisti no eksotiskām valstīm, ja runājam Latvijas kontekstā – spāņu aizsargs Fransisko Insa un albāņu uzbrucējs Ndue Muječi. Kā viņi iejutušies?
Teikšu tā – neatceros nevienu futbolistu, kurš nebūtu iejuties mūsu komandā. Protams, daļēji tas ir atkarīgs arī no paša cilvēka, taču primāri visu izšķir tas, cik vienots ir kolektīvs un kā tiek pieņemts jauns cilvēks. Protams, būtu jāprasa viņiem pašiem, taču, domāju, nekādu pretenziju nav. Pirmajās dienās jauniņajiem tiek palīdzēts jo īpaši, un tagad viņi jau ir pierādījuši, ka ir mūsējie – arī ar savu sniegumu.

Savu jautājumu biju domājis arī no tāda aspekta, ka reizēm ir jāspēlē skolu laukumos pie neliela skaita skatītāju. Vai šādiem jaunpienācējiem nav kultūršoks?
Nav tik traki. Mēs paši komandā jokojam, ka nezinām, kur ir Albānija. Savukārt spānis tomēr nav tāda līmeņa spēlētājs, lai varētu sūdzēties. Zinu, ka pirms tam viņš spēlēja Islandē, kur arī nav nekāds spožais futbols. Tā ka viņiem abiem ir normāla uztvere par visu - abi zināja, uz kurieni iet, viss ir kārtībā.

Pirmās septiņas kārtas ir nospēlētas – ko kopumā vari teikt par šīs sezonas Virslīgu un tās komandām? Kas ir pārsteidzis?
Kopumā – ko no turnīra gaidīju, to arī sagaidīju, proti, ka būs diezgan līdzīgi spēku samēri un ka katrā spēlē būs jāspēlē maksimāli, lai varētu uzvarēt. Mazliet pārsteigusi pozitīvā nozīmē BFC „Daugavpils”, kas turnīru sākusi droši. Mums kā reiz nākamā spēle ir pret viņiem un uzreiz varu pateikt, ka nebūs viegli, jo tā ir organizēta komanda, kurā ir čaļi, kas vēlas sevi pierādīt – it sevišķi pret tādām komandām kā „Ventspils”, „Skonto”. Pretēji pārsteidza „Spartaka” un Rīgas „Daugava”. Taču, domāju, ka „Spartaks” ies uz augšu, jo tā tiešām ir laba komanda, un pagaidām viņu rezultāti neatbilst reālajam spēkam. Kopumā viss turnīrs, manuprāt, ir ļoti interesants – skatos gandrīz visas spēles un vienmēr atrodu kaut ko interesantu. Vairs nav tā, kā agrāk, kad zināji, ka viena komanda sasitīs otru.

Noslēgumā – kuras komandas, tavuprāt, reāli var radīt konkurenci „Ventspilij” par čempionu titulu līdz pat sezonas beigām?
To ir ļoti grūti pateikt, bet, ja tu jautā šai brīdī, tad, ja nerunājam par punktiem, bet par sniegumu, tad... [kādu laiku apdomā – aut.] nu laikam trīs – Daugavpils „Daugava”, kuras spēle man šobrīd ļoti patīk, lai ko par viņiem runātu, tad vēl, protams, „Skonto” un „Spartaks”, lai cik smieklīgi tas kādam šķistu. „Spartakam” ir labi spēlētāji, tai skaitā spēcīgi leģionāri – šobrīd varbūt nav tā labākā savstarpējā sapratne, bet sastāvs ir labs, un, domāju, viņi ies uz augšu.

  +2 [+] [-]

, 2014-04-28 12:52, pirms 10 gadiem
Par Daugavpils Daugavu šaubos,ja nu vienīgi pārejas periodā viņi nepastiprināsies un līdz tam laikam nezaudēs daudz punktu.Par Skonto un Spartaku piekrītu.Vienīgi, kāds kurss šosezon jūrmalniekiem nosprausts?Domāju,sezonas laikā progresēs arī liepājnieki.
Kas attiecās uz vakardienas spēli,tad FK Ventspilij vēl krietni jāstrādā,lai vismaz čempionlīgas pirmo kārtu nospēlētu cienīgi.Skonto bija labākais lakmusa papīriņš,kurš parādīja daudz nepilnību ventspilnieku spēlē.Aizsardzība nospēlēja vāji,neskatoties uz to,ka Skonto neguva vārtus,pussītē vājāk sācis spēlēt Pauļus,uzbrukums arī nespīd.Jančuks spēlē tikai uz pieredzi,Ahmedam pazudusi dzirkstelīte.Var būt Jurģim vajadzētu drošāk iekļaut spēlē jaunos Tīdenbergu un Svārupu?Citādi spēlētāju maiņas šobrīt notiek pēc pulksteņa.Pārāk shemātiska spēle ,pārāk maz improvizācijas.Tas tāds mans skats no malas.Netaisos šeit nevienu mācīt.Uz priekšu dzeltenzilie!

     [+] [-]

, 2014-04-28 13:24, pirms 10 gadiem
Skonto nav konkurents vairs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-04-28 13:35, pirms 10 gadiem
Nu jā ,bet Spartaks un Daugavpils Daugava būs tāds ciets rieksts !
Rodriguez 2 rakstīja: Skonto nav konkurents vairs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-04-28 13:54, pirms 10 gadiem
alguns rakstīja: Par Daugavpils Daugavu šaubos,ja nu vienīgi pārejas periodā viņi nepastiprināsies un līdz tam laikam nezaudēs daudz punktu.Par Skonto un Spartaku piekrītu.Vienīgi, kāds kurss šosezon jūrmalniekiem nosprausts?Domāju,sezonas laikā progresēs arī liepājnieki.
Kas attiecās uz vakardienas spēli,tad FK Ventspilij vēl krietni jāstrādā,lai vismaz čempionlīgas pirmo kārtu nospēlētu cienīgi.Skonto bija labākais lakmusa papīriņš,kurš parādīja daudz nepilnību ventspilnieku spēlē.Aizsardzība nospēlēja vāji,neskatoties uz to,ka Skonto neguva vārtus,pussītē vājāk sācis spēlēt Pauļus,uzbrukums arī nespīd.Jančuks spēlē tikai uz pieredzi,Ahmedam pazudusi dzirkstelīte.Var būt Jurģim vajadzētu drošāk iekļaut spēlē jaunos Tīdenbergu un Svārupu?Citādi spēlētāju maiņas šobrīt notiek pēc pulksteņa.Pārāk shemātiska spēle ,pārāk maz improvizācijas.Tas tāds mans skats no malas.Netaisos šeit nevienu mācīt.Uz priekšu dzeltenzilie!
Bet ja jau tas mehānisms strādā (3pts ņemat), tad kāpēc, lai k-ko mainītu ?

  +2 [+] [-]

, 2014-04-28 13:54, pirms 10 gadiem
Vienīgie, kuri manā skatījumā var paklupināt FK Ventspils ir Skonto FC, FK Liepāja un Jūrmalas Spartaks!!!
Taču domāju, ka FK Ventspils dabūs šogad titulu mierīgi, ja nu vienīgi kādās spēlēs neiegūs 3 punktus pret manis minētajām komandām!!!

  +2 [+] [-]

, 2014-04-28 14:30, pirms 10 gadiem
>>>markiss3
No kanceles runā mācītājs,nevis deputāts.Ņedoučka
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2014-04-28 14:48, pirms 10 gadiem
alguns rakstīja: Par Daugavpils Daugavu šaubos,ja nu vienīgi pārejas periodā viņi nepastiprināsies un līdz tam laikam nezaudēs daudz punktu.Par Skonto un Spartaku piekrītu.Vienīgi, kāds kurss šosezon jūrmalniekiem nosprausts?Domāju,sezonas laikā progresēs arī liepājnieki.
Kas attiecās uz vakardienas spēli,tad FK Ventspilij vēl krietni jāstrādā,lai vismaz čempionlīgas pirmo kārtu nospēlētu cienīgi.Skonto bija labākais lakmusa papīriņš,kurš parādīja daudz nepilnību ventspilnieku spēlē.Aizsardzība nospēlēja vāji,neskatoties uz to,ka Skonto neguva vārtus,pussītē vājāk sācis spēlēt Pauļus,uzbrukums arī nespīd.Jančuks spēlē tikai uz pieredzi,Ahmedam pazudusi dzirkstelīte.Var būt Jurģim vajadzētu drošāk iekļaut spēlē jaunos Tīdenbergu un Svārupu?Citādi spēlētāju maiņas šobrīt notiek pēc pulksteņa.Pārāk shemātiska spēle ,pārāk maz improvizācijas.Tas tāds mans skats no malas.Netaisos šeit nevienu mācīt.Uz priekšu dzeltenzilie!
Tu spaisu lieto?

  -2 [+] [-]

, 2014-04-28 14:54, pirms 10 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Bet ja jau tas mehānisms strādā (3pts ņemat), tad kāpēc, lai k-ko mainītu ?
Visi mehānismi ar laiku zaudē savu efektivitāti. Pretinieks vieglāk pielāgosies ventspilnieku spēlei un biežāk izmantos vājās vietas, tāpēc ir jāuzlabo spēle, es pat teiktu visās pozīcijās. Pareizi Alguns saka, ka ČL pirmajā kārtā būs grūti ar šādu sniegumu, vienīgi tad veiksmei jāstāv blakus kā spēlē pret Skonto.

Godīgi sakot, es cerēju, ka Ventspils piesaistīs kādu pieredzējušu pussargu, kas spēs kvalitatīvi vadīt saspēli. It kā Rečickim nav ne vainas, bet jāpiekrīt, ka Pauļus ir nedaudz zaudējis nekā pielicis spēles ziņā. Prasītos arī mazāk individuālās spēles, vairāk komandas saspēli, jo bieži vien apvedot vienu, otru spēlētāju, rodas vēlme turpināt svau reidu un atduras pret trešo kā pret sienu, kas var radīt pēkšņu bīstamu pretinieku pretuzbrukumu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja