Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aivija Slotere: "Trenerim Zībartam piemīt izcils basketbola prāts"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aivija Slotere: "Trenerim Zībartam piemīt izcils basketbola prāts"
Aivija Slotere (Ivey Slaughter): pirmā sezona TTT sastāvā. Foto: Renārs Koris

"Turpini smaidīt, turpini izbaudīt spēli. Tu spēlē vienā no labākajām līgām pasaulē. Vienmēr smaidi un priecājies!" basketbola kluba "TTT Rīga" spēka uzbrucēja Aivija Slotere (Ivey A. Slaughter) izbauda debijas sezonu FIBA Eirolīgā.

Lai gan profesionāli viņa spēlē tikai otro sezonu, Aivijai ir iespaidīga pieredze, pārstāvot NCAA labākās līgas komandu “Florida State”. Četros Talahasī pavadītajos gados viņa iekļuva augstskolas “Top 5” aizvadīto spēļu (132 – otrā vieta), starta pieciniekā sākto spēļu (132 – otrā vieta), iemesto brīvmetienu (372), pārķerto (222) un izcīnīto atlēkušo bumbu (912) skaita ziņā.

“Seminoles” rindās meitene vidēji guva 9,3 punktus, izcīnīja 6,7 atlēkušās bumbas, iemeta 49,6% metienu no spēles un 72,5% brīvmetienu. Aivijas rādītāji Eirolīgā ir tikpat labi – 12 spēlēs caurmērā 9,9 punkti un 6,3 atlēkušās bumbas, realizēts 51,2% metienu no spēles un 71,1% brīvmetienu. Ideāla pāreja!

Vai esi apmierināta ar sezonu līdz šim?
Esmu priecīga par to, kā mums veicies. Apmierināta? Manuprāt, vienmēr iespējama vieta uzlabojumiem. TTT ir tiešām lieliska sezona, bet turpinājumā nevēlamies samazināt apgriezienus. Mums jāturpina komandas būvēšana.

Prieka un motivācijas līmeņi – vai tie ir pietiekami, lai virzītos vēl augstāk?
Vēlamies turpināt izaugsmi. Treneri pirms katras spēles iedrošina – turpināsim kļūt labāki! Turpini smaidīt, turpini izbaudīt spēli. Tu spēlē vienā no labākajām līgām pasaulē. Vienmēr smaidi un priecājies!

Vai centies vairāk pati sevi motivēt? Vai tev vajag vairāk smaidu un labu vārdu no komandas biedrēm un treneriem?
Kā jebkuram. Pirmkārt, sevi jāmotivē pašai. Un, ja saņem atbalstu no savas ģimenes un komandas biedriem, tas padara visu vēl labāku.

Skaidrs, ka pirmajā profesionālajā gadā spēlēt ārzemēs nav viegli. Ziemeļeiropas ziema, laiks projām no ģimenes, cita sociālā vide – kā tiec ar to galā?
Man iet diezgan labi (smaida). Tiešām neesmu pieradusi pie tik auksta laika, taču izmantoju “Facetime”, lai sazinātos ar savu ģimeni. Manas komandas biedres ir apbrīnojamas. Viņas ļauj man justies kā mājās, lai gan mājas ir tūkstošiem jūdžu projām. Izbaudu spēlēšanu šeit.

TTT janvārī jau bija piecas spēles izbraukumos Čehijā, Slovākijā, Krievijā, Lietuvā un Spanijā. Sestais izbraukums būs šonedēļ Francijā. Ar būšanu ceļā pietiek, lai komanda saliedētos, vai nepieciešami kopīgi pasākumi?
Kad esam izbraukumos, darām visu kopā – tā ir vieglāk saliedēties. Cenšamies sanākt kopā arī Rīgā, lai gan jāņem vērā, ka vairākumam meiteņu ir dzīve ārpus basketbola. Izbraukumos tādā ziņā ir vienkāršāk.

Šeja Pedija tev palīdz – viņai ir liela pieredze!
Jā, viņa tiešām palīdz. Bieži ejam kopā, runājamies katru dienu. Viņa ļoti palīdz. Šeja jau pērn spēlēja Rīgā un zina daudz vietu, kur aiziet. Viņa Rīgā jūtas komfortablāk nekā es, sniedz palīdzīgu roku.

Kāds ir viņas labākais padoms?
Vienkārši priecājies. Viņa man teica – tu jau 24 gadu vecumā spēlē Eirolīgā. Parasti nokļūšana tur aizņem vairāk laika. Vienkārši priecājies un esi tu pati.

Kāda ir Eirolīga, salīdzinot ar NCAA stiprāko līgu ACC (Atlantic Coast Conference)?
Domāju, ka abas ir ļoti līdzīgas. Koledžā spēle ir ātrāka. Eirolīgā ir pieredzējušākas spēlētājas – viņas spēlē mazliet gudrāk. Vairāk spēles vienā laukuma pusē. Citādi abās līgās valda liela konkurence augstā līmenī. Eirolīga pieprasa augsta līmeņa basketbola IQ.

Treneriem ir daudz dažādu sistēmu un sadarbību. Kā veicas ar pielāgošanos?
Pirmajās divās nedēļās bija ļoti grūti pierast. Atnācu no komandas, kurai nebija tik daudz sistēmu. Tagad kļuvis viegli tikt līdzi un mācīties, jo daudzas sadarbības pārklājas viena ar otru.

Treneris Zībarts iepriekšējos klubos daudz strādāja ar garajām spēlētājām. Vai mācies no viņa?
Viņa basketbola prāts un intelekts ir izcils (out of this world). Viņš ir viens no labākajiem treneriem, pie kuriem man izdevies spēlēt. Viņš palīdz man visās basketbola lietās. Ja palūdzu, noskatās video un pasaka priekšā gan spēlēs, gan treniņos. Arī viņa palīgi Jānis Nešpors un Matīss Rožlapa daudz zina par basketbolu. Visi treneri (ieskaitot vingruma treneri Alenu Eldmani) ir ļoti izpalīdzīgi.

Pie kurām lietām piestrādā visvairāk?
Pie pārliecības. Varu iemest bumbu grozā, ja esmu brīva. Kad spēlējām Spānijā, neizmetu, kad vajadzēja to izdarīt. Nākamie divi metieni bija precīzi.

  +1 [+] [-]

, 2019-01-29 11:20, pirms 5 gadiem
Būtu labi, ja Aiviju un Šeju izdotos noturēt komandā vēl uz kādiem pāris gadiem!