Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

IIHF aptur Baltkrievijas mēģinājumu saīsināt par spēļu sarunāšanu sodīto diskvalifikācijas

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

IIHF aptur Baltkrievijas mēģinājumu saīsināt par spēļu sarunāšanu sodīto diskvalifikācijas
Ņikita Ustiņenko. Foto: AFP/Scanpix

IIHF anulējusi Baltkrievijas Hokeja federācijas pieņemto lēmumu vairākiem spēlētājiem saīsināt diskvalifikācijas. Hokejisti tika sodīti par piedalīšanos rezultāta nelegālā ietekmēšanā.

Vārtsargam Aleksejam Ivanovam, aizsargiem Ņikitam Ustiņenko, Aleksandram Sirejam un Sergejam Šelegam, uzbrucējiem Pāvelam Bojarčukam, Staņislavam Kučkinam un Vjačeslavam Ļisičkinam tika piespriestas diskvalifikācijas no 2020. gada 2. jūlija līdz 2022. gada 30. jūnijam, aizliedzot viņiem piedalīties jebkādās sacensībās, ko autorizējusi kāda no IIHF pakļautībā esošajām federācijām, līgām vai klubiem.

Taču vēlāk Baltkrievijas federācija pieņēma lēmumu samazināt piespriestās diskvalifikācijas, lēmumus pieņemot 8. un 21. oktobrī. Ļisičkina diskvalifikācija tika saīsināta par pieciem mēnešiem, bet Bojarčuka, Kučkina, Ustiņenko un Šelega diskvalifikācijas tika saīsinātas par pusgadu. Tomēr IIHF iejaukusies un lēmusi paturēt spēkā iepriekšējās diskvalifikācijas.

Baltkrievu Disciplinārā komiteja savu lēmumu pamatoja ar hokejistu aktīvo iesaistīšanos dažādās aktivitātes, kas saistītas ar hokeju. Viņi organizējuši treniņus jaunajiem hokejistiem, izglītojuši jauniešus par antidopinga sistēmu, piedalījušies labdarības pasākumos, ko rīkojušas hokeja komandas.

Savukārt IIHF paziņojusi, ka šādās aktivitātēs iesaistās liela daļa profesionālo hokejistu visā pasaulē, tāpēc tas nav uzskatāms par iemeslu, kādēļ būtu jāsaīsina diskvalifikācijas termiņš.

Sodītie hokejisti piedalījās Baltkrievijas Ekstralīgas spēlē, kurā Mogiļevas komanda ar 6:5 pieveica “Dinamo-Molodechno”. Izmeklēšana tika sākta pagājušā gada novembrī, un tika atrasti piedādījumi sodīto hokejistu vainai. Arī viņi paši atzinās, ka ietekmējuši mača rezultātu, par to saņemot nelegālu atlīdzību.

Zināmākais no šiem spēlētājiem ir 25 gadus vecais aizsargs Ustiņenko, kurš pārstāvējis Baltkrievijas izlasi četros pasaules čempionātos (trīs elites divīzijā) un aizvadījis 40 spēles Minskas “Dinamo” rindās.

Izmantotie resursi:
https://www.iihf.com/en/news/23199/...