Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Osaka un Bārtija uzvar trīs setu mačos "WTA Finals" pirmajā dienā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Osaka un Bārtija uzvar trīs setu mačos "WTA Finals" pirmajā dienā
Ešlija Bārtija. Foto: EPA/Scanpix

Svētdien Šeņdžeņā sākās "WTA Finals" turnīrs, pirmajā dienā abos mačos tiekot spēlētiem trim setiem. Naomi Osaka (#3) Sarkanās grupas ievadā ar 7:6(1), 4:6, 6:4 uzvarēja Petru Kvitovu (#6), bet pasaules pirmā rakete Ešlija Bārtija ar 5:7, 6:1, 6:2 apspēlēja Belindu Benčiču (#7), nodrošinot sezonas pabeigšanu WTA ranga virsotnē.

Osaka atkārto "Australian Open" fināla rezultātu pret Kvitovu

Šeņdžeņas 10 gadus ilgā "WTA Finals" rīkošana sākās ar janvārī notikušā "Australian Open" fināla atkārtojumu, šodien esot teju identiskam rezultātam – Naomi Osaka Melburnā uzvarēja ar 7:6(2), 5:7, 6:4, pēc Petras Kvitovas pieveikšanas kļūstot par ranga līderi un 1. vietā neļaujot beidzot nokļūt savai pretiniecei.

Kvitova šodien pirmajā geimā nobreikoja Osaku, bet seta turpinājumā viņai 0/5 breikbumbu realizācija, tādu izšķērdību vēlāk esot spiestai nožēlot. Kvitova breiku atdeva astotajā geimā, kur bija vadībā ar 40:15. Osakai vajadzēja tikai vienreiz uzsist pa bumbiņu, lai iegūtu četrus punktus pēc kārtas, jo Kvitova pieļāva trīs dubultkļūdas un vienreiz iesita tīklā pēc Osakas serves atsitiena.

Petra nākamajā geimā bija tuvu breiku atjaunošanai, taču Osaka spēja nosargāt servi, atvairot trīs breikbumbas. Divas atspēlētas ar pirmo servi, bet vienu Kvitova izniekoja, otrās serves izspēlē iesitot tīklā. Osaka taibreikā divus punktus dabūja ar eisiem, bet piecus ar Kvitovas "forehand" kļūdām. Čehu kreile tik vien spēja, kā izvairīties no "sausā" zaudējuma, pie 0:6 precīzi nospēlējot pie tīkla.

Arī 2. sets sākās ar Kvitovas breiku, un arī šoreiz viņa pārsvaru nenosargāja. Osakai trīs geimu sērija deva seta un breika pārsvaru ar 3:2. Japānas sportistei seta turpinājumā divi pavirši serves geimi, kā rezultātā nācās spēlēt 3. setu. Kvitovai tur pretestības mazāk, lai Osaku nopietni apdraudētu. Petra pie 2:5 neļāva Osakai ar pirmo mēģinājumu izservēt maču. Kvitova ar "smešu" un uzbrukumu otrai servei atspēlēja divas mačbumbas, bet aiznākamajā geimā pie 4:5 spēja iegūt tikai vienu punktu.

Abas tenisistes 2018. gadā Singapūrā notikušo "WTA Finals" izspēlēja ar 0-3 bilanci. Kamēr Osakai tā bija debija finālturnīros, Kvitova spēlēja jau sesto reizi. Viņa 2011. gadā kļuva par čempioni debijas turnīrā, triumfējot Stambulā, kur finālā ar 7:5, 4:6, 6:3 uzvarēja Viktoriju Azarenku, bet 2015. gadā tika līdz finālam Singapūrā, ar 2:6, 6:4, 3:6 zaudējot Agņeškai Radvaņskai.

Statistika

KategorijaOsakaKvitova
Eisi129
Dubultkļūdas29
1. serves precizitāte54%48%
1. serves punkti43/6036/46
2. serves punkti24/5122/49
Breikbumbas5/85/14
Tīri uzvarētās izspēles3040
Nepiespiestās kļūdas2940
Visi punkti104102

Bārtija gadu pabeigs WTA ranga pirmajā vietā

Dienas otrajā mačā sacentās divas turnīra debitantes, kuras līdz Šeņdžeņai tika dažādos veidos. Ešlija Bārtija kvalificējās pirmā, bet Belinda Benčiča ieguva pēdējo ceļazīmi, turklāt viņai tas izdevās vien regulārās sezonas pēdējā turnīrā Maskavā, kur bija nepieciešams sasniegt finālu. Šveices tenisiste pārsniedza minimālo uzdevumu, kļūstot par Kremļa kausa čempioni.

Abām iepriekš ne reizi netiekoties, pirmais sets bija ļoti sīvs – katra tenisiste ieguva tikai vienu breikbumbu. Benčiča spēja atvairīt Bārtijas breikbumbu, to izdarot otrajā geimā ar eisu, bet Austrālijas sportistei neveiksme 11. geimā, kad viņa otrās serves izspēli pabeidza ar "slaisa" kļūdu, bumbiņu raidot autā. Benčiča tūlīt droši izservēja setu. Belindai pēc tam bija medicīnas pārtraukums kreisā papēža problēmas dēļ. Šveices tenisiste pēc pauzes uzvarēja tikai trijos no nākamajiem 15 geimiem.

Benčiča 2. seta otrajā geimā atspēlēja divas breikbumbas, bet ar trešo galā netika, pieļaujot dubultkļūdu. Līdzīga situācija ceturtajā geimā, kad Benčiča atspēlējās no 0:40, bet vēl vienu breikbumbu atvairīt nespēja, atkal zaudējot otrās serves izspēlē (sitiens tīklā). Bārtija pēdējā setā pirmo no diviem breikiem ieguva trešajā geimā, kad breikbumbas izspēlē sita ar "forehand", bumbiņai aizķerot tīklu un nokrītot pretinieces laukuma pusē. Benčičai cīņas atlikušajā daļā nolaidās rokas, spēlējot bez nepieciešamās disciplīnas.

Uzvarot šodienas mačā, Bārtija nodrošināja sezonas pabeigšanu WTA ranga 1. vietā. Ešlijai pirms ierašanās finālturnīrā pārsvars pār 2. vietā esošo Karolīnu Pliškovu bija tik milzīgs (1161 punkts), ka viņai Šeņdžeņā vajadzēja vienu uzvaru vai neveiksmīga turnīra gadījumā nospēlēt visus trīs mačus grupu turnīrā, kur punktus piešķir arī par zaudējumiem. Bārtija kļūs par 14. spēlētāju, kura gadu pabeigusi 1. vietā. Rekords ar astoņām reizēm pieder Štefijai Grāfai.

Statistika

KategorijaBārtijaBenčiča
Eisi104
Dubultkļūdas64
1. serves precizitāte59%58%
1. serves punkti42/5129/47
2. serves punkti18/3519/34
Breikbumbas4/101/2
Tīri uzvarētās izspēles3017
Nepiespiestās kļūdas2930
Visi punkti9374