Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

NBA sezonas turpinājums apdraudēts. Visticamāk, pārcels arī ceturtdienas mačus

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

NBA sezonas turpinājums apdraudēts. Visticamāk, pārcels arī ceturtdienas mačus
Foto: AFP/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas kluba Milvoki "Bucks" spēlētāji vakar atteicās doties laukumā play-off spēlē pret Orlando "Magic", kā rezultātā tika atceltas arī sekojošās spēles. Tiek vēstīts, ka maz ticams, ka šodien spēles notiks.

Milvoki "Bucks" basketbolisti doties laukumā atteicās, jo Viskonsīnas štatā policija aizturēšanas laikā septiņas reizes mugurā sašāva neapbruņoto Džeikobu Bleiku, turklāt tas notika viņa bērnu priekšā. Tā vietā, lai aizvadītu maču, "Bucks" spēlētāji centās sazvanīt Viskonsīnas štata ģenerālprokuroru, un viņiem tas arī izdevās.

Iepriekš bija izskanējušas runas, ka streiku varētu pieteikt Toronto "Raptors" un Bostonas "Celtics" komandas, bet "Bucks" nedošanās laukumā bija zibens spēriens no skaidrām debesīm. Pēc tam arī citas komandas atteicās no spēlēšanas, tātad vakar vakarā un šonakt paredzētās trīs spēles netika aizvadītas.

"Mēs pilnībā atbalstām savus spēlētājus un viņu pieņemto lēmumu. Lai gan mēs nebijām informēti, mēs piekristu viņu domām un rīcībai. Vienīgais veids, kā panākt pārmaiņas, ir skaidri norādīt uz rasu netaisnību, kas notiek mūsu acu priekšā. Mūsu spēlētāji tieši to izdarīja, un mēs stāvam viņiem līdzās, pieprasot izmaiņas un atbildību," paziņojumā pauda "Bucks" īpašnieki.

Atbalstu pievienoja arī NBA Treneru asociācija: "Treneri par visiem 100% atbalsta spēlētājus. Sezonas atsākšanās lielā mērā notika, pateicoties tam, ka tā deva platformu. Nejēdzīgā Džeikoba Bleika un citu melnādaino vīriešu un sieviešu sašaušana policijas rokās parāda, ka ir nepieciešama rīcība." NBA sezona atsākās laikā, kad ASV notika plaši protesti. Līga piedāvāja katram basketbolistam uz krekla uzvārda vietā izvietot savu vēstījumu, tāpat laukuma centrā bija lasāms uzraksts "Black Lives Matter".

Pēcāk basketbolisti pulcējās sapulcē, lai pārrunātu tālāko rīcības plānu. Kā sarunā ar ESPN izteicās viens no veterāniem, kurš palika anonīms, sezonas turpināšana ir apdraudēta. Pašlaik notiek sarunas par nedošanos laukumā arī ceturtdienas vakarā. "Bucks" komandai tuvu stāvoši avoti gan norāda, ka vienība grib turpināt spēlēt. Basketbolisti bijuši apmierināti, ka klubs izplatīja paziņojumu, kas bija adresēts Viskonsīnas štata amatpersonām, aicinot rīkoties pēc mēnešiem ilgas nekā nedarīšanas.

Sapulces ievadā ar runām uzstājās NBA Spēlētāju asociācijas prezidents Kriss Pols, viceprezidents Andrē Igudala, Kails Korvers un Losandželosas "Clippers" galvenais treneris Doks Riverss. Tiesa, sapulcei turpinoties, spēlētāji aicināja trenerus pamest telpu, lai savā starpā varētu pārrunāt tālāko rīcības plānu.

Basketbolisti diskutēja par nepieciešamību piedalīties vēlēšanās un par nepieciešamību reformēt policiju. Avoti vēsta - ja klubu īpašnieki nenāks klajā ar plānu, kas liks basketbolistiem noticēt, ka viņu palikšana Orlando burbulī palīdzēs virzīt izmaiņas, sezona varētu būt galā. Pagaidām lēmums par play-off turpināšanu nav pieņemts, skaidri nav zināms arī tas, vai notiks ceturtdienas spēles. Visticamāk, ka nē. "Visi joprojām ir pārāk emocionāli. Ir nepieciešams ilgāks laiks, lai visi var sanākt kopā," izteicās viens no avotiem.

Šobrīd esot tikai divas komandas, kas atbalsta sezonas galīgu apturēšanu - Losandželosas "Lakers" un "Clippers". Lēmums gan nav galējs - sekojot darbībai, sekošot izmaiņas arī spēlētāju domās. Kā tikšanās laikā esot izteicies Lebrons Džeimss, viņš vēlas, lai klubu īpašnieki beidzot rīkotos. Pēc tam viņš devās prom no sapulces. Ceturtdien pulksten 18:00 pēc Latvijas laika spēlētāji pulcēsies vēl vienā sapulcē, lai turpinātu pārrunāt tālāko rīcības plānu. Vienlaikus notiks konferences zvans starp NBA klubu īpašniekiem un līgas vadību.

Aizvadītajā naktī ASV spēles nenotika arī WNBA, MLB (beisbols) un MLS (futbols), kamēr NHL mači turpinājās.

Izmantotie resursi:
https://twitter.com/wojespn
https://twitter.com/shamscharania