Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Caune: "Jelgavai pieklibo divas lietas - fiziskā sagatavotība un uzbrukums"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Caune: "Jelgavai pieklibo divas lietas - fiziskā sagatavotība un uzbrukums"
Dāvis Caune
Foto: Raitis Supe

Piektdien "SynotTip" futbola Virslīgā "Jelgava" savā laukumā ar 1:2 piekāpās "Riga". Piedāvājam abu komandu treneru sacīto pēc mača beigām.

Slaviša Stojanovičs, "Riga" treneris: "Šodien parādījām divas dažādas sejas - pirmajā puslaikā neparādījām praktiski neko. Spēlējām bez kaisles, bez agresijas, bez kombinācijām. Gandrīz nekā. Mājinieku komanda bija labākā formā, viņi uzvarēja vairāk divcīņu, viņi bija stiprāki, ātrāki, un tas bija tikai laika jautājums, kad pirmajā puslaikā viņi gūs vārtus. Viņiem bija daudz iespēju pēc sānu iemetieniem, stūra sitieniem un galu galā pēc puslaika 1:0 viņu labā. Mēs pamainījām dažas lietas, sevišķi pēc sarunas pārtraukumā un otrajā puslaikā parādījām citu seju. Ar to pietika, lai šodien uzvarētu, bet, ja vēlamies turpināt spēlēt kā profesionāla komanda, tad otrā puslaikā parādītais jādemonstrē visas 90 minūtes, nevis tikai 45 minūtes. Dažreiz pietiek ar 45 minūtēm, bet lielākoties ar to nepietiek."

Dāvis Caune, "Jelgavas" treneris: "Daudz neko negribas piebilst - spēle visu parādīja, kā bija. Pa četrām spēlēm, kopš man sanācis komandu tā vairāk trenēt... visu laiku runājam par fiziskās sagatavotības problēmu un negribas to pieminēt, bet pēdējās 10 minūtes man nepatika, jo piespiedāmies. Un otrs moments - nespējam iesist vārtus no spēles. Šajās četrās spēlēs esam guvuši divus vārtus, abus no standartiem. Tas nav slikti, bet no spēles maz momentu veidojam. Kopš pirmās manas spēles pieklibo šīs divas lietas - fiziskā sagatavotība un uzbrukums. Tomēr jau ir labāk un šodien mazliet nepaveicās - skatījāmies video un redzējām divus veidos kā viņi var iesist un tā viņi arī iesita. Tas nav kā pārmetums, bet fakta konstatēšana. Likumsakarīgs iznākums, bet šodien, salīdzinot ar iepriekšējām spēlēm, bijām vistuvāk gan rezultatīvam neizšķirtam, gan uzvarai."

Pirmajā puslaikā jūs bijāt tik labi vai pretinieks daudz atļāva?
Caune: "Katra komanda spēlē pēc diviem apstākļiem - pirmkārt, kā māk un, otrkārt, cik daudz ļauj pretinieks. Jebkurā spēlē, ja pretinieks nosēdīsies, izskatīsies, ka otrai komandai ir baigais pārsvars bumbas kontrolē, baigā "Barcelona" atbraukusi. Īsāk sakot, tur bija vairāku apstākļu kopums. Mums tajā pusē bija arī pavējš, mums arī bija stiprāks sastāvs [pārtraukumā laukumu piespiedu kārtā pameta Kļuškins un Siņeļņikovs - aut.]. Tajā puslaika bijām stiprāki, otrajā puslaikā sakrita viss pretējais, ko teicu."

Kāpēc pie labvēlīga rezultāta pārtraukumā nomainīji Kļuškinu un Siņeļnikovu? Savainojumi?
Caune: "Jā, tikai un vienīgi tāpēc - vairāk viņi vēl nav gatavi spēlēt. Pat ne funkcionālā ziņā, bet traumu riska dēļ. Esam šādi jau vairākas reizes apdedzinājušies šogad - negribējās to vairāk. Čempionāts vēl tomēr šodien nebeidzās."

Kāds konkrēti ir izskaidrojums, kāpēc pirmo puslaiku aizvadījāt vāji?
Stojanovičs: "Arī man nav izskaidrojuma. Būs vajadzīga dziļāka analīze, jo tas nav pirmo reizi, kad sākam slikti. Šodien šis sliktais sniegums ieilga - patiešām 45 minūtes bez kaisles. Tas arī nenozīmē, ka "Jelgava" slikti spēlētu - viņi spēlēja patiešām labi un viņi precīzi zināja, ko vēlas. Taču mēs neparādījām šīs elementārās lietas, kas jārāda, kāpjot laukumā - drosme, cīņa par katru bumbu, pieturēšanās pie koncepcijas, spēks divcīņās. Protams, ja tā nav, tad nevari kontrolēt spēli. Ja tu nekontrolē spēli, to dara pretinieks. Mums būs jārunā. Mēs mazliet pamainījām sistēmu, nedarījām to pietiekami koordinēti."

Daži jūsu komandas futbolisti ir sacījuši labus vārdus par treniņprocesu jūsu vadībā - tas esot ļoti intensīvs. Vai tas ir jūsu stils visās vadītajās komandās vai tomēr, jums ierodoties "Riga", komanda bija ar vāju fizisko sagatavotību?
Stojanovičs: "Nē, tas ir stils, kādā strādāju, teiksim, pēdējos 20 gadus. Tas ir mans stils. Bet, ja godīgi, šai ziņā iedošu arī pauzi, lai neturpinātu tikpat smagus treniņus, jo fiziskā sagatavotība, kad ierados, nebija vajadzīgajā līmenī un man ir jābūt uzmanīgam [lai nepārforsētu]. Bija jāizmanto situācija un jāuzlabo fiziskā sagatavotība. Taču te ir arī cita problēma - mums ir izlašu spēlētāji un tagad viņi nebūs ar komandu."

Kaspars Gorkšs ir komandas kapteinis, bet viņš ir līderis arī laukumā, tostarp gūstot vārtus.
Stojanovičs: "Jā. Kā mēs treneri sakām, viņš ir mana labā roka. Viņš savu darbu dara ļoti labi, viņš spēlē labi, viņš gūst vārtus. Novēlu viņam tikai turpināt šādā pašā garā. Viņš ir labā formā un novēlu viņam arī aizvadīt divas labas spēles izlases sastāvā pret Ungāriju un Šveici. Turēšu īkšķus."

Kiriļins pagājušajā gadā kļuva par Latvijas čempionu "Spartaka" rindās, turklāt arī viņa spēles laiks tur bija itin normāls. Kāpēc viņš tik maz spēlē "Jelgavā", brīžiem netiekot pat pieteikumā?
Caune: "Nevaru komentēt, kas bija pie iepriekšējā trenera, bet šeit situācija bija ļoti vienkārša - viņš sākumā pirmajā spēlē [manā vadībā] nospēlēja pat pilnu spēli. Skaidrs, ka tur bija arī šaurāka sastāva izvēle. Es neteiktu, ka viņš nospēlēja slikti, bet bija atsevišķi momenti. Un pagaidām, kamēr neesam izcīnījuši nevienu uzvaru, par uzvaru sēriju nemaz nerunājot, tikmēr tā spēlētāju rotācija, kā redzat, ir diezgan liela. Iespēja tiek dota visiem. Tas, ka Kiriļins nav iekļauts pieteikumā, nenozīmē, ka uzlikts krusts. Domāju, ka viņš savu iespēju vēl noteikti varētu sagaidīt."

Kāpēc rezervē šodien palika Perepļotkins un Bakmazs?
Caune: "Ante [Bakmazs] tīri taktisku apsvērumu dēļ - gribējām šodien uzlikt uzbrūkošāka tipa sastāvu, ieskaitot centra pussarga un centra aizsarga pozīcijas. Andrejs [Perepļotkins] arī vienkārši neizturēja konkurenci priekšējā vai vidējā līnijā."

Vai Kļuškina un Siņeļņikova maiņas pret Apiņu un Kauberu bija jau iepriekš plānotas?
Caune: "Bija plānotas."

Nenožēlo?
Caune: "Ja man uzdotu jautājumu, vai gribētu apmainīt šo spēli pret iegūtiem trim punktiem, bet viņi abi divi atkal ar saplēstām kājām, tad nezinātu, ko varētu atbildēt. Protams, man jāstrādā kluba interesēs, taču jābūt arī saprāta robežām."

Kur ir Mickevičs
Stojanovičs: "Viņš ir savainots. Viņam ir muskuļa savainojums un viņam vajadzīgas dažas dienas atpūtas un tad viņš atsāks palēnām trenēties. Tad redzēsim, kā ritēs viņa atgriešanās."

Vai apmeklēsiet spēli ar Šveici?
Stojanovičs: "Ceru, ka izdosies. Mēs tagad dosimies uz treniņnometni ārpus Latvijas [uz Igauniju, jo "Riga" nav iespējas trenēties "Skonto" stadionā - aut.], taču, ja man būs laiks un transports [smaida], tad atbraukšu uz spēli. Pirmkārt, vērotu savu futbolistu sniegumu izlases sastāvā un arī, lai pavērotu Šveices izlasi - kad vadīju Slovēnijas izlasi, bijām ar šveiciešiem vienā grupā. Gribu redzēt, vai viņi joprojām ir tikpat labā formā [smaida] [PK2014 kvalifikācijas pirmajā spēlē Ļubļanā Slovēnija Stojanoviča vadībā 2012. gada septembrī piekāpās Otmāra Hicfelda vadītajai Šveicei ar 0:2]."

     [+] [-]

, 2017-08-27 18:22, pirms 7 gadiem
jautājums treneriem - kas ir galvenie faktori kāpēc pie mums mūžīgi komandām ir problēmas ar fizisko sagatavotību?