Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Jaunzēlande un DĀR cīnās neizšķirti, čempions noskaidrosies pēc nedēļas

Juris Miņins
Juris Miņins

Jaunzēlande un DĀR cīnās neizšķirti, čempions noskaidrosies pēc nedēļas
Foto: AFP/Scanpix

Šodien Jaunzēlandes pilsētā Velingtonā notikušajā Regbija čempionāta mačā DĀR izlase pēdējās mača minūtēs prata dzēst septiņu punktu deficītu un izrāva neizšķirtu (16:16) pret "All Blacks", kas nozīmē, ka čempiona noskaidrošana ir atlikta uz pēdējo maču kārtu.

Šodien Regbija čempionātā tika izspēlēta otrā kārta un, ja pirms nedēļas komandas sacentās Āfrikā un Dienvidamerikā, tad šodien mači tika aizvadīti Okeānijas reģionā. Pirmajā no spēlēm Jaunzēlandes pilsētā Velingtonā tikās mājnieki un Dienvidāfrikas Republikas izlase. Jaunzēlandei, spēlējot savās mājās, bija jāparāda, ka komandas galvenā trenera Stīva Hansena izteikumi, ka pirmajā mačā komanda bija mazliet "ierūsējusi" tiešām atbilst patiesībai, t.i., nu viņiem bija jāspēlē daudz labāk, kamēr Dienvidāfrikas Republikas komandai uzdevums bija tieši pretējs – parādīt, ka komanda turpina savu augšupeju pēc ne tik labām sezonām un sniegums pret Austrāliju ir bijis viņu spēka, nevis "Valabiju" vājuma nopelns.

Šī cīņa piesaistīja arī gana lielu uzmanību, jo pirmsmača prognozēs DĀR izlase bieži tika minēta kā iespējamā pārsteiguma autore. Protams, ka to pastiprināja iepriekšējās nedēļas cīņa, taču tāpat ir jāņem vērā arī apstāklis, ka pēdējās trīs abu komandu tikšanās reizēs Jaunzēlandes pārsvars mača noslēgumā nekad nav bijis lielāks par diviem punktiem.

Tāpat šī spēle, ja vien arī otrais mačs starp Austrāliju un Argentīnu noslēdzas pēc noteikta scenārija, varēja kļūt par savdabīgu šī turnīra finālu, tā kā 2019. gada Regbija čempionāts tiek izspēlēts pēc īsāka kalendāra, t.i., tajā ierasto sešu maču vietā ir tikai trīs.

Spēle iesākās ar DĀR komandas ofensīvu, precīzāk, afrikāņi darīja visu, lai jau spēles ievadā jaunzēlandieši nespētu gūt kādas priekšrocības. Spēlējot aktīvi, ātri un asi DĀR "antilopes" prata spēli pārvirzīt uz pretinieku laukuma pusi, kur arī darbojās un mēģināja veidot savus uzbrukumus. Jāatzīst, ka brīžiem tas izskatījās arī diezgan iespaidīgi, taču neko vairāk kā divus precīzus soda sitienus Andrē Polārda izpildījumā gan nevarēja redzēt.

Jaunzēlandes "All Blacks" tikmēr smagi strādāja aizsardzībā un, lai arī viņiem nebūt ne viss izdevās, savu ieskaites zonu viņiem izdevās nosargāt neskartu. Tāpat, kad jau puslaiks tuvojās izskaņai, DĀR komanda sāka biežāk kļūdīties un pārkāpt noteikumus, ko beigu beigās mājnieki arī izmantoja, Bodenam Baretam izraujoties ātrajā uzbrukumā, ko jau pašā puslaika izskaņā ar piezemējumu noslēdza Džeks Gūdhjū – 7:6 par labu Jaunzēlandei.

Otrais spēles puslaiks pēc sava scenārija bija teju identisks pirmajam, tikai nu komandas bija mainītās lomās, proti, Jaunzēlande lieliem spēkiem uzbruka, kamēr DĀR tikpat lieliem spēkiem aizsargājās. Arī "All Blacks" pie piezemējumiem otrajā puslaikā netika, lai arī vairākus viņu uzbrukumus varētu dēvēt par perspektīviem. Savukārt Bodens Barets īsti nebija precīzs savos sitienos. Beigu beigās, viss nonāca līdz tam, ka pirms trim pēdējām pamatlaika minūtēm rezultāts bija 16:9 par labu mājniekiem, kas nozīmēja, ka DĀR ir jāgūst piezemējums, lai panāktu neizšķirtu.

Lai arī sākotnēji tas arī likās ārkārtīgi grūts uzdevums, Heršels Jantīzs, kurš šajā mačā nāca uz maiņu, to paveica, ātrā izrāvienā, notverot bumbu un piezemējot to Jaunzēlandes ieskaites zonā, bet Andrē Polards, jau pēc pamatlaika beigām, raidīja bumbu vārtos savā realizācijas sitienā, kas deva neizšķirtu – 16:16.

Šāds mača iznākums nozīmē ne tikai to, ka DĀR komanda, kas vēl pirms diviem gadiem zaudēja Jaunzēlandei ar 0:57, ir pamatīgi progresējusi, bet arī to, ka 2019. gada Regbija čempionāta uzvarētāju noteikšana ir atlikta uz pēdējo kārtu.

2019. gada Regbija čempionāts

MājniekiViesiRezultāts
JaunzēlandeDĀR16:16
AustrālijaArgentīna