Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Duelis par Stenlija kausu: "Bruins" pret nekad neuzvarējušo "Blues"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Duelis par Stenlija kausu: "Bruins" pret nekad neuzvarējušo "Blues"
Tūka Rasks un Patriks Marūns. Foto: AP/Scanpix

Pasaules čempionāts noslēdzies, taču hokeja sezona turpinās – šonakt startēs Nacionālās hokeja līgas Stenlija kausa fināls. Pulksten 3:00 Bostonas "Bruins" sērijas pirmajā spēlē savā laukumā uzņems Sentluisas "Blues", kura finālā spēlēs pirmo reizi kopš 1970. gada.

Līdz 1967. gadam NHL spēlēja sešas komandas, bet tad tika pieņemts lēmums skaitu dubultot. Starp jaunpienācējām bija arī Sentluisas "Blues". Ņemot vērā faktu, ka sešas oriģinālā sešinieka komandas tika iekļautas vienā konferencē, bet jaunpienācējas – citā, "Blues" pirmajos trīs gados allaž spēlēja Stenlija kausa finālā. Tiesa, līdz pretestības izrādīšanai bija tālu – visās sērijās tika zaudēts ar 0-4. Sentluisa ir vienīgā komanda NHL vēsturē, kas finālā spēlējusi vairāk par vienu reizi, bet nav izcīnījusi nevienu uzvaru.

Pēdējais fināls bija 1970. gadā, kad pretī stājās tieši Bostonas "Bruins". Lai gan pagājis pusgadsimts, šo dueli atceras, pateicoties vienai ikoniskai fotogrāfijai – kad leģendārais aizsargs Bobijs Ors guva uzvaras vārtus pagarinājumā, viņš aizķērās aiz pretinieku vārtsarga un izšķirošo metienu nosvinēja lidojumā. Viņa lidojums iemūžināts statujā, kas atrodas ārpus "Bruins" mājas arēnas.

"Blues" atgriešanās finālā vēl apbrīnojamāka kļūst, paveroties turnīra tabulā janvāra ievadā – Sentluisa ieņēma pēdējo vietu līgā. Jau izslēgšanas spēļu sasniegšana varētu tikt uzskatīta par brīnumu, bet komanda neapstājās. Pirmajā kārtā ar 4-2 tika pieveikta Vinipegas "Jets", sekoja uzvara septītās spēles pagarinājumā pret Dalasas "Stars", bet Rietumu konferences finālā ar 4-2 izdevās pārspēt Sanhosē "Sharks".

Par galveno varoni kļuvis Džordans Biningtons – vārtsargs, kurš līdz šai sezonai bija aizvadījis vien 13 spēles NHL. Viņa statusu labi norāda fakts, ka Biningtons joprojām dzīvo viesnīcā, kas ir klasiska otrās šķiras spēlētāju firmas zīme. Tomēr laukumā viņš ir līderis. Lai gan atvairīto metienu procents ir krities, ja salīdzina ar regulāro sezonu (92,7% pret 91,4%), ar to bijis gana, lai apturētu komandas ar spēcīgiem uzbrukumiem.

Tiesa, "Bruins" pirmā maiņa ir leģendām apvīta. Centra uzbrucējs Patrīss Beržerons, kurš aizsardzībā gatavs izjaukt jebkurus pretinieku nodomus, bet uzbrukumā aizvadījis labāko karjeras sezonu, kaitinošais Breds Maršāns, kurš vienlīdz labi met ripas vārtos un izved pretiniekus no pacietības, kā arī čehs Davids Pastrņāks, kurš ir viens no vislabāk noslēptajiem dimantiem NHL, lai gan viņa 81 punktu 66 spēlēs bija grūti neievērot.

Dienu pirms pirmās spēles Maršāns nepiedalījās treniņā, kamēr centra uzbrucējs Davids Krejči cīnījās ar slimību, bet abi būs ierindā. Tikmēr ir šaubas par "Blues" aizsarga Vinsa Danna dalību atklāšanas spēlē. Viņš bija spiests izlaist pēdējos trīs mačus pret "Sharks", jo pa seju trāpīja ripa. Danns ir atgriezies treniņos, kas ir neliels cerību stariņš.

Bostonai pirms fināla bijis ilgāks laiks atpūtai – desmit dienas. Austrumu konferences finālā izdevās ar 4-0 sakaut savainojumu saplosīto Karolīnas "Hurricanes". Grūtākā bija pirmās kārtas sērija, jo Toronto "Maple Leafs" barjeras pārvarēšanai bija nepieciešamas septiņas spēles. Kolumbusas "Blue Jackets" otrajā kārtā tika pieveikta ar 4-2.

"Bruins" iepriekšējo Stenlija kausu izcīnīja 2011. gadā. Finālu izdevās sasniegt arī divas sezonas vēlāk, kad komandu pārstāvēja arī Kaspars Daugaviņš, taču tika piedzīvots nepatīkams zaudējums ar 2-4 pret Čikāgas "Blackhawks". Kopumā Bostonas kontā ir seši Stenlija kausi, taču pirms 2011. gada iepriekšējais triumfs bija 1972. gadā.

Stenlija kausa fināla grafiks

DatumsLaiksSpēle
28. maijs3:00Bruins – Blues
30. maijs3:00Bruins – Blues
2. jūnijs3:00Blues – Bruins
4. jūnijs3:00Blues – Bruins
7. jūnijs3:00Bruins – Blues
10. jūnijs3:00Blues – Bruins
13. jūnijs3:00Bruins – Blues

     [+] [-]

, 2019-05-27 12:57, pirms 5 gadiem
Divas līdzīga stila komandas... grūti šobrīd kādai viennozīmīgi dot priekšroku! Ja Bruins spēs ātri nokratīt 10 dienās uzkrājušos "rūsu", tad viņiem vajadzētu būt favorītiem! Bet Binningtona spēlē ir ļoti tuvu fenomenālai un izskatās, ka viņš ir tik pat "vēss" kā Kimi Formulā 1... raudzīsim kas tur sanāks!

     [+] [-]

, 2019-05-27 13:11, pirms 5 gadiem
Bez spelu prakses,un lielu atputu nemaz par labu nenak!!! Varetu but ka Sentluisa panems

  +2 [+] [-]

, 2019-05-27 13:57, pirms 5 gadiem
Maikl30 rakstīja: Bez spelu prakses,un lielu atputu nemaz par labu nenak!!! Varetu but ka Sentluisa panems
To pašu arī par Elvi te purpināja pirms čempja. Tie nav vietējie skolnieki, kas brīvdienas izmantos, lai aizietu pa klubiem pavazāties vai aiz stūra kādu aliņu ierautu

  +1 [+] [-]

, 2019-05-27 14:38, pirms 5 gadiem
Bruins uzvares

  +1 [+] [-]

, 2019-05-27 15:04, pirms 5 gadiem
Cerams ne blūzes,bet visas Bostonas komandas arī bessīi ibio raziit..Bet aiz cieņas pret divām šī brīža labākajām komandām un Stenlija kausu,jāskatās!!!

GG BLACKHAWKS

     [+] [-]

, 2019-05-27 16:01, pirms 5 gadiem
Scenārijs tāds-Bruins pirmo spēli uzvarēs(pie tam pārliecinoši un daudziem neradīsies šaubas par uzvarētāju sērijā),bet tad izšaus Blues un uzvarēs sērijā ar 4:1!

     [+] [-]

, 2019-05-27 16:31, pirms 5 gadiem
Cerams Blues triumfēs!!

     [+] [-]

, 2019-05-27 17:29, pirms 5 gadiem
Spaiks17 rakstīja: To pašu arī par Elvi te purpināja pirms čempja. Tie nav vietējie skolnieki, kas brīvdienas izmantos, lai aizietu pa klubiem pavazāties vai aiz stūra kādu aliņu ierautu
Ko tad Elvis baigi mosntruali nospeleja var padomat!!!

  +1 [+] [-]

, 2019-05-27 18:02, pirms 5 gadiem
Gribetos, lai Blues, bet neticu. Nesaku gan, ka Sentluisai nav variantu. Te līdz 7 spēlēm var aiziet

     [+] [-]

, 2019-05-27 18:38, pirms 5 gadiem
Šitādu bildi vajadzēja ielikt ';
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-05-27 20:58, pirms 5 gadiem
Maikl30 rakstīja: Ko tad Elvis baigi mosntruali nospeleja var padomat!!!
Nevajag neko padomāt, nospēlēja savā līmenī!