Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Triumfējis Portugālē, Anglijā, Itālijā un Spānijā, Morinju tēmē uz Franciju?

Agris Suveizda

Triumfējis Portugālē, Anglijā, Itālijā un Spānijā, Morinju tēmē uz Franciju?
Žuzē Morinju Lilles stadiona ložā. Foto: imago/PanoramiC/Scanpix

Francijas lielākais sporta izdevums L'Equipe šorīt publicējis rakstu, kurā lēš, ka portugāļu futbola speciālista Žuzē Morinju viena no prioritātēm varētu būt karjeras turpināšana "Ligue 1".

56 gadus vecais Žuzē Morinju trenera karjeras laikā ir triumfējis Portugāles (divas reizes ar "Porto"), Anglijas (trīs reizes ar Londonas "Chelsea"), Itālijas (divas reizes ar Milānas "Inter") un Spānijas (vienu reizi ar Madrides "Real") čempionātos. No lielajām piecām līgām viņš vēl nav strādājis Vācijā un Francijā, taču vienu no tām tuvākajā laikā paveikto darbu sarakstā varētu ierakstīt kā izpildītu.

Tiesa gan, Morinju nebūt netēmējot uz Francijas pārliecinoši bagātāko klubu PSG, kas, vismaz pagaidām, vēloties turpināt sadarbību ar vācu treneri Tomasu Tuhelu. Portugāļa iespējamo mērķu sarakstā esot divi citi Francijas elites klubi – "Monaco", kas šosezon gan cīnās par palikšanu līgā, un Lionas "Olympique", kas ar aptuveni 300 miljonu eiro budžetu ir otrais turīgākais klubs aiz PSG. Tā kā "Monaco" nesen atgriezās Morinju tautietis Leonardu Žardims, kuram turklāt ir tas pats aģents Žorže Mendešs, krietni reālāks variants esot Lionas klubs.

Lionas "Olympique" un Morinju sadarbību par reālu var uzskatīt vairāku faktoru dēļ. Pirmkārt, lionieši savulaik jau nopietni interesējās par Morinju, taču viņš izvēlējās Milānas "Inter", ar kuru drīzumā otro reizi triumfēja UEFA Čempionu līgā, bet Lionu pārņēma Klods Puels, kura posms izvērtās par diezgan neveiksmīgu. Otrkārt, šosezon beigsies lioniešu pašreizējā galvenā trenera Bruno Ženezio līgums, un lēmums par viņa nākotni varētu tikt pieņemts jau tuvāko dienu laikā. Ņemot vērā trofeju trūkumu un fanu milzīgo kritiku, Ženezio visdrīzāk amatā nepaliks un varētu izmēģināt spēkus Anglijā, kur tiek uzskatīts par kandidātu uz Rafaela Benitesa krēslu Ņūkāslas "United" spāņa aiziešanas gadījumā.

Treškārt, Lionas kluba finansiālais spēks iepriekšējos gados ir būtiski audzis – ja pirms 11 gadiem Morinju vēlmes bija pārāk augstas, tad nu viņa algas prasības lionieši varētu arī apmierināt. Ceturtkārt, kluba ilggadējam īpašniekam Žanam Mišelam Olasam martā apritēja 70 gadi, un viņa 32 gadus ilgā prezidentūra varētu ritēt uz beigām – Olass agrāk nav slēpis, ka ap 75 gadu vecumu varētu kluba stūri nodot citās rokās un ka labprāt aizietu ar troksni, piesaistot slavenu ārzemju treneri un cerot cīnīties par augstiem mērķiem Eiropā. Morinju un Lionas iespējamajai savienībai par sliktu gan runā tas, ka portugāļa stils un iezīmes daudzos jautājumos ir pretstatā Olasa filosofijai par ārkārtīgi uzbrūkošu futbolu, kluba akadēmiju kā komandas stūrakmeni un uzticēšanos gados jauniem spēlētājiem.

Morinju bez darba ir kopš decembra, kad tika atlaists no Mančestras "United", ar kuru pirms gada uzvarēja UEFA Eiropas līgā. L'Equipe vērš uzmanību tam, ka Morinju jau vairākus mēnešus aktīvi mēģinot parādīties uz Francijas futbola skatuves, gan sniedzot intervijas un strādājot studijā virknē franču mediju, gan arī pēc sava bijušā skauta Luiša Kampuša ielūguma apmeklējot Francijas čempionāta spēli Lillē. Nesen sarunā ar franču ziņu aģentūru AFP Morinju nedz apstiprināja, nedz noliedza interesi par strādāšanu Francijā: "Grūti teikt. Ja sacīšu, ka nevēlos, tad es nebūšu godīgs. Ja teikšu, ka vēlos, tas atkal dos vaļu baumām."

Izmantotie resursi:
https://www.lequipe.fr/Football/Art...

     [+] [-]

, 2019-03-27 21:20, pirms 5 gadiem
..nevajag man Lionā šo ākstu