Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Kuksiks un Valensija

Viedoklis: Kuksiks un Valensija
Rihards Kuksiks
Foto: superdeporte.es

Šodien Latvijā ierodas Spānijas basketbola klubs "Valencia Basket" ar Rihardu Kuksiku ierindā, lai otrdien aizvadītu ULEB Eiropas kausa regulārās sezonas noslēdzošo spēli pret Rīgas VEF. Interesanta solās būt ne tikai pati spēle, kurā rīdziniekiem vēlama uzvara, bet arī tas, ka vietējo līdzjutēju priekšā atrādīsies viens no valstsvienības līderiem Rihards Kuksiks. Laiks atskatīties kāda bijusi līdzšinēja Kuksika sezona tik augstā līmenī kādā viņš bijis, kā arī to, kas viņu sagaida nākotnē.

Par kluba izvēli

Kuksiks bija viens no tiem spēlētājiem, kam teicams sniegums Eiropas čempionātā pavēra iespēju atrast sev ļoti labu darba vietu. Tika iegūta vieta ne tikai kārotajā Spānijas ACB līgā, bet arī vienā no tās spēcīgākajiem klubiem "Valencia Basket", kas vēl pagājušajā sezonā bija astoņu labāko Eirolīgas klubu skaitā. Pats sākums Spānijā izvērtās cerīgs, jo jau pirmajā pārbaudes spēlē pret Rimu Kurtinaiti un viņa trenēti "Khimki" latviešu snaiperis salādēja 18 punktus. Tiesa, šajā mačā Valensijai trūka dažu līderu, kas vēl bija aizņemti Eiropas čempionāta izšķirošajās cīņās, bet Kuksika sniegums tāpat paliek ievērības cienīgs.

Pēc minētās pārbaudes spēles toreizējais Valensijas komandas galvenais treneris Pako Olmoss, kurš vēlāk sezonas gaitā tika atbrīvots no sava amata, savu jaunieguvumu raksturoja: „Viņam mums jāspēj palīdzēt arī aizsardzībā un atlēkušajās bumbās. Zinām, ka viņš ir tālmetienu speciālists, bet, lai iekļautos šajā līgā, viņam jādod kas vairāk.” Trenera vārdi izrādījās trāpīgi, jo, piemēram, pirmo atlēkušo bumbu ACB līgā Kuksiks savāca savā 8. spēlē. Sniegumu aizsardzībā grūtāk izteikt statistikā, bet arī tur Rihardam neveicās tik labi.

Līdz ar to spēlētāja loma pakāpeniski samazinājās līdz pēdējā laikā Kuksiks kļuvis par vienu no tālākajiem rezervistiem uz Valensijas vienības rezervistu soliņa. Izskatās, ka pagaidām līdzējusi nav arī trenera maiņa. Līgums ar Kuksiku tika parakstīts, lai viņš spēlētu nevis deldētu rezervistu soliņu, tāpēc esošā situācija nav īsti pateicīga spēlētāja attīstībai.

Valensijas komanda šosezon ir veidota atbilstoši Eirolīgas līmenim, ko apliecina budžets (nedaudz virs 10 miljoniem eiro), tāpēc tiek sagaidīti attiecīga līmeņa rezultāti. Iespējams, piemērotāks Kuksikam būtu kāds ACB vidusmēra klubs, kur būtu stabils spēles laiks, bet nav zināms, vai vispār tika saņemts piedāvājums no tamlīdzīga līmeņa komandas. Tāpēc visticamāk piekrišanas došana Valensijai īpaši ilgu pārdomu brīdi. Kuksiks cerēja noslēgt līgumu pirms Eiropas čempionāta, bet realitātē iznāca citādāk. Esot bijusi interese no Latvijas klubiem – vispārīgā līmenī no VEF, kas šogad neizskatīja Kuksiku reāli, tā vietā izvēloties pieredzējušos latviešus (Sandi Valteru un Kristapu Janičenoku). Savukārt Ventspils bija gatava gaidīt kamēr nokristu Kuksika cena. No ārzemju klubiem bija dzirdēts vienīgi par itāliešu "Air Avellino" lielo interesi, taču Valensija to pārtrumpoja.

ACB līga – ciets rieksts debitantiem

Pašreiz Kuksiks ir vistīrākais rukijs. Ļoti labs salīdzinājums būtu ar NBA, ņemot par piemēru kādu debitantu, kas ir savā pirmajā gadā pēc spēlēšanas koledžā. Tur būts par pārliecinošu līderi, bet, dodoties līmeni augstāk, nepieciešams pielāgoties jauniem apstākļiem un lomai jeb vienkārši adaptēties. Aizvadītajā nedēļā Orlando norisinājās NBA Zvaigžņu spēles nedēļas nogale, kur tās pirmajā dienā notika Rising Stars spēle starp labākajiem pirmo un otro sezonu pavadošajiem spēlētājiem.

Populārais NBA apskatnieks Kenijs Smits šīs spēles laikā izteica trāpīgu frāzi par jaunajiem spēlētājiem – no tiem, kas devās laukumā piektdien, pāris sezonas vēlāk līdz svētdienas spēlei (lielajai Zvaigžņu spēlei) tiks tie, kas pielāgosies un būs gatavi smagi strādāt. Proti, sākumā ir jāspēj pieņemt tas, ka ir labāki spēlētāji par tevi, kas ir pašsaprotami, tāpēc jādara viss iespējamais, lai šo meistarības starpību samazinātu. No koledžas uz NBA tas izpaužas ļoti spilgti, bet līdzīgi ir arī Kuksika gadījumā ar debitēšanu ACB.

Ne velti šosezon ACB klubu sastāvos bijuši vien pieci spēlētāji, kas pagājušajā sezonā spēlēja koledžās. Bez Kuksika tāds ir Kails Singlers (pirms tam bija spēcīgajā Djūkas universitātē; tagad valkā Madrides "Real" kreklu, Marks Peins (sezonu sāka Malagas "Unicaja" fārmklubā Spānijas otrajā līgā, tagad izsaukts uz pirmo komandu), 19 gadus vecais islandietis Haukurs Palsons (pēc viena gada pameta Merilendas universitāti; pašreiz rezervists "Assignia Manresa"), bet sarakstu noslēdz Džeremijs Heizels, kurš jau atlaists no Alikantes un tagad spēlē NBA D-Līgā (pirms tam šis spēlētājs četrus gadus bija neapturams punktu guvējs labi zināmajā Seton Hall universitātē).

Apskatot visu minēto spēlētāju veikumu, jāatzīst, ka tikai Kails Singlers spējis izkarot nozīmīgu lomu komandā. Turklāt sezonu Singlers sāka Alikantes komandā, kur viņu noskatīja un pārpirka "Real", lai arī šo spēlētāju uz NBA aicināja arī Detroitas "Pistons", kas viņu draftēja.

Vienas starpsezonas attālumā no cerētā līmeņa?

Nākamais jautājums seko – ko Kuksikam darīt? Kā jau tika norādīts, panākumu atslēga ir adaptēties un smagi strādāt. Tuvākais svarīgais solis Kuksika karjerā varētu būt tieši gaidāmā starpsezonā, kurā būtu jāizdara spēcīgs gājiens uz priekšu. Domājams, ka atrašanās šajā līmenī ļoti labi parādījusi pašreizējos trūkumus Kuksika spēlē. Tos visvieglāk būtu novērst, padarot sevi atlētiskāku jeb mūsdienu basketbola standartiem piemērotāku, kur spēle daudz biežāk notiek virs groza stīpas.

Pagaidām 23 gadus vecais uzbrucējs ir gatavs ACB līmenim tikai vienā laukuma galā – uzbrukumā. Arī Kristaps Valters līdzīgā vecumā vēl nebija ACB līmenim gatavs, jo atpalika fiziskajā sagatavotībā, bet vairāku gadu garumā ieguldītais darbs beidzot atmaksājies un pašreiz viņš spīd šajā līmenī. Kuksikam tādā ziņā ir iedots sava veida avanss, jo jau pirmajā gadā viņš ticis ACB apritē, kur iekļūt ir ļoti grūti. Cik gadus, lai tur iekļūtu prasīja Kristapam Valteram un Jānim Blūmam?! Tāpēc šāda iespēja jāizmanto un adaptācijas process jāpaātrina, laikus apzinoties, ka jāstrādā divreiz vairāk.

Ņemot vērā mazo spēļu praksi, nebūtu brīnums, ja Rihards jau šīs sezonas laikā individuāli strādātu ar Valensijas komandas atlētikas treneriem. Taču vēl lielāks darba apjoms gaida starpsezonā. Skaidrs, ka pats treniņdarbs noteikti paliek paša Riharda pārziņā. Par trenēšanās trūkumu arī viņam nebūtu ko pārmest, jo pagājušajā vasarā viņš izlases spēlēm gatavojās ar vairākiem esošajiem un topošajiem NBA spēlētājiem Impact Basketball nometnē Lasvegasā. Tomēr šķiet, ka daudz svarīgāk par paša basketbola spēlēšanu būtu fiziskās sagatavotības uzlabošana. Protams, pilnībā neaizmirstot par spēlēšanu, bet galvenais uzsvars būtu, piemēram, uz pareizu trenēšanos un uzsvariem, piemēram, kāju darbības uzlabošanu.

Lai arī Kuksiks ir izteikts snaiperis, tiekot arvien augstākā līmenī, pat šāda stila spēlētājiem nepieciešams dot savai komandai kaut ko vairāk par metieniem no 6,75 metru atzīmes. Rejs Alens mierīgi varētu iztikt tikai ar trīspunktniekiem, bet viņam ir arī rezerves variants dienām, kad metiens neaiziet. Vajadzības gadījumā viņš spēj doties uz grozu, izkārtojot partneriem labas situācijas ar piespēlēm vai kā savos labākajos gados ar efektīgiem dankiem lika pretiniekiem respektēt arī savu caurgājienu. Runājot par Kuksiku, tad efektīgi bumbas triecieni grozā no augšas viņam esot bijuši ļoti raksturīgi vidusskolas laikā, bet pēdējā laikā no viņa repertuāra ir pazuduši. Viens skaidrojums būtu fiziskā formā, kur nepieciešams kļūt slaidākam un iegūt zibenīgu pirmo soli, jo viņa pozīcijā prasās vairāk eksplozīva kā spēka spēle.

Kā kļūt par ko vairāk kā vienkāršu trīspunktnieku metēju

Ar lielāka atlētisma parādīšanos Kuksikam pavērtos plašākas iespējas daudzveidot savu spēli. Piemēram, doties agresīvos caurgājienos, kur viņam būtu vairākas opcijas – uzbrukt pašam, atdot piespēli vai turpināt caurgājienu. Tādējādi Kuksikam būtu iespējams izvairīties no to sauktās birkas vai etiķetes piekāršanas viņa spēles stilam, kas spēj ievērojami ietekmēt karjeru. Piemēram, pagaidām Kuksiku visi pazīst kā labu trīspunktu metēju, bet ne pašu dzelžaināko aizsardzībā. Jo ātrāk Kuksiks izdarīs visus priekšdarbus, lai uzlabotu aizsardzību, jo ātrāk spēs atbrīvoties no šāda sevis raksturojuma.

Piemēram, Kuksika absolvētās Arizonas Štata universitātes līderis gadsimta sākumā bija Edijs Hauss, kurš spējis sasniegt NBA līmeni. Koledžā viņš bija lielisks punktu gūšanā, tāpēc skauti neuzskatīja viņa par labu pleimeikeru. Ar to viņam nācās cīnīties visu karjeru, atzīst pats spēlētājs: „Cilvēki tev uzliek kādu etiķeti un tev ir smagi jāstrādā, lai no tās tiktu vaļā,” atzinis Hauss. Šis uzskats, ka Hauss nav spējīgs vadīt saspēli, pašreiz padarījis viņu par bezdarbnieku. Hausu pirms sezonas no sastāva atbrīvoja Maiami "Heat", pamatojot to ar pārprodukciju otrā numura pozīcijā. Kā saspēles vadītāju Hausu viņi neuzskatīja, lai arī šādā lomā viņš bija Bostonas "Celtics" sastāvā, kad 2008. gadā ar to kļuva par NBA čempionu... Cerams, ka latviešu uzbrucējs mācīsies no šīm kļūdām, cenšoties padarīt par daudzpusīgāku spēlētāju un neļaujot piekārt sev birku, kurā teikts: „Spēlētājs ar vienu dimensiju”.

Vai Valensijā ir nākotne?

Pēdējā laika notikumi neliek domāt, ka Valensijas klubs rēķinātos ar Kuksiku ilgāk par tuvākajiem mēnešiem. Pirmais signāls bija tāda paša ampluā spēlētāja piesaistīšana Austrālijas izlases uzbrucēja Breda Ņūlija personā. Ņūlijs pašreiz spēlē tās 10-15 minūtes, kas pirms sezonas bija iedalītas Kuksikam.

Lielākajā daļā Eiropas labāko līgu palikuši vēl apmēram trīs pilni mēneši, tāpēc jādomā, ka vēl joprojām pastāv iespējas šajā sezonā atrast kādu citu darba vietu. Līdzīgā situācijā pirms diviem gadiem bija Kaspars Bērziņš, kur sezonu iesāka latviešu iecienītajā Madrides "Fuenlabrada", bet sezonas vidū tika izīrēts uz Spānijas otrās līgas komandu. Atšķirība bija vienīgi tajā, ka Bērziņam bija līgums vēl uz vienu sezonu. Sekojošajā vasarā tas tika pārtrauks un Bērziņš atgriezās Latvijā, pievienoties Rīgas VEF, kur spēlē joprojām. Kuksiks gan darījis zināmu, ka tuvākajā laikā nevēlas spēlēt Latvijā.

Jebkurā gadījumā nebūtu pārsteigums, ja tuvākajās nedēļās Kuksiks pamestu Valensiju. Daudz ko noteiks aģenta faktors, kam vajadzētu vislabāk zināt par to, kas būtu darāms. Starp citu, savu pirmo profesionālo līgumu Kuksiks sāka meklēt ar amerikāņu ASM Sports aģentūras (sadarbojās ar spāņiem) starpniecību, bet neapmierinošās sadarbības dēļ to nomainīja pret itāliešu Two Points, kas spēlētāju iekārtoja Valensijā un pārstāv joprojām. Runājot par Itāliju, tad varbūt interesi par Kuksiku atkal izrādīs minētais "Air Avellino", kas nesen līdz sezonas beigām palicis bez sava rezultatīvākā ārējās līnijas spēlētāja Teikona Dīna?!

Pastāv arī iespēja, ka tiek nolemts par palikšanu Valensijā līdz sezonas beigām, mēģinot izcīnīt savu vietu zem saules. Grūti pateikt, vai sliktākais variants, bet diezgan droši, ka tādā gadījumā ciestu spēļu prakse. Tādā gadījumā it kā to būtu iespējams atgūt, piemēram, NBA Vasaras līgā, bet pagaidām, šķiet, Kuksikam tur nav ko meklēt. NBA īsti pagaidām viņš nav gatavs, jo svarīgāks ir gaidāmais individuālais darbs pie savu trūkumu novēršanas. Tādu talantu kā Rihards Kuksiks nav daudz, tāpēc jāvēl viņam izkarot savas pozīcijas un iekļūt tur, kur viņam vajadzētu iekļūt.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2012-02-27 11:22, pirms 12 gadiem
tak valenciju izvelejas del naudas tas tak skaidrs.pagajusaja sezona jau negribeja braukt pedejo gadu spelet NCAA jo gribeja profesionalo ligumu lai materiali varetu palidzet gimenei,beigas pedejo gadu nospeleja,pec eiropas cempja paradijas daudz varianti ,logiski ka vins saprata ka speles maz,bet finansiali izdevigaka bija Valensija.sini gada $ sapelnis,nakamgad speles zemaka limena kluba pa zemaku atalgojumu

  +6 [+] [-]

, 2012-02-27 11:23, pirms 12 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Kuksikam vajag pamēģināt basketbola aģentu Kalnīti, kurš vienmēr savus spēlētājus spēj ielikt labos klubos! Bertāns VEFā, Strēlnieks Pēterburgā, pat Šķēlem Armandam viņš atrada klubu, kad to nevienam nevajadzēja.

Tā kā - perspektīvā sadarbojoties ar Kalnīti, kādi varianti Kuksikam varētu parādīties. Varbūt pat labāki kā Valensija!
sitas bija ka joks???

  +3 [+] [-]

, 2012-02-27 11:29, pirms 12 gadiem
Izlasīju visu...

  +4 [+] [-]

, 2012-02-27 12:56, pirms 12 gadiem
labs raksts. precīzāk nevar pateikt.
bet Kuksiks mīl naudu un to mēs zinām. Takā zināmā mērā viņš panāca to, ko vēlējās, respektīvi naudas čupu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2012-02-27 13:51, pirms 12 gadiem
itkā tev nauda nepatīk
killermike rakstīja: labs raksts. precīzāk nevar pateikt.
bet Kuksiks mīl naudu un to mēs zinām. Takā zināmā mērā viņš panāca to, ko vēlējās, respektīvi naudas čupu

 +13 [+] [-]

, 2012-02-27 15:40, pirms 12 gadiem
Vajag interviju ar viņu pašu, citādi te viena zīlēšana mākoņos sanāk. Lai pats pastāsta kas notiek, kādi plāni, pie kā strādās utt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2012-02-27 17:19, pirms 12 gadiem
Varbūt uzšāva pa augstu, bet noteikti viņš mūs ieguvis, jo pirmā sezona Eiropā spēcīgā ACB klubā ir ideāli, lai pierastu pie Eiropas basketa īpatnībām.

  +3 [+] [-]

, 2012-02-27 17:53, pirms 12 gadiem
Jēkabpils rakstīja: Vajag interviju ar viņu pašu, citādi te viena zīlēšana mākoņos sanāk. Lai pats pastāsta kas notiek, kādi plāni, pie kā strādās utt.
Būs Rīgā, gan jau kāds no mūsu lieliskajiem jaunajiem žurnālistiem sadūšosies uztaisīt labu rakstu nevis truli tulkot.

  +3 [+] [-]

, 2012-02-27 21:25, pirms 12 gadiem
pirmā intervija tikko LTV1 sporta ziņās bija!