Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Mančestras "United" rekordienākumi, taču joprojām lielas parādsaistības

Agris Suveizda

Mančestras "United" rekordienākumi, taču joprojām lielas parādsaistības
Mančestras "United" īpašnieki Džoels un Avrams Gleizeri. Foto: Reuters/Scanpix

Anglijas Premjerlīgas futbola klubs Mančestras "United" paziņojis, ka iepriekšējā finansiālajā gadā pamatienākumi bijuši 590 miljonu sterliņu mārciņu jeb 660 miljonu eiro apmērā. Tas ir jauns kluba rekords.

Kopējie pamatienākumi pieauguši par 1,5%. Lielākais pieaugums novērots televīzijas raidtiesību sadaļā, kur Mančestras klubs iekasēja 204 miljonus mārciņu jeb par 5,2% vairāk nekā iepriekš. Par 1% pieauga sponsorienākumi (173 miljoni), tiesa, kopējie komercienākumi (276 miljoni mārciņu) gandrīz nemainījās – 0,2% pieaugums.

Raidtiesību peļņa pieauga Premjerlīgas otrās vietas dēļ, taču kopējie ienākumi gan raidtiesību un biļešu, gan citos sektoros varēja būt vēl lielāki, ja Mančestras "United nebūtu izstājies jau UEFA Čempionu līgas astotdaļfinālā, ar 0:0 un 1:2 piekāpjoties Spānijas "Sevilla". Pēdējā ceturksnī kluba kopējie ienākumi bija 147,6 miljoni mārciņu jeb par 16% mazāk nekā iepriekšējā sezonā, kad izdevās triumfēt Eiropas līgā. Ja piepildīsies kluba prognoze, šajā finansiālajā gadā Mančestras "United" ienākumi varētu būt no 615 līdz 630 miljoniem mārciņu.

Mančestras "United" ienākumi ievērojami pārsniedz Anglijas čempiones un otra ienākumiem bagātākā Anglijas kluba Mančestras "City" veikumu iepriekšējā finansiālajā gadā – 500,5 miljoni mārciņu jeb 560 miljoni eiro. 2016./17. g. sezonā Mančestras "United" pamatienākumi bija lielākie pasaulē – pēc Deloitte aprēķiniem tie bija 676,3 miljoni eiro, par nieka 1,7 miljoniem apsteidzot Madrides "Real". 600 miljonu robežu pārvarēja arī "Barcelona" (648,3 miljoni eiro). Salīdzinot summas dažādos finansiālajos gados kluba finanšu pārskatos un Deloitte Naudas līgā, jāatceras, ka var atšķirties metodoloģija un arī valūtas kurss.

Kamēr Mančestras "United" var lepoties ar vērienīgiem ienākumiem, ne tik priecīga aina vērojama tā parādu sadaļā. Lai arī attiecība pret budžetu ir uzlabojusies, parādu summa 13 gadu laikā kopš īpašnieku maiņas ir sarukusi diezgan lēni – no 525 līdz 487 miljoniem sterliņu mārciņu. Tādējādi vidēji gadā parādi sarukuši par mazāk nekā trim miljoniem mārciņu.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/news/business-4...
https://www.theguardian.com/footbal...