Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Eksotika "Arkādijā": dāmu izlase gada noslēdzošajā mačā tiksies ar Jordāniju

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Eksotika "Arkādijā": dāmu izlase gada noslēdzošajā mačā tiksies ar Jordāniju
Latvijas nacionālā sieviešu izlase pēc uzvaras Baltijas kausā
Foto: LFF

26. septembra vakarā Latvijas nacionālā sieviešu izlase aizvadīs pārbaudes spēli ar Jordānijas valstsvienību. Šis būs pēdējais izlases mačs 2017. gadā, kurā mūsu dāmas vēl nav piedzīvojušas nevienu zaudējumu.

Rezultātu ziņā 2017. gadu var nosaukt par veiksmīgāko Latvijas izlases vēsturē: izcīnīta pirmā uzvara "Aphrodite Cup" turnīrā Kiprā, kā arī pēc sešu gadu pārtraukuma atgūta Baltijas kausa trofeja. Kā darvas piliens šī gada medus mucā ir 2. vieta Pasaules kausa kvalifikācijas priekšsacīkstēs, kad ar vienu uzvaru un diviem neizšķirtiem izrādījās par maz, lai piepildītu sapni par kvalifikācijas pamatturnīru. Liela varbūtība, ka šis sapnis ar UEFA palīdzību tiks īstenots jau pēc diviem gadiem, kad, iespējams, tiks atceltas priekšsacīkstes, visām komandām startējot vienotā kvalifikācijas turnīrā [kā tas ir vīriešu izlasēm]. Līdz tam gan būs jāpaciešas un tuvākos divus gadus Latvijas valstsvienībai būs jāspēlē pārbaudes spēlēs un turnīros.

Šī vakara spēle pret eksotisko Jordānijas izlasi mūsu dāmām būs ļoti īpaša. Vispirms jāmin, ka mači ar citu kontinentu izlasēm nenotiek katru gadu, tāpēc allaž ir interesanti saprast, cik liela ir līmeņu atšķirība. Mūsu valstī iecienītais FIFA rangs norāda, ka Jordānijas izlase atrodas 37 vietas augstāk nekā Latvija, taču te jāmin uzreiz divas nianses: sieviešu rangs tiek atjaunots četras reizes gadā un tas nevar noteikt to izlašu, kuras neaizvada savas spēles regulāri, objektīvo spēku konkrētajā brīdī.

Jordānija 2018. gada pavasarī uzņems Āzijas kausa finālturnīru, kur astoņas labākās Āzijas konfederācijas izlases sacentīsies ne tikai par trofeju, bet arī par 4,5 ceļazīmēm [5. spēcīgākā komanda spēlēs starpkontinentālajā play-off kārtā] uz Pasaules kausa finālturnīru, kas risināsies 2019. gada vasarā Francijā. Esot turnīra rīkotājas statusā Jordānija sekmīgi pārvarēja Āzijas kausa kvalifikācijas posmu, izcīnot piecas graujošas uzvaras pār Bahreinu [6:0], Apvienotajiem Arābu Emirātiem [6:0], Irāku [10:0], Tadžikistānu [10:2] un Filipīnām [5:1]. Šeit jāatzīmē, ka 2015. gadā Latvijas nacionālai izlasei bija iespēja uzspēlēt ar divām Āzijas konfederācijas izlasēm "Aphrodite Cup" turnīra ietvaros. AAE mūsu dāmas uzvarēja ar 2:0, kamēr Libāna tika sagrauta ar 6:0, Renātei Fedotovai gūstot četrus vārtus.

Acīmredzami, Jordānijas izlases mērķis ir pirmo reizi valsts pastāvēšanas vēsturē tikt Pasaules kausa finālturnīrā, tāpēc šogad jordānietes nospēlēja dažas spēles pret Eiropas un Āfrikas izlasēm, kā arī aizvadīja treniņnometni ASV. Tā, piemēram, 27. jūlijā Jordānija piedzīvoja zaudējumu [0:3] pret Horvātijas izlasi, bet pāris dienas vēlāk nospēlēja divas pārbaudes spēles ar Bosnijas un Hercegovinas dāmām [2:4 un 2:2]. Tāpat septembra vidū bija ieplānota pārbaudes spēle pret Igauniju, taču jordānietēm neizdevās laicīgi atrisināt vīzu jautājumu. Jāatzīst, ka pēdējo gadu laikā sieviešu futbols Tuvo Austrumu valstī attīstās ļoti strauji. 2016. gadā trijās Jordānijas pilsētās risinājās U17 Pasaules kausa izcīņa meitenēm, kur otro reizi vēsturē triumfēja ziemeļkorejietes. Šī gada maijā par nacionālās izlases galveno treneri kļuva amerikāņu speciālists Maikls Dikejs, kurš agrāk ir trenējis ASV jaunatnes izlases. Vairākas Dikeja trenētās meitenes vēlāk spēlēja ASV nacionālās izlases sastāvā, kļūstot par pasaules čempionēm. Ja runā par futbolistēm, kuras šodien dosies "Arkādijas" stadiona laukumā, tad tikai divas no tām spēlē ārpus Āzijas - 17 gadus vecā Sāra abu Sabaha pārstāv Leverkūzenes "Bayer 04", bet Hanna Kouseha spēlē Aiovas komandā ASV.

ASV Universitāšu līgas savulaik spēlējusi arī Latvijas nacionālās izlases futboliste Liene Vāciete, kura šodien aizvadīs atvadu spēli valstsvienības rindās. 26 gadus vecā futboliste šosezon aizvadīja dažas spēles Sieviešu futbola līgas vienības "Riga United" sastāvā, kā arī palīdzēja Latvijas izlasei kvalifikācijas turnīrā Gruzijā. Liene ir pieņēmusi lēmumu vairāk pievērsties treneres darbam [pašlaik trenē jaunās futbolistes "Mettā"]. Tāpat viena no tehniskākajām Latvijas futbolistēm aktīvi spēlē regbiju, popularizējot arī šo burvīgo sporta veidu sieviešu vidū.

Ja neskaita Lienes Vācietes atgriešanos uz atvadu spēli, salīdzinot ar Baltijas kausa spēlēm augustā, Latvijas nacionālās izlases rindās ir notikusi tikai viena izmaiņa - Anglijā spēlējošās Monikas Esteres Štubes vietā sastāvā atgriežas Sandra Voitāne, kura Baltijas kausu izlaida savainojuma dēļ. Spēle "Arkādijas" stadionā sāksies plkst. 19:00 un to būs iespēja vērot tiešraidē Sportacentrs TV kanālā. Taču labākais, ko šovakar var izdarīt, ir atnākt uz stadionu un atbalstīt mūsu izlasi klātienē! Pašmāju futbolistes ikdienā nespēlē plašas auditorijas priekšā. Izlases spēļu laikā latvietēm ir iespēja sajust īstā futbola atmosfēru. Viena no talantīgākajām Latvijas izlases futbolistēm Karlīna Miksone, atbildot uz žurnāla "Latvijas Futbols" jautājumu par atmosfēru, saka sekojošo: "Vienmēr jau gribās, lai tās tribīnes ir pilnas un var just to atbalstu. Man spilgtākas emocijas palikušas par [2016. gada] Baltijas kausa spēlēm uz “Arkādijas” stadiona zaļā laukuma. Tur mūsējās bļāva: “Latvija”. Pēc tam savējās sāka atbalstīt arī Igaunijas U15 meitenes. Spēles laikā man caur visu ķermeni izgāja zosāda. Tu saproti, ka tevi atbalsta un ir jāpierāda tas, ka mēs to varam."

Latvijas izlases sastāvs spēlei pret Jordāniju

SpēlētājaPozīcijaVecumsKlubs
Marija IbragimovaVārtsargs21Rīgas Futbola skola
Sofija ŅesterovaVārtsargs16BFC Daugavpils
Anna PropošinaAizsargs26+Liepāja
Elīza SpruntuleAizsargs24Rīgas Futbola skola
Anastasija RočāneAizsargs25Rīgas Futbola skola
Anna KrūmiņaAizsargs18Rīgas Futbola skola
Olga MatīsaAizsargs31Rīgas Futbola skola
Kristīne GirždaPussargs24Rīgas Futbola skola
Ieva BīdermanePussargs32+SV Lichtenberg 47(Vācija)
Guna OzolaPussargs27Liepāja
Karlīna MiksonePussargs17Liepāja
Laura SondorePussargs17+Rēzeknes BJSS/SK Progress
Viktorija ZaičikovaPussargs17Rīgas Futbola skola
Olga ŠevcovaPussargs24+Rīgas Futbola skola
Tatjana BaličevaUzbrucējs19Liepāja
Sandra VoitāneUzbrucējs18Rīgas Futbola skola
Anastasija FjodorovaUzbrucējs17+Rēzeknes BJSS/SK Progress
Renāte FedotovaUzbrucējs20+Rīgas Futbola skola
Liene VācieteUzbrucējs26FS Metta

Sieviešu izlases spēles 2017. gadā

DatumsSacensībasPretinieksRezultātsVārtu autores
22.01Pārbaudes spēle (Rīga)Gintra Universitetas (Lietuva)5:0Fedotova-2 Miksone Ševcova Zaičikova
11.02Pārbaudes spēle (Rīga)Pärnu JK (Igaunija)3:2Štube Fjodorova Voitāne
18.02Pārbaudes spēle (Rīga)Gintra Universitetas (Lietuva)5:1Ševcova-2 Fjodorova Fedotova Miksone
11.03Aphrodite Cup (Kipra)Malta1:0Ševcova
12.03Aphrodite Cup (Kipra)Kipra2:1Fedotova Ročāne
15.03Aphrodite Cup (Kipra)Igaunija0:0 (5:4)
06.04PK kvalifikācija (Gruzija)Igaunija4:0Fjodorova Spruntule Voitāne Ševcova
08.04PK kvalifikācija (Gruzija)Kazahstāna2:2Fjodorova Fedotova
11.04PK kvalifikācija (Gruzija)Gruzija1:1Miksone
05.08Baltijas kauss (Lietuva)Igaunija3:0Fedotova Fjodorova Ševcova
06.08Baltijas kauss (Lietuva)Lietuva1:1Miksone
26.09Pārbaudes spēle (Rīga)Jordānija

     [+] [-]

, 2017-09-26 13:11, pirms 7 gadiem
Gan jau, ka interesanta spēle būs.

     [+] [-]

, 2017-09-26 18:35, pirms 7 gadiem
Oho, Ziemeļkoreja atrodas 10 vietā FIFA rankā(Kopā 185 valstis)