Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Polis, japānis un francūzis palīdz "Gonzaga" pirmo reizi iekļūt "Četru finālā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Polis, japānis un francūzis palīdz "Gonzaga" pirmo reizi iekļūt "Četru finālā"
Poļu centra spēlētājs Pšemeks Karnovskis: Rietumu apgabala čempions un "Četru fināla" dalībnieks
Foto: AFP/Scanpix

NCAA 79. čempionātā basketbolā vīriešiem sestdien tika noskaidrotas pirmās divas "Četru fināla" dalībnieces. Par tām kļuva "Gonzaga" un "Oregon" komandas.

WEST

Rietumu apgabala finālā pirmo reizi kopš 1999. gada tikās komandas, kuras vēl nekad nav spēlējušas "Četru finālā" – "Gonzaga Bulldogs" no Spokanas un "Xavier Musketeers" no Sinsinati. Pēdējie bija uzskatāmi par turnīra lielāko pārsteigumu autoriem, pirmajās trīs kārtās izslēdzot #6 “Maryland”, #3 “Florida State” un #2 “Arizona”.

Sestdien “musketieru” Pelnrušķītes skrējienam pienāca gals. Marka Fjū (Mark Few) trenētie “Gonzaga” puiši pirmajā puslaikā iemeta astoņus tālmetienus, panākot 10 punktu pārsvaru – 49:39. Otrajā puslaikā turpinājās pirmo 20 minūšu scenārijs – “buldogi” uzvarēja ar 83:59 (49:39, 34:20).

Naidžels Viljamss-Goss (Nigel Williams-Goss) iemeta četrus no septiņiem tālmetieniem, guva 23 punktus, izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas un izdarīja četras rezultatīvas piespēles. Viljamss-Goss pirms tam tika atzīts par “West Coast Conference” gada labāko spēlētāju.

Komandā ir vairāki ārzemnieki. Poļu centrs Pšemeks Karnovskis 20 minūtēs guva piecus punktus un izcīnīja trīs atlēkušās bumbas, japāņu uzbrucējs Rui Hačimura vienā minūtē paspēja iemest tālmetienu, bet franču uzbrucējs Kilians Tilī 2014. gadā Rīgā kļuva par Eiropas U16 čempionu.

"Gonzaga" kļuva par pirmo "West Coast Conference" komandu kopš 1957. gada, kura sasniedza "Četru finālu". Pirms 60 gadiem to paveica “San Francisco” basketbolisti. “Buldogu” bilance “Astoņu elitē” kļuvusi 1-2, kamēr “Xavier” piedzīvoja trešo zaudējumu.

Uzvarētāji iemeta 50% tālmetienu (12/24), kamēr pretinieki trāpīja tikai katru astoto mēģinājumu (2/16). Vēl viens interesants fakts – “Gonzaga” pārspēja sāncenšus metienu precizitātē 45. spēli pēc kārtas. Tas ir labākais rādītājs valstī 20 sezonu laikā.

“Gonzaga” nākamnedēļ tiksies ar “Florida” un “South Carolina” cīņas uzvarētājiem.

”Gonzaga” galvenais treneris Marks Fjū (Mark Few) nogriež tīkliņu Sanhosē. Foto: AFP/Scanpix

Fjū ar poļu centra spēlētāju Pšemeku Karnovski

”Gonzaga” spēlētājs Rui Hačimura

MIDWEST

"Oregon Ducks" basketbolisti Vidējo Rietumu apgabala finālā sakāva favorīti "Kansas" ar 74:60 (44:33, 30:27) un pēc 78 gadu pārtraukuma spēlēs "Četru finālā". Oregonieši 1939. gadā piedalījās pirmajā NCAA finālturnīrā.

“Pīļu” uzbrucējs Džordans Bells (Jordan Bell) guva 11 punktus, izcīnīja 13 atlēkušās bumbas, izdarīja četras piespēles un bloķēja astoņus (!) metienus. Septiņas atlēkušās bumbas viņš savāca pie pretinieku groza.

Uzvarētāju aizsargs Tailers Dorsijs (Tyler Dorsey) iemeta sešus no 11 komandas tālmetieniem, pabeidzot spēli ar 27 gūtiem punktiem. Pavisam “Oregon” realizēja 50,9% metienu no spēles, tai skaitā pirmajā puslaikā uzbruka ar 60% precizitāti (18/30).

Kanzasas spēlētāji iemeta tikai 5 no 25 tālmetieniem un realizēja 35% metienu no spēles. Uzbrucējs Džošs Džeksons (Josh Jackson) pabeidza cīņu ar 10 punktiem, 12 atlēkušajām bumbām un piecām piespēlēm.

Dena Oltmena (Dana Altman) trenētos puišus gaida tikšanās ar “North Carolina” un “Kentucky” pāra spēcīgāko komandu.

”Oregon” galvenais treneris Dens Oltmens (Dana Altman) ar tīkliņu Kanzassitijā. Foto: AFP/USA Today/Scanpix

”Oregon Ducks” gaviles un konfeti lietus Kanzassitijā

Dens Oltmens un Tailers Dorsijs (Tyler Dorsey)

Apgabalu fināli, 25.-26. marts

EAST, NEW YORK

#4 Florida – South Carolina #7

MIDWEST, KANSAS CITY

#1 Kansas 60:74 Oregon #3

WEST, SAN JOSE

#1 Gonzaga 83:59 Xavier #11

SOUTH, MEMPHIS

#1 North Carolina – Kentucky #2

Izspēles kārtība

Sešdesmit četras (vīriešiem 68) komandas tiek sadalītas četros reģionos pa 16-18 komandām katrā, tiekot izsētas ar numuriem no 1 līdz 16. Vīriešiem pēdējos gados ir ieviests “First four” – astoņas komandas, sadalītas četros pāros, cīnās par četrām vietām pamatturnīrā (spēles 14.-15. martā).

Katrā reģionā komandas tiek sadalītas vēl četros četriniekos pa četrām komandām katrā:
1) 1-16 un 8-9;
2) 5-12 un 4-13;
3) 6-11 un 3-14;
4) 7-10 un 2-15.

Spēles notiek pēc izslēgšanas principa – tālāk tiek tikai uzvarētāji. Pirmajā nedēļas nogalē, 16.-19. martā, notiek pirmās un otrās kārtas spēles (4x16 komandas), otrajā nedēļā, 23.-26. martā, reģionu finālturnīri (4x4 komandas), trešajā nedēļā – “Četru fināls” (Final Four).

Sieviešu turnīrā pirmās un otrās kārtas spēles uzņem komandas, kuras izsētas ar numuriem no 1-4 (1.-16. vieta nacionālajā rangā). Šogad izņēmums ir “Stanford” – komandas mājas spēļu zālē notika konferences čempionāts vingrošanā, tādēļ jābrauc un jāspēlē citur.