Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Zviedris: "Lietus dēļ redzamība brīžiem līdzinājās nullei"

Juris Grīns
Juris Grīns

Zviedris: "Lietus dēļ redzamība brīžiem līdzinājās nullei"
Foto: Pertti Kangasniemi / AKK

22. un 23. augustā “Botniaring” sacīkšu trasē Somijā norisinājās autošosejas sacensības “Rata SM”. Uz šīm sacensībām bija ieradušies apmēram 100 sportisti, no tiem 31 “Legends Car” klases braucēji, pārsvarā no Somijas, kā arī divi latviešu piloti – Valters Zviedris, kurš startēja profesionāļu jeb “Pro” ieskaitē, un Latvijas autosporta leģenda Jānis Horeliks, kurš startēja “Masters” ieskaitē.

Ļoti spraigu un interesantu sacensību aizvadīja “Jūrmala/ Papa’s Sacīkšu Komandas” 19 gadus vecais autosportists Valters Zviedris, kurš 31 sportistu konkurencē trijos sacīkšu braucienos izcīnīja 14. un divas septītās vietas. Valters visu nedēļas nogali bija diezgan ātrs un visos piektdienas brīvajos treniņos uzrādīja labus apļa laikus “Top 10” robežās. Sestdienas rīta pusē sportisti tika sadalīti divās grupās un gan Horelikam, gan Zviedrim izdevās uzrādīt ceturto apļa laiku katram savā grupā, kas deva viņiem iespēju pirmajā braucienā startēt no ceturtās rindas – attiecīgi, Valteram no septītās starta vietas un Jānim no astotās.

Pirmais brauciens abiem Latvijas sportistiem nebija tas labākais, jo vēl nebija atrasti pareizie auto regulējumi priekš jaunajām no Amerikas importētajām “Hoosier” riepām, ar kurām šogad Eiropā sāk braukt tikai pirmo gadu. Jānis spēja nosargāt sev devīto vietu, bet Valters nokrita līdz pat 14. vietai. Jāpiebilst, ka uz katra nākamā brauciena startu sportisti tiek likti iepriekšējā braucienā uzrādīto apļa laiku secībā – divi ātrākie pirmajā rindā un tad seko visi pārējie, pēc to uzrādītajiem apļa laikiem. Tas nozīmēja, ka svētdienas braucienus Valteram un Jānim bija jāsāk no septītās rindas, jo viņi bija uzrādījuši 13. un 14. ātrākos apļus starp visiem 31 “Legends Cars” braucēju.

Svētdienas rītā lija stiprs lietus, un rīta treniņu sportistiem nācās aizvadīt ekstrēmos apstākļos, jo stiprā lietus un aizsvīdušo logu dēļ redzamība brīžiem līdzinājās nullei. Jāpiebilst, ka “Legends Cars” automašīnas nav aprīkotas ar logu tīrītājiem, jo ASV ar tām lietus laikā nebrauc – līdzīgi kā NASCAR čempionātos vienkārši gaida, kad pāries lietus un nožūs sacīkšu trase, un tikai tad atsāk sacensības. Eiropā un Skandināvijā tā nedara, tāpēc nākas samierināties un sadzīvot ar sliktu redzamību lietus sacensību laikā. Uz otrā brauciena sākumu trase vēl bija mitra, bet sacensību organizatori nolēma, ka visiem sportistiem jādodas trasē ar sausajam laikam paredzētajām “semi-slick” riepām. Šādos laika apstākļos latviešiem veicās vislabāk, un viņi stipri uzlaboja savas pozīcijas. Valters finišēja septītajā vietā, uzrādot trešo ātrāko apļa laiku no visiem startējušajiem, bet Jānis uzrādīja piekto ātrāko laiku, lai gan finišu sasniedza 14. vietā. Tas abiem mūsu sportistiem pavēra iespējas nedēļas nogales noslēdzošo startu uzsākt no otrās un trešās rindas.

Horeliks un Zviedris aizvadīja lielisku trešo braucienu. Pēc laba starta Valters izvirzījās ceturtajā vietā un to noturēja līdz brauciena priekšpēdējam aplim, kad viņu noķēra vesela grupa ar auto, tostarp arī Jānis. Pēc vairākām savstarpējām apdzīšanām pēdējā apļa laikā abi mūsu sportisti finišēja cieši viens aiz otra – Jānis sestajā vietā un Valters septītajā vietā. Visi 31 “Legends Cars” sportisti startēja kopā, bet, rēķinot rezultātus, tie tiek vērtēti trīs atsevišķās kategorijās – “Semi Pro” iesācēju klase, “Pro” sportisti ar divu un vairāk gadu pieredzi, kurā startē Valters, kā arī “Masters” ieskaitē, sportistiem vecumā virs 40 gadiem, kurā startē Jānis. Pirmo un otro braucienu Jānis savā ieskaitē “Masters” noslēdza trešajā vietā, bet trešo, noslēdzošo braucienu Jānis finišu sasniedza pirmajā vietā un mājup uz Latviju dodas ar trim izcīnītiem kausiem. Kopējā ieskaitē pirmo braucienu uzvarēja Veli-Pekka Kartunens, bet otrajā un trešajā ātrākais bija Jesse Kari, kurš arī ir nostiprinājis savu vadību šī gada Somijas čempionāta kopvērtējumā.

“Jūrmala/ Papas Sacīkšu Komanda” izsaka lielu pateicību mehāniķiem Normundam Šubeckim un Agrim Maļuckim par lieliski sagatavoto tehniku un spēju to pielāgot mainīgajiem laika apstākļiem.

Informāciju sagatavoja:
Aigars Zviedris
“Jūrmala/ Papas SK” pārstāvis