Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 komandas vienojas par radikālām izmaiņām

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 komandas vienojas par radikālām izmaiņām
Foto: Motorsport.com

"Formula 1" komandām izdevies vienoties par radikālām izmaiņām pasaules čempionāta noteikumos, viena no kurām paredz ievērojami samazināt tēriņus.

Daudzu nedēļu garumā starp komandu vadītājiem, Starptautisko Automobiļu federāciju (FIA) un čempionāta bosiem notika diskusijas par to, kādai būtu jāizskatās "Formulai 1" pēc koronavīrusa pandēmijas beigām. Nedēļas nogalē iesaistītie cilvēki interneta vidē piedalījās balsojumā, kā rezultātā pieņemti vairāki ļoti svarīgi lēmumi par "jauno līgumu".

Kamēr iepriekš komandas jau bija vienojušās, ka turpmāk neviena no tām netērēs vairāk par 175 miljoniem ASV dolāru ik gadu, tagad izdevies nonākt pie vēl radikālāka risinājuma, kas jau nākamgad paredz tēriņu griestus 145 miljonu apmērā.

"Ferrari" bija tā komanda, kas vismazāk vēlējās budžeta griestu ieviešanu, tomēr piekrita šādam ceļam, ja vien tas nebūs pārāk drastisks. "McLaren" vadība esot gribējusi, lai komandām neļauj tērēt vairāk par 100 miljoniem dolāru gadā, kamēr "Ferrari" atzina, ka nebūs priecīga piekrist summai, kas būtu zemāka par 145 miljoniem.

Plāns paredz, ka 2021. gadā budžeta griesti F1 komandām būs 145 miljonu apmērā, bet pēc tam saruks vēl vairāk, 2022. gadā sasniedzot 140 miljonus, bet no 2023. gada vairs tikai 135 miljonus dolāru. Šādam kompromisam "Ferrari" ir piekritusi.

Tāpat būs arī citas izmaiņas. Viena no tām paredz būtiskas izmaiņas aerodinamikas jomā, kā rezultātā komandas, kuru sniegums atpaliks, būs iespēja vairāk laika pavadīt veicot testus vēja tuneļos un strādājot ar fluīdu dinamikas skaitļošanas (CFD) simulācijām. Tāpat būs pieejami publiski standarta risinājumi dažādām detaļām, ko izmantos visas komandas.

Lai noteikumi stātos spēkā, tos vēl formāli jāapstiprina FIA Motoru sporta padomes sēdē, kas, iespējams, jau šonedēļ notiks virtuālā vidē, nevis ar kopīgu tikšanos jūnija vidū, kā tas bija plānots iepriekš.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...

     [+] [-]

, 2020-05-25 11:08, pirms 4 gadiem
Nedomāju, ka tas kaut ko mainīs spēku samēros. Daudzi jau bažījas, ka Ferrari un Mercedes savu F1 mašīnu izstrādes izdevumus klasificēs, kā ielu mašīnu izstrādes tēriņus. Pārējās F1 komandas to nevar izdarīt.

     [+] [-]

, 2020-05-25 12:48, pirms 4 gadiem
Franču mēdiji ziņo, ka Renault jau šosezon var izstāties no F1, jo šis autoražotājs ir tuvu bankrotam.

     [+] [-]

, 2020-05-25 16:31, pirms 4 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Franču mēdiji ziņo, ka Renault jau šosezon var izstāties no F1, jo šis autoražotājs ir tuvu bankrotam.
Varētu minēt, ka nebūs pēdējais. Visi lieie autoražotāji meklēs kur apgriezt izmaksas un F1 būs viens no pirmajiem rindā. Nemaz nerunājot par mazajiem. Ferrari laikam ir izņēmums.

     [+] [-]

, 2020-05-25 21:25, pirms 4 gadiem
no karaliskā autosporta uz kapiķ.pi.sēju čempionātu.
Kārtējais čempis, kas var aiziet pa skuju taku, līdzīgi kā WEC lielie ražotāji pameta, jo ierobežojumi nekādīgi neatbilda izaugsmei.
Tas lielais piķis jau aizgāja uz to, lai atrastu tās sekundes simtdaļas, dažreiz pat tūkstošdaļas. Standarta detaļas neko nedot, jau ntie gadi, kā mainās noteikumi, lai samazinātu tās, bet tās tikai aug ģeometriskā progresijā. Mazāk noteikumus mainīt, tad arī būs stabilitāte un vienā brīdī būs sasniegts attīstības maksimums, un tad vairākas komandas būs vienādas, meitām lai tirgo vecās šasijas.