Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2739, Did:0, useCase: 3

Portugāle uzņems ungārus, Treimanim debija Luksemburgā

Andrejs Siliņš

Portugāle uzņems ungārus, Treimanim debija Luksemburgā
Krištianu Ronaldu
Foto: Sipa USA/Scanpix

Šovakar pirmo reizi Pasaules kausa atlases turnīrā spēli tiesās Latvijas tiesnesis Andris Treimanis, bet Latvijas izlases grupā savā starpā tiksies Portugāle un Ungārija, kā arī Andora un Fēru salas.

Ungāri centīsies atņemt Portugālei otro vietu B grupā

Par Latvijas un Šveices šovakar paredzēto cīņu jau rakstījām, taču B grupā šodien norisināsies vēl divas spēles. Vienā no tām pastarīte Andora uzņems Fēru salas. Andorai pagaidām uzvaru nav, taču sniegums atsevišķās spēlēs bijis, ja ne acij baudāms, tad vismaz brīžiem līdzvērtīgs pretiniekiem. Savukārt Fēru salām vienīgais panākums pret Latviju ļāvis mūsējos apsteigt tabulā un šovakar būtu laba iespēja šo pārsvaru nostiprināt.

Uzvaras gadījumā Fēru salām būs iespēja pat pietuvoties ceturtajā vietā esošajai Ungārijai, kas šovakar izbraukumā tiksies ar Portugāli. Ungāriem kā pēdējā Eiropas čempionāta finālturnīra dalībniekiem gan ambīcijas ir krietni augstāka spar Fēru salu nepielaišanu sev tuvāk - Ungārija tēmē uz dalību Pasaules kausa finālturnīrā pirmo reizi kopš 1986. gada un, lai to izdarītu, šovakar jāmēģina pārsteigt Eiropas aktuālo čempioni.

Abas komandas savā starpā tikās pagājušā gada "Euro 2016", kad ungāri trīs reizes izvirzījās vadībā (1:0, 2:1, 3:2), bet, pateicoties Krištianu Ronaldu otrajiem vārtiem spēlē, portugāļi izrāva neizšķirtu. Līdz ar to Ungārija joprojām nekad nav spējusi uzveikt Portugāli - sešās spēlēs piecas uzvaras portugāļiem un vienu reizi fiksēts neizšķirts.

Pēc zaudējuma Šveicei grupas pirmajā mačā (0:2) Portugāle nākamajās trīs spēlēs demonstrēja pārliecinošu sniegumu, gūstot 16 vārtus un ielaižot tikai vienus (pret Latviju, kad precīzi sita Artūrs Zjuzins). Tiesa, arī pretinieki nebija no augstākajiem plauktiem (Andora, Latvija un Fēru salas). Ungārija noteikti vērtējama augstāk, turklāt, kā jau iepriekš minēts, cīnīsies par reālu izredžu nezaudēšanu iespējai spēlēt nākamā gada finālturnīrā.

Mūsu kaimiņiene Igaunija šovakar H grupas mačā izbraukumā tiksies ar Kipru - abām komandām šī būs pirmā savstarpējā spēle 16 gadu laikā. Abas līdz šim tikušas pie vienas uzvaras un trīs reizes zaudējušas, ieņemot blakus-pozīcijas tabulā - Kipra ir ceturtā, bet igauņi piektie.

Aizraujošu cīņu sola arī Beļģijas un Grieķijas tikšanās - beļģi ir pirmie H grupā, bet grieķi seko uzreiz pēc tam ar diviem punktiem mazāk. Beļģija turnīru sākusi vairāk nekā pārliecinoši, ne tikai vienkārši izcīnot uzvaras visās četrās spēlēs, bet sagraujot pretinieces. Piemēram, pēdējā kārtā novembra vidū mājās ar 8:1 tika apkaunota Igaunija. Vairāk nekā līdz šim vidēji spēlē gūtos piecus vārtus būs ārkārtīgi grūti sasniegt arī šovakar. Grieķija izcīnījusi trīs uzvaras, bet ar Bosniju un Hercegovinu cīnījās neizšķirti (1:1). Beļģiem nav skaidrības par "Manchester City" pussarga Kevina de Braunes dalību mačā savainojuma dēļ. Tāpat ierindā nebūs "Chelsea" zvaigznes Edena Azāra un PSG aizsarga Tomā Menjē.

Treimaņa debijā PK kvalifikācijā Francija eksaminēs Luksemburgu

Vēl viens mačs šovakar norisināsies Luksemburgas nacionālajā futbola stadionā, kur mājiniece Luksemburga uzņems vareno Franciju. Viena ir A grupas pastarīte, otra - līdere un galvenā favorīte. Kāda gan mums daļa, ar kādu rezultātu francūži izrēķinās ar Luksemburgu? Tāda, ka šo spēli tiesās Latvijas labākais tiesnesis Andris Treimanis.

Andrim Treimanim un viņa brigādei šis ir līdz šim augstvērtīgākais starptautiskais nozīmējums nacionālo izlašu spēļu apkalpošanai - līdz šim 32 gadus vecais arbitrs pieaugušo izlašu līmenī bija tiesājis tikai pārbaudes spēles, tostarp tiesājot tobrīdējo pasaules čempionu spāņu cīņu pret Venecuēlu (5:0). Iepriekš Latvijas futbola tiesnešu vēsturē šāda līmeņa nacionālo izlašu spēles ir apkalpojuši arī tādi tiesneši kā Romāns Lajuks, Vadims Direktorenko un Andrejs Sipailo.

Pagājušajā gadā Andris Treimanis ar savu brigādi sešu cilvēku sastāvā pārraudzīja trīs UEFA Eiropas līgas grupu turnīra spēles, bet pirmoreiz šādas raudzes nozīmējumu Andris Treimanis ar kolēģiem saņēma 2015. gadā. Tā kļuva par pirmo oficiālo starptautisko spēli, kuru Latvijas tiesnešu komanda apkalpoja sešu tiesnešu sastāvā. Līdz tam Latvijas pārstāvji Eiropas otro prestižāko klubu futbola sacensību grupu turnīrā nebija tiesājuši kopš 2006. gada.

2018. gada Pasaules kausa kvalifikācija (UEFA), 25. marts

LaiksGrupaSpēle
19:00A grupaZviedrija - Baltkrievija
19:00B grupaŠveice - Latvija
19:00B grupaAndora - Fēru salas
19:00H grupaBosnija un Hercegovina - Gibraltārs
19:00H grupaKipra - Igaunija
21:45A grupaBulgārija - Nīderlande
21:45A grupaLuksemburga - Francija
21:45B grupaPortugāle - Ungārija
21:45H grupaBeļģija - Grieķija