Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Grencim Eiropas bronza, Nitišs astotais, Bokam avārija (+video)

Juris Grīns
Juris Grīns

Grencim Eiropas bronza, Nitišs astotais, Bokam avārija (+video)
Ervins Grencis. Foto: Markelevicius Automoto Photography

Itālijā, Madžoras trasē noslēdzies Eiropas autokrosa čempionāts, un pēdējā posmā SuperBuggy klasē bronzas medaļu nodrošināja Latvijas vadošais bagiju braucējs Ervins Grencis. Posmā viņš finišēja ceturtajā vietā. Eiropas klasēs pārējiem latviešiem neveiksmes, bet satelītklasē Kartkrosu klasē Reinis Nitišs astotais.

Latviešiem šī sacīkste lielākoties bija neveiksmju pārbagāta, tāpēc Grenča rezultāts šajā posmā uzskatāms par spožu izglābšanos no sarežģītas situācijas.

Ervina piedzīvojumi sākās jau laika kontroles pirmajā sesijā, kad Grencis, šķiet, trāpīja apmalē, tūlīt arī izstājoties. Rezultāta uzrādīšanai atlika vienīgi otrā sesija, kurā tika sasniegts apļa laiks, kas abu sesiju kopvērtējumā deva tikai 20. vietu. Pirmajā braucienā savā grupā Grencis bija sestais, nākamajās kvalifikācijās – trešā un ceturtā vieta. Trīs braucienu summā Ervins bija 14. vietā, tiekot pusfinālā. Tajā Grencis veica izcilu startu, no trešās rindas jau pirmajā aplī nonākot vadošo braucēju trijniekā, bet finišā sasniegta otrā pozīcija.

Finālā pēc sarežģīta starta Grencis iekārtojās ceturtajā vietā aiz līderiem Bernda Štūbes, Florēna Tafani un sava galvenā konkurenta cīņā par otro vietu Eiropas čempionātā Radeku Jordāku. Latvietis veica dažādus mēģinājumus tikt Jordākam garām, tomēr, lai gan pāris reižu abi bija blakus, čehs lieliski nosedza Grenča uzbrukumus un atstāja Ervinu ceturtajā vietā.

Sarežģītais posms nesa pietiekami daudz kopvērtējuma punktu, lai Ervins Grencis kļūtu par šā gada bronzas medaļnieku! Panākums seko trim vicečempiona tituliem pēc kārtas – Grencis 2016., 2017. un 2018. gadā finišēja otrais aiz neapturamā Štūbes.

SuperBuggy klasē Jānis Boks un Juris Kuķikovskis aizvadīja daudzsološas cīņas, taču iekļuva arī avārijās, kā rezultātā netika pusfinālā. Boks palika pirmais aiz pusfināla svītras – 21. vietā. Kuļikovskis pēc lieliskas ceturtās vietas savā braucienā pirmajā kvalifikācijā izstājās no cīņas pēc otrā brauciena. Formāli 31. vieta.

Buggy 1600 klasē Andris Kuļikovskis pirmajā braucienā izstājās, bet otrajā ar pamatīgu cīņu sasniedza ceturto vietu savā grupā. Trešajā braucienā Andris guva trešo vietu, ar ko, šķiet, būtu pieticis pusfinālam. Taču vēlāk tiesneši piesprieda diskvalifikāciju par trešā brauciena sniegumu, ar ko cīņa bija galā.

Šajā sacīkstē kā satelītklase kalpoja Kartkrosa braucēju grupa, ar iespaidīgu 71 dalībnieka sastāvu. Šī tipa klase nākamajos gados kļūs par Eiropas kausa kategoriju, pievienojoties atsevišķiem Eiropas čempionāta posmiem. Kartkrosa klasē cīnījās arī Latvijas rallijkrosa braucējs Reinis Nitišs. Lielajā konkurencē viņš uzrādīja 22. rezultātu, kam sekoja progress nedēļas nogales gaitā: pēc pirmās sērijas 20. vieta, pēc otrās – 16. vieta, pēc trešās – astotā pozīcija. Kvalifikācijas summā Reinim 15. pozīcija, kas deva iespēju startēt pusfinālā. Svarīgajā braucienā Nitišs ceturtais, bet vēlāk finālā 13 dalībnieku konkurencē astotā pozīcija.

Par Eiropas autokrosa čempionu SuperBuggy klasē kļuva Bernds Štūbe. Buggy 1600 klasē dramatiskā finālā uzvaru guva un par čempionu kļuva francūzis Vinsēns Mersjē, kad fināla starta laukumā stāvošs palika līdera pirms šī posma Petra Nikodema bagijs. Arī TouringAX klasē ne bez piedzīvojumiem. Par čempiontitulu spēkojās krievs Matvejs Furažkins un čehs Otakars Vibornijs. No starta vadībā aizbrauca Furažkins, bet Vibornijs drīz viņu noķēra un sāka apdzīšanu. Tā gan neizdevās, un vairāk izskatījās, ka process velk uz līdera sagriešanu. Kad abas mašīnas atlipa viena no otras, Furažkins sagriezās un devās ar mašīnas priekšējo stūri apmalē, nolaužot riteni. Centies aizvilkties līdz finišam, krievs zaudēja divus apļus. Vibornijs uzvarēja, bet liels bija līdzjutēju pārsteigums, ka pēc finiša diskvalifikāciju saņēma nevis čehs, bet gan Furažkins, zaudējot arī Eiropas čempiona titulu. Pašlaik nav zināms, par ko, taču klīst versija, ka “fināla turpinājums” varētu būt norisinājies dalībnieku parkā jau pēc finiša.

Papildināts: Noslēguma rezultātos diskvalifikācija tomēr tikusi arī Vibornijam, līdz ar to Furažkins kļuvis par Eiropas čempionu.

Par JuniorBuggy čempionu šogad kļuva Barts van der Puttens.

Jāņa Boka avārija pirmajā braucienā: