Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:369, Did:0, useCase: 3

Vudsam pirmais tituls piecu gadu laikā, Rouzs iegūst "FedEx Cup"

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Vudsam pirmais tituls piecu gadu laikā, Rouzs iegūst "FedEx Cup"
Džastins Rouzs un Taigers Vudss
Foto: AP/Scanpix

Taigers Vudss svētdien triumfēja Atlantā notikušajā finālturnīrā "Tour Championship", izcīnot 80. PGA titulu, bet prestižā "FedEx Cup" ieskaitē visvairāk punktu savāca Anglijas golferis Džastins Rouzs.

"FedEx Cup Play offs" ir četru turnīru posms mēneša ilgumā. Cīņu par 10 miljonu bonusu, kas pienākas uzvarētājam, sāk 125 golferi. Pēc otrā turnīra sacensības turpina 100 labākie, pēc tam paliek 70, bet finālā startē tikai 30 labākie.

Pirmajos divos turnīros "The Northern Trust" un "Dell Technologies Championship" uzvarēja Braisons Dešambo, bet trešajā turnīrā "BMW Championship" triumfēja Kīgans Bredlijs. Filadelfijā 2. vietu izcīnījušais Džastins Rouzs pirmoreiz kļuva par ranga līderi.

Pagājušajā nedēļā Atlantā notika pēdējais no četriem turnīriem, pirms kura kopvērtējumā vadībā bija Dešambo, apsteidzot Rouzu. Atlantā labāk nostartēja anglis, kurš arī triumfēja kopvērtējumā, jo viņam titula iegūšanai pietika ar dalītu 4. vietu.

Rouza uzvaru "FedEx Cup" aizēnoja Taigers Vudss, kuram atkal bija milzīga uzmanība. 14-kārtējais "major" turnīru čempions šosezon pieteicās uz atgriešanos čempionu pulkā, kad sekmīgi nospēlēja pēdējos divos "major" turnīros, izcīnot 6. vietu "The Open Championship" turnīrā Skotijā un iegūstot 2. vietu "PGA Championship". Pagājušajā nedēļā viņš finišēja priekšā visiem.

Vudss par saviem nodomiem Atlantā paziņoja jau pirmajā dienā, kad PAR-70 laukumu izspēlēja ar -5. Tāds pats rezultāts viņam bija arī 3. raunda, pēc kura Vudsam bija trīs sitienu pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem. Statistika liecināja, ka tā ir garantēta uzvara turnīrā. Proti, Vudss ar tādu pārsvaru pēc 56 bedrītēm bija uzvarējis visos 23 iepriekšējos PGA turnīros.

Lai arī Vudsam vakar pēdējā raundā bija savs sliktākais rezultāts četrās dienās (+1), viņš ne brīdi netika apdraudēts un turnīru pabeidza ar -11. Tas bija par diviem sitieniem labāks rezultāts nekā Brillijam Horšelam.

Turnīra finišā bija pamatīga drāma "FedEx Cup" sakarā. Jaunajam čempionam Rouzam finālturnīrā pietika ar dalītu 4. vietu, lai triumfētu summā, kas paveikts bez rezerves. Olimpiskajam čempionam Rouzam pēdējā bedrītē bija nepieciešams trāpīt "birdie", kas viņam arī izdevās. Pretējā gadījumā par kopvērtējuma čempionu kļūtu Vudss.

Tā būtu kļuvusi par milzīgu apstākļu sakritību, kas gandrīz notika. Vudss pirms pēdējā posma nebija spēcīgu pretendentu pulkā. Viņam bija nepieciešama ne tikai uzvara turnīrā, bet sešu spēlētāju neveiksmīgi starti. Piemēram, Dešambo finišs 15. vietā vai zemāk (Dešambo bija 17.) No septiņiem punktiem nepiepildījās tikai viens – vajadzīga Rouzam dalīta 5. vieta vai sliktāks rezultāts (bija ceturtais labākais rezultāts).

Uzvara "Tour Championship" Vudsam ir pirmais tituls kopš 2013. gada augusta, kad viņš uzvarēja "WGC-Bridgeston Invitational". Kopš tā laika bija pagājušās 1876 dienas, kuru laikā viņam veiktas vairākas muguras operācijas. Triumfs Atlantā Vudsam ir arī 80. PGA tituls. Rekords ar 82 tituliem pieder Semam Snīdam. Vudss pirms gada šajā laikā rangā bija ārpus pirmā tūkstoša, bet šobrīd bijušais ranga līderis pacēlies jau uz 13. vietu.

Pēc "Tour Championship" notika ranga līdera maiņa. Virsotnē neilgu laiku pavadījušo Rouzu 1. vietā nomainīja Atlantā par viņu labāk nostartējušais Dastins Džonsons (3. vieta), kuram atgriešanās pasaules pirmā numura godā.

"FedEx Cup 2018" kopvērtējuma Top 10

VGolferisValstsPunkti
1.Džastins RouzsAnglija2260
2.Taigers VudssASV2219
3.Braisons DešamboASV2188
4.Dastins DžonsonsASV2056
5.Billijs HoršelsASV1840
6.Tonijs FinauASV1732
7.Džastins TomassASV1610
8.Kīgans BredlijsASV1253
9.Brukss KepkaASV1093
10.Baba VatsonsASV918

Pēdējo 10 gadu "FedEx Cup" čempioni

GadsGolferisValsts
2009.Taigers VudssASV
2010.Džims FjuriksASV
2011.Bils HāssASV
2012.Brands SnedekersASV
2013.Henriks StensonsZviedrija
2014.Billijs HoršelsASV
2015.Džordans SpītsASV
2016.Rorijs MakilrojsZiemeļīrija
2017.Džastins TomassASV
2018.Džastins RouzsAnglija