Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Šēstrema uzstāda jaunu pasaules čempionāta rekordu 100 metros tauriņstilā

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Šēstrema uzstāda jaunu pasaules čempionāta rekordu 100 metros tauriņstilā
Sāra Šēstrema
Foto: EPA/Scanpix

Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā aizvadīta otrā sacensību diena pasaules čempionātā peldēšanā. Arī šodien bija jāsadala četri medaļu komplekti. Tāpat tika sasniegti divi čempionāta rekordi - 100 metros tauriņstilā dāmām to sasniedza Sāra Šēstrema no Zviedrijas, bet 100 metros brasā vīriešiem to paveica Ādams Pītijs no Lielbritānijas.

Lielbritānijas peldētājs Ādams Pītijs šovakar izcīnīja savu ceturto zelta medaļu pasaules čempionātos, uzvarot 100 metru brasā vīriešiem. Pītijs distanci veica 57,47 sekundēs, sasniegdams otru labāko rezultātu pasaules vēsturē un uzstādīdams jaunu pasaules čempionāta rekordu. Pēc 50 metru atzīmes Pītijs bija 11 sekundes simtdaļas priekšā pasaules rekorda grafikam. Sudraba medaļu, no Pītija atpaliekot par 1,32 sekundēm, izcīnīja Kevins Kordess no ASV, bet bronzas medaļa nonāca krievu peldētāja Kirila Prigodas rokās, kurš no uzvarētāja atpalika par 1,58 sekundēm. Tālākie rezultāti bija ļoti blīvi, jo ceturtās vietas ieguvējam Jasuhiro Koseki no Japānas līdz medaļai pietrūka piecas sekundes simtdaļas, bet piektās vietas īpašniekam Kodijam Milleram no ASV līdz trešajai vietai pietrūka sešas sekundes simtdaļas.

Lieliskajā formā esošā Zviedrijas peldētāja Sāra Šēstrema tika pie zelta medaļas 100 metros tauriņstilā dāmām, distanci veicot 55,53 sekundēs un labojot sev piederošo čempionāta rekordu par 11 sekundes simtdaļām. Jāpiebilst, ka vēl 20 metrus līdz finišam Šēstrema bija galvas tiesu priekšā sev piederošajam pasaules rekorda grafikam. Šī viņai ir jau piektā zelta medaļa pasaules čempionātos lielajā baseinā. Pie sudraba medaļas tika Emma Makkiona no Austrālijas, distanci veicot 56,18 sekundēs, bet bronzas medaļu izcīnīja amerikāniete Kelsī Vorela, distanci veicot 56,37 sekundēs.

Uzvarot 50 metru tauriņstilā vīriešiem, pārsteigumu sagādāja Bendžamins Prauds no Lielbritānijas, kurš nopelnīja savu pirmo medaļu pasaules čempionātā. Distanci veicot 22,75 sekundēs, Prauds savu tuvāko sekotāju Nikolasu Santušu no Brazīlijas apsteidza par nieka četrām sekundes simtdaļām. 37 gadus vecajam brazīļu veterānam šī bija otrā godalga pasaules čempionātos lielajā baseinā. Savukārt bronzas medaļu izcīnīja ukrainis Andrejs Hovorovs, distanci veicot 22,84 sekundēs. Viņam šī bija pirmā medaļa pasaules čempionātos lielajā baseinā.

Mājnieku lielākā cerība trīskārtējā olimpiskā čempione Katinka Hošsū līdzjetus nepievīla un svinēja uzvaru 200 metru kompleksajā peldējumā dāmām, distanci veicot 2:07.00 minūtēs. ''Dzelzs lēdijai'' šī bija sestā zelta medaļa pasaules čempionātos lielajā baseinā. Sudraba medaļu izcīnīja japāniete Jui Ohaši, kurai tas ir lielākais sasniegums karjerā. No uzvarētājas viņa atpalika par 91 sekundes simtdaļu. Savukārt bronzas medaļa nonāca pie amerikānietes Medisīnas Koksas, kura distanci veica 2:09.71 minūtēs.

Pirmajā pusfināla peldēumā 100 metru brasā sievietēm izcilu rezultātu uzrādīja Krievijas pārstāve Jūlija Jefimova, kura atpalika tikai par vienu sekundes simtdaļu no Rūtai Meilutītei (Lietuva) piederošā pasaules rekorda, distanci nopeldot 1:04.36 minūtēs. Ļoti tuvu šim rekordam pietuvojās arī otrā pusfināla uzvarētāja Lilija Kinga no ASV, kura distanci veica 1:04.53 minūtēs. Pati Meilutīte finālam kvalificējās kā trešā, distanci veicot 1:05.06 minūtēs.

Ļoti tuvu pasaules rekordam tika arī Kanādas peldētāja Kailija Masē, kura 100 metru peldējumā uz muguras otrajā pusfinālā distanci nopeldēja 58,18 sekundēs, kas ir par sešām sekundes simtdaļām lēnāk nekā Džemmai Spofortai (Lielbritānija) piedrošais pasaules rekords.

Jau ziņojām par Latvijas peldētāju sniegumu šīs dienas rīta sesijā.