Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Vimbldona šoreiz ar olimpisko pieskaņu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Vimbldona šoreiz ar olimpisko pieskaņu
Novaks Džokovičs pagājušajā vasarā izcīnīja savu pirmo Vimbldonas titulu. Vai šogad būs otrais?
Foto: Reuters/Scanpix

Pirmdienas pēcpusdienā startēs prestižākais tenisa turnīra pasaulē – Vimbldona, kas notiks 126. reizi. Šoreiz turnīram īpaša pieskaņa, jo neilgi pēc gada trešā "Grand Slam" turnīra uz Vimbldonas zāliena notiks arī olimpiskās cīņas. Pērnā gada Vimbldonas titulus centīsies aizstāvēt Novaks Džokovičs un Petra Kvitova. Savukārt Latviju pārstāvēs Ernests Gulbis un Līga Dekmeijere. Vimbldonas turnīrs notiks no 25. jūnija līdz 8. jūlijam.

Vēsture

Vimbldonas turnīrs tiek rīkots kopš 1877. gada (toreiz gan notika tikai vīriešu vienspēles), šogad sacensības notiks 126. reizi. Sacensības no citiem "Grand Slam" turnīriem atšķiras ar to, ka šeit ir strikti ģērbšanās ierobežojumi – tenisistiem jābūt tērptiem baltas krāsas apģērbā. Tradicionāli pirmā svētdiena ir brīva no tenisa spēlēšanas.

Kopš 2009. gada centrālajam kortam ir ievelkamais jumts, kas ļauj tenisu spēlēt arī lietus apstākļos, kas Vimbldonā ir ierasta parādība. Vimbldonas turnīrs tiek uzskatīts par prestižākajām tenisa sacensībām pasaulē. Par vienspēļu tituliem sacenšas 128 dāmas un tikpat kungu.

Visvairāk vienspēļu titulu ir Martinai Navratilovai, kura turnīrā uzvarējusi deviņas reizes. Vīriešu konkurencē rekordists ar septiņiem tituliem ir Pīts Samprass. No aktīviem tenisistiem seši tituli Rodžeram Federeram, kurš tādējādi nākamo divu nedēļu laikā var noķert Samprasu.

Dāmu turnīrā dažādu veselības problēmu dēļ nepiedalīsies: Andrea Petkoviča (potīte), Aleksandra Dulgeru (ceļgals), Kaja Kanepi (papēži), Mihaella Krajičeka (vīruss) un Agnesa Šavaja (mugura).

Savukārt vīriešu sacensības ies secen Robinam Soderlingam (slimība), Pablo Kuevasam (operācija) un Gaelam Monfīsam (ceļgals). Traumatiskais francūzis tās pašas problēmas dēļ izlaida arī "French Open".

Vīriešu turnīrs

No Top 4 tenisistiem vissarežģītākais ceļš uz pusfinālu ir britu pirmajam numuram Endijam Marejam, kurš savā mājas "Grand Slam" turnīrā 1. kārtā tiksies ar bīstamo Nikolaju Davidenko. Tiesa, zāle nav krieva ērtākais segums. Tālāk Marejam varētu pretī nākt arī tādi spēcīgi tenisisti kā Kevins Andersons un Milošs Raoničs, kuri labi servē, Huans Martins Del Potro, Endijs Rodiks un Davids Ferers.

Pusfinālos "uz papīra" vajadzētu tikties Marejam ar Rafaelu Nadalu un Džokovičam ar Federeru. Par pārsteigumiem varētu parūpēties Tomašs Berdihs (2010. gada finālists), Žo-Vilfrīds Tsonga (pērn pusfinālā), Del Potro, Raoničs un Džons Isners. Pēdējiem diviem ir ļoti laba serve, kas zāliena seguma ir liels pluss. Tsonga pērn pusfinālā zaudēja Džokovičam, pirms tam no 0-2 uzvarot Federeru. Francūzis iesildīšanās turnīrā Londonā savainoja pirkstu, taču lūzuma nav. Bažas gan pastāv...

Federers Vimbldonā uzvarējis sešas reizes (bilance: 59-7), pēdējo reizi pie titula tiekot 2009. gadā. Šveicietis uzskata, ka šobrīd ir labā formā, neskatoties uz pēdējo 2-3 turnīru rezultātiem: "Esmu pārliecināts, man ir izdevies uzvarēt daudzos turnīros un spēlēs. Jūtos labi, man nepietrūkst spēļu prakses, un tas ir svarīgi pirms tāda turnīra kā Vimbldona. Sapņoju par titulu, to nevar noliegt. Septītais tituls būtu lieliski, jo tas nozīmētu atkārto Pīta rekordu. Viņš bija mans jaunības elks."

Pēdējos deviņus "Grand Slam" titulus savā starpā sadalījuši Nadals ar Džokoviču. Pēdējais ar titulu pirms viņiem bija Federers, kurš 2010. gadā uzvarēja Melburnā. Spānis uzvarēja 2008. un 2010. gadā, bet pērn zaudēja finālā. Šogad viņam ir iespēja trešo reizi sasniegt "French Open" un Vimbldonas dubli, atkārtojot Bjerna Borga panākumu.

"Pēdējos divos mēnešos mana spēle ievērojami uzlabojusies, taču domāt par vēl vienu Vimbldonas titulu būtu augstprātīgi. Šobrīd varu domāt tikai par pirmo maču, kas būs otrdien. Katra stunda, kas pavadīta treniņos, man palīdzēs," pieticīgs pirms gaidāmā turnīra izklausās Nadals.

Čempions Džokovičs, kurš lūkos kļūt par pirmo tenisistu kopš 2007. gada, kuram izdevies aizstāvēt Vimbldonas titulu (pēdējais to paveica Federers), atzīst, ka ir ticis pāri Parīzes vilšanās: "Tas ir man aiz muguras. Biju ļoti tuvu titulam, tāpēc bija neliela vilšanās pēc fināla. Jau nākamajā dienā jutos labi par turnīru. Uzvara šeit pirms gada dod man milzīgu pārliecības devu, kas nepieciešama, spēlējot uz seguma, kuram ir visīsākā sezona. Pērn man bija perfekts turnīrs."

Piekto reizi Vimbldonā piedalīsies Ernests Gulbis. Ranga 87. numuram izloze nav bijusi veiksmīga, jo pretī trāpījies pasaules septītais numurs Tomašs Berdihs, kurš ir viens no turnīra favorītiem, šeit finālā bijis pirms diviem gadiem (zaudēts Nadalam).

Gulbis divas reizes četros turnīros ticis pāri pirmajai kārtai. Šogad to izdarīt būs ļoti grūti. Ne vien tāpēc, ka pretiniekos Top 10 tenisists, bet arī tāpēc, ka pašam jau mēnešiem ilgi nav pat viduvējas formas. Gulbis šogad uzvarējis divus ēģiptiešus Deivisa kausā, no nopietnākiem pretiniekiem uzvaras arī pret Alehandro Falju un Stīvu Darsi.

Apspēlēts arī ungārs Atila Balāžs (arī Deivisa kausā), Ksavjērs Maliss un "Challenger" līmeņa spēlētājs Maksims Teišeira. Tas ir viss, kas izdarīts pusgada laikā... Uz zāliena kļūdas atļauties var mazāk nekā uz citiem segumiem, tāpēc Ernestam būs jāspēj nospēlēt "tīrus" setus, kas viņam gadās ļoti reti.

Sieviešu turnīrs

Vimbldonā ranga līderes godā ierodas Marija Šarapova. Krieviete šajā turnīrā uzvarēja 2004. gadā, bet pērn finālā zaudēja Petrai Kvitovai. Čehiete izcīnīja savu pirmo "Grand Slam" titulu. Šarapovai ir diezgan smaga izloze. 2. kārtā var pretī trāpīties bijusī pusfināliste Cvetana Pironkova, kura pēdējā laikā motivāciju var atrast tikai uz zāliena seguma. Mašas pusē arī tādas bīstamas pretinieces kā Andželike Kerbere, Kima Klijstersa, Vera Zvonarjova un Sabīne Liziki.

""French Open" un Vimbldona ir divi grūtākie "Grand Slam" turnīri, kas jāspēlē pēc kārtas. It īpaši, ja Vimbldonā ierodies kā "French Open" čempione, ir ļoti grūti pārslēgties. Lai arī cik ļoti gribētos svinēt, ierodies šeit un saproti, ka te ir pavisam cits teniss. Šī ir otrā vasara, kad nespēlēju sagatavošanās turnīros. Fiziski tam nebiju gatava, toties treniņu ir bijis gana daudz, jo laika apstākļi to atļāva," sacījusi Šarapova.

Serēna Viljamsa nedomā apstāties: "Man nav tādu nodomu un nedomāju, ka tādi ir Venusai. Man patīk sacensties, izaicinājumi. Man patīk virs galvas pacelt trofejas. Kad jutīšu, ka to vairs nespēju izdarīt, tad vairs nespēlēšu. Šeit neatrastos, ja nebūtu pārliecināta. Vienmēr esmu ļoti motivēta, tāda būtu arī tad, ja Parīzē nezaudētu 1. kārtā."

Kvitovai šogad pārdzīvo pamatīgu formas trūkumu un nav starp galvenajām favorītēm, taču, zinot viņas spējas, var atkal izšaut. Ranga 3. vietā esošā Agņeška Radvanska 2005. gadā uzvarēja Vimbldonas junioru sacensībās, bet pieaugušo līmenī divreiz spēlējusi ceturtdaļfinālā.

Radvanskai 2. kārtā pretī var iznākt pieckārtējā čempione Venusa Viljamsa, kura Vimbldonā divreiz uzvarējusi olimpiskajos gados – 2000. un 2008. gadā. Pēdējais tituls vecākajai no masām Viljamsām 2009. gadā. Serēna, kura izgāzās "French Open", Vimbldonā triumfējusi četras reizes, no tām pēdējā bija 2010. gadā. Pērn viņai Vimbldona bija otrais turnīrs pēc savainojuma. Serēna ceturtdaļfinālā zaudēja Marionai Bartoli.

Tāpat kā Radvanska, ļoti daudz tenisa spēlējusi Azarenka, kura ir nogurusi gan psiholoģiskajā, gan fiziskajā ziņā. Pērn viņa tika līdz pusfinālam, kur varētu būt arī šogad. "Uz papīra" fināls izskatās pēc Serēnas un Šarapovas dueļa, taču dzīvē viss var gadīties citādāk. Pārsteigumus varētu sarūpēt Pironkova, Liziki, Bartoli un Pašeka.

Visām četrām gan ir dažādas problēmas. Pironokovai slikta izloze, Liziki pērn bija pusfinālā, bet šogad sliktā formā un bez pārliecības, toties viņai ir viena no labākajām servēm dāmu tenisā. Bartoli 2007. gadā spēlēja finālā, bet šogad diez vai tiks tālu, jo fiziski nevar izturēt, bez tam Īstbornā guva kājas savainojumu. Potītes savainojums un pamatīgs nogurums ir Pašekai. Austriete bijusi junioru finālā, bet pērn pieaugušo turnīrā spēlēja ceturtdaļfinālā.

Izmantotie resursi:
2012 Wimbledon Championships Website - Official...

     [+] [-]

, 2012-06-25 01:05, pirms 12 gadiem
Būšu pārsteigts ja Gulbis nebūs 1/4 finālā.

  +3 [+] [-]

, 2012-06-25 01:23, pirms 12 gadiem
Atļaušos aizrādīt, ka turnīrs notiek no 1877.gada, ne 1987.

  +1 [+] [-]

, 2012-06-25 01:32, pirms 12 gadiem
Uh , nenoveicaas Vimbldonas briinumam- Pironkovai , jau pirmajaa kaartaa Sharapova pretim.
Masha arri, domaaju, nav prieciiga

  +1 [+] [-]

, 2012-06-25 09:20, pirms 12 gadiem
Ernestam ar izlozi šoreiz tiešām nav paveicies, bet cik var veikties ,visos iepriekšējos turnīros, kopš Ernests nav izsētais pretinieki 1.kārtās bijuši "ņemami".
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-06-25 14:56, pirms 12 gadiem
Man jau patīk, ka, visdrīzāk, būs Maū-Isnera duelis. Francim jāņem revanšs 5. setā.