Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Blaters par PK nepaplašināšanu: "Infantīno zināja, ka dodas čūsku midzenī"

Rolands Eliņš

Blaters par PK nepaplašināšanu: "Infantīno zināja, ka dodas čūsku midzenī"
Zeps Blaters
Foto: AFP/Scanpix

LETA--AFP. Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) prezidents Džanni Infantīno zinājis, ka dodas čūsku midzenī organizēt Pasaules kausu Katarā, pēc finālturnīra paplašināšanas plāna izgāšanās sacīja bijušais FIFA prezidents Zeps Blaters.

Lēmums nepaplašināt vienību skaitu Pasaules kausā Katarā līdz 48 tika pieņemts trešdien. Šāds FIFA lēmums ir solis atpakaļ Infantīno, kurš ir organizācijas prezidents kopš 2016.gada, jo viņš bija kaislīgs atbalstītājs iecerei atteikties no 32 izlašu finālturnīra un padarīt to apjomīgāku, kas arī teorētiski nozīmētu lielāku finansiālu ieguvumu.

Pašreizējais FIFA prezidents nopietni piegāja idejai un bija pārliecināts, ka komandu skaita palielināšana jau 2022.gadā veicinās futbola popularitāti visā pasaulē, tomēr organizācija nolēma palikt pie 32 komandu formāta.

"Protams, tas nav viegli, bet mēs jau nolēmām, ka 48 komandas piedalīsies 2026.gada Pasaules kausā. Kāpēc gan mēs nevarētu pamēģināt ātrāk?" jautāja Infantīno.

FIFA prezidenta ideja tika apstrīdēta, liekot galdā pašreizējos pasaules politiskos notikumus.

Katarai kopš 2017.gada ekonomisko boikotu ir pieteikušas kaimiņvalstis Saūda Arābija, Apvienoto Arābu Emirāti un viņu sabiedrotie, kuri apsūdz Dohu sadarbībā ar Irānu un Islāma ekstrēmistu kustību. FIFA nebija izvēles, jo Katarai līdz ar komandu skaita palielināšanu būtu nepieciešama kādas kaimiņvalsts palīdzība čempionāta rīkošanā.

Iepriekšējais prezidents Blaters, kurš vadīja pasaules futbola jumtorganizāciju 17 gadus līdz tika atbrīvots no amata sakarā ar lielāko korupcijas skandālu FIFA vēsturē, izteicās, ka "nedrīkst vienkārši iet un labot citu lēmumus, kuri jau sen ir pieņemti. Infantīno zināja, ka dodas čūsku midzenī organizēt Pasaules kausu futbolā. Persijas līcī ir daudzas politiskās problēmas, un futbolam nav tajās jāiesaistās."

"Infantīno pats sev iesitis zem jostasvietas. Pašlaik no 48 komandām visi iegūtu tikai problēmas," tikmēr norādīja kāds FIFA notikumu apskatnieks.

FIFA vadītājs ir vienīgais, kurš tik izmisīgi cīnās par idejas realizēšanu jau 2022.gadā, kā arī veicis aprēķinus, ka Katarai Pasaules kauss ar 48 komandām nestu aptuveni papildus 265-354 miljonus eiro ienākumus.

Šādam viedoklim gan nepiekrīt mārketinga un TV translāciju eksperti, norādot, ka iespējami lieli zaudējumi. Tomēr, ja tādi būtu, FIFA varētu segt izdevumus no savām rezervēm.

Arī Katara nevēloties dalīt Pasaules kausa rīkošanu ar kādu citu valsti.

"Infantīno ir samaksājis par savu augstprātību. Šis, iespējams, būs Kataras triumfs pār saviem kaimiņiem," izteicās kāds FIFA analītiķis.

Jau iepriekš pasaules futbola organizācijas vadītājs nesaņēma atbalstu no Eiropas vadošajiem klubiem par ieceri paplašināt komandu skaitu Klubu Pasaules kausā līdz 24 komandām.

Jūnijā ir gaidāmas FIFA prezidenta vēlēšanas un pašreizējam vadītājam uz amatu nav konkurentu. Tomēr būs interesanti pavērot, vai Infantīno tiks pārvēlēts ar dažu balsu pārsvaru vai pilnīgu atbalstu, piebilda futbola apskatnieki.

Jau tika ziņots, ka lielā karstuma dēļ Katarā gaidāmā Pasaules kausa izcīņa notiks novembra un decembra mēnešos, turklāt turnīra ilgums samazināts par trim dienām, kas arī bija viens no argumentiem, kāpēc nevajadzētu paplašināt turnīru.

Izmantotie resursi:
LETA