Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Teksta tiešraide: Bulgārija - Latvija 110:104 (spēle galā)

Emils Ozerinskis

Teksta tiešraide: Bulgārija - Latvija 110:104 (spēle galā)
Artūrs Žagars aizsardzībā pret Dī Bostu. Foto: FIBA

Latvijas basketbola vīriešu valstsvienība šodien Botevgradā aizvada otro spēli Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā. Spēlē pret Bulgārijas izlasi Latvijas basketbolisti centīsies gūt pirmo panākumu galvenā trenera Roberta Štelmahera vadībā.

Mārtiņš Meiers bija rezultatīvākais ar 27 gūtiem punktiem, bet Mareka Mejera rēķinā 20 punkti. Taču abi Latvijas izlases rezultatīvākie spēlētāji mača beigas noskatījās no rezervistu soliņa ar pieciem pārkāpumiem.

Otrais pagarinājums

50' Dī Bosts gandrīz no centra līnijas uzmet tālmetienu brīdī, kad pret viņu tika izdarīts pārkāpums. Bumba neticamā stilā iekrita grozā, nodrošinot mājiniekiem panākumu. Ar rezultātu 104:110 Latvijas izlase piedzīvo otro zaudējumu Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla sākumā.

50' Žagara mēģinājums panākt vadību ar trejaci nav sekmīgs. Aizsardzībā Meiers saņem savu piekto piezīmi un ļauj Vaklinovam tikt pie trīs punktu gājiena. 22. sekundes līdz beigām Žagars gan ar trejaci sadeldē starpību līdz diviem punktiem - 103:105, bumba mājiniekiem.

49' Pusotru minūti pirms otrā pagarinājuma beigām Artūrs Kurucs ātrajā pārejā izprovocē pretinieku uz sodu, jaunajam latviešu aizsargam stājoties uz soda metiena līnijas, kur gan precīzs bija tikai viens - 100:100. Bostam gan nākamajā uzbrukumā izdevās ieskrūvēt grozā pustālo metienu, dodot atkal mājiniekiem vadību.

48' Sarežģītu Šķēles pustālo metienu tiesneši sākotnēji ieskaita kā trejaci, taču vēlāk punktu Latvijas izlasei nodzēsa. Divas minūtes pirms otrā papildlaika beigām divu punktu pārsvars Bulgārijai.

46' Minkovs ar pustālo metienu disbalansā ļauj bulgāriem gūt pirmos punktus otrajā pagarinājumā. Šķēles piespēli mājinieki nolasa, pārtverot bumbu.

Pirmais pagarinājums

45' Pēc Kostova nesekmīgajiem sodiem Butjankovs pārāk ilgi domā ko iesākt ar bumbu. Šķēlem pietrūkst laika, lai paspētu izmest bumbu pirms laika beigām. Bumba dramatiski no trīs laukuma ceturtdaļām iekrita grozā, taču uzvaru nesošie trīs punkti neskaitījās. Rezultāts vēl aizvien neizšķirts - 96:96.

45' Bloķēta metiena vietā tiesneši Mejerim fiksē piekto pārkāpumu. Viens no Latvijas izlases līderiem izšķirošos notikumus spiests noraudzīties no malas. Minčevs ar sodiņiem panāk izlīdzinājumu. Laksas tālmetiens pusminūti līdz spēles izskaņai nav precīzs, arī Bostam trejacis nekrīt grozā, bet bumba iekrīt Kostova rokās. Pret viņu tiek veikts pārkāpums, Kostovam roka notrīc.

44' Mejeris caurgājienā gar gala līniju no otras groza puses gūst divus punktus, sadeldējot starpību līdz minimumam. Gan Šķēle, gan posts iznieko labas iespējas, taču Šķēle par savu neveiksmi reabilitējas ar precīzu tālmetienu, minūti pirms pagarinājuma beigām panākot 96:94.

43' Kostovs turpina dedzināt tīkliņu no tālās distances. Rezultāts atkal kļuvis neizšķirts - 91:91. Pēc strīdīga pārkāpuma Laksam, Kostovs trāpa vienu no diviem soda metieniem, bet Bosts uz piezīmi noķer Žagaru, palielinot Bulgārijas vadību līdz trīs punktiem. Latvija iedzinējos ar 91:94.

42' Meiers turpina regulāri stāvēt uz soda metiena līnijas. Ar diviem precīziem brīvmetieniem Latvijas pamatcentrs panācis 10 precīzus soda metienus 15 mēģinājumos. Minimāla vadība Latvijai!

41' Pagarinājumu ar vienu precīzu soda metienu no diviem iesāk Minčevs, panākot minimālu pārsvaru mājiniekiem. Meiers ir precīzs no apakšas, bet arī Minčevs atbild ar rezultatīvu uzbrukumu, liekot Latvijai nonākt iedzinējos ar 87:88.

Ceturtā ceturtdaļa

40' Latvijas izlase 16 sekundes līdz beigām pieļauj piecu sekunžu pārkāpumu, nespējot ievadīt bumbu laikus spēlē. Bulgāri tiek pie bumba Latvijas aizsardzības zonā un Kostovs, ieraujoties groza apakšā, samazina mājinieku deficītu līdz diviem punktiem. Meiers trāpa vienu no diviem soda metieniem. Pie trīs punktu starpības Marinovs trāpa trejaci ar atsitienu pret vairogu, kas izlīdzina rezultātu 85:85. Pēdējās četrās sekundēs ļoti zarežģītā situācijā Žagars netrāp tālu trejaci, līdz ar to nepieciešams pagarinājums.

40' Sākoties pēdējai minūtei, izlases debitants Žagars raida grozā pustālo metienu, palielinot atstatumu līdz septiņiem punktiem. Bulgāru līderis Bosts atbild ar diviem soda metieniem un sākas sodiņu šovs, bulgāriem cerot uz noteikumu pārkāpumus stratēģiju.

39' Astoņdesmit sekundes līdz mača beigu signālam Mejeris satricina groza konstrukciju ar bumbas triecienu no augšas. Latvijas izlase tādējādi nostādījusi sevi labā situācijā, lai noturētu panākumu, rezultāts 81:74.

37' Meiers ar fizisku spēku notriec pretspēlētāju uz dēļiem. Tiesneši ļauj agresīvu spēli un nesvilpj. Meiers tādējādi tiek pie netraucēta metiena no groza apakšas un gūst savu 21. punktu. Rezultāts divas minūtes pirms beigām 78:74 par labu Latvijai.

36' Laksa īsā laikā met grozā savu otro trejaci! Uzelpot gan šis tālmetiens īpaši neļauj, jo mājinieku rindās Kostovs atbild ar savu trejaci, samazinot starpību līdz diviem punktiem - 76:74.

35' Svarīgā brīdī Mārtiņš Laksa trāpa savu pirmo trejaci šajā mačā, atgūstot nelielu pārsvaru Latvijas izlasei - 73:71. Izdodas noturēt vairākas aizsardzības pēc kārtas.

34' Ļoti šķidra Latvijas izlases aizsardzība ļauj nonākt Bulgārijai līdz vieglam bumbas triecienam grozā no augšas. Divos uzbruumos pēc kārtas Jordans Minčevs tiek līdz metienam no groza tuvuma, nostādot Latvijas izlasi iedzinējos ar 70:71.

33' Bulgārijas izlases uzbrucējs Janevs ātrajā uzbrukumā gūst divus vieglus punktus, samazinot starpību līdz minimumam. Štelmahers laukumā atpakaļ sūta Žagaru, kurš izprovocē pretinieku uz pārkāpumu, taču trāpa vienu no diviem sodiņiem - 67:65. Bulgāri gan atkal tiek līdz metienam no apakšas, Janevam izlīdzinot rezultātu. Žagars nākamajā uzbrukumā jau atkal izprovocē pretinieku uz piezīmu, šoreiz abus sodus trāpot - 69:67.

32' Latvijas izlases pārsvars sarucis līdz vairs tikai trīs punktu pārsvaram pēc bulgāru 5-0 izrāviena. Štelmahers atkal sasauc sanāksmi uz savas komandas soliņa. Rezultāts 66:63.

31' Pēdējā ceturtdaļa sākas ar Rinalda Sirsniņa pirmo došanos laukumā. Tādējādi visi 12 Latvijas spēlētāji izgājuši laukumā. Sirsniņš uzreiz sagādā pretinieku spēlētājam sodu uzbrukumā. Mejeris raida grozā savu ceturto trejaci, panākot 66:58.

Trešā ceturtdaļa

30' Uz brīdi Latvijas izlases pārsvars bija pieaudzis līdz pat desmit punktiem, taču mājinieku komanda balto karogu neizkar, pēdējās ceturtdaļas minūtēs samazinot savu atpalicību. Noslēdzoties trešajam periodam, tiek pieļauta kārtējā kļūda, kad dod Bostam iespēju izpildīt pēdējo metienu ceturksnī, tašu tas veiksmīgā kārtā nav precīzs. Pirms izšķirošajām desmit minūtēm Latvijas izlase priekšā ar 63:58.

28' Mareks Mejeris labi pacīnās zem groza, lielā burzmā savācot atlēkušo bumbu. Komandas biedri atalgo Mejeru par cīņu, nogādājot bumbu atpakaļ spēka uzbrucējam uz brīvu trīs punktu metienu, kas lido cauri tīkliņam. Tieši divas minūtes līdz ceturkšņa beigām Kurucs no līdzīgas pozīcijas iešauj grozā vēl trīs punktus, kas panāk lielāko pārsvaru Latvijas izlasei 59:50.

27' Līdzsvaru uz rezultāta tablo izjauc Šķēles realizētais trīs punktu metiens, bet bulgāri pietuvojas līdz minimālam atstatumam no groza apakšas.

26' Pārāk bieži Latvijas izlases basketbolisti pieļauj tehnisko brāķi piespēlēs, pārāk bieži zaudējot bumbu. Latvijas izlase pieļāvusi jau 13 kļūdas. Pretiniekiem ir par četrām mazāk. Rezultāts līdzsvarā - 48:48.

25' Meiers turpina krāt piezīmes pretinieku komandas spēlētājiem. Meiers gan uzkāpjot uz pretinieka kājas nedaudz pamežģa potīti. Latvijas izlases treneris laukumā sūta Čavaru. Meiers līdz šim sakrājis 19 punktus.

24' Mārtiņš Meiers plosās zem pretinieku groza! Realizējot divus punktus ar sodu (Meiers gan netiek pie papildus punkta ar soda metienu) Latvijas pamattcentra spēle ļāvusi panākt vadību ar 47:44.

23' Šķēle pārtver bumbu un ātrajā uzbrukumā aizskrien viens pret grozu, gūstot divus punktus. Brīdi vēlāk ar efektīgu bumbas triecienu no augšas Meiers atgūst spēles vadību Štelmahera padotajiem - 45:44.

21' Aleksandrs Janevs ar precīzu metienu no tālās distances gūst pirmos punktus spēles otrajā puslaikā, bet Aigars Šķēle atbild ar precīzu divu punktu metienu, izlīdzinot rezultātu. Tomēr līdzsvars uz tablo nesaglabājas, jo Čavdars Kostovs iešauj grozā vēl vienu tālmetienu. Rezultāts Latvijai nelabvēlīgs 39:42.

Otrā ceturtdaļa

20' Pirmā ceturtdaļa galā. Noslēdzošajos uzbrukumos komandas punktus neguva, līdz ar to Meiera soda metieni ļauj Latvijai pārtraukumā doties ar minimālu vadību 37:36. Tieši Meiers ar 11 punktiem ir rezultatīvākais Latvijas izlases rindās pirmajā puslaikā.

19' Artjoms Butjankovs, spēlējot ar muguru pret grozu, pagriezienā tiek galā ar pretspēlētāju un gūst divus punktus, samazinot starpību līdz minimumam - 35:36.

17' Dī Bosts īsā brīdī gūst sešus punktus pēc kārtas, izkausējot latviešu iegūto pārsvaru un liekot Robertam Štelmaheram pieprasīt minūtes pārtraukumu.

16' Klāvs Čavars fiziski apbižo pretspēlētāju groza apakšā, notriecot Minkovu gar zemi un metot grozā bumbu pēc atsitiena no vairoga. Latvija atguvusi vadību - 30:28.

14' Bulgāriem daudz labāk veicies cīņā par atlēkušajām bumbām uzbrukumā, kas ir būtisks iemesls mājinieku vadībai. Artūrs Kurucs pēc Žagara piespēles tiek līdz pustālajam metienam, bet pats Žagars no trejača distances izlīdzina spēles rezultātu - 28:28.

12' Traks metiens padodas Mārim Gulbim, kurš caurgājienā ielūzt kājā, bet tik un tā bumbu palaiž groza virzienā un gūst divus punktus. Aizsardzībā Gulbis notver pretinieku uz uzbrukuma sodu. Latvijas izlase iedzinējos ar rezultātu 23:26.

11' Meiers agresīvi bloķē pretinieka metienu, teju ar volejbola gremdi iesitot bumbu Bulgarijas basketbolistam sejā.

Pirmā ceturtdaļa

10' Pēc desmit nospēlētām minūtēm Latvijas izlase atrodas minimālos iedzinējos ar 21:22.

9' Bulgāri ar 5-0 izrāvienu pārņem spēles vadību, bet Meiers izprovocē pretiniekam pārkāpumu zem groza, realizējot vienu no diviem soda metieniem, kas panāk izlīdzinājumu uz tablo - 19:19.

7' Bulgāru pirmajā spēlē nepieteiktais Kriss Minkovs, kurš šovakar devās mājinieku starta sastāvā, realizē jau savu otro trejaci, sadeldējot Latvijas valstsvienības pārsvaru līdz minimumam.

6' Žagars pretinieku aizsardzības zonā izdancina savu sedzēju un tiek pie brīva pustālā metiena, gūstot savus pirmos punktus - 18:14.

5' Debiju Latvijas vīriešu valstsvienībā piedzīvo Artūrs Žagars! Talantīgais saspēles vadītājs spēlē ienāk ar rezultatīvu piespēli Meieram.

4' Kopumā ļoti rezultatīvas spēles pirmās minūtes. Abas komandas realizējušas lielāko daļu savu uzbrukum, rezultātam uz tablo vēstījot par līdzsvaru - 14:14.

2' Mārtiņš Laksa realizē trīs punktu metienu ar sodu, pārņemot vadību Roberta Štelmahera trenētajai komandai. Mājinieku rindās pamatīgu bārdu izaudzējušais Čadars Kostovs raidīja grozā precīzu metienu no trīs punktu līnijas. Latvija vadībā ar 9:7.

1' Spēle sākusies! Mača rezultātu ar pustālo metienu atklāj mājinieku komanda, bet Latvijas izlase savā pirmajā uzbrukumā nokārto metienu no groza apakšas Mārtiņam Meieram, kurš ir precīzs. Dī Bosts jau pirmajā minūtē saņem tehnisko piezīmi.

Sākumsastāvs: Aigars Šķēle, Artis Ate, Mārtiņš Laksa, Mareks Mejeris, Mārtiņš Meiers.

Piektdien, turnīra atklāšanas spēlē Latvijas basketbolisti pilnu "Arēna Rīga" tribīņu priekšā nespēja izraut panākumu pār bosniešiem, piedzīvojot sāpīgu neveiksmi ar 61:62. Protams, zaudējums nekad nav patīkams, taču pārvērtēt šo neveiksmi arī nevajadzētu steigties, jo turnīra formāts ir pietiekami pateicīgs, lai šī neveiksme nebūtu izšķiroša. No četrām apakšgrupas komandām uz Eiropas čempionātu kvalificēsies trīs, tādēļ galvenais uzdevums ir nepalikt pēdējiem grupā.

Bulgārijas izlase pēc ranga ir tā saucamais grupas autsaideris, kuram pēc visiem parametriem būtu jābūt liekajam aiz svītras. Taču FIBA basketbola jaunā sistēma krietni izlīdzinājusi spēku samērus starp agrāk ļoti dažāda kalibra izlasēm, spēcīgākajām basketbola nācijām noņemot virkni ar vadošajiem basketbolistiem, kuri izlašu sabraukumu logos nevar piedalīties spēlēs NBA regulārā čempionāta spēļu dēļ vai Eirolīgas kalendāra dēļ. Tā kā Latvijai iztrūkst visi šajos turnīros spēlējošie basketbolisti, tad relatīvais favorītu statuss šovakar, iespējams, pat dodams bulgāriem.

Bulgārijas valstsvienība

#SpēlētājsPoz.Augums/GadsKlubs
1Dee BostPG188/1989Monaco (Francija)
3Kris MinkovSG199/1994Balkan
6Bozhidar AvramovF198/1990Cherno More
9Chavdar KostovSG195/1988Levski-Lukoil
11Yordan MinchevF202/1998Levski-Lukoil
12Aleksandar YanevSF203/1990Beroe
13Asen VelikovG190/1986Levski-Lukoil
15Stanislav VaklinovC207/1989Beroe
22Pavlin IvanovSG195/1993-
23Stanimir MarinovPG192/1991Beroe
32Hristo ZaharievSF197/1990Levski-Lukoil
34Dimitar DimitrovPF203/1993Balkan

Latvijas valstsvienība

#SpēlētājsPoz.Augums/GadsKlubs
1Māris GulbisF200/1985Ventspils
5Mareks MejerisPF207/1991Perma (Krievija)
7Jānis BlūmsSG190/1982VEF Rīga
12Rinalds SirsniņšPG185/1985Ogre
15Artis AteG/F192/1989Cluj Napoca (Rumānija)
18Klāvs ČavarsC205/1996Ventspils
21Aigars ŠķēleG192/1992Kalev/Cramo (Igaunija)
25Mārtiņš LaksaSF198/1990Start Lublin (Polija)
26Artjoms ButjankovsPF205/1991Burevestņik (Krievija 2)
27Artūrs ŽagarsPG190/2000Joventut (Spānija)
33Mārtiņš MeiersC208/1991Budučnost (Melnkalne)
47Artūrs KurucsSG192/2000VEF Rīga

Pirmsspēles apraksts: Latvijai atbildīga spēle Bulgārijā

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 375 komentāri

     [+] [-]

, 2020-02-24 18:50, pirms 4 gadiem
ceribas mazas bet ...varbut..

     [+] [-]

, 2020-02-24 18:54, pirms 4 gadiem
aivo50 rakstīja: ceribas mazas bet ...varbut..
Nav maz 50/50

  -1 [+] [-]

, 2020-02-24 18:56, pirms 4 gadiem
kāds var padalīties ar linku kur internetā var redzēt spēli?

  -1 [+] [-]

, 2020-02-24 18:59, pirms 4 gadiem
Pievienojos diedalniekiem par tiešraides linku! Paldies!

     [+] [-]

, 2020-02-24 18:59, pirms 4 gadiem
blitkotajs rakstīja: kāds var padalīties ar linku kur internetā var redzēt spēli?
https://tv3play.skaties.lv/eurobask...

     [+] [-]

, 2020-02-24 19:04, pirms 4 gadiem
Nopietni?! Nesportiska un met Ate abas barankas

  +5 [+] [-]

, 2020-02-24 19:11, pirms 4 gadiem
Super Žagaru uzlaida!!
Slēpts komentārs: Real Rebel

  +3 [+] [-]

, 2020-02-24 19:13, pirms 4 gadiem
Kas tas ir, ka tik bieži nevar iemest no groza apakšas?!

  +4 [+] [-]

, 2020-02-24 19:14, pirms 4 gadiem
Ar Žagaru pavisam cita spēle.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2020-02-24 19:15, pirms 4 gadiem
Žagars ir tieši tas, ko vajag. Džeks grib sevi pierādīt, īpaši pēc tās pirmās spēles, kad Štelis nomarinēja

  -1 [+] [-]

, 2020-02-24 19:16, pirms 4 gadiem
kas tā par debīlu sastāva rotāciju
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2020-02-24 19:21, pirms 4 gadiem
strops rakstīja: Kapracis uzbrukumā Meijers....
ej uz ateju, nemurgo

     [+] [-]

, 2020-02-24 19:23, pirms 4 gadiem
Žagars, Kurucs, Gulbis, Butjankovs, Čavars gan bija wtf lineups!

  +2 [+] [-]

, 2020-02-24 19:24, pirms 4 gadiem
Ar šādu basi nekur mēs netiksim..

  +4 [+] [-]

, 2020-02-24 19:25, pirms 4 gadiem
Śķéle bezjégã driblé

  +1 [+] [-]

, 2020-02-24 19:25, pirms 4 gadiem
strops rakstīja: Kapracis uzbrukumā Meijers....
Ne tikai uzbrukuma,arī aizsardzība..un par dzīvi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2020-02-24 19:26, pirms 4 gadiem
aizsardzība kā caurstaigājamā sēta, ja neskaita pāris blokus iepriekš

  +4 [+] [-]

, 2020-02-24 19:27, pirms 4 gadiem
Zb tā Šķēles driblēšanās

  +4 [+] [-]

, 2020-02-24 19:32, pirms 4 gadiem
Žagars > Šķēle. Aigars nevelk jau otro spēli
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2020-02-24 19:33, pirms 4 gadiem
Kā Šķēle uz laukuma tā aizejam mīnusos. Žagaram aizsardzība vājāka vieta , dēļ auguma tas arī saprotams, bet ir uzbrukums

  -1 [+] [-]

, 2020-02-24 19:34, pirms 4 gadiem
norins rakstīja: Ne tikai uzbrukuma,arī aizsardzība..un par dzīvi
Meiers ir izlases līderis vienmēr, tā tas ir bijis un būs kādu laiku!

     [+] [-]

, 2020-02-24 19:35, pirms 4 gadiem
psc šausmas cik viegli tie bulgāri tos pt gūst..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2020-02-24 19:36, pirms 4 gadiem
Kurus tik atlētisks uz bezbailīgs, bet nevar bumbu dabūt grozā .. kkad jaatveras taču
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2020-02-24 19:36, pirms 4 gadiem
Šķēle wtf??

  +3 [+] [-]

, 2020-02-24 19:37, pirms 4 gadiem
škēli nost un atpakaļ nelaist
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2020-02-24 19:38, pirms 4 gadiem
Arturs Martins Zagars 09:51 2/2 0 2 1 5
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 375 komentāri