Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Vai ACB līga ir interesantāka par NBA?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vai ACB līga ir interesantāka par NBA?
"FC Barcelona" aizsargs Huans Karloss Navarro 2011. gada 24. novembrī ar 2716 gūtiem punktiem kļuva par Eirolīgas visu laiku rezultatīvāko spēlētāju

Aizvadītajā nedēļā Spānijā izdevās apmeklēt ACB līgas spēli starp "Valencia Basket" un "Fuenlabrada" komandām, kā arī viesoties "Liga Endesa" pilsētās Santjago de Kompostelā, Valjadolidā un Barselonā. Kā no skatītāja skatu punkta izskatās ACB un NBA līgas – par to šajā rakstā.

Klātienes iespaids vienmēr ir spēcīgāks nekā televizora vai datora ekrānā redzētais. Tā bija arī šajā gadījumā. Redzētais nelika vilties un ļāva gūt labāku ieskatu par Eiropas spēcīgākajā basketbola līgā notiekošo. Nav šaubu – ACB tiek spēlēts augstākā Eiropas līmeņa basketbols, kas aizrautībā neatpaliek no NBA laukumos redzētā.

Skatītāji

Profesionālais basketbols tiek spēlēts skatītājiem, nevis otrādi. Kur skatītāju mijiedarbība ar spēlētājiem ir labāka, tur laukumā redzama lielāka pašatdeve un vairāk emociju.

Spānijā līdzjutēji ACB spēlēs ir dāsni un neskopojas savas komandas atbalstam. Valensijā troksnis ir visas spēles garumā. Spēlē orķestris, savējos sparīgi atbalsta “Fuenlabrada” fani. Pēc spēles viņi stundu gaida pie dienesta ieejas, kvēli apsveicot savus mīluļus par parādīto sniegumu.

Amerikā līdzjutēji NBA spēlēs ir daudz pasīvāki. Lielākā daļa no viņiem ir šķīrušies no apmēram 100 dolāriem, saņēmuši pārtikas traukus un vairāk gaida, ko viņiem parādīs laukumā, mazāk iesaistoties pašiem. Redzētajā “Miami Heat” un “Utah Jazz” trīs pagarinājumu trillerī, kurā Dveins Veids guva 50 punktus, spēles sākumā piepildīta bija tikai trešdaļa arēnas.

Šovs

ACB centrā ir spēle, nevis ap to notiekošais. Pārtraukumos laukumā tiek uzlaistas divas U7 bērnu grupas. Visi jautrā barā metas pēc bumbas un mēģina to izmest groza virzienā. Skanot svilpei, visi metas malā. Nekādu karsējmeiteņu, video projekciju, konkursi ir retums. Protams, pauzēs tiek atskaņota mūzika, bet Valensijas talismans ir viens no kustīgākajiem un veiklākajiem, kādu nācies redzēt.

NBA spilgtākais brīdis pirms spēles ir ASV himnas atskaņošana. Jūras kājnieku godasardze, ASV karogs “American Airlines” arēnas video kubā, izjusts un patiess dziedājums. Deviņdesmit minūšu pirms spēles ienākot “Madison Square Garden” vai citā NBA/WNBA arēnā, pirmais, ko dzirdi, ir himnas mēģinājums. Nekur citur tas nav labāk noslīpēts un patriotisma efekts ir maksimāls. Himna amerikāņiem ir svēta, nav nekādu mēģinājumu to izķēmot vai parodēt. Lai gan NBA spēlēm tiek piesaistīti daudzi labi mākslinieki, atmiņā paliek tieši himnas dziedājuma brīdis.

Ļoti patīk amerikāņu tradīcija pirmsspēles uznācienos katram spēlētājam norādīt viņa “alma mater” - koledžu vai vidusskolu. Citādi koledžu basketbola spēlēs skatītāji ir daudz ieinteresētāki un atbalstošāki nekā NBA spēlēs.

Valensijas lepnums ir Santjago Kalatravas projektētā Zinātnes un mākslas pilsēta Turijas upes gultnē

Spēle

ACB lielāka nozīme ir katrai spēlei, jo 34 sacensību grafiks neatļauj vaļības un vājuma brīžus. Ja slikti startēsi sezonas pirmajā pusē, nebūs iespējams kvalificēties prestižajai Karaļa kausa izcīņai un arī “play-off” iekļūt būs ļoti, ļoti grūti. Tāpēc sišanās notiek no pirmās līdz pēdējai minūtei un spēlētāju pašatdeve ir augstā līmenī. Laukumā vērojams izteikts komandas darbs.

NBA sezonas gaitā ir vieglāk atļauties piecu zaudējumu sēriju, sevišķi, ja trāpās tāls un garš izbraukums otrā valsts pusē. Arī nokļūt iedzinējos ar divdesmit punktu starpību nav liktenīgi. Lai atspēlētos, laika pietiek. Daudz izteiktāks lomu sadalījums. Līderi vairāk met, vairāk kļūdās un vairāk uzņemas iniciatīvu. Zvaigžņu kults NBA ir daudz spēcīgāks.

NBA spēles ar TV, šovu un reklāmas minūtēm ir izstieptas divarpus stundu garumā. Nereti šī iemesla pēc daudzi skatītāji zālē ierodas tikai ap spēles vidu. Taču ienākumiem tas netraucē, jo galvenais, ka biļetes un abonementi ir pārdoti.

Statistika

Vairāk nekā septiņdesmit gadu tradīcija NCAA čempionātos ir darījusi savu. NBA statistikas mašīna ir liela un varena. Katrs klubs sezonas gaitā nodarbina veselu cilvēku grupu, kuriem ir uzdevums apkopot visu iespējamo informāciju par visiem spēles skaitļiem. Pat WNBA klubi vasarā piesaista daudzus brīvprātīgos, lai ievērotu šo NBA standartu. Papīrs netiek taupīts.

Eiropā tādu tradīciju un nodrošinājuma nav, arī klubi nodarbina daudz mazāku cilvēku skaitu, taču visa pamata informācija ir pieejama. Katru gadu tās klāsts aug un lielāko daļu iespējams atrast elektroniskā formātā.

Arēnas

Dažas NBA arēnas, “Madison Square Garden” un “Oracle Arena” ieskaitot, ir salīdzinoši vecas, taču jaunās zāles ir plašas un komfortablas. Tai pašā “American Airlines” arēnā var neiet pa kāpnēm, bet nokļūšanai augšējos līmeņos izmantot eskalatorus. Ja apmierina iespēja sēdēt tālajos stūros pie griestiem, var dabūt arī piecu dolāru biļetes. Kā tur izskatās, neaizgāju apskatīties.

Lielākā daļa ACB zāļu nav pirmā svaiguma. Jaunas arēnas ir Vitorijā, Bilbao, Madridē, taču pārējās spēļu norises vietas ērtību ziņā zaudē NBA zālēm. Arī Rīgas un Kauņas arēnas komforta ziņā pārspēj lielāko daļu Spānijas zāļu. Līdzekļi vairāk tiek ieguldīti komandās un jaunatnes basketbolā nekā hi-fi infrastruktūrā.

ACB vs NBA

PozīcijaACBNBA
Komandas1830
Play-off816
Spēles laiks4x10min.4x12min.
Spēles3482 (66)
Spēles kopā2991230
Spēlētāji216390
Mājas tirgus46 000 000348 000 000
Pastāv no19561946
Vidējais apmeklējums700017000
Ārzemnieki3 ārpus Eiropasnav ierobežojuma
Algu griestinav58.044.000

Vēlos apmeklēt

  • 51

  • 222

  • 95


1 2 3 77 komentāri

     [+] [-]

, 2012-01-24 15:43, pirms 12 gadiem
paliksim pei taa, ka labaakajaas liigaas speelee labaakie. Un taa tas arii ir. No skataamiibas viedokla arii pusaudzu kartings ir labaaks par F1, bet studenti Amerikaa kapaajas interesantaak, kaa NBA

  -2 [+] [-]

, 2012-01-24 15:48, pirms 12 gadiem
kur atbilde nevienu līgu???

  +4 [+] [-]

, 2012-01-24 15:49, pirms 12 gadiem
Man gan liekas, ka tieši NBA rukā uz skatītājiem, tiek organizēts šovs, tiesneši piever acis uz nostaigātu vai kādu citu nelielu pārkāpumu pret superstāru, ja tas tiek darīts pēc iespējas efektīvāk noslēdzot uzbrukumu (spraudieni vai efektīvi bloki).
Eiropā šādas vaļības neitiek pieļautas, tāpēc spēle ir vairāk garlaicīgāka, nereti pat mazrezultatīva, kurā gūst ap 60 punktiem.

Skatītājiem sportā patīk uzbrukuma spēle - vairāk tiek gūti goli/punkti nevis tupēšana aizsardzībā. To nesen tikai saprata FIBA un tāpēc tagad tiek doti daudzi sodi, ja kāds mēģina bremzēt uzbrucēju, jo nevienam neinteresē aizsardzība.

  +7 [+] [-]

, 2012-01-24 15:51, pirms 12 gadiem
Nu ja vissinteresantaka man skiet ir NCAA,bet nu NBA tiesam spele pasi labakie,tapec jadod prieksroka tai.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2012-01-24 15:59, pirms 12 gadiem
Nu salīdzināt līgas ir diezgan grūti, tas ir tas pats kas salīdzināt apelsīnu ar ābolu, vienam garšo viens labāk, otram otrs, trešajam vispār augļi pa lielam pie kājas.

Personīgi neesmu liels basketbola fans un tur daļeji pie vainas ir NBA, jo tik lielu teātri un ķēmošanos kā tur pēdējos gados, citur sportā ir grūti atrast. Sākot ar visām pārspīlētajām uznākšanām laukumā, Džeimsa entajiem nostaigātajiem, ko neviens neredz u.t.t. NBA ar katru dienu ar vien vairāk tuvojas WWE. Tieši šā iemesla dēļ pēdējos gados, ja vēlos skatīties basketbolu, tad skatos NCAA, azarts, skatītāju atbalsts un nav 10 klauni laukumā.

     [+] [-]

, 2012-01-24 16:03, pirms 12 gadiem
nekad

  +3 [+] [-]

, 2012-01-24 16:15, pirms 12 gadiem
te jāspriež pēc tā kāds cilvēkiem labāk patīk basketbols. viens pret vienu un milzīga individuālā meistarība NBA bez šaubām! ja patīk taktiskas bez kompromisa cīņas gan aizsardzībā gan uzbrukumā tad ACB!

  -1 [+] [-]

, 2012-01-24 16:16, pirms 12 gadiem
Eirolīga viennozīmīgi interesantāka par NBA. ACB noteikti ka nē..

  +3 [+] [-]

, 2012-01-24 16:19, pirms 12 gadiem
Kā nekā ACB SPĒLĒ 3 reizes vairāk Latviešu nekā NBA...
Tātad ACB nteresantāk....Bet ja globāli, tad ACB bez variantiem ZAUDĒ

     [+] [-]

, 2012-01-24 16:39, pirms 12 gadiem
Tač pilnīgi bez variantiem - NBA ir daudz reiz labāks!

  +1 [+] [-]

, 2012-01-24 16:54, pirms 12 gadiem
Tur nav ko daudz domāt, paskatieties uz PG darbību, ACB līgā labi ja var finger roll ielikt jeb tā saukto bomžatku, savukārt ko NBA dara Westbrooks, DRose, Wall.

  +4 [+] [-]

, 2012-01-24 16:54, pirms 12 gadiem
es noformulēju vienā teikumā - Ziemeļamerikā prioritāte ir bizness, Eiropā - sports.

     [+] [-]

, 2012-01-24 16:55, pirms 12 gadiem
droppy84 rakstīja: Nu salīdzināt līgas ir diezgan grūti, tas ir tas pats kas salīdzināt apelsīnu ar ābolu, vienam garšo viens labāk, otram otrs, trešajam vispār augļi pa lielam pie kājas.

Personīgi neesmu liels basketbola fans un tur daļeji pie vainas ir NBA, jo tik lielu teātri un ķēmošanos kā tur pēdējos gados, citur sportā ir grūti atrast. Sākot ar visām pārspīlētajām uznākšanām laukumā, Džeimsa entajiem nostaigātajiem, ko neviens neredz u.t.t. NBA ar katru dienu ar vien vairāk tuvojas WWE. Tieši šā iemesla dēļ pēdējos gados, ja vēlos skatīties basketbolu, tad skatos NCAA, azarts, skatītāju atbalsts un nav 10 klauni laukumā.
Kāds WWE un kādi klauni?! Tu vari laukumā kaut vai cirku taisīt, bet runa ir par to kam ir interesantāk sekot... James ir NBA seja, es labāk redzu kādu normālu danku nevis, kā baltais iemet lay up... Visiem nēģeriem patīk māžoties.Jā un NCAA ir forši skatīties, bet no turienes ti e klauni nāk!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-01-24 17:40, pirms 12 gadiem
droppy84 rakstīja: Nu salīdzināt līgas ir diezgan grūti, tas ir tas pats kas salīdzināt apelsīnu ar ābolu, vienam garšo viens labāk, otram otrs, trešajam vispār augļi pa lielam pie kājas.

Personīgi neesmu liels basketbola fans un tur daļeji pie vainas ir NBA, jo tik lielu teātri un ķēmošanos kā tur pēdējos gados, citur sportā ir grūti atrast. Sākot ar visām pārspīlētajām uznākšanām laukumā, Džeimsa entajiem nostaigātajiem, ko neviens neredz u.t.t. NBA ar katru dienu ar vien vairāk tuvojas WWE. Tieši šā iemesla dēļ pēdējos gados, ja vēlos skatīties basketbolu, tad skatos NCAA, azarts, skatītāju atbalsts un nav 10 klauni laukumā.
Pēdējā rindkopa - zelta vārdi!

  -2 [+] [-]

, 2012-01-24 17:43, pirms 12 gadiem
argumenti par labu eiroligai:
1. komandas spele (nevis viena clveka teatris)
2. Starptautiskie mači vienmēr īr interesantāki, nekā peldēšana savā dīķī
3. katra spēle nozīmīga
4. Līdzjutēji piem grieķijā vai ASV
5. un ta var ilgi turpināt.

  +4 [+] [-]

, 2012-01-24 17:50, pirms 12 gadiem
Lai arii shat tad paskatos NBA, bet nu visvairak man tracina ka 48 min speelei vajadzigas virs 2h, beigas jau saak palikt garlaiciigi, vai jaasak skatities no 3/4, pat futbols tik ilgi neiet!

     [+] [-]

, 2012-01-24 17:59, pirms 12 gadiem
Kobe. Hovards, Lebrons, Novickis, un tie nav visi, kuru dēļ NBA es dodu priekšroku, ja ACB līgā nespēlētu latvieši, iespējams, es tai uzmanību vispār nepievērstu.. NBA tomēr ir basketbola Meka....

  -1 [+] [-]

, 2012-01-24 18:08, pirms 12 gadiem
NunoGomes rakstīja: Lai arii shat tad paskatos NBA, bet nu visvairak man tracina ka 48 min speelei vajadzigas virs 2h, beigas jau saak palikt garlaiciigi, vai jaasak skatities no 3/4, pat futbols tik ilgi neiet!
Biedrina labakajos gados speeles gaaja krietni ilgaak, lidz pat 3h, tagad skatos pauzes saisinatas.

  -1 [+] [-]

, 2012-01-24 18:36, pirms 12 gadiem
ACB katra spēle ir svarīga, tur nevar vienu spēli nolažot un cīnīties nākamajā!
NBA kaitina tehniskās piezīmes (ienīstu), soda pat par prieka emocijām! Smiekli nāk, kad iedot tehnisko par pārāk ilgu karāšanos stīpā (nu tur kāds tiešām ir saspiedis galvu, kāds tam var būt pamatojums vispār)!
ACB spēlē karstasinīgāki spēlētāji un karstasinīgāki fani, viss ir īsts, nekas nav butaforija (piem. pagāšsezon kad Hornets paši izpirka savas biļetes, lai tikai uz papīra izskatītos ka viss OK!
Bet visā visumā tik un tā protams, ka NBA ir interesantāka, jo tā vienalga ir labākā līga pasaulē!

  +2 [+] [-]

, 2012-01-24 18:37, pirms 12 gadiem
flipsider rakstīja: Biedrina labakajos gados speeles gaaja krietni ilgaak, lidz pat 3h, tagad skatos pauzes saisinatas.
vidēji NBA spēle iet 2:40 h!

  +6 [+] [-]

, 2012-01-24 18:38, pirms 12 gadiem
amphik rakstīja: argumenti par labu eiroligai:
1. komandas spele (nevis viena clveka teatris)
2. Starptautiskie mači vienmēr īr interesantāki, nekā peldēšana savā dīķī
3. katra spēle nozīmīga
4. Līdzjutēji piem grieķijā vai ASV
5. un ta var ilgi turpināt.
Pats galvenais arguments par labu NBA ir spēlētāju kvalitāte. Un tas ir noteicošais faktors. Te neiet runa par ādas krāsu vai spēles kvalitāti, vai līdzjutēju atbalstu, bet par spēlētāju prasmēm.

     [+] [-]

, 2012-01-24 18:39, pirms 12 gadiem
Arī kaitina tas, ka labākajā līgā bieži paņem Mbengu u.t.t., lai tikai iespaidīgāk izskatītos, kā James viņu izģērbj! Pat Beļģijas izlasei viņš nebija vajadzīgs (paņēma, jo pamatcentrs svainojās)!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-01-24 18:41, pirms 12 gadiem
Un vēl vājprāta Heroisms, Kobes (mans mīļākais spēlētājs anyway) spēlēšana traumētam, rēka nāk vienmēr (pirkstiņš, nabaga Kobe). Rondo spēlēšana ar lauztu roku, nu kā var nenākt smiekli par kaut ko tādu!
Mūžīgi ir spēles vidū nespējīgām jaaizet uz ģērbtuvi un tad jāatgriežas (bez maz vai MightyDucks formā) un jāziglābj spēle! trulums!

     [+] [-]

, 2012-01-24 18:42, pirms 12 gadiem
Euroleague > NBA Skatītājam, kurš saprot kaut ko vairāk par skrien un met!

  +1 [+] [-]

, 2012-01-24 18:48, pirms 12 gadiem
amphik rakstīja: argumenti par labu eiroligai:
1. komandas spele (nevis viena clveka teatris)
2. Starptautiskie mači vienmēr īr interesantāki, nekā peldēšana savā dīķī
3. katra spēle nozīmīga
4. Līdzjutēji piem grieķijā vai ASV
5. un ta var ilgi turpināt.
nu veci Eirolīgai ir pavisam cits formāts - ātri sākas izslēgšanas spēles, tas arī padara katru spēli ļoti svarīgu.
neesmu īpaši pārliecināts, ka tu spētu nosaukt vēl kādu pārīti objektīvu argumentu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-01-24 18:49, pirms 12 gadiem
Eirolīgas spēles gan ir skatīties interesantāk jo tur spēlē īstu basketbolu. NBA ir vairāk šovs.

  -2 [+] [-]

, 2012-01-24 18:50, pirms 12 gadiem
Bet NBA plus ir tāds, ka piever acis uz sīkiem nostaigātiem u.t.t.! sīku pleķi arī neviens neskatās, ja tas reāli neiztraucēja neko!

     [+] [-]

, 2012-01-24 18:50, pirms 12 gadiem
Protams,ka nav!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 77 komentāri