Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eiduka uzvar Zviedrijā un pārspēj pasaules junioru čempionāta desmitnieka slēpotājas

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eiduka uzvar Zviedrijā un pārspēj pasaules junioru čempionāta desmitnieka slēpotājas
P.Eiduka pasaules čempionātā. Foto: SCANPIX/AFP

Latvijas vadošā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka no Kokneses novada vakar Jelivārē (Zviedrija) notikušajās FIS sacensībās 5km brīvajā stilā ar intervāla startu 39 dalībnieču vidū izcīnīja uzvaru junioru konkurencē, nopelnot 52 FIS punktus un pārspējot divas šī gada pasaules junioru čempionāta desmitnieka slēpotājas – zviedrieti Tildi Bangmanu un polieti Izabellu Marcišu. Tikmēr pieaugušo grupā vīriešiem 15km distancē no 77 dalībniekiem 40.laiku uzrādīja madonietis Indulis Bikše, uzvarētājam zaudējot 3:12 un nopelnot 101 FIS punktu.

Jaunā slēpošanas sezona iesākās pagājušajā nedēļas nogalē Olosā (Somija), kur Patrīcija Eiduka sasniedza Latvijas FIS punktu rekordu distanču slēpošanā (37 FIS punkti) un 10km distancē brīvajā stilā tikai 35 sekundes zaudēja šī gada pasaules čempionāta medaļniecei un „Tour de ski” seriāla vicečempionei Natālijai Ņeprajevai no Krievijas. Šajā nedēļas nogalē ar sacensībām Jelivārē un Beitostēlenā sezona tiek atklāta divās citās ziemeļvalstu slēpošanas mekās – Zviedrijā un Norvēģijā. Justīna Kovaļčikas komandā trenējošā Eiduka ar poļu meitenēm izvēlējās startēt Zviedrijas ciematā Jelivārē, kur ir notikuši pasaules kausa posmi. Deviņpadsmit gadus vecā latviete no Vecbebriem turpināja priecēt ar savu sniegumu, izcīnot uzvaru junioru konkurencē un nopelnot karjeras otros labākos punktus – 52 FIS punkti.

Patrīcija sacensības iesāka ar trešo laiku pirmajā kontrolatzīmē (1,5km), par 6,6 sekundēm atpaliekot no pasaules junioru čempionāta 7.vietas ieguvējas Tildes Bangmanes, bet par nepilnām trim sekundēm esot lēnākai par ceturto labāko juniori pasaulē Izabellu Marcišu. Distances vidusdaļā kuplās Eiduku 7 bērnu ģimenes atvase kāpināja tempu un pie 4,3km kontrolatzīmes jau bija atstājusi aiz muguras abas pasaules junioru čempionāta desmitnieka slēpotājas, izvirzoties vadībā ar 7 un 10 sekunžu pārsvaru pār abām sīvākajām konkurentēm. Atlikušajos 700m Latvijas augstāko vietu ieguvēja Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos pārsvaru nosargāja un svinēja uzvaru ar 7,8 sekunžu pārsvaru pār Bangmani, bet par 8,5 sekundēm no mūsu olimpietes atpalika Marciša.

Patrīcija Eiduka varēja startēt arī divas reizes garākā distancē (10km) pie pieaugušajām, kur viņai konkurenci sastādītu olimpiskā un pasaules čempione Šarlote Kalla, šī gada pasaules vicečempione pieaugušo grupā un junioru čempione Frīda Karlsone un citas Zviedrijas izlases dalībnieces. Taču lēmums tika pieņemts sacensties ar sava vecuma slēpotājām junioru konkurencē, jo, pirmkārt, tādu izvēli izdarīja viņas pārstāvošā poļu komanda un, otrkārt, pagājušā nedēļas nogalē bija trīs starti un arī šajā paredzēti tikpat daudz.

Nākošā nedēļas nogalē 30.novembrī un 1.decembrī P.Eiduka piedalīsies šīs sezonas pirmajā pasaules kausa posmā Kūsamo (Somija), kur līdz šim vēl nav startējusi. Šoreiz no mūsu slēpotājas tik augstvērtīgus rezultātus nevarēs gaidīt, jo gan 10km distance gan 1,2km sprints būs mūsu slēpotājai vēl ne tik spēcīgajā klasiskajā stilā.

Tikmēr olimpietis Indulis Bikše, kuram vasarā nav sanācis pienācīgi gatavoties jaunajai sezonai, savā pirmajā šīs sezonas startā nopelnīja priekš sevis ne tik labos nedaudz virs 100 FIS punktus. Uzvaru izcīnīja šogad pasaules čempionātā divas desmitās vietas ieguvušais zviedrs Jens Burmans, kuram 2017.gadā „Tour de ski” pēdējā posmā trīsdesmitniekā iekļuvušais Bikše zaudēja 3:12. Trijnieku noslēdza un uzvarētājam piekāpās četrkārtējais olimpiskais čempions Dario Kolonja (Šveice). Neveiksmīgs iesākums sanāca vienam no Zviedrijas izlases līderiem Kallem Halvarsonam, kurš palika tikai 13.vietā un Burmanam zaudēja gandrīz pusotru minūti (1:25).

  +2 [+] [-]

, 2019-11-23 10:24, pirms 4 gadiem
Meitene ar reālu talantu, bet muļļājoties tikai vietējā sistēmā, tas tiktu absolūti izniekots. Lūk ko nozīmē trenēties profesionālā līmenī kopā ar normālu komandu. Paldies tiem kas šo iespēju atrada un nodrošināja - diez vai tie bija mūsu federācijas funkcionāri. Viņiem līdz šim ir bijis pilnīgi vienalga kas notiek ar mūsu jau tā retajiem talantiem.