Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:122, Did:0, useCase: 3

"Football Leaks": Ramosam bija pozitīvas dopinga analīzes pēc ČL fināla, sods nesekoja

Rolands Eliņš

"Football Leaks": Ramosam bija pozitīvas dopinga analīzes pēc ČL fināla, sods nesekoja
Serhio Ramoss. Foto:EPA/Scanpix

Turpinot „Football Leaks” nopludināto futbola dokumentu un komunikācijas publicēšanu, Vācijas medijs „Spiegel” vēsta, ka Madrides „Real” nesenā laikā bijusi iesaistīta trīs aizdomīgos dopinga pārbaužu gadījumos. Vienreiz arī analīzēs atklātas aizliegto vielu pēdas, kas konstatētas Serhio Ramosam, taču UEFA pieņēma komandas paskaidrojumu, ka tā bijusi komandas ārsta kļūda, un nekādu sodu nepiesprieda.

Ramosa pozitīvās dopinga analīzes skaidro ar ārsta kļūdu veidlapā, UEFA pieņem atvainošanos

Pēc 2017. gada UEFA Čempionu līgas fināla, kurā „Real” pieveica „Juventus”, laboratorijā Austrijā nonāca dopinga analīžu paraugs, kurā tika konstatētas deksametasona pēdas. Tā ir viela, kas mazina sāpes, paaugstina koncentrēšanās spējas un iekļauta WADA aizliegto vielu sarakstā. Mediju rīcībā nonākušies „Football Leaks” materiāli liecina, ka šīs dopinga analīzes nodevis „Real” kapteinis Serhio Ramoss.

„Spiegel” vēsta, ka UEFA antidopinga nodaļa sazinājusies ar Ramosu un vaicājusi paskaidrojumu, uz ko Ramoss atbildējis neformālā e-pasta vēstulē, norādot, ka pirms spēles saņēmis ārsta aprūpi un visi jautājumi jāuzdod viņam. Šī lieta tā arī nekļuva publiska un palika tikai UEFA atvilktnēs, tāpat nesekoja nekāda veida sods.

WADA noteikumi paredz, ka deksametasona izmantošana pirms spēlēm ir atļauta, taču tikai tādā gadījumā, ja komandas ārsts par šīs vielas izmantošanu paziņo dopinga testu veicējiem. Ramosa analīzēm pievienotajā dokumentā tas nebija norādīts. Noteikumi paredz, ka šādā gadījumā tiek ierosināta izmeklēšana par dopinga lietošanas aizdomām, taču Ramosa gadījumā tas nenotika. Komandas ārsts sniedza paskaidrojumu UEFA, norādot, ka pēc uzvaras finālā dopinga analīžu veidlapā ierakstījis nepareizo vielu, jo bijis pārāk lielā emociju varā.

"Real" neļauj dopinga kontrolieriem veikt brīvu pārbaudi, seko apsūdzības, ka kontrolieri neprot strādāt ar zvaigznēm

Vēl viens aizdomīgs ar dopingu saistīts gadījums ir no 2017. gada februāra, kad „Real” treniņā negaidīti ieradās divi UEFA antidopinga nodaļas pārstāvji, lai veiktus pārbaudes desmit „Real” spēlētājiem. Kā vēlāk vēstulē Madrides klubam norāda UEFA pārstāvji, viņiem netika sniegta pilnvērtīga rīcības brīvība, lai veiktu neatkarīgas dopinga pārbaudes. „Real” zvaigzne Krištianu Ronaldu esot izteicis pārmetumus, ka viņu šādām pārbaudēm izvēlas pārāk bieži, bet pēc tam bijis neapmierināts, ka dopinga kontrolētāji viņa vēnā adatu centušies ievietot vēlreiz, jo ar pirmo reizi tas neizdevās.

UEFA pārstāvji paspēja paņemt analīzes no Ronaldu un Tonija Krosa, bet tad iejaucās „Real” medicīniskais personāls, paši ievietojot adatas savu spēlētāju vēnās analīžu ņemšanai. UEFA pārstāvji savā vēstulē raksta, ka izņēmuma kārtā pieļāvuši šādu noteikumiem neatbilstošu situāciju, jo kļuvuši satraukti par saspīlēto noskaņojumu dopinga pārbaužu laikā. Antidopinga programmas noteikumi paredz, ka komandām jāgarantē pārbaudītājiem pilna piekļuve savas komandas spēlētājiem un viņu darbā nedrīkst iejaukties, tāpat spēlētājiem nav tiesību noteikt, kurš viņus pavada uz tualeti urīna analīžu iegūšanai un kurš paņem viņu asins analīzes.

UEFA toreiz pieprasīja paskaidrojumus no „Real”, uz ko komandas direktors Sančess atbildēja ar apsūdzībām dopinga kontrolieriem, norādot, ka viņi nav bijuši profesionāli un „acīmredzot bez pieredzes darbā ar augstākā līmeņa futbolistiem”. Nekāds UEFA sods par reglamenta pārkāpumu nesekoja.

Ramoss pirms analīžu nodošanas neklausa kontrolierim, lieta tiek sākta tikai pēc pusgada un izbeigta pierādījumu trūkuma dēļ

Trešais „Spiegel” aprakstītais atgadījums ir šogad 15. aprīlī - pēc „La Liga” spēles, kurā „Real” ar 2:1 uzvarēja „Malaga”, Spānijas Antidopinga aģentūras pārstāvis aicināja Ramosu uz dopinga pārbaudēm un informēja viņu par aizliegumu doties dušā pirms dopinga analīžu sniegšanas. Ramoss un klāt esošais „Real” ārsts izteikuši savu nepatiku pret šādu informāciju un protestējuši. Savā ziņojumā, kas nokļuvis „Spiegel” rīcībā, dopinga kontrolieris neesot piekāpies un aizliedzis Ramosam doties dušā, taču Ramoss demonstratīvi to tāpat ir darījis un tikai pēc tam nodevis analīzes. Šāds noteikums ir ieviests, lai izslēgtu iespēju, ka spēlētājs manipulē ar urīna paraugu nodošanu.

Spānijā antidopinga likumi nesen ir kļuvuši vēl bargāki, un krietni sodi draud arī par dopinga kontrolieru darba traucēšanu un ierobežošanu. Saskaņā ar likumpantu par šādu rīcību, klubs var saņemt naudas sodu līdz pat 300 tūkstošiem eiro, saņemt soda punktus vai pat tikt izslēgts no augstākās līgas, komandas ārsts var saņemt četru gadu diskvalifikāciju, tāpat kā attiecīgais spēlētājs. Saskaņā ar noteikumiem, spēlētāja diskvalifikācija var tikt samazināta uz diviem gadiem, ja spēlētājs var pierādīt, ka viņa rīcība nebija iepriekš plānota.

Par bargajiem soda apmēriem „Real” vadība tika informēta septembra izskaņā, kad tai savu viedokli e-pasta vēstulē sniedza kluba jurists, norādot uz situācijas nopietnību. Spānijas Antidopinga aģentūra savā paziņojumā vācu medijam norādīja, ka šajā lietā pietrūka pierādījumu, lai secinātu, ka šajā situācijā pārkāpi dopinga kontroļu noteikumi.

Ne Madrides „Real” pārstāvji, ne Ronaldu, ne Ramoss savu komentāru vācu medijam nesniedza. „Real Madrid” pēc „Der Spiegel” publikācijas izplatīja paziņojumu, ka Ramoss nekad nav pārkāpis antidopinga programmas noteikumus. „Real” apgalvo, ka minētajās lietās UEFA pieprasīja laicīgus paskaidrojumus un pēc to saņemšanas uzreiz izbeidza lietu.

Savukārt „Der Spiegel” savā publicētā materiāla noslēgumā vaicā, kādēļ Spānijas Antidopinga aģentūrai bija nepieciešami vairāk nekā pieci mēneši, lai vērstos pie „Real” vadības pēc paskaidrojumiem par apsūdzībām pret Ramosu. Parasti sportisti un klubi par šādām lietām tiek informēti dažu nedēļu laikā.

Izmantotie resursi:
Football Leaks: Doping Tests and Real Madrid -...

  +3 [+] [-]

, 2018-11-23 20:32, pirms 5 gadiem
Nabagie kā var, bagātie kā grib.
Vai var iedomāties situāciju, kad kāds vidusmēra klubs tiktu cauri ar šādu uzvedību? Noteikti uzreiz sekotu bargas sankcijas. Bet Real jau nav mazie bērni, zina cik tālu atļaus iet un ir par to informējuši arī savas zvaigznes.

Un CR čīksteklis, nabadziņš, sūdzās, ka jādur otrreiz adata. Pats lielās, ka nav tetovējumu, jo iet regulāri nodot asinis. Pēkšņi viens dūries par daudz... Nu ja informācija ir patiesa.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-23 20:40, pirms 5 gadiem
Tā ir viela, kas mazina sāpes, paaugstina koncentrēšanās spējas un iekļauta WADA aizliegto vielu sarakstā

WADA noteikumi paredz, ka deksametasona izmantošana pirms spēlēm ir atļauta, taču tikai tādā gadījumā, ja komandas ārsts par šīs vielas izmantošanu paziņo dopinga testu veicējiem

Super!

  -1 [+] [-]

, 2018-11-23 20:43, pirms 5 gadiem
rihardilio rakstīja: Un CR čīksteklis, nabadziņš, sūdzās, ka jādur otrreiz adata. Pats lielās, ka nav tetovējumu, jo iet regulāri nodot asinis. Pēkšņi viens dūries par daudz... Nu ja informācija ir patiesa.
Es ar but neapmierinats ja mani parbauditu biezak ka parejo + vel nevar normali adatu iebakstit!

  +4 [+] [-]

, 2018-11-23 21:07, pirms 5 gadiem
Lai arī esmu Real fans,bet par šo esmu šokā. Kāda ārsta vaina? Olimpiskajās spēlēs,kad Pavlovs iekrita,arī bija ārsta vaina,bet saņēma 2 gadus. Zaudēja naudu, kaut kur pazaudēja arī sevi,jo tajā sezonā,viņš pirmajā maiņā spēlēja. Tagad tikai lietderīgs mazākumā. Ja ir dopings,ej un atpūties ar ārstu 2 gadus.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-23 21:56, pirms 5 gadiem
Jau sen WADA bija izteikusies par to, ka Eiropas futbols ir tumšs mežs, jo neviens nav ieienteresēts normālā dopinga apkarošanā.

https://edition.cnn.com/2016/06/08/...
https://www.nytimes.com/2018/06/26/...
https://www.bbc.com/sport/football/...

  -1 [+] [-]

, 2018-11-23 22:03, pirms 5 gadiem
Tonna rakstīja: Jau sen WADA bija izteikusies par to, ka Eiropas futbols ir tumšs mežs, jo neviens nav ieienteresēts normālā dopinga apkarošanā.

https://edition.cnn.com/2016/06/08/...
https://www.nytimes.com/2018/06/26/...
https://www.bbc.com/sport/football/43036338
Miņin, cik Tev profili šajā portālā?

  +2 [+] [-]

, 2018-11-23 23:42, pirms 5 gadiem
Normāli, dopings, traumē divus spēlētājus...un nekas!!! ĀKSTI!!!!!!!!!!!

     [+] [-]

, 2018-11-24 02:21, pirms 5 gadiem
Tur ir liela nauda, ļoti liela nauda

     [+] [-]

, 2018-11-24 03:49, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Miņin, cik Tev profili šajā portālā?
Tas ir Juris?

  -1 [+] [-]

, 2018-11-24 07:33, pirms 5 gadiem
Šādu gadījumu dēļ man riebjas visa tā cīņa pret dopingu un pilnīgi zūd ticamības moments. Labāk vajag visiem visu atļaut, jo tagad bagātie tāpat lieto, bet nabagie visādi grozās un tos tikai ķer.

     [+] [-]

, 2018-11-24 19:16, pirms 5 gadiem
balts rakstīja: Normāli, dopings, traumē divus spēlētājus...un nekas!!! ĀKSTI!!!!!!!!!!!
Skaidrs, kur bija pruha nogāzt un salauzt Salāhu