Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Sensacionālais Porziņģis Floridā pret Bošu, "Heat" un jauno "Magic"

Rolands Eliņš

Sensacionālais Porziņģis Floridā pret Bošu, "Heat" un jauno "Magic"
Kristaps Porziņģis iepriekšējā spēlē uzmanību izpelnījās ne tikai ar universālo darbību uzbrukumā, bet arī septiņiem bloķētiem metieniem aizsardzībā
Foto: AP/Scanpix

Latvijas jaunais basketbolists Kristaps Porziņģis šonakt un parīt noslēgs savu līdz šim garāko izbraukumu NBA kluba Ņujorkas „Knicks” sastāvā – šonakt 2:30 mačs pret Maiami „Heat”, kurā „Knicks” centīsies pagarināt savu četru uzvaru sēriju, bet parīt, proti, naktī uz ceturtdienu, viņam paredzēta spēle pret Orlando „Magic”.

Kristapa Porziņģa pirmās 14 spēles „Knicks” rindās radījušas sensāciju ar nosaukumu „Zingsanity”. Tas atvasināts no viņa uzvārda otrās daļas un angļu valodas vārda „insanity” (trakums, ārprāts), un šādi Ņujorkas mediji apzīmē vietējo līdzjutēju sajūsmu par Porziņģa sekmēm. Porziņģa debija tiek pielīdzināt pirms trim ar pus gadiem pieredzētajai „Linsanity” jeb Džeremija Lina iznācienam uz „Madison Square Garden” skatuves, kas kļuva par vienu no lielākajiem pārsteigumiem NBA pēdējā desmitgadē.

Abiem „trakumiem” gan būtībā kopīga ir tikai viena lieta – abi basketbolisti ar labu sniegumu īsā laikā izpelnījās Ņujorkas fanu atbalstu un NBA pasaules uzmanību. Ne mirkli nenoniecinot Porziņģa paveikto, tomēr jāatzīst, ka Lina gadījums bija citas raudzes sensācija, kamēr no latvieša lielāki vai mazāki panākumi tomēr tika gaidīti un cerēti. Porziņģis jau debijas spēlē ieguva vietu „Knicks” sākumsastāvā, kamēr Lins uz augšu izsitās, sākot kā „Knicks” ceturtais saspēles vadītājs. Porziņģim jau no paša sākuma bija milzīgs treneru uzticības kredīts, un viņa dēļ rezervē tika nostumts arī pārbaudes spēlēs lieliskais Deriks Viljamss, bet Linu vēl pāris nedēļas pirms viņa lielā brīža Maiks D`Antoni nosūtīja uz D-līgu un pat grasījās atlaist no komandas.

Lins draftā tā arī palika neizvēlēts un nelielu ievērību bija izpelnījies tikai savas taizemiešu izcelsmes dēļ, kamēr Porziņģa vārds jau mirkli pēc drafta (un principā arī labu laiciņu pirms) izraisīja viskarstākās diskusijas un ievērību. Arī Lina statistika bija pavisam citā līmenī – sava uzplaukuma 12 spēlēs viņš vidēji sameta 22.5 punktus un atdeva 8.7 piespēles, kamēr Porziņģim 13.2 punkti un 8.8 atlēkušās bumbas un principā pagaidām „tikai” divas patiešām super spēles (vārdiņš „tikai” patiešām milzīgās pēdiņās). Tie gan ir fakti, kas vidējo Ņujorkas līdzjutēju/mediju pārāk nesatrauc – viņiem atkal ir savs NBA varonis, par ko jūsmot.

Tāds nu ir arī Latvijas basketbola draugiem, kuri droši vien vēlas, lai Porziņga un Lina „trakumu” salīdzināšana drīz beigtos. Kā nekā, Lins pēc sava spožā uzplaiksnījuma guva traumu, tika pie pieklājīga trīs gadu līguma, taču zaudēja vietu sākumsastāvā gan Hjūstonā, gan „Lakers”, un šobrīd ir viduvēja līmeņa rezervists "Hornets" sastāvā. Skaidrs, ka agrāk vai vēlāk pāries arī Porziņģa sensācija, taču vismaz pagaidām neizskatās, ka „Knicks” pēc Porziņģa līguma beigām būs gatava no viņa šķirties tikpat viegli kā no Lina.

Protams, Kristapa saņemtajā atzinībā svarīgs aspekts, ka „Knicks” arī spējusi tikt pie bilances 8-6, kas ir reizes piecas labāka nekā pagājušajā sezonā. Arvien nesavtīgāku basketbolu demonstrē Karmelo Entonijs, liels atspaids abos laukuma galos ir bijusi Ārona Aflalo atgriešanās ierindā, kas noņēmusi spriedzi no Hosē Kalderona pleciem, kuram vairs nav jāizliekas par „Knicks” ieroci uzbrukumā, bet gan var mierīgi vadīt saspēli un pie iespējām izmest savus brīvos metienus.

„Knicks” sakarā arī pilnīgi nepamatotas atsevišķās sūdzības, ka Porziņģim neļauj izvērsties uzbrukumā. Šīs sūdzības noraida nekad nemelojošā statistika - Ņujorkas komandā Porziņģim ir trešais augstākais tā sauktais izmantošanas koeficients („Usage Rate” jeb rādītājs, cik uzbrukumu noslēgumos spēlētājs piedalās vidēji 40 minūšu laikā), atpaliekot tikai no Entonija un Viljamsa. Porziņģis bijis iesaistīts vidēji 22.8 Ņujorkas uzbrukumu noslēgumos, kas debitantu vidū ir trešais augstākais rādītājs (tikai aiz Mudieja un Okafora, bet priekšā Taunsam), kā arī astotais augstākais rādītājs visas līgas neamerikāņu spēlētāju konkurencē. Lai labāk aptvertu šo faktu, salīdzinājumam jāpiemetina, ka „Knicks” uz Porziņģi spēlē biežāk nekā „Mavericks” uz Novicki , „Bulls” uz Pau Gazolu, "Spurs" uz Toniju Pārkeru un „Grizzlies” uz Marku Gazolu.

Porziņģa NBA statistika pēc 14 spēlēm

Min.PunktiFG %3p %S.m. %Atl.b.Rez.p.Pārtv.b.BlokiPiez.
Porziņģis26.113.243%31%83%8.80.80.71.53.1
Vieta debitantu konkurencē8.3.9.8.4.2.16.8.3.3.

Šonakt 2:30 pret ”Heat” (8-4)

Maiami „Heat” Lebrona Džeimsa laikā četras reizes pēc kārtas iekļuva NBA finālā, triumfējot divreiz. Džeimss nu ir prom, un „Heat” pie titula favorītēm vairs pieskaitīta netiek, taču sezonas sākumā var lepoties ar tikai četriem zaudējumiem. „Heat” vakar gan teju piedzīvoja milzīgu kaunu, pirmajā puslaikā „76ers” grozā iemetot tikai 32 punktus, taču pēc tam gan viss tika sakārtots un gūta uzvara ar 96:91. Mačs pret Ņujorku būs „Heat” septiņu mājas spēļu noslēgums.

No „Heat” lielā trijnieka palicis ne tik lielais duets – Dveins Veids nupat kā ielika savu vārdu NBA visu laiku rezultatīvāko 50 spēlētāju sarakstā un joprojām spēlē pārliecinoši, vidēji mačā sametot 18.6 punktus, tiesa, laukumā pavada arvien mazāku laiku un pirmoreiz karjerā nepārsniedz vidēji nospēlēto 30 minūšu robežu. Uz Porziņģi gan vairāk attiecas „Heat” spēka uzbrucējs Kriss Bošs, kurš iepriekš uz Džeimsa fona tika kritizēts par vairākām lietām, viņam par labu īsti nenāca arī iespēlēšana centra pozīcijā, taču jau krietnu laiciņu viņš atkal ir izteikts ceturtais numurs, kurš vidēji spēlē samet 18.1 punktu un savāc 9.7 atlēkušās bumbas, turklāt no tālās distances uzbrūk tik bieži kā vēl nekad – šosezon Bošs vidēji spēlē izmetis 4.4 trejačus ar 38% precizitāti, kamēr visā karjerā vidēji izmesti vien 0.9 ar 33% precizitāti.

„Heat” garā gala sakarā jāpiemin arī pagājušajā sezonā atklātais Hasans Vaitsaids, kurš sensāciju sarakstā sevi pieteica ar „Hassanity”. Viņš arī šosezon ir drošā ceļā uz vidēji double-double, turklāt bloķējis vidēji gandrīz piecus metienus spēlē. Tas ir pārliecinoši labākais rādītājs līgā.

Naktī uz ceturtdienu 2:00 pret ”Magic” (6-7)

Orlando vienība pēc Dvaita Hovarda aizmainīšanas atrodas pārbūves procesā, un tās sastāva kodolu veido pārsvarā gados jaunie spēlētāji. „Magic” vidējais vecums ir piektais zemākais visā līgā (vidēji 25 gadi, „Knicks” savukārt 27.4), bet līdera lomu pagaidām uzņēmies 23 gadus vecais francūzis Evans Furņē, kurš aizvada savu labāko sezonu un vidēji mačā gūst 19.2 punktus.

„Magic” sezonu iesākusi ar pieklājīgu bilanci, tiesa, tā pārsvarā gūta ar aizsardzības spēku, nevis sekmēm uzbrukumā. Aizsardzības efektivitātē „Magic” ir devītajā vietā, bet uzbrukumā dala priekšpēdējo vietu ar „Lakers”. Ceļgala savainojums traucē labāko sniegumu parādīt Nikolam Vucevičam, kurš pēdējās piecās spēlēs tikai reizi laukumā bija ilgāk par 30 minūtēm, taču viņš tik un tā ir draudīgs spēks zem groziem. Porziņģim galvenā cīņa ceturtā numura pozīcijā droši vien sanāks ar 23 gadus veco Tobiasu Herisu, kurš iepriekšējā mačā pret „Kings” atzīmējās ar 24 punktiem un šosezon ticis pie vidēji 8.3 atlēkušajām bumbām.

Vasaras sākumā tieši „Magic” dominēja prognozēs par to, kura komanda draftā izvēlēsies Porziņģi, taču Orlando vīrus apsteidza Fils Džeksons, un „Magic” izvēlējās Mario Hezonju. Jaunais horvāts pagaidām krietni piekāpjas Orlando aizsargu Furņē un Viktora Oladipo priekšā un spēlē maz, taču konsekventi un arī visai saraustītā spēles laikā (vidēji 14.5 minūtes) pratis gūt 4.8 punktus. Pagaidām tikai divos mačos viņam sanācis izdarīt vairāk par sešiem metieniem no spēles.

Izmantotie resursi:
NBA.com
New York tabloids renounce Linsanity, proclaim...
ESPN: The Worldwide Leader in Sports
NBA Team Roster Compositions Search - RealGM

1 2 3 93 komentāri

  +3 [+] [-]

, 2015-11-23 17:17, pirms 8 gadiem
Skaļš virsraksts! Lai veicas spēlē, par kārtējo labo spēli.

  -1 [+] [-]

, 2015-11-23 17:18, pirms 8 gadiem
Hasanu gribu redzēt šosezon. Brīnumbērns

 +11 [+] [-]

, 2015-11-23 17:19, pirms 8 gadiem
Virsraksts tāds it kā Bošs un Heat nebūtu savstarpēji saistīti
Bet ja par tēmu - tad šīs būs grūts pārbaudījums! Lielu veiksmi un uzvaru!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2015-11-23 17:24, pirms 8 gadiem
Damn sodien bus smagi pret Whitesite,un bonusa visam nak Bosh kurs ir stretch 4.Bus gruti,lai izdodas nospelet zolidi pirmo puslaiku,un uz otro puslaiku atkost Boshu un Whiteside.Pret Deivisu tas iznaca otraja puslaika.

  +5 [+] [-]

, 2015-11-23 17:26, pirms 8 gadiem
Virsraksts par skaļu? Tikai godīgi, jūs ticējāt, ka jau pirmajā sezonā Porzee spēlēs tā kā Biedriņš savās labākajās sezonās? Tie, kas teiks, ka jā ir vai nu meļi vai klīniski optimisti.

Kristapa sniegums ir tik sensacionāls, ka Latvijā basketbols atkal atdzimst un daudzi, viņu vidū arī es, atkal sāku sekot NBA, tāpat kā tajos laikos, kad Andris un Warriors kapāja.

Pie tam, pašlaik visu šo situāciju vēl interesantāku padara tas, ka Porziņģis tikai sāk savu karjeru un tālāk būs vēl labāk. Tiks pie muskuļiem un varēs jau arī daudz pārliecinošāk pie groziem spēlēt, ne tikai pustālos un tālos lidināt iekšā.

     [+] [-]

, 2015-11-23 17:27, pirms 8 gadiem
Isteniba ir diezgan dumi salidzinat Zingsanity ar Linsanity,jo no Lina vispar neko negaidija vispar.Vins kaut kadas varbut 10-20 speles bija nospelesji apmeram 40-50 minutes kopa,bet kad notraumejas guardi,tad as bija vnk BOOOM wtf,kas tas tads par fruktu ir.Par Kristapu tomer kaut ko vairak vareja gaidit,ka vismaz kaut ko metis ieksa,bet so speli tiesam negaidija.
Slēpts komentārs: Kardināls

  +1 [+] [-]

, 2015-11-23 17:36, pirms 8 gadiem
Doomy1990 rakstīja: spāniski viņu sauc par Pau Gazolu [ rakstiski], bet latviski viņš ir PO GAZOLS...
ja tulko, tad tulko, nevis uz bujduj, šito tulkošu šito nē,, Seteberju dinastija ibio
Seteberju dinastija ibio - bomba

  -1 [+] [-]

, 2015-11-23 17:47, pirms 8 gadiem
A.S.Puškins rakstīja: Virsraksts par skaļu? Tikai godīgi, jūs ticējāt, ka jau pirmajā sezonā Porzee spēlēs tā kā Biedriņš savās labākajās sezonās? Tie, kas teiks, ka jā ir vai nu meļi vai klīniski optimisti.

Kristapa sniegums ir tik sensacionāls, ka Latvijā basketbols atkal atdzimst un daudzi, viņu vidū arī es, atkal sāku sekot NBA, tāpat kā tajos laikos, kad Andris un Warriors kapāja.

Pie tam, pašlaik visu šo situāciju vēl interesantāku padara tas, ka Porziņģis tikai sāk savu karjeru un tālāk būs vēl labāk. Tiks pie muskuļiem un varēs jau arī daudz pārliecinošāk pie groziem spēlēt, ne tikai pustālos un tālos lidināt iekšā.
Es tik līdz galam nesaprotu to daudzu boler-fanu sapņošanu par Kristapa muskuļiem kā vienīgo veidu kā viņš var uzlabot savu spēli. Protams, ka viņam ir jāstrādā pie savas kondīcijas, taču tāpat ir vēl 100 aspekti, kuri ir jāuzlabo un tad spēle uzlabosies.

Ja mēs apskatāmies kā ar savu formu spēlējas NBA basketbolisti, tad... nu dažādi sanāk. Tā pati Lebrona tievēšanas akcija, kur viņš izskatījās kā jau galīgs smagu slimību pacients, piemēram. Vai Hovarda "konfekšu diēta" ( Kā trenējas profesionāļi: Dvaits Hovards |... ).

Tas pats Karmelo Entonijs vispār ļoti dīvainu uztura sistēmu (precīzāk - bezsistēmu) piekopj: Kā trenējas profesionāļi: Karmelo Entonijs |...

Porziņģim, PROTAMS, ir jāstrādā vēl daudz pie savas fiz.formas, taču neba tad no +5 kg muskuļu masas viņam būs +10 punkti, 5 atlekušās un 2 bloki vidēji spēlē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-23 17:54, pirms 8 gadiem
Doomy1990 rakstīja: zviedriem Seteberji, Norvēģiem- Andeši [ Andreas], Somiem: Reikeneni
vāciešiem: Rosberjs, krieviem: Aļeksandr Avečkin
Bet ko darīt, ka tā izrunā? Es zinu vienu dāni Anders (izrunās kā Anas)

  +2 [+] [-]

, 2015-11-23 17:54, pirms 8 gadiem
VietējaisMuris rakstīja: Pieraksti vēl savam profilam klāt, ka esi arī basketbola eksperts!
Nē, viņam vajag tikai vienu - uztura speciālists
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-11-23 18:03, pirms 8 gadiem
Drīzāk jāgaida kad Porziņģi uzaicinās piedalīties kādā NBA 2KTV raidījumā

  +1 [+] [-]

, 2015-11-23 18:05, pirms 8 gadiem
VietējaisMuris rakstīja: Pieraksti vēl savam profilam klāt, ka esi arī basketbola eksperts!
Ja es pats varētu kaut ko pierakstīt, tad, tici man, tajā vietā vispār nekas nebūtu pierakstīts.

  +1 [+] [-]

, 2015-11-23 18:11, pirms 8 gadiem
Pret Bošu ies smagi, bet domāju 15-17 p būs un kādas 8 bumbas. Pret Magic gan noplosīsies.

  -3 [+] [-]

, 2015-11-23 18:12, pirms 8 gadiem
Pokšķim un Ko šoreiz kāsiens garantēts!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-11-23 18:20, pirms 8 gadiem
nu jaa, waitsaids, bosh.. nevajadzētu koncentrēties uz punktiem, jo deffs no heat bus krietni labaks, tapec jāsēž deffā, arii to noverteets.

     [+] [-]

, 2015-11-23 18:25, pirms 8 gadiem
Doomy1990 rakstīja: spāniski viņu sauc par Pau Gazolu [ rakstiski], bet latviski viņš ir PO GAZOLS...
ja tulko, tad tulko, nevis uz bujduj, šito tulkošu šito nē,, Seteberju dinastija ibio
tas ir katalāņu vārds, ko izrunā tieši tāpat kā raksta: "Pau"
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-23 18:37, pirms 8 gadiem
A.S.Puškins rakstīja: Virsraksts par skaļu? Tikai godīgi, jūs ticējāt, ka jau pirmajā sezonā Porzee spēlēs tā kā Biedriņš savās labākajās sezonās? Tie, kas teiks, ka jā ir vai nu meļi vai klīniski optimisti.

Kristapa sniegums ir tik sensacionāls, ka Latvijā basketbols atkal atdzimst un daudzi, viņu vidū arī es, atkal sāku sekot NBA, tāpat kā tajos laikos, kad Andris un Warriors kapāja.

Pie tam, pašlaik visu šo situāciju vēl interesantāku padara tas, ka Porziņģis tikai sāk savu karjeru un tālāk būs vēl labāk. Tiks pie muskuļiem un varēs jau arī daudz pārliecinošāk pie groziem spēlēt, ne tikai pustālos un tālos lidināt iekšā.
Es laikam no tiem optimistiem 12+8 gaidīju no viņa. Bet nu tādus dankus un 24 un 29 punktu spēli arī negaidīju.

  +3 [+] [-]

, 2015-11-23 18:42, pirms 8 gadiem
Pagaidām Taunss un Porzinģis ir vienīgie, kas var aizvilkt komandas līdz uzvarai...
Slavina to Okaforu, bet nekāds dižais pienesējs viņš nav, it īpaši aizsardzībā...
Ar Biedriņu nav ko salīdzināt, jo viens pats- viņš nespēja aizvilkt komandu līdz uzvarai...

  +1 [+] [-]

, 2015-11-23 18:47, pirms 8 gadiem
Vispār tie "rūkiji" ir pēdējā laikā saņēmušies, pat Kaminskis, kurš neko nevarēja izdarīt Porzinģim...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2015-11-23 18:51, pirms 8 gadiem
Kardināls rakstīja: Būs grūti, ļoti grūti, jo pašlaik Kristaps vēl aizvien ir Ņujorkas fanu izsvilptais čalis no kaut kādas Latvijas. Kad pret viņu sāks spēlēt nopietni, segs pa diviem, tad arī redzēsim kā būs.
Kādu spēli maz esi redzējis? viņu jau pec 3. spēles sāka segt un atbloķēt kā nevienu

  +1 [+] [-]

, 2015-11-23 18:59, pirms 8 gadiem
Kardināls rakstīja: Būs grūti, ļoti grūti, jo pašlaik Kristaps vēl aizvien ir Ņujorkas fanu izsvilptais čalis no kaut kādas Latvijas. Kad pret viņu sāks spēlēt nopietni, segs pa diviem, tad arī redzēsim kā būs.


Pēdējā spēlē mēģināja segt- Porzinģis izspēlēja brīvajam Kalderonam uz 3p- un iekšā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2015-11-23 19:16, pirms 8 gadiem
cobham rakstīja: Pret Bošu ies smagi, bet domāju 15-17 p būs un kādas 8 bumbas. Pret Magic gan noplosīsies.
Bošs nav nekāds labais defā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-23 19:25, pirms 8 gadiem
flipsider rakstīja: Pagaidām Taunss un Porzinģis ir vienīgie, kas var aizvilkt komandas līdz uzvarai...
Slavina to Okaforu, bet nekāds dižais pienesējs viņš nav, it īpaši aizsardzībā...
Ar Biedriņu nav ko salīdzināt, jo viens pats- viņš nespēja aizvilkt komandu līdz uzvarai...
Sodien tiesi KAT pret Okaforu speele, zel ka praktiski viena laika ar Knicks speeli, varetu paskatities kurs kuru izliktu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 93 komentāri