Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Tas notiek reizi 12 gados: All Blacks uzņems Britu un īru lauvas

Tas notiek reizi 12 gados: All Blacks uzņems Britu un īru lauvas
2005. gadā Jaunzēlandes izlase ciemiņus atstāja sausā. Kā būs šoreiz?
Foto: AFP/Scanpix

Jāņu rītā, plkst. 10:35 pēc Latvijas laika, "Eden Park" stadionā šķēpus krustos Jaunzēlandes izlase un Britu un īru lauvas. Šī būs pirmā no trim paredzētajām abu komandu savstarpējām spēlēm šajā tūrē. Lauvas no Jaunzēlandes ar triumfu nav atgriezušās kopš 1971. gada.

Vienreizēja izdevība

All Blacks leģenda Dens Kārters 2005. gada "Lauvu tūri" sauc par savas karjeras virsotni: "Cilvēki Lielbritānijā un Īrijā ļoti daudz runā par to, cik "Lauvu tūres" ir nozīmīgas, jo notiek tikai reizi četros gados. Mums tās ir vēl nozīmīgākas, jo notiek reizi 12 gados. Tās noteikti ir daudz svarīgākas par visu pārējo - varbūt izņemot Pasaules kausu -, jo šīm sērijām ir ļoti sena vēsture, kas raisa papildus ažiotāžu."

Kārters kļuva par 2005. gada tūres galveno varoni, kad atklāšanas spēlē guva 33 punktus, ieliekot pamatakmeni triumfam visā sērijā ar 3:0. 12 gadus vēlāk ne mazāk spilgts sniegums tiek gaidīts no viņa mantinieka 10. numura kreklā Bodena Bareta. Barets jau pērn tika atzīts par Gada spēlētāju pasaulē - viņa ierobežošana ir lauvu treneru korpusa galvenā rūpe. Sērijas atklāšanas spēlē 10. numura pozīcijā viņam pretī stāsies Ouvens Farels, kurš pagaidām aizvada visai blāvu tūri, taču pāris iepriekšējās sezonās sevi apliecinājis kā "lielo" spēļu spēlētāju gan "Saracens" klubā (pēdējo divu gadu Eiropas čempioni), gan Anglijas izlasē (pēdējo divu gadu Sešu nāciju čempioni).

Optimālos sastāvos

Jaunzēlandes izlase aizvadījusi vienu pārbaudes spēli, kurā ar 78:0 uzveica Samoa izlasi. Lauvas aizvadījušas sešas spēles, taču sekmes bijušas ļoti mainīgas. Četras uzvaras un divi zaudējumi pret Jaunzēlandes klubiem un dažāda veida izlasēm nav gluži tas, ko sagaidīja no četru Eiropas vadošo regbija nāciju apvienotās izlases. Lauvām par labu runā tas, ka pāris pēdējās spēlēs sniegums sāka nedaudz uzlaboties. Tomēr ar to nav pietiekami, lai fani spēles pret All Blacks sagaidītu ar lielu optimismu.

Jaunzēlandes izlases nometnē valda ārējs miers. Ierindā ir teju visi labākie (pietrūkst vien hukera Deina Koula), taču neskaidra ir pieredzējušāko spēlētāju fiziskā kondīcija. Kapteinis Kīrans Rīds (31) un viņa ieroču biedrs trešajā līnijā Džeroms Keino (34) tik tikko paguvuši atlabt no savainojumiem un pret lauvām pa taisno tiks mesti cīņā. Kā viņi tiks galā ar spēles intensitāti, par to, iespējams, neziņā ir viņi paši. Turklāt Rīds tikai šonedēļ atsāka trenēties ar pilnu kontaktu.

Grupu cīņa varētu būt All Blacks rūpju bērns šajā tūrē: uzbrucēju virknējumu atsevišķi eksperti jau paguvuši nodēvēt par labāko pasaulē. Ja Jaunzēlandes grupu cīņā nekādu pārsteigumu nav, bažas raisa vien pieminētā atslēgas figūru kondīcija, tad pretējā nometnē Vorenam Getlandam ar kolēģiem bija krietni jāpasmadzeņo, lai izvēlētos tos astoņus uzbrucējus, kas stāsies pretī All Blacks cīņai. Zīmīgi, ka vieta pamatsastāvā nav atradusies kapteinim Semam Vorbortonam, tāpēc kapteiņa pienākumi negaidīti uzticēti īram Pīteram O'Mahonijam, kurš šādu godu savā nacionālajā izlasē nav izpelnījies.

Tūres atklājums varētu būt 20 gadus vecais Rieko Joani, kurš pret lauvām jau spēlēja Oklendas "Blues" sastāvā un nospēlēja izcili. Spilgtais sniegums tajā spēlē durvis uz pamatsastāvu atvēris arī Sonijam Bilam Viljamsam, bet vieta pamatsastāvā nav atradusies citam šīs vasaras izcilniekam - Antonam Linartam-Braunam -, kura vietā priekšroka dota neuzkrītošā un vēl nesen savainotā Raiena Krotija pieredzei.

Savukārt lauvu nometnē ap sastāvu, kā vienmēr, bija skaļas diskusijas. Vorenam Getlandam atkal tiek pārmesta Velsas izlases spēlētāju lobēšana, kā piemērus minot Liama Viljamsa, Džonatana Deivīsa un Aluna Vina Džounsa iekļaušanu pamatsastāvā.

Komandu sākumsastāvi

Jaunzēlande

Nr.SpēlētājsKlubsSpēles izlasē
1.Džo MūdijsCrusaders25
2.Kodijs TeilorsCrusaders16
3.Ouvens FrenksCrusaders91
4.Brodijs RetaliksChiefs61
5.Sems VaitloksCrusaders85
6.Džeroms KeinoBlues78
7.Sems KeinsChiefs41
8.Kīrans Rīds (c)Crusaders97
9.Ārons SmitsHighlanders59
10.Bodens BaretsHurricanes50
11.Rieko JoaniBlues2
12.Sonijs Bils ViljamssBlues34
13.Raiens KrotijsCrusaders26
14.Izraels DegsCrusaders62
15.Bens SmitsHighlanders61

Britu un īru lauvas

Nr.SpēlētājsValstsOficiālas spēles
1.Mako VunipolaAnglija0
2.Džeimijs DžordžsAnglija0
3.Tads FūrlongsĪrija0
4.Aluns Vins DžounssVelsa6
5.Džordžs KrūzsAnglija0
6.Pīters O'Mahonijs (c)Īrija0
7.Šons O'BraiensĪrija2
8.Talupe FaletauVelsa1
9.Konors MarejsĪrija2
10.Ouvens FarelsAnglija1
11.Eliots DeilijsAnglija0
12.Bens TeoAnglija0
13.Džonatans DeivīssVelsa3
14.Entonijs VotsonsAnglija0
15.Liams ViljamssVelsa0

Vai tu zini, ka...

- šī ir divpadsmitā lauvu tūre pa Jaunzēlandi. Pirmā spēle pret Jaunzēlandes izlasi notika 1904. gadā. Abas komandas tikušās 38 reizes, Jaunzēlande uzvarējusi 29 spēles.
- ja Bodens Barets gūs kaut divus punktus, viņš apsteigs Āronu Krūdenu un kļūs par ceturto visu laiku rezultatīvāko Jaunzēlandes izlases spēlētāju.
- Ouvenam Frenkam šī būs 92. spēle izlasē un viņš kļūs par devīto spēlēm bagātāko spēlētāju, panākot Šonu Fitcpetriku.
- Alunam Vinam Džounsam šī būs septītā oficiālā spēle lauvu sastāvā, proti, septītā iziešana laukumā lauvu sastāvā pret kādu nacionālo izlasi. Šā gada modelī tas ir rekords, bet absolūtais rekords pieder īram Villijam Džonam Makbraidam - 17 spēles.