Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

"Alba" un "Partizan" vēlas tikt pie Eirolīgas "wild-card"

Andrejs Siliņš

"Alba" un "Partizan" vēlas tikt pie Eirolīgas "wild-card"
Berlīnes "Alba" līdzjutēji. Foto: imago / Scanpix

Divi Eiropā labi pazīstami klubi pauduši vēlmi nākamajā sezonā startēt kontinenta prestižākajās klubu sacensībās ULEB Eirolīgā - serbu leģendārais klubs Belgradas "Partizan", kā arī Vācijas vienība Berlīnes "Alba", kas šomēnes spēlēja ULEB Eiropas kausa finālā.

No nākamās Eirolīgas sezonas komandu skaits tiks palielināts par divām un sasniegs 18 vienības. 11 klubiem ar ilgtermiņa licenci dalībai Eirolīgā ("Anadolu Efes", "Baskonia", "Barcelona", CSKA, "Fenerbahce", "Maccabi", "Olimpia", "Olympiacos", "Panathinaikos", "Real", "Žalgiris") pievienosies Minhenes "Bayern" un Lionas ASVEL, kam piešķirtas īstermiņa (divu sezonu) licences.

Vēl viena vieta atvēlēta Eiropas kausa čempionvienībai - par to aprīļa vidū kļuva spāņu "Valencia", kas sērijā līdz diviem panākumiem pieveica Berlīnes "Alba" (2-1). Tāpat pa vienai vietai atvēlēts Adrijas līgas čempionei (Belgradas "Crvena Zvezda"), Vācijas un VTB līgas labākajai komandai, neskaitot attiecīgi "Bayern" un CSKA. Tā kā par Eiropas kausa čempioni kļuva Spānijas komanda, nolemts, ka Spānijai nebūs iespēja tikt pie vēl vienas vietas Eirolīgā no vietējā čempionāta.

Līdz ar to atbrīvojusies vēl viena pozīcija, un divas komandas, kas izteikušas vēlmi uz to pretendēt - Belgradas "Partizan" un Berlīnes "Alba". Pirmie itāliešu speciālista Andrea Trinkjēri vadībā atguvušies no vairāku sezonu krīzes gan laukumā, gan arī finansiāli un apņēmušies veidot spēcīgu sastāvu nākamajai sezonai, atgriežot sastāvā vairākus vietējos talantus. Jau izskanējis Dragana Milosavļeviča vārds - uzbrucējs pēdējās divas sezonas pavadījis Malagas "Unicaja".

Savukārt pie "Alba" stūres jau otro sezonu strādā slavenais spāņu speciālists, bijušais Kristapa Porziņģa, Pau Gazola un citu zvaigžņu treneris Aito Garsija Renesess. Pirmajā sezonā Aito aizveda komandu līdz Vācijas finālam, bet šogad otro reizi kluba vēsturē un pēc desmit sezonu pārtraukuma - līdz Eiropas kausa finālam. Itāliešu basketbola apskatnieks Emilijāno Karkija savā "Twitter" kontā, atsaucoties uz saviem avotiem, vēstī, ka "Alba" esot tuvāk "wild-card" saņemšanai.

Gan "Partizan", gan "Alba" klubiem ir liela pieredze, piedaloties Eirolīgā. Vācieši kopš kluba dibināšanas 1991. gadā tur spēlējuši 13 sezonas (pēdējā no tām 2014./2015. gada sezonā), "Partizan" - krietni vairāk, turklāt 1992. gadā Žeļko Obradoviča vadībā pat izcīnīja čempiontitulu. Pēdējo reizi "Partizan" Eirolīgā spēlēja 2013./2014. gada sezonā. Kopš tā laika Belgradas slavenā komanda spēlējusi divās Eiropas kausa sezonās un vienu sezonu arī FIBA Čempionu līgā.

Par labu "Partizan" jāsauc senās tradīcijas, vēsturiski sportiskie sasniegumi un karstasinīgie līdzjutēji, taču allaž aktuāls ir jautājums par finansiālo noturību un augstākajiem standartiem atbilstošas infrastruktūras nodrošināšanu. Savukārt "Alba" spēlē modernā "Mercedes-Benz" vārdā nosauktā arēnā, kas uzreiz kļūtu par vienu no lielākajām Eirolīgā (basketbola spēlēs - 14 500 vietu), klubam ir stabils ilgtermiņa finansējums. Ņemot vērā to, ka ULEB Eirolīgu vada spāņi, par sliktu "Alba" izredzēm droši vien nenāk arī tas, ka kluba treneru korpusā ir četri spāņu treneri, tostarp bijušais "VEF Rīga" galvenais treneris Karloss Frade.

Tiesa, ja "Alba" joprojām ir iespēja kvalificēties Eirolīgai arī sportiski, esot labākā Bundeslīgas komanda, neskaitot "Bayern". Līdz ar to teorētiski pastāv iespēja, ka Vācijai varētu būt pat trīs komandas Eirolīgā, ja vien lēmums par "wild-card" piešķiršanu netiks atlikts uz laiku pēc Bundeslīgas sezonas beigām. Vērts atcerēties, ka ilggadējā Eirolīgas dalībniece Bambergas "Brose" kopš šīs sezonas vairs nav ULEB organizēto turnīru dalībniece, jo pagājušajā vasarā parakstīja piecu gadu līgumu par dalību FIBA Čempionu līgā.

Gan "Alba", gan "Partizan" bija starp trīs vislabāk apmeklētajām komandām Eiropas kausā aizvadītajā sezonā. "Alba" mājas mačus klātienē vidēji noraudzījās 7601 skatītājs, kas bija labākais rādītājs visā turnīrā. Savukārt "Partizan" mājās vidēji sapulcināja 6023 skatītājus, kas bija trešais rādītājs Eiropas kausā (pa vidu abām tikai "Valencia" ar 6553 skatītājiem).

ULEB Eirolīgas dalībnieces 2019./2020. gada sezonā

StatussKomanda (Valsts)
Ilgtermiņa licenceAnadolu Efes (Turcija)
Baskonia (Spānija)
Barcelona (Spānija)
CSKA (Krievija)
Fenerbahce (Turcija)
Maccabi (Izraēla)
Olimpia (Itālija)
Olympiacos (Grieķija)
Panathinaikos (Grieķija)
Real (Spānija)
Žalgiris (Lietuva)
Īstermiņa licenceBayern (Vācija)
ASVEL* (Francija)
Eirokausa čempioneValencia (Spānija)
Adrijas līgaCrvena Zvezda (Serbija)
Vācija
VTB līga
Wild-card

     [+] [-]

, 2019-04-23 17:44, pirms 5 gadiem
Abi netiks, jo tiks dots Franču klubam 1 wild.. Pieļauju, ka šoreiz Partizan būs liekais, jo viņiem bija lielas finansiālas problēmas un nezinu vai tur viss ir sakārtots. Bet no intrigas viedokļa un fanu bāzes, kā arī derbija ziņā noteikti par Partizan spēlēšanu Eirolīgā..

     [+] [-]

, 2019-04-23 18:20, pirms 5 gadiem
eevelee rakstīja: Abi netiks, jo tiks dots Franču klubam 1 wild.. Pieļauju, ka šoreiz Partizan būs liekais, jo viņiem bija lielas finansiālas problēmas un nezinu vai tur viss ir sakārtots. Bet no intrigas viedokļa un fanu bāzes, kā arī derbija ziņā noteikti par Partizan spēlēšanu Eirolīgā..
Frančiem iedeva tak, otru dos?

     [+] [-]

, 2019-04-23 20:55, pirms 5 gadiem
Real Rebel rakstīja: Frančiem iedeva tak, otru dos?
Būs divi vācu, divi serbu klubi? Kādēļ nevarētu būt 2 francūžu vai itāļu?