Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Pētersons (ZZK) un Ardava (Rietuma banka) uzvar „Vivus.lv MTB maratona” 1.posmā

Krišs Upenieks

Ventspilī notikušajā 2017.gada sezonas pirmajā posmā viena no lielākā Latvijas kalnu riteņbraukšanas jeb MTB seriāla „Vivus.lv MTB maratons” „HRX” 54km maratona distancē vīriešiem vairāk nekā 170 dalībnieku konkurencē spraigā cīņā, pēdējos pāris simts metros atraujoties par pāris sekundēm no pagājušā gada Ventspils posma uzvarētāja Dmitrija Sorokina (Rietumu banka – Rīga), pirmais finišā līniju šķērsoja pagājušā gada kopvērtējuma uzvarētājs cēsnieks Arnis Pētersons (ZZK), bet trijnieku noslēdza pēc četrām ar pusi minūtēm finišējušais labākais U23 grupas pārstāvis cēsnieks Mārtiņš Blūms (ZZK). Sievietēm rīdzinieces Leldes Ardavas (Rietumu banka-Rīga) un valcēnietes Katrīnas Jaunslavietes (ZZK) duelī par nepilnām divām minūtēm ātrāka bija pērnās sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Lelde, līdz ar to trešo reizi pēc kārtas iesākot „Vivus.lv” sezonu ar uzvaru.

Savukārt „Latvijas valsts mežu” pusmaratonā pāri par piecsimt piecdesmit kalnu riteņbraucēju vidū ātrāk par konkurentiem 27km veica rīdzinieks Krišjānis Jansons-Ratiniks (Gandrs-Merida) un smilteniete Rūta Brakovska (KS sporta klubs). Aktīvākā braucēja „CAT” balvu ieguva A.Pētersons (ZZK), bet komandu ieskaitē pārliecinoši pirmie bija „ZZK” braucēji.

Latvijas un arī daži kaimiņvalstu kalnu riteņbraucēji nedēļas nogalē devās uz Kurzemi, jo viena no divu lielāko Latvijas MTB seriālu „Vivus.lv” vienpadsmitā sezona tāpat kā iepriekšējos divus gadus sākās Ventspilī. Starts un finišs bija Ventspils piedzīvojuma parkā, bet 27km aplis vijās pa dažādu reljefu – līdzenumiem, nelieliem kāpumiem, ielām, mežu, kāpu zonu un arī pa smiltīm gar pludmali. Ar šādu trasi, kas nebija ļoti grūta, bet no organizatoru puses piedomāta par MTB braucējiem, saskārās dalībnieki „HRX” 54 km (2x27km) maratona un „Latvijas valsts meži” 27 km pusmaratona distancēs, kurās uz starta izgāja ap 800 riteņbraucēju, bet kopā ar pusaudžu un bērnu grupām pirmajā „Vivus.lv MTB maratona” posmā startēja tuvu pie 1000 kalnu riteņbraucējiem, kas ir jauns “Vivus.lv” seriāla rekords.

„HRX” 54 km maratona distancē pirmajos kilometros vadībā izvirzījās Jānis Ozols (ZZK), kuru īsi pirms pirmā no trim „CAT” aktīvā braucēja starpfinišiem pie 13km noķēra un pavisam nedaudz apsteidza komandas biedrs Arnis Pētersons, netālu esot arī vēl dažiem no godalgoto vietu pretendentiem. Turpinājumā pasaules čempionāta 5.vietas ieguvējs U23 grupā MTB XCO (krosā) Pētersons līdz pirmā apļa beigām nobrauca vienatnē, pārsvaram pār tuvākajiem konkurentiem sasniedzot pat pusminūti. Savācis arī otrajā „CAT” starpfinišā maksimālo punktu skaitu, Arnis samazināja nedaudz tempu, ļaujot Ozolam, Blūmam, Sorokinam un abiem „Sportlife” braucējiem Matīsam Preimanim un Oskaram Muižniekam sevi noķert. Uzkrājis nedaudz spēkus, Pētersons atkal mēģināja aizbēgt, un viņam tas izdevās, bet šoreiz jau kopā ar Dmitriju Sorokinu. Arī šīs sezonas sākumā Dmitrijs ir lieliskā formā, jo, tieši pateicoties Sorokina pūlēm, līderu duets savu pārsvaru līdz finišam palielināja pat līdz nepilnām piecām minūtēm. Tiesa, arī pakaļdzenošais kvartets ar diviem ZZK un diviem Sportlife pārstāvjiem nebija diez ko ieinteresēti noķert abus līderus. Uzvarētāja liktenis izšķīrās dažus simtus metrus pirms finiša kāpumā kalnu slēpošanas trasē „Lemberga hūte”, kur savu meistarību nodemonstrēja Pētersons, atraujoties no Sorokina un finiša līniju šķērsojot sešas sekundes priekšā sīvākajam konkurentam. Uzvarētāja laiks bija kā nomērīts precīzi divas stundas – 2:00:00.

Līdz ar to pasaules kausa posma 4.vietas ieguvējs MTB krosā U23 grupā cēsnieks Pētersons pretēji citiem gadiem šo sezonu sāka ar uzvaru, nopelnot arī aktīvākā braucēja titulu “CAT” kategorijā, bet pagājušā gada Ventspils posma uzvarētājam Sorokinam šoreiz samierinoties ar otro vietu. Divas vietas uz pjedestāla „ZZK” komandai sarūpēja pērn pasaules kausa posmā MTB XCO desmitniekā iekļuvušais un pirms Sorokina iepriekšējos divus gadus „Vivus.lv” sezonu ar uzvaru sākušais Mārtiņš Blūms (+4:43). Aiz trijnieka ierindojās abi sportlaifieši, Eiropas čempionāta Ziemas triatlonā sudrabu izcīnījušam Oskaram Muižniekam finišējot ceturtajam, bet 2013.gadā pirmajā posmā uzvarējušajam Matīsam Preimanim piektajam. Finiša spurtā par sesto vietu pirmo sezonu „ZZK” komandā braucošais Jānis Ozols apsteidza labāko „MySport veikals” braucēju, biatlonistu un slēpotāju Raivi Zīmeli, kurš bija ātrākais starp meistaru V40 grupas braucējiem.

Sievietēm „HRX” maratonā abu pagājušās sezonas MTB līderu divcīņā virsroku ņēma pagājušās sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Lelde Ardava, līdz ar to “Rietumu banka-Rīga” pārstāvei svinot uzvaru Ventspilī trešo gadu pēc kārtas. Tikmēr 1:45 aiz uzvarētājas finišēja Latvijas čempione Katrīna Jaunslaviete, kur pirmo sezonu pārstāv “ZZK” komandu, bet vēl 52 sekundes vēlāk finišēja trešās vietas ieguvēja Lāsma Ozola (Patria Bottecchia).

„Latvijas valsts meži” 27km pusmaratonā līderu duetā uzvarētājs noskaidrojās arī pēdējā kāpumā, kad pērnā gada Ventspils posma uzvarētājs Ratiniks aizbēga no Didža Slaidiņa (Volkswagen-Veloprofs) un atkal izcīnīja pirmo vietu, distanci veicot 1:00:59 un 2016.gada kopvērtējuma titula ieguvēju apsteidzot par 8 sekundēm. Trijnieku noslēdza uzvarētājam minūti zaudējušais Jānis Bērziņš. Sievietēm pagājušā gada panākumu Kurzemes otrajā lielākajā pilsētā atkārtoja Rūta Brakovska, kas par pāris minūtēm aiz sevis atstāja Aigu Paegli (Engures sportam) un Viktoriju Loiko (Pulsar). Pusaudžiem 10km distancē, kur startēja ap simts dalībnieku, ātrākie bija Ronalds Blumbergs un talsiniece Viktorija Spruģevica.

Komandu ieskaitē “HRX” maratonā labākā bija “ZZK” komanda, kurai vienīgajai labākie trīs tika sešiniekā un kas nopelnīja 4477 punktus. Otrā un trešā vieta Sportlife un “Hawaii Express Filter”. Tikmēr ļoti spraigajā cīņā pusmaratonā, par pāris punktiem apsteidzot “Filter Hawaii Express” un “MySport veikals” komandas, uzvaru izcīnīja “Volkswagen-Veloprofs”.

Rezultāti;: VIVUS.LV MTB MARATONS, 1.posms - Ventspils,...

Otrais no kopumā septiņiem posmiem norisināsies 28.maijā Baldonē Riekstukalnā.