Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Tokijas orgkomiteja: Prioritāte ir olimpisko spēļu aizvadīšanai šogad

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Tokijas orgkomiteja: Prioritāte ir olimpisko spēļu aizvadīšanai šogad
Joširo Mori. Foto: AFP/Scanpix

Ja vēl pirms nedēļas Starptautiskā olimpiskā komiteja nebija gatava runāt par Tokijas olimpisko spēļu pārcelšanu, tad šobrīd valda vienots viedoklis – olimpiāde jūlijā nenotiks. Četru nedēļu laikā mēģinās izstrādāt jaunu scenāriju, bet Japānas premjerministrs izteicies, ka lēmums jāpieņem vēl ātrāk.

Japānas premjerministrs Šinzo Abe, runājot parlamenta priekšā, atzina, ka Tokijas olimpisko spēļu pārcelšana ir nepieciešama, ja olimpiādi nebūs iespējams sarīkot pilnvērtīgi – ar skatītājiem un visiem sportistiem, kuri nopelnījuši tiesības piedalīties. Abe arī atzina, ka gaida pēc iespējas drīzāku SOK lēmumu. Tokijas organizatoru komiteja atzinusi, ka lēmuma pieņemšanai būs nepieciešamas četras nedēļas, bet Abe izteicās – jo ātrāk viss virzīsies uz priekšu, jo labāk visām iesaistītajām pusēm.

"Atklāti runājot, četras nedēļas nav ilgs laiks, lai apdomātu visas nepieciešamās lietas. Tas prasa ļoti daudz laika, un mums ir jāpasteidzas," teica Joširo Mori, Tokijas organizatoru komitejas prezidents. Viņam tika jautāts, cik izmaksās olimpisko spēļu pārcelšana un kas segs izmaksas, bet skaidrs, ka jautājumu pašlaik ir daudz vairāk nekā atbilžu.

Oficiāli Japāna olimpisko spēļu sarīkošanai tērēs 12,6 miljardus, taču veiktais audits liecina, ka summa būs divas reizes lielāka. Loģiski, ka sarīkojuma pārcelšana izmaksas padarīs vēl lielākas. SOK rīcībā ir divus miljardus liels rezerves fonds, tāpat olimpiskās spēles ir apdrošinātas pret atcelšanu vai pārcelšanu.

"Ļoti respektēju Tomasu Bahu [SOK prezidents]. Mēs viņam pilnībā uzticamies. Vienmēr esam gājuši līdzās, un uzskatu, ka viņš ir viens no maniem labākajiem draugiem," Mori šādā veidā pauda pilnīgu uzticību SOK lēmumam, kas sekos. Pagaidām nav skaidrs, kuri olimpiskie objekti nebūtu pieejami pēc gada, tāpat kā nav skaidrs, kura puse segs objektu uzturēšanas izmaksas. Starp tiem ir arī olimpiskais ciemats, kas paredzēts 11 tūkstošu cilvēku uzņemšanai. Pēc tam plānots ciematu pārdot.

Atbildot uz jautājumu, kurš variants būtu labāks – Tokijas olimpiskās spēles aizvadīt nākamajā vasarā vai 2022. gadā –, Mori atbildēja, ka nosaukums joprojām paliek "Tokyo 2020", tāpēc priekšroka tiks dota olimpisko spēļu aizvadīšanai šogad, ja tas būs iespējams.

Izmantotie resursi:
https://apnews.com/b7b71576eddb8242...