Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Martins Dukurs pasaules čempionātā zelta un jaunu rekordu medībās

Rolands Eliņš

Martins  Dukurs pasaules čempionātā zelta un jaunu rekordu medībās
Martins Dukurs
Foto: AP/Scanpix

Martins un Tomass Dukuri piektdienas pusdienlaikā Kēnigszē, Vācijā, (1. brauciens 12:00) sāks sezonas svarīgākās sacensības - pasaules čempionātu, aizvadot pirmos divus braucienus. Martins Kēnigszē trasē tēmēs uz savu piekto pasaules čempiona titulu un trešo pēc kārtas.

Lai arī Martinam Dukuram sezona neiesākās gluži kā plānots (ceturtā vieta Vistlerā, piektā Leikplesidā), taču uz pasaules čempionātu viņš ieradies sev ierastā statusā - kā Pasaules kausa līderis un galvenais favorīts.

Tomass Dukurs savukārt pašlaik ieņem sev neierasti zemo desmito vietu, jo šosezon trijniekā iekļūts tikai reizi, bet Īglsā tika saņemta diskvalifikācija tehnisku pārkāpumu dēļ. Pie medaļu kandidātiem viņš gan tik un tā tiek piesaukts. Pagaidām savā karjerā Tomass PČ medaļu ieguvis vienreiz, 2015. gadā kāpjot uz goda pjedestāla trešā pakāpiena, lai gan pēdējās sešās sezonās Tomass veselu 21 reizi bijis labāko trijniekā Pasaules kausa posmā.

Martins šosezon izcīnījis trīs uzvaras PK posmos, taču salīdzinoši stabilāku sezonu aizvadījis Soču olimpiskais čempions Aleksandrs Tretjakovs. Viņš tikai vienreiz palicis ārpus labāko trijniekā, arī tad ieņemot ceturto vietu, taču viņa PK kopvērtējuma pozīcijas iedragā provizoriskās diskvalifikācijas dēļ izlaistais Altenbergas posms. Tretjakovam sākotnēji arī bija paredzēts, ka PČ varēs aizvadīt savā trasē Sočos, taču plašo protestu dēļ, ieskaitot Latvijas izlases iesniegtos, IBSF lēma to pārcelt uz Vāciju.

Pasaules čempionātā toties nepiedalīsies cits medaļu pretendents - PK vicelīderis Sunbins Juns nolēmis šīs sacensības izlaist. Līdz ar to Martins ir visai izteikts galvenais favorīts uz zeltu, kas gan būs jāapliecina arī trasē četru braucienu summā. Martins ir uzvarējis jau četros pasaules čempionātos, šajā rādītājā esot skeletona sabiedrības rekordists, bet šajā nedēļas nogalē viņam iespēja gan savu pārsvaru nostiprināt, gan uzstādīt jaunu rekordu - kļūt par pirmo, kurš uzvarējis trīs PČ pēc kārtas. Līdz šim tas nav izdevies nevienam.

Jāpiemin, ka abi Latvijas pārstāvji trasē rīt dosies uzreiz viens pēc otra. Martinam ir 13. starta numurs, bet Tomasam - 14.

Rīt pirmos divus braucienus aizvadīs arī skeletona dāmas, kuru vidū sekmīgu sezonu aizvada Lelde Priedulēna. Viņa uz pasaules čempionātu atbraukusi kā PK sestās vietas īpašniece, tiesa, tiešā cīņā par medaļām pagaidām neiesaistās. Priedulēnas labākais rezultāts šosezon ir divas piektās vietas, bet lielākoties nācies palikt uzreiz aiz labāko sešinieka. Viņa trasē dodies ar 11. starta numuru.

Sacensību kalendārs šoreiz izveidots tā, ka sestdienas rītā sieviešu skeletonistes aizvadīs savus izšķirošos braucienus, kamēr vīriešu konkurencē būs dienas pārtraukums un zelta medaļas ieguvējs tiks noskaidrots tikai svētdienas rītā. Svētdien medaļas sadalīs arī bobslejā, četrinieku ekipāžu konkurencē, kurām pirmie divi braucieni sestdienas pēcpusdienā.

Bobsleja četriniekos pieteiktas 34 ekipāžas, to vidū arī divas Latvijas. Oskars Ķibermanis ar stūmējiem Jānis Jansonu, Matīsu Mikni un Raivi Zīrupu norādīti kā 14. starta numura īpašnieki, bet Oskars Melbārža vadītā ekipāža ar Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu startēs 17. Pilotam Uģim Žaļimam savukārt neizdevās iegūt Latvijai trešo ekipāžu šajās sacensībās, un viņš PČ nepiedalīsies.

Lai arī Melbārdis PK kopvērtējumā šosezon ir 14. vietā, viņš ir pašreizējais pasaules čempions, ar kuru jārēķinās jebkurā gadījumā. Savas ambīcijas Melbārdis arī uzskatāmi apliecināja iepriekšējā posmā Īglsā, kurā izcīnīja pirmo vietu. Uzvara PK posmā šosezon ir arī Ķibermaņa ekipāžas rēķinā - panākums Sanktmoricā.

Sacensību tiešraides rīt piedāvās LTV7 televīzijas kanāls.

PČ skeletonā un bobslejā grafiks

DatumsLaiksNotikums
24.0212:00Skeletons vīriešiem; 1. un 2. brauciens
24.0216:00Skeletons sievietēm; 1. un 2. brauciens
25.029:30Skeletons sievietēm; 3. un 4. brauciens
25.0214:30Bobslejs četriniekiem; 1. un 2. brauciens
26.029:30Skeletons vīriešiem; 3. un 4. brauciens
26.0214:30Bobslejs četriniekiem; 3. un 4. brauciens

Pēdējo gadu pasaules čempioni

GadsČempionsValsts
2016Martins DukursLatvija
2015Martins DukursLatvija
2013Aleksandrs TretjakovsKrievija
2012Martins DukursLatvija
2011Martins DukursLatvija
2009Gregors ŠtēliŠveice
2008Kristians BromlijsLielbritānija
2007Gregors ŠtēliŠveice
2005Džefs PeinsKanāda

Titulētākie pasaules čempionātu dalībnieki

SportistsValstsPČ tituli
Martins DukursLatvija4
Gregors ŠtēliŠveice3
Džefs PeinsKanāda2
Raiens DeivenportsKanāda2

Pasaules kausa kopvērtējums 2016./17. gada sezonā

V.SportistsValstsPunkti
1.M. DukursLatvija1437
2.S. JunsD-Koreja1413
3.A. JungsVācija1280
4.K. GrotērsVācija1265
5.A. TretjakovsKrievija1262
6.A. GasnersVācija1216
10.T. DukursLatvija1018

Izmantotie resursi:
IBSF | International Bobsleigh & Skeleton...

1 2 3 104 komentāri

  +6 [+] [-]

, 2017-02-23 23:37, pirms 7 gadiem
Cien. Eliņa kungs. Kāpēc ņirgājaties par Gregora Štēli uzvārdu? Var taču paskatīties kaut kur kā izrunā vācu personvārdus pirms ieliec rakstu.

     [+] [-]

, 2017-02-23 23:45, pirms 7 gadiem
rupucis rakstīja: Cien. Eliņa kungs. Kāpēc ņirgājaties par Gregora Štēli uzvārdu? Var taču paskatīties kaut kur kā izrunā vācu personvārdus pirms ieliec rakstu.
Nav jau Kāšons, šitā nav viņa valoda. Tas nekas, ka Štēli ilggadējs Dukuru treneris bijis.
Jo nesekot šim pseidosportam gan nav nekas nosodāms.

  +2 [+] [-]

, 2017-02-24 00:25, pirms 7 gadiem
nu ta gan brīnums...SC tomēr atcerējies par LV Gada TOP 3 sporta notikumu...

bet raksts tāpat pilnīgs mēsls...pilnīgi neatbilstošs top 3 statusam

  +2 [+] [-]

, 2017-02-24 00:33, pirms 7 gadiem
tik vien kā spēj Tretjakovu un Junu pieminēt,,,un par pārējiem???
Deilija daudzsološā atgriešanās?meldonists Kuļikovs?

un kur statistika par sieviešu skeletonu

  -1 [+] [-]

, 2017-02-24 01:49, pirms 7 gadiem
Cerams,ka abiem Dukuriem izdosies stabili iekļūt top5!!

     [+] [-]

, 2017-02-24 03:26, pirms 7 gadiem
ice F-1 rakstīja: tik vien kā spēj Tretjakovu un Junu pieminēt,,,un par pārējiem???
Deilija daudzsološā atgriešanās?meldonists Kuļikovs?

un kur statistika par sieviešu skeletonu
Tieši tik svarīgs sporta veids, ka viņu liek 9 no rīta.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-02-24 08:29, pirms 7 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Nav jau Kāšons, šitā nav viņa valoda. Tas nekas, ka Štēli ilggadējs Dukuru treneris bijis.
Jo nesekot šim pseidosportam gan nav nekas nosodāms.
Cilvēks uz dēļa bez drošības jostām uz 120km/h, bet Tu to sauc par pseidosportu! : DD
prātiņ, māc mājās!!!!
šis ir viens no ekstrēmākajiem sportaveidiem, kādu varētu vēl iedomāties!
Tad jau peldēšana vispār nav sports! it īpaši, ka, lai būtu rezultāti peldēšanā, ir vajadzīgs 55piektais kājas un plaukstas izmērs ))))))
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-02-24 08:57, pirms 7 gadiem
HMB-HEHE rakstīja: Es no kalna savulaik laidu uz 40km/h. Arii tas bija maniem laikiem ekstreemi

Un es to dariju uz stroikaa norauta linolejuma gabala, kas ir vel ekstremak
uz 40km/h cilvēks gandrīz pat var ieskrieties ar kājām, tā kā- tie nav salīdzināmi ātrumi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-02-24 09:07, pirms 7 gadiem
HMB-HEHE rakstīja: Ja uz kalna bija labi grope iebraukaata, reizeem sasniedzu 60km/h
Mani vienreiz aiz mašīnas uz slalomenēm vilka uz 60km/h- āķis bija tajā, ka tā bija pirmā reize uz slēpēm, ja neskaita manu superātrumu desit gadus agrāk sākumskolā stadionā.. vot, bij laiki- bērns visiem pa apli gāja pa priekšu, bet sporta skolotājam jau neienāca prātā, ka tas ir talants.. : /// .. un špagatā arī es sēdēju.. Gudļevski par špagatu 11 gados uz vārtsargiem aizdzina ( Fuk da cccp system sh it, rettards teachers, fak i am mad and sad)- but happy after all : )))

     [+] [-]

, 2017-02-24 09:18, pirms 7 gadiem
Vairāk pa tēmu: atcerējos, kā mēs bērnībā kopā ar 3gadīgo bračku laidām lejā lielajās ragavās no kraujas iekšā meloreācijas grāvī! -Bijām sapakojuši pa virsu vairākas segas, bet tāpat bija liels risks izdauzīt resti!
O! Lūk, tas bija ekstrēmi!!!

     [+] [-]

, 2017-02-24 09:25, pirms 7 gadiem
Kā nopelnīt 2450 € vienā dienā? Izrādās, ka tas ir salīdzinoši vienkārši. Vakar uzgāju adresi https://goo.gl/SrHiWk , kura piedāvā uzģenerēt laimīgos loterijas skaitļus, balstoties uz dažādiem algoritmiem. Intereses pēc izdomāju, ka nav ko zaudēt, jo loterijas biļete maksāja ap 10-20 € (šobrīd tur ir pieejams kupons ar 30% atlaidi) un tā nav baigā nauda. Šorīt skatos, ka dažas no nopirktajām biļetēm izrādījušās veiksmīgas (uzminēti 80-90% skaitļu) un laimēti 2450 €. Domāju, ka nepavisam nav slikti priekš ieguldītiem 10-20 €.

  +1 [+] [-]

, 2017-02-24 09:35, pirms 7 gadiem
Tieši tik svarīgs sporta veids ka viņu liek 9 no rita.
Latvijai jebkurs sporta veids ir SVARĪGS,pat skaitot tos ar kuriem pasaulē nodarbojas uz vienas rokas pirkstiem skaitami cilvēki.Sevisķi tas attiecas daziem ziemas sporta veidiem,tāpat ka uz estremāliem sporta veidiem.Patīkami ka mūsējie var būt tajos labākie pasaulē. Štrombergs BMX IR UN PALIKS LEĢENDA. Patik vai ne ,bet pat tad ja Latvija būtu atļauti tikai tris sporta veidi BASKETBOLLS ,FUTBOLS, HOKEJS mums diez vai vispar valsts vesturē būtu kaut viena pasaules čempionata vai olimpiko speļu medaļa,kaut gan šie sporta veidi ir tie par kuriem ir vislielāka aziotāža un uz kuriem vecāki ved un vedīs savus bernus . Tie ir veidi caur kuru dzirnavam tiek izmalti ĻOTI DAUDZ TALANI CITOS SPORTA VEIDOS.Latvijai nav velotreka kaut gan vēsture parada ka mūsu tautai ir iedzimts šie sporta veids. Latvijai vieglatletika ir otras sķiras sporta veids ,ja viņa eksistē ,ir labi panakumi ,bet pie popuariem sporta veidiem BERNU vidū vinu nenosauksim. BET ,BET bez vieglatletikas mums nebūtu un nebūs laba bobsleja. Ķipurs , Šnepsts ,Skrastiņs, Ekmaniis ,Prūsis ...utt -vieglatletika.Ja pieejam ziemas sportam tad ļoti labi ka mums ir tadi Dukuri ,bet vienīgi uztrauc ka nav īstas mainas,biatlons jau bez Rastorgujeva un Bendikas nav izteikta nākotnes ceriba. Slepošana ,trampīnleksana mums vel diezgan EKSOTISKS sporta veids,jaunatne ari nevelk. Es jau nedaudz piemineju ka Latvijai nākotnē var nakties pievērsties kalnu slēposanai. Cik saprotu tad sievietem šai veidā mums pamatoti ir ceribas uz ekstaklases kalnu slepottaju. Dieva dēļ lai viņai veis bez traumā un pietiktu atbalsta ne tikai no vecaku puses. Man nebūs nekads brinums ja viņai piedāvas parstavet Austriju. Smiekligi ,bet nebrīnīšos. Mans mīļakais sporta veids ir vieglatletika,bet tas m,an neliedz pret visiem Latviajs sportiestiem un viņu panakumiem izturetie ar prieku. Atvainojiet sanāca pagari.

  -1 [+] [-]

, 2017-02-24 10:41, pirms 7 gadiem
ice F-1 rakstīja: nu ta gan brīnums...SC tomēr atcerējies par LV Gada TOP 3 sporta notikumu...

bet raksts tāpat pilnīgs mēsls...pilnīgi neatbilstošs top 3 statusam
Trīs reizes dziļi ievelc elpu un tad uzraksti pats, nevis nonstopā kunksti par to, cik tava rene tiek apdalīta!
Top 3

  +1 [+] [-]

, 2017-02-24 10:57, pirms 7 gadiem
Treniņos Dukuriem cerīgi laiki. Vienīgi uztrauc fakts, ka pēdējā treniņu dienā krieviem Tregubovam un Veselovam trases lejā bija iespaidīgs ātrums (atšķirība no Tretjakova). Tomēr šķiet, ka galvenā cīņa par zeltu būs ar vācieti.

     [+] [-]

, 2017-02-24 11:02, pirms 7 gadiem
biskaps rakstīja: Trīs reizes dziļi ievelc elpu un tad uzraksti pats, nevis nonstopā kunksti par to, cik tava rene tiek apdalīta!
Top 3
nuu.. pēc sasniegumiem vērtējot- rene Latvijā ir absolūti nr1!!!!! Vienīgais sportaveids, kurā no mums raustās lielvalstis jebkurā no sacensību veidiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2017-02-24 11:30, pirms 7 gadiem
Kommaer/// rakstīja: nuu.. pēc sasniegumiem vērtējot- rene Latvijā ir absolūti nr1!!!!! Vienīgais sportaveids, kurā no mums raustās lielvalstis jebkurā no sacensību veidiem.
Mūsu zemledus makšķerniekiem arī ir atzīstami panākumi starptautiskajā arēnā!

  -1 [+] [-]

, 2017-02-24 11:32, pirms 7 gadiem
HMB-HEHEHE rakstīja: nevis rene kaa tada vai skeletons, bet Dukuri, pareizak sakot viena famiilija. Bez siem skeletons tiks aizmirsts un apgbalats 6 peedas zem...

Bobos jaa mums visu laiku kaads ir, bet lieli sasniegumi tapat iisti nav
kas? Olimpiskās medaļas bobos ir vairākās paaudzēs. tāpat, kā PČ un sekojoši Melbārža triumfam pasaules kausā. Tāpat, kā medaļas kamaniņās un skeletonā.- vērtējot kopējo ieguldījumu godalgu ražā, neviens sportaveids nespēj līdzināties ledus-f1 sacensībām.
Un.. nevajag jau tik bezatbildīgi norakstīt Leldi+ Tu vēl nemaz nezini par citiem talantīgiem pusaudžiem, kuri ir gatavi un ir spējīgi pārņemt Dukuru ģimenes pieredzi un materiālu!!!!

  -1 [+] [-]

, 2017-02-24 11:34, pirms 7 gadiem
biskaps rakstīja: Mūsu zemledus makšķerniekiem arī ir atzīstami panākumi starptautiskajā arēnā!
Jū! Pietam gan sieviešu, gan vīriešu konkurencē! Tādēļ mums ir jāciena ledus, kamēr, vismaz, tāds pie mums vēl ir! Zivi ķert arī nav nekāds plezīrs =)))
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-02-24 11:37, pirms 7 gadiem
HMB-HEHEHE rakstīja: sporta veids kuraa taa nopietni lietai pieiet 20cilveki uz Zemes, cinas par kko max 10, nestartee 2 sivakie konkurenti. Es teiktu tas ir tas pats kas but labakajam futbolistam pasaulee
20 cilvēki- tas ir tikai Vācijas komandas apkalpojošais personāls.. Visās valstīs, kurās ir trase, ir arī savi čempionāti+ rēķinot, ka veselas cilvēku brigādes prestižās firmās nodarbojas ar kamanu izstrādi, diezvai viņi to dara plika entuziasma vadīti..

     [+] [-]

, 2017-02-24 11:38, pirms 7 gadiem
HMB-HEHEHE rakstīja: Cultivate, tas tu???
ii waffen

     [+] [-]

, 2017-02-24 11:38, pirms 7 gadiem
HMB-HEHEHE rakstīja: sporta veids kuraa taa nopietni lietai pieiet 20cilveki uz Zemes, cinas par kko max 10, nestartee 2 sivakie konkurenti. Es teiktu tas ir tas pats kas but labakajam futbolistam pasaulee
Kāpēc prestižs 0?
Ja rāda BBC,NBC,CBC utt...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-02-24 11:41, pirms 7 gadiem
HMB-HEHEHE rakstīja: Konkurence un sporta veida kaa tada prestizhs 0!!! Cik valstis tadu reni vispar zin??? Tad jau pat bowls,aussie rules,netball utt ir popularaki globali par reni
tak pofig tās valstis! Man pietiek, ka Krievijas un Vācijas elitei ļoti rūp šis sportaveids ; ) man pietiek ar to, ka viss BMW koncerns zina, kas ir Dukuri! Un, ka V. Putins ļoti labi to zina! elitārie sportaveidi nav domāti katrai smadzenei. Kā- piem, priekš manis- ir pilnīgi uzlikt zirgu audzēšanai un jādelēšanai.

  +1 [+] [-]

, 2017-02-24 11:42, pirms 7 gadiem
HMB-HEHEHE rakstīja: BBC rada ari to kaa parojas lauvas un tiigeri, tatad ari tas ir aktuaali
cik tur 10+ kanaali, etera laiks tak jaaizpilda!
bet rāda jau galvenajā...

     [+] [-]

, 2017-02-24 11:42, pirms 7 gadiem
HMB-HEHEHE rakstīja: kad bus dzirnavinsh???
atslābt. es vairs galvu par šitiem nelauzu )))- man piešķīra brīvdienas )))))))
1 2 3 104 komentāri