Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Lielajiem pusfināli, Bartonei pirmais "Grand Slam" ceturtdaļfināls

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Lielajiem pusfināli, Bartonei pirmais "Grand Slam" ceturtdaļfināls
Vai Karolīna Pliškova apturēs Naomi Osakas 12 uzvaru sēriju "Grand Slam" mačos? Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien Melburnā notiekošajā "Australian Open" tenisa turnīrā tiks izspēlēti abi sieviešu vienspēļu pusfināli, pirmais pusfināls vīriešu turnīrā, kā arī junioru ceturtdaļfināli. Tajos Latviju pārstāvēs 16 gadus vecā Kamilla Bartone, kurai ap plkst. 6:00 bija plānota tikšanās ar turnīra galveno favorīti, savu vienaudzi Klāru Tausonu no Dānijas. Mačs liela karstuma dēļ sāksies vairākas stundas vēlāk.

Naomi Osaka (#4) – Karolīna Pliškova (#8)

Tenisa pasaule bija ļoti, ļoti tuvu Osakas un Serēnas Viljamsas pusfinālam, kas būtu abu pirmā tikšanās kopš "US Open" fināla, taču amerikāniete ceturtdaļfinālā nemācēja uzvarēt ar 5:1 pārsvaru 3. setā pret Pliškovu, kā arī neizmantoja četras mačbumbas. Osakai tā vietā būs jātiekas ar pretinieci, pret kuru viņai līdz šim spēlēt bijis grūtāk. Osakai pret Serēnu ir 2-0 bilance, bet pret Pliškovu 1-2.

Karolīna ar 6:2, 6:7(4), 1:0 uzvarēja 2017. gada augustā Toronto "Premier 5" turnīra astotdaļfinālā, kad Osaka izstājās vēdersāpju dēļ. Pliškovai tas bija pirmais turnīrs pēc kļūšanas par ranga līderi. Osaka 2018. gada martā ar 6:2, 6:3 uzvarēja Indianvelsas "Premier Mandatory" ceturtdaļfinālā, vēlāk kļūstot par čempioni. Pliškova septembrī ar 6:4, 6:4 uzvarēja Tokijas "Premier 700" finālā. Osakai tas bija pirmais turnīrs pēc "US Open" titula iegūšanas.

Osaka Pliškovu spējusi nobreikot tikai vienā no trim mačiem, kas viņai izdevās pērn Kalifornijā. Iepriekšējā sezonā Kanādā Pliškova atspēlēja visas trīs breikbumbas, bet pagājušās sezonas izskaņā Tokijas finālā Osakai nebija nevienas breika iespējas. Tas mačs notika telpu apstākļos, bet pārējie divi ārā.

12 "Grand Slam" mačos pēc kārtas uzvarējušajai Osakai pirms pusfināla ir neliels pārsvars noslogojuma ziņā. Šī pusfināla pāra tenisistes starp ceturtdaļfinālu un pusfinālu nedabūja brīvdienu. Osaka savā ceturtdaļfinālā uzvarēja 72 minūtēs, bet Pliškovai gandrīz stundu ilgāks mačs (2:10).

Petra Kvitova (#6) – Daniela Kolinsa (#35)

Kvitova pirms došanās uz sezonas pirmo "Grand Slam" turnīru uzvarēja Sidnejā. Arī Melburnā gūstot piecas uzvaras, viņas uzvaru sērija sasniegusi 10 mačus. Petra šīs sērijas laikā zaudējusi tikai vienā setā, kas notika Sidnejas finālā pret Ešliju Bārtiju. Savukārt Melburnas kortos Kvitova spēlējusi fenomenāli, nevienā setā nezaudējot vairāk par četriem geimiem, turklāt tādi bijuši tikai divi seti.

Ceturtdien Kvitovai pretī stāsies tenisiste, kura ar Kvitovu var sacensties spēka tenisā, turklāt nekaunīgā Kolinsa par pārliecības trūkumu nevar sūdzēties. Petra ļoti labi zina, kas viņu sagaida rītdienas mačā, jo abas tenisistes šogad jau vienreiz ir tikušās. Kolinsa gada pirmajā dienā izlaida uzvaru Brisbenas turnīra 2. kārtas mačā, kad trīs stundas ilgā cīņā zaudēja ar 7:6(6), 6:7(6), 3:6. Amerikāniete toreiz 2. setā neizservēja maču, kad bija vadībā ar 5:4, 30:0. Rītdienas mačs notiks pēcpusdienā, kas Kvitovai nozīmē gaidīt papildus grūtības, jo viņai ļoti nepatīk spēlēt lielā karstumā. Rīt maksimālā temperatūra var sasniegt 38 grādus.

Rafaels Nadals (#2) – Stefans Cicips (#15)

Nadalam rīt būs 30. "Grand Slam" pusfināls, Cicips spēlēs savu pirmo. Pieredzes pārsvars spānim milzīgs, taču grieķu talants tuvojas un šajā turnīrā jau ir uzvarējis vienu leģendu, tiekot galā ar Rodžeru Federeru. Skaidrs, ka Nadals būs daudz cietāks rieksts. Cicipam ar Nadalu ir ļoti nepaveicies, jo vienmēr jātiekas tādā mačā, kas Stefanam ir karjeras lielākā cīņa.

Cicips Nadalam pagājušā gada 29. aprīlī zaudēja savā pirmajā ATP finālā, kad spānim ar 2:6, 1:6 graujoši zaudēja uz Barselonas māla. Abu otrais duelis notika 12. augustā, kad Cicips savā 20. dzimšanas dienā Nadalam ar 2:6, 6:7(4) piekāpās Toronto "Masters 1000" finālā. Trešais mačs būs grieķa pirmajā "Grand Slam" pusfinālā.

Nadals trešo reizi "Australian Open" pusfinālu sasniedzis bez zaudētiem setiem (2008-09, 2019), bet viņš vēl ne reizi nav ticis finālā bez zaudētiem setiem. Cicips visus pretiniekus uzveicis četru setu cīņās. Grieķim tādējādi daudz lielāks kortā pavadītais laiks, sakrājot par piecām stundām vairāk nekā Nadals – 15:31 pret 10:21.

Līdz šim tikai divi tenisisti vienā "Grand Slam" turnīrā spējuši uzvarēt gan Nadalu, gan Federeru. Huans Martins Del Potro to izdarīja 2009. gadā "US Open" un Novaks Džokovičs divus gadus vēlāk turpat, Ņujorkā.

Novaks Džokovičs (#1) – Luka Puije (#31)

Šis mačs notiks piektdien. Džokovičs nekad nav zaudējis "Australian Open" pusfinālā. Puije nekad nav spēlējis "Grand Slam" pusfinālā. Francijas tenisists iepriekš divreiz bija sasniedzis ceturtdaļfinālu, bet šī rezultāta pārsniegšana tieši šobrīd viņa pašreizējā formā un konkrētajā turnīrā bija pārsteigums. Luka Melburnā bija zaudējis visos piecos mačos. Viņš šogad šeit ieradās ar 0-4 sezonas bilanci, ieskaitot trīs mačus Hopmana kausā. Skaitot ar pagājušās sezonas beigām, viņam bija septiņu zaudējumu sērija visos turnīros.

Bijušās "Australian Open" čempiones un Endija Mareja treneres Amēlijas Moresmo iekļaušana savā komandā devusi lielisku rezultātu jau pašā sadarbības sākumā. Puije nav ticies ar Džokoviču un vēl nav spējis uzvarēt pasaules pirmo numuru (0-2), vienreiz zaudējot gan Nadalam, gan Marejam, toties viņam ir viena spoža uzvara, to gūstot tieši uz "Grand Slam" skatuves. Luka 2016. gadā "US Open" 4. kārtā ar 6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6(6) uzvarēja tolaik 5. vietā bijušo Nadalu. Tā ir viņa vienīgā uzvara pret Top 5 spēlētājiem (1-7).

Bartonei ceturtdaļfināls pret galveno favorīti

Bartone 16 gadus vecu spēlētāju mačā, kas būs trešā cīņa no plkst. 2:00, tiksies ar Dānijas jauno cerību Tausonu, kura rangā ir 3. vietā un Melburnā izlikta ar pirmo numuru. 21. vietā esošajai Bartonei ir devītais numurs. Pusgadu jaunākā Tausone šobrīd sasniegusi deviņu uzvaru sēriju, viņa pirms "Australian Open" uzvarēja nozīmīgā junioru turnīrā Traralgonā.

Abas tenisistes pagājušajā gadā uzvarēja Eiropas čempionātos – Bartone triumfēja U-16 grupā, bet tobrīd vēl tikai 15 gadus vecā Tausona uzvarēja U-18 grupā. Abām rīt būs pirmais "Grand Slam" ceturtdaļfināls. Bartone to sasniegusi otrajā turnīrā, bet Tausona ceturtajā. Tausonai jau ir viens ITF 15 000 tituls, 2017. gadā uzvarot Stokholmā, kad viņa bija 14 gadus veca. Viņa debitēja WTA rangā, kur tika līdz 715. vietai. Savukārt Bartone vēl nav spēlējusi ITF pamatturnīros, viņai tikai divi mači kvalifikācijā (1-1).

     [+] [-]

, 2019-01-23 20:09, pirms 5 gadiem
Par CZ dāmu un lielo vīru finālu!
Kamila ir favorīte meiteņu mačā. Protams, tas ir jāmāk izmantot. Cerams, ka ir kāds, kurš to var pateikt. Tausonei nav nevienas skaļas uzvaras pār junioru ranga līderēm. Pret šābrīža līderi Burelu ir mistisks 6:0, 6:1 pasen atpakaļ. Tralalgonā bija kā izteikts pirmais numurs bez konkurences.

  +1 [+] [-]

, 2019-01-23 22:11, pirms 5 gadiem
Par Naomi Osaku un Dżokoviča-Nadala finālu!
Kamillai bûs grúti, maz cerîbu! Kaut es kłûdîtos!

     [+] [-]

, 2019-01-23 22:19, pirms 5 gadiem
Par čehiešu finālu!

     [+] [-]

, 2019-01-23 23:30, pirms 5 gadiem
Par Osaku un lielajiem dūžiem.

     [+] [-]

, 2019-01-24 09:19, pirms 5 gadiem
Malace Osaka, bet Seva varēja tikt tālāk, ja nebūtu trāpījusies Osaka.
Pliškova jau nebija pelnījusi pusfinālu, SAerena to viņai uzdāvināja!

     [+] [-]

, 2019-01-24 10:08, pirms 5 gadiem
Varbūt ir kāda iespēja skatīties Bartones cīņu, kas tūliņ sāksies..? kāds stream vai tml..?