Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

"Zenit" atbrīvo ilggadējo treneri Karasjovu, vietā spānis Plaza

Andrejs Siliņš

"Zenit" atbrīvo ilggadējo treneri Karasjovu, vietā spānis Plaza
Hoans Plaza. Foto: Sputnik / Scanpix

Krievijas basketbola kluba Sanktpēterburgas "Zenit" vadība nolēmusi pārtraukt darba attiecības ar ilggadējo komandas galveno treneri Vasīliju Karasjovu, bet viņa vietā nolīgts spāņu speciālists Hoans Plaza.

"Zenit" šajā sezonā izcīnījusi piecas uzvaras deviņās spēlēs Krievijas atklātajā čempionātā jeb VTB Vienotajā līgā, šobrīd ieņemot sesto pozīciju turnīra tabulā, bet ULEB Eiropas kausā ar četriem panākumiem un sešiem zaudējumiem tomēr bija gana, lai iekļūtu Top16 kārtā, kas sāksies pēc Jaungada. Klubs iepriekš izcēlies ar ilgtermiņa domāšanu un nesasteigtiem lēmumiem, bet šajā sezonā šis ir jau otrais savā ziņā neierastais lēmums.

Pirms sezonas klubs pastiprināja sastāvu ar desmit sezonas NBA pavadījušo aizsargu Brendonu Dženingsu, taču amerikānis nespēja iejusties komandā un pierast pie trenera Karasjova prasībām, savu neapmierinātību paužot arī publiski ("Instagram" ieraksts par to, ka nekad nākotnē vairs nespēlēs komandā, kurā spēlē arī trenera dēls. Kā zināms, viens no "Zenit" līderiem ir Karasjova dēls Sergejs). Dženingss tika atbrīvots, bet tagad savu darbu zaudējis arī galvenais treneris.

47 gadus vecais Karasjovs, kuram savulaik bija spoža spēlētāja karjera, klubā noslēdza savas spēlētāja gaitas 2009. gadā un vēlāk kļuva par vienu no trenera asistentiem. Tobrīd klubs vēl bāzējās Ļubercos un to sauca "Triumph". Kopš 2012. gada Karasjovs bija galvenais treneris, šajā laikā trīsreiz izcīnot trešo vietu Krievijā, reizi tiekot Krievijas kausa finālā (2016), reizi spēlējot FIBA Izaicinājuma kausa finālā (2014), trīsreiz iekļūstot ULEB Eiropas kausa astotdaļfinālā, bet pēdējās divās sezonās - ceturtdaļfinālā. 2016. gadā Karasjovs tika atzīts par VTB līgas sezonas labāko treneri.

Karasjovs divreiz vadījis arī Krievijas U20 izlasi - 2010. gadā piektā vieta un 2014. gadā 13. vieta (tiesa, bilance bija izteikti pozitīva - sešas uzvaras un trīs zaudējumi).

Karasjova vietā pie "Zenit" stūres stāsies titulētais spāņu speciālists Hoans Plaza, kurš septiņas sezonas strādājis Eirolīgā. 54 gadus vecais Plaza ir vienīgais treneris vēsturē, kurš ULEB Eiropas kausā sasniedzis finālu ar trim dažādām komandām - 2007. gadā ar Madrides "Real", 2011. gadā ar "Sevilla" un 2017. gadā ar Malagas "Unicaja". Ar "Real" un "Unicaja" Plaza triumfēja Eiropas kausā, ar pirmajiem tajā pašā gadā arī izcīnīja Spānijas čempiontitulu.

2012./2013. gada sezonā Plaza bija Kauņas "Žalgira" galvenais treneris, bet kopumā Eirolīgā speciālists strādājis septiņas sezonas (divas ar "Real" un četras ar "Unicaja"), šajā laikā izcīnot 83 uzvaras un piedzīvojot 83 zaudējumus. Pagājušajā sezonā Malaga ar Plazu izcīnīja 13 uzvaras 30 mačos un ceturtdaļfinālam nekvalificējās, savukārt Spānijas līgā palika septītā un ceturtdaļfinālā piekāpās nākamajai finālistei "Baskonia".

2013. gada Lietuvas čempions un superkausa ieguvējs Plaza 2007. gadā Spānijas treneru asociācijas vērtējumā tika atzīts par Spānijas gada labāko treneri, bet 2008. gadā Plaza saņēma ACB līgas sezonas labākā trenera atzinību.

"Zenit" nākamo spēli aizvadīs 24. decembrī, VTB līgas mačā viesos tiekoties ar Maskavas apgabala "Khimki". Savukārt ULEB Eiropas kausa Top16 turnīrā, kur jāspēlē vienā grupā ar Kazaņas "Unics", Zagrebas "Cedevita" un Andoras "MoraBanc", pirmais mačs paredzēts 2. janvārī izbraukumā Kazaņā.

     [+] [-]

, 2018-12-22 17:05, pirms 5 gadiem
Labs aizvietotājs

     [+] [-]

, 2018-12-22 21:39, pirms 5 gadiem
Viņš ir katalānis, tātad latviski - Žuans Plasa.