Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

NBA čempions Kols no "Ventspils" pretinieces "Avellino" pāriet uz "Budučnost"

Andrejs Siliņš

NBA čempions Kols no "Ventspils" pretinieces "Avellino" pāriet uz "Budučnost"
Rihards Lomažs un Noriss Kols. Foto: FIBA

Basketbola kluba "Ventspils" pretiniekiem FIBA Čempionu līgas grupu turnīrā "Sidigas Avellino" šobrīd nav vieglākā situācija - organizācijai ir finansiāla rakstura problēmas, un komandu jau pametusi tās lielākā zvaigzne Noriss Kols, kurš pieņēmis Eirolīgā spēlējošā Melnkalnes superkluba Podgoricas "Budučnost" piedāvājumam.

Avelīno starpsezonā komandu komplektēja ļoti ambiciozi, piesaistot virkni ārzemnieku ar NBA un Eirolīgas pieredzi, bet skaļākais papildinājums bija 30 gadus vecais amerikāņu aizsargs Noriss Kols, kurš 2012. un 2013. gada Maiami "Heat" rindās kļuva par NBA čempionu. Tomēr jauna galvenā trenera Nenada Vučiniča vadībā komanda vairāk balstījusies uz individuālo talantu, nevis spēcīgu komandas darbu.

Ja sezonas ievadā ar talantu vien tikt pie uzvarām bija vieglāk, tad ilgtermiņā tas stabilitāti nav spējis dot. Avelīno vienība šobrīd A sērijā ar sešām uzvarām desmit mačos ieņem piekto vietu, bet Čempionu līgā seši panākumi deviņos mačos un otrā vieta A grupā. Vienu no zaudējumiem itāliešu komandai sagādāja Latvijas čempionvienība "Ventspils" - 21. novembrī kurzemnieki viesos svinēja panākumu ar 88:74.

Nesen parādījās ziņas, ka "Sidigas Avellino" klubs nonācis sporta tiesas lietā par algu kavējumiem vairākiem leģionāriem joprojām no pagājušās sezonas, tāpat klubam iekrājušies parādi saistībā ar saimnieciskajiem izdevumiem. Kluba vadība, kas iepriekšējos gados nav iemantojusi reputāciju kā parādniece, neslēpj, ka finansiālā situācija šobrīd nav spīdoša, un tirgu izlikti vairāki komandas spēlētāji. Viens no tiem jau devies prom - komandu atstājusi lielākā zvaigzne Noriss Kols, kurš kopumā 19 mačos vidēji guva 16,2 punktus, atdeva 6,2 rezultatīvas piespēles un izcīnīja 3,4 atlēkušās bumbas.

Kols pieņēmis Podgoricas "Budučnost" piedāvājumu un atgriezīsies ULEB Eirolīgā, kur debitēja pagājušajā sezonā, pārstāvot Telavivas "Maccabi". Izraēlas superkluba rindās Kols pagājušajā sezonā Eirolīgā vidēji 24,5 minūtēs guva 12,6 punktus, atdeva 3,8 piespēles un izcīnīja 2,5 bumbas pie groziem. "Budučnost" rindās Kols būs jau astotais leģionārs (19 gadus vecais gruzīnu centrs Goga Bitadze gan pagaidām nav spēlējis un nav plānots kā regulārs rotācijas spēlētājs). Vakar klubs parakstīja līgumu arī ar Zagrebas "Cedevita" sezonu sākušo amerikāņu vieglo uzbrucēju Džeimsu Belu.

"Avellino" tikmēr turpina gatavošanos nākamajām cīņām - četras spēles pēc kārtas A sērijā, bet nākamā spēle Čempionu līgā jāaizvada 8. janvārī viesos pret Polijas čempioni Vloclavekas "Anwil". Otrā apļa spēli pret "Ventspili" Latvijā "Avellino" aizvadīs 5. februārī.