Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Ostapenko bez dominēšanas iespējām zaudē Āfrikas zvaigznei Žabūrai

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Ostapenko bez dominēšanas iespējām zaudē Āfrikas zvaigznei Žabūrai
Aļona Ostapenko. Foto: AFP/Scanpix

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko (WTA 44.) Ostravas "Premier 700" sērijas turnīra otrajā kārtā ar 4:6, 4:6, zaudēja Tunisijas tenisa līderei Onsai Žabūrai (WTA 32.). Aļona dubultspēļu turnīru pabeidza ar zaudējumu ceturtdaļfinālā.

Ostapenko 1. setā divreiz atspēlēja breiku, tam notiekot ar liela deficīta likvidēšanu uzreiz pēc nokļūšanas iedzinējos. Pirmais gadījums bija pie rezultāta 0:2 un 0:40, kad Žabūra nespēja nostiprināt breiku, piecas reizes pēc kārtas bumbiņu raidot autā. Trīs bija pašas kļūdas, ieskaitot raidījumu pāri gala līnijai breikbumbas izspēlē.

Tunisijas tenisiste tūlīt izcēlās ar "sauso" breiku, taču jau atkal zaudēja savu servi. Ostapenko no 1:3 un 15:40 ar trim uzbrukumiem ieguva breikbumbu. Žabūra to atspēlēja ar "dropšotu", sitiens no labās puses atvairīja vēl vienu breikbumbu, bet trešo novērst neizdevās, pēc Ostapenko diagonālā sitiena bumbiņu raidot tīklā ar neprecīzu saīsināto sitienu.

Ostapenko ar "sauso" serves geimu panāca neizšķirtu 3:3. Viņai sekmīga arī nākamā servēšana, bet pie 4:5 neatrisināmas problēmas. Divas kļūdas, sitot tīklā pēc pretinieces "slaisiem", un raidījums autā piespiedu kārtā nozīmēja Žabūras trīskāršo setbumbu. Žabūra realizēja otro iespēju, uzbrūkot Aļonas otrajai servei.

Ostapenko šodien grūti klājās, jo viņai nebija iespēju spēli diktēt tik daudz, cik pieradusi. Žabūrai arī ir jaudīgs teniss, turklāt viņa arī meistarīgi prot variēt ar spēli un ar saīsinātajiem sitieniem regulāri lika Ostapenko doties pie tīkla, tādā tenisā gūstot lielus panākumus. Žabūrai tīri uzvarētajās izspēlēs graujošs 27:8 pārsvars.

Neskatoties uz to, Aļonai bija iespējas 2. setā, kur trīs reizes zaudēts breika pārsvars. Viņa pirmajā reizē bija tuvu divu geimu pārsvaram, taču no 2:1 un 40:30 zaudēja trīs izspēlēs pēc kārtas. Žabūra ar "dropšota" un apvedošā sitiena kombināciju tika līdz "vienādi", pēc tam kārtējo reizi uzbruka otrajai servei un breikbumbu realizēja ar veiksmi, kad bumbiņa pēc viņas sitiena no tīkla nokrita Ostapenko laukuma pusē.

Ostapenko turpinājumā divreiz pēc kārtas nobreikoja Žabūru, abos gadījumos zaudējot nākamajā serves geimā, turklāt, daudz spēlējot bez pirmās serves, abas reizes spēja iegūt tikai vienu punktu. Arī šajā setā viņai nesekmīga servēšana pie 4:5. Žabūra ar sitieniem tīklā iztērēja trīs mačbumbas pēc kārtas, bet tūlīt ieguva ceturto un punktu pielika ar rezultatīvu uzbrukumu Ostapenko otrajai servei. Ostapenko ar to šodien uzvarēja tikai deviņās izspēlēs.

Statistika

KategorijaOstapenkoŽabūra
Eisi06
Dubultkļūdas35
1. serves precizitāte52%50%
1. serves punkti16/3222/35
2. serves punkti9/2916/35
Breikbumbas5/77/11
Tīri uzvarētās izspēles827
Nepiespiestās kļūdas2823
Visi punkti5774

Ostapenko otro reizi tikās ar trīs gadus vecāko Žabūru. Pirmais mačs notika 2015. gadā, kad abas rangā bija otrajā simtā, un Ostapenko ar 6:3, 6:4 uzvarēja ITF turnīrā Polijā uz māla seguma.

Žabūra šogad aizvada karjeras labāko sezonu, pirmoreiz tiekot līdz "Grand Slam" ceturtdaļfinālam (Austrālijā). Viņai arī astotdaļfināls nesenajā "French Open", bet šonedēļ Čehijā sasniegts gada piektais ceturtdaļfināls.

Tikmēr Ostapenko, kura Ostravā spēlēja pēc "wild card" iegūšanas, koronavīrusa pandēmijas dēļ par pieciem mēnešiem saīsināto sezonu pabeidza ar 9-8 bilanci un tikai vienu ceturtdaļfinālu, kas bija "International" turnīrā Strasbūrā. Pēdējā turnīrā iegūti 55 punkti.

Ostapenko zaudējums haotiskā dubultspēlē

Ostapenko un 36 gadus vecā Vera Zvonarjova ceturtdaļfināla mačā ar 6:7(5), 7:5, 8:10 zaudēja ar pirmo numuru izsētajai Beļģijas un Baltkrievijas komandai Elīze Mertensa/Arina Sabaļenka, turnīru pabeidzot ar 100 reitinga punktu iegūšanu.

Ostapenko un Zvonarjova 1. setā neizmantoja trīs setbumbas. Pirmā pie 5:3 uzņemšanā, kad sekmīgi pie tīkla nospēlēja Mertensa. Nākamās divas bija pie 5:4 Ostapenko serves geimā. Viņai otrās setbumbas izspēlē kļūda, trāpot autā, bet trešo pie tīkla atspēlēja Sabaļenka, pārtraucot Ostapenko un Mertensas cīņu gala līnijas tenisā.

Latvijas un Krievijas duets 2. setā atspēlējās no 1:3, bet Ostapenko arī šoreiz nespēja izservēt setu (pie 5:4). Viņas pie 6:5 uzņemšanā ieguva trīskāršo setbumbu. Ostapenko pirmās divas iztērēja ar sitieniem tīklā, bet pēdējās setbumbas izspēlē viņai nebija iespējas kļūdīties, jo to paveica Sabaļenka ar dubultkļūdu.

Ostapenko un Zvonarjova supertaibreikā no 8:5 zaudēja piecās izspēlēs pēc kārtas. Pirmās divas bija uzņemšanā, bet no 8:7 divi nesekmīgi serves punkti pēc kārtas Ostapenko, kura divreiz bumbiņu raidīja autā ar sitienu no kreisās puses. Pretinieces ieguva mačbumbu ar savu servi un nospēlēja nekļūdīgi.

     [+] [-]

, 2020-10-22 14:55, pirms 4 gadiem
Spēli neredzēju,ceru nelamājās l
Ka pus LATVIJAI jāsarkst?...

  -1 [+] [-]

, 2020-10-22 15:03, pirms 4 gadiem
Njā, jāatzīst, ka viens pēc vakardienas spēles šeit komentāros ļoti labi noprognozēja, ka Jeļenas sniegumu nevajag vērtēt pēc turnīra pirmās spēles, bet gan to vērtēt pēc otrās.

  +2 [+] [-]

, 2020-10-22 15:03, pirms 4 gadiem
ziemeļi rakstīja: Spēli neredzēju,ceru nelamājās l
Ka pus LATVIJAI jāsarkst?...
Pie 5:4 otrajā nobļāvās pretiniece pie tīkla un tad dusmās ar kko teica, nevarēju saklausīt. Katrā ziņā, abas bija emocionālas un spēle arī bija tāda uzreiz.
Tā serve ir jāuzlabo, nu nebūs tur nekas bez tās. Šodien arī laukumu nejuta, skrēja uz priekšu, kad izskatījās, ka bija jāpaliek pie līnijas.

  -1 [+] [-]

, 2020-10-22 15:39, pirms 4 gadiem
Žēl,nepaveicās ka abos setos no 4:3 nekādi nevarēja dabūt 5.geimu.Spēle Aļonai ir manāmi uzlabojusies. Šajā turnīrā arī ir spēcīgas pretinieces. Vai varēja uzvarēt-jā,pārāk vienādi spēlēja...

     [+] [-]

, 2020-10-22 15:47, pirms 4 gadiem
uldis2014 rakstīja: Žēl,nepaveicās ka abos setos no 4:3 nekādi nevarēja dabūt 5.geimu.Spēle Aļonai ir manāmi uzlabojusies. Šajā turnīrā arī ir spēcīgas pretinieces. Vai varēja uzvarēt-jā,pārāk vienādi spēlēja...
Mūžīgie attaisnojumi,veicas tiprākajiem...

  +1 [+] [-]

, 2020-10-22 15:56, pirms 4 gadiem
Žabūra vienkārši bija stiprāka un spēlēja gudrāk un bija psiholoģiski izturīgāka. Pārāk daudz nepiespiesto kļūdu un nav pirmās serves. Vienīgais labums, ka šoreiz Ostapenko turēja sevi daudzmaz rāmjos un neizgāzās, kā pēc spēles ar Pliškovu. Jaunajam trenerim būs daudz darba

  +1 [+] [-]

, 2020-10-22 15:57, pirms 4 gadiem
no serve no game

  +1 [+] [-]

, 2020-10-22 16:34, pirms 4 gadiem
Nu nebūs vairs Ostapenko top 20 vē labu laiku, viņas spēles stilu visi atkoduši, bet lai veicas!

     [+] [-]

, 2020-10-22 17:09, pirms 4 gadiem
Skatījos spēli. Lai arī zaudēja,man tomēr patika Ostapenko spēle. Bija reizes kad nepaveicās. Bet otrais sets bija interesants.