Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Dzierkals: "Sapnis par NHL nav pazudis, bet Toronto piedāvājums neapmierināja"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Dzierkals: "Sapnis par NHL nav pazudis, bet Toronto piedāvājums neapmierināja"
Mārtiņš Dzierkals
Foto: Raimonds Volonts, Dinamo Rīga

Dienā, kad sākās desmitā Latvijas Dzelzceļa kausa izcīņa, Kontinentālās hokeja līgas klubs Rīgas "Dinamo" paziņoja, ka parakstīts līgums ar 21 gadu veco latviešu uzbrucēju Mārtiņu Dzierkalu, kurš iepriekšējās trīs sezonas pavadīja otrpus okeānam. Noslēgtā vienošanās ir izdevīgs darījums abām pusēm – Dzierkals ieguvis vietu, kur pārlaist vienu sezonu, lai pēc tam atgrieztos Ziemeļamerikā jau kā brīvais aģents, bet "Dinamo" ieguva uzbrucēju ar unikālām uzbrukuma prasmēm, un daudzveidība palīdz uzvarēt.

Ievadot tradicionālo Latvijas Dzelzceļa kausu, Rīgas "Dinamo" savā laukumā atspēlējās un ar 2:1 pārspēja Minskas "Dinamo". Abus vārtus guva leģionāri – Līnuss Videls un Metjū Majone. Iespējas bija arī latviešiem, un redzams laukumā bija Mārtiņš Dzierkals, kurš pēc mača sarunā ar portālu Sportacentrs.com atzina, ka par sevi licis manīt nogurums – ja komandas biedriem aiz muguras vairākas pārbaudes spēles, tad Dzierkalam šis bija pirmais mačs četru mēnešu laikā. Lai gan ar sniegumu viņš bija apmierināts.

"Bija ļoti interesanti spēlēt, jo kādus četrus mēnešus nebiju aizvadījis nopietnu maču. Protams, atkal jāpierod pie lielajiem laukumiem – varēju just, ka nebiju īstajās vietās. Bet tas nāks ar laiku. Ziemeļamerikā iemet iekšā un skrien pakaļ, viss jādara ļoti ātri, kamēr šeit ir laiks, un man tas patīk," teica Dzierkals. "Pēc pirmās trešdaļas biju vairāk piekusis nekā pēc trešās. Kad neesi spēlējis, ir grūti atrast ritmu. Pārējai komandai tomēr jau bijuši mači. Protams, sākumā gribas izdarīt par daudz. Gan jau ar laiku viss būs kārtībā."

Dzierkals uz Ziemeļameriku devās 2015. gada vasarā – pēc tam, kad viņu draftēja Toronto "Maple Leafs". Tādējādi spēlēt mājās bijušas tikai dažas izdevības, un uz "Arēna Rīga" ledus uzbrucējs iepriekšējoreiz kāpa 2018. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā mačā, kurā Latvijas izlase ar 2:3 piekāpās vāciešiem. "Jā, tā bija nelaimīga spēle, taču guvu labu pieredzi. Var teikt, ka nelaimīga spēle, bet man kā hokejistam tā deva ļoti daudz," pauda Dzierkals. Rīgas "Dinamo" rindās viņš debitēja pēc diviem treniņiem kopā ar komandu.

"Biju Toronto, un runājām par līgumu uz nākamo sezonu. Tas, ko viņi piedāvāja, mani līdz galam neapmierināja. Ar Ģirtu [Ankipānu] bija kontakts jau kādu laiciņu, un viņš izteica vēlmi redzēt mani "Dinamo" – ka būšot labs palīgs komandai. Aprunājāmies, pēc tam parunāju ar aģentu, un nolēmām, ka būs labi gadu pavadīt Rīgā," par pievienošanos jaunajai komandai stāstīja Dzierkals.

Pagājušā sezona viņam bija pirmā profesionāļa kārtā, un AHL uzbrucējs aizvadīja tikai četras spēles, sezonas lielāko daļu jeb 51 maču aizvadot ECHL. Viņš pārstāvēja Orlando "Solar Bears". Ja laukumā situācija nebija no spožākajām, tad ārpus laukuma viss bijis lieliski – Floridas saule un Disnejlenda, kurā Dzierkala mīļākā atrakcija bijusi Karību jūras pirāti.

"Kad runājām par līgumu, nebija garantijas, ka nenotiks tas pats, kas bija pagājušajā sezonā. Teica tieši to pašu – ka spēlēšu AHL. Spēlēju, spēlēju, līdz aizsūtīja zemāk. Tāpēc mani neapmierināja nosacījumi," skaidroja Dzierkals. Sarunas bijušas ilgas, un pats uzbrucējs pieņēmis lēmumu, ka ir laiks tikt skaidrībā. "Beigās man apnika gaidīt. Pats uzrakstīju ģenerālmenedžerim, lai visu līdz galam saprastu."

Ņemot vērā to, ka Dzierkals tika draftēts brīdī, kad spēlēja Eiropā, Toronto "Maple Leafs" tiesības uz uzbrucēju pieder četrus gadus. Nākamā sezona būs pēdējā, bet pēc tam Dzierkals Ziemeļamerikā būs brīvais aģents un varēs runāt ar jebkuru komandu. Līdz šim tas bija aizliegts. "Nezinu, vai drīkstu teikt, bet prasīju, lai mani aizmaina uz citu komandu, jo neapmierināja līgums. Bet viņi teica, ka es viņiem patīku un ka viņi negrib aizmainīt," par vēlmi doties prom no Toronto sistēmas teica Dzierkals.

"Sapnis par NHL nekur nav pazudis. Domāju, ka sezona KHL būs tikai pluss. Ej, spēlē un rādi, ko vari," teica Dzierkals. Viņš atzina, ka Ankipāns par uzbrucēja pakalpojumiem interesējies arī pagājušajā vasarā. "Vienmēr bijusi interese. Viņš teica: ja kaut kas nesanāk, lai uzreiz zvana. Runājām pirms gada, tāpat viņš bija U20 izlases treneris. Esam pazīstami jau kādu laiku. Latvijā visi ir pazīstami, nav grūti whatsappā sazvanīties."

"Domāju, ka man būs pieredzes bagāta sezona. KHL ir laba līga, spēlēšu mājās, un kas gan var būt labāk par to. Pēc šīs spēles izskatās, ka viss ir tikai pozitīvi, ka viss būs ar plusa zīmi," pauda Dzierkals. "Pāris maiņās mums sanāca sagriezt karuseli, pašam bija divas trīs iespējas iemest, bet kaut kas nogāja ne tā."

Labākā iespēja Dzierkalam bija otrajā trešdaļā, kad viņš no labās malas ielauzās zonas vidū, ar māņu kustību atbrīvoja pozīciju metienam, tomēr ripa lidoja mērķim secen. Dzierkals ar smaidu sacīja, ka viņu no sliedēm izsitušas sāncenšu aizsargu darbības. "Kas iztraucēja momentu – ka neviens aizsargs neskrēja virsū. Parasti man skrien virsū, bet viņš domāja, ka tas ir pēdējā brīdī un ka metīšu. Apjuku. Gribēju visu izdarīt kā parasti, bet neviens nenāca virsū," pauda Dzierkals.

Uzbrucējs vasarā ielicis kārtīgus pamatus, un pēc mača viņš norādīja, ka fiziskā kondīcija ir 100% apmērā. Turklāt šovasar Dzierkals pamēģināja spēkus trenēšanā, palīdzot Rodrigo Laviņam. "Esmu trīs gadus pavadījis Toronto, zinu, ko viņi māca un prasa no hokejistiem. Palīdzu jaunajiem. Man to nemācīja."

 +12 [+] [-]

, 2018-08-22 01:04, pirms 6 gadiem
Novēlu labu sezonu un tikt uz PČ 2019!

  +3 [+] [-]

, 2018-08-22 01:37, pirms 6 gadiem
Cerams dinamo viņu galīgi nepārkals lemešos. Pēc sezonas ceru ieraudzīt Šveicē vai Somijā.
Slēpts komentārs: pūce

  +8 [+] [-]

, 2018-08-22 06:12, pirms 6 gadiem
Ziemeļamerikā iemet un skrien pakaļ, pie mums vispirms skrien pakaļ uz dzērienu veikalu un tad iemet.

  -1 [+] [-]

, 2018-08-22 07:51, pirms 6 gadiem
Baigais optimists , ka brivais agents bus ZA. Toronto par so gajienu ieliks rezerves liste lidz 27 gadiem, ka spelejoso KHL.

  -3 [+] [-]

, 2018-08-22 07:58, pirms 6 gadiem
Veiksmīgu sezonu, 10+ vārtus sezonā, pozitīvus iespaidus, spēlēt PČ 2019, tikt NHL caur AHL.

     [+] [-]

, 2018-08-22 08:52, pirms 6 gadiem
zaipis rakstīja: Baigais optimists , ka brivais agents bus ZA. Toronto par so gajienu ieliks rezerves liste lidz 27 gadiem, ka spelejoso KHL.
Tiešām nesaprotami- apmainīt dzīvi saulainajā Floridā pret dauzīšanos apkārt pa Krieviju, pilnīgs ārprāts! Zaipis zina labāk kas kuram hokejistam piemērotāks.

  -3 [+] [-]

, 2018-08-22 08:58, pirms 6 gadiem
pūce rakstīja: Vajadzēja uzreiz uz turieni iet bet Savickis droši vien medu piesolīja. Vispār vilšanās.
"Iet" tu vari vakarā pastaigāties kādā parkā. Iekārtoties kādā Šveices vai Somijas klubā var nebūt tik vienkārši.

  +6 [+] [-]

, 2018-08-22 09:19, pirms 6 gadiem
zaipis rakstīja: Baigais optimists , ka brivais agents bus ZA. Toronto par so gajienu ieliks rezerves liste lidz 27 gadiem, ka spelejoso KHL.
Laba sezona un izaugsme var viegli izņemt viņu no "rezerves" un ieinteresēt Toronto...

  +3 [+] [-]

, 2018-08-22 09:21, pirms 6 gadiem
zaipis rakstīja: Baigais optimists , ka brivais agents bus ZA. Toronto par so gajienu ieliks rezerves liste lidz 27 gadiem, ka spelejoso KHL.
Nez, ta tas nenotiek. Ja vins paradis, ka ir lietaskoks KHL limeni, tad Toronto noteikti atkal velesies sadarbibu. Nezinu nevienu labu hokejistu, ko NHL sadi dusmigi un atriebigi "marinetu" lidz 27 gadiem...

  +1 [+] [-]

, 2018-08-22 10:00, pirms 6 gadiem
janis_vaivods_5482736 rakstīja: Tiešām nesaprotami- apmainīt dzīvi saulainajā Floridā pret dauzīšanos apkārt pa Krieviju, pilnīgs ārprāts! Zaipis zina labāk kas kuram hokejistam piemērotāks.
Kā rakstā redzams prioritāte bija AHL, bet Totonto to nevēlējās garantēt un atnāca uz krievijas līgu. Saprast var abas puses.

  -2 [+] [-]

, 2018-08-22 10:22, pirms 6 gadiem
Nesaprotams solis tik jaunam un talantīgam doties uz Kolhozu spēlēt, būtu labāk Šveicē tad uzspēlējis.
Kolhozs nu galīgi nav labāka vieta kur spēlēt, tālie pārlidojumi uttt.

  +4 [+] [-]

, 2018-08-22 10:32, pirms 6 gadiem
zaxx rakstīja: Nesaprotams solis tik jaunam un talantīgam doties uz Kolhozu spēlēt, būtu labāk Šveicē tad uzspēlējis.
Kolhozs nu galīgi nav labāka vieta kur spēlēt, tālie pārlidojumi uttt.
Tu doma speletaju, kas pat nav laga AHL gaisu apostijis, nems Sveice? Tagad Martinam jaaizvada pec iespejas laba sezona ieks RD. Un tad... tad redzes.

  +1 [+] [-]

, 2018-08-22 10:54, pirms 6 gadiem
Pēc gadiem pieciem varēs papildināt Čehijas leģionu. Visi priecāsies, ka nu baigi atvēries, izmucis no ģinamas žņaugiem.

  -1 [+] [-]

, 2018-08-22 11:59, pirms 6 gadiem
Nesaprotu tos vaukšķus, kas šajā gadījumā neredz loģisku izvēli.
Spēlēšana ECHL pret NHL būtu salīdzināma ar kaušanos Pūres zaļumballē pret Brieža maču Arēnā Rīga. Atgādiniet man kādu piemēru, kad kāds no ECHL būtu NHL nostiprinājies, ja varat!
Es gan domāju, ka Šveicē viņu arī paņemtu, jo talants ir ļoti liels, potenciāls vēl attīstīties arī. Bet nu ne jau komfortablus apstākļus jāmeklē šajā vecumā, bet maksimāli augstu spēles līmeni. Un vidējais līmenis KHL tomēr ir augstāks par DEL vai Šveices līgu.
Un pēdējais - mājas apstākļi, pazīstami treneri, kas dod papildu drošību. Tam visam šajā periodā ir nozīme.
Nu un arī vēl garantēta iespēja startēt PČ, savlaicīgi sākot gatavoties izlases rindās.
Rezumē - ļoti pārdomāts lēmums.

  +3 [+] [-]

, 2018-08-22 12:03, pirms 6 gadiem
Maiklz rakstīja: Nesaprotu tos vaukšķus, kas šajā gadījumā neredz loģisku izvēli.
Spēlēšana ECHL pret NHL būtu salīdzināma ar kaušanos Pūres zaļumballē pret Brieža maču Arēnā Rīga. Atgādiniet man kādu piemēru, kad kāds no ECHL būtu NHL nostiprinājies, ja varat!
Es gan domāju, ka Šveicē viņu arī paņemtu, jo talants ir ļoti liels, potenciāls vēl attīstīties arī. Bet nu ne jau komfortablus apstākļus jāmeklē šajā vecumā, bet maksimāli augstu spēles līmeni. Un vidējais līmenis KHL tomēr ir augstāks par DEL vai Šveices līgu.
Un pēdējais - mājas apstākļi, pazīstami treneri, kas dod papildu drošību. Tam visam šajā periodā ir nozīme.
Nu un arī vēl garantēta iespēja startēt PČ, savlaicīgi sākot gatavoties izlases rindās.
Rezumē - ļoti pārdomāts lēmums.
Skudra, Ivanāns

     [+] [-]

, 2018-08-22 12:28, pirms 6 gadiem
Ir gan zudis , laikam domaa , ka Amerika KHL kadam vispar interesee un ka skauti brauks uz dinamo spelem , smiekls vinam nenak , zel gan tikai Gudlevska , kas tikai nelaimigu sakritibu rezultata nespele NHL - vinam vajadzeja izkonkuret Krievijas un ASV pirmos numurus

  +1 [+] [-]

, 2018-08-22 12:32, pirms 6 gadiem
Atbraucot no Amerikas to pashu teica gan Daugavins, gan Karsums, gan Bartulis un Kulda... Sapnis par NHL IR beidzies !!!

  +1 [+] [-]

, 2018-08-22 13:08, pirms 6 gadiem
ainisainis rakstīja: Atbraucot no Amerikas to pashu teica gan Daugavins, gan Karsums, gan Bartulis un Kulda... Sapnis par NHL IR beidzies !!!
Daugaviņš uz NHL var mierīgi doties arī pašlaik, taču tas tāpat būs variants ar malšanos pa AHL un izsaukumiem uz lielo līgu, tāpēc ir tikai loģiski, ka ap 30 gadiem jau gribas stabilitāti. Karsumam nav veselības, lai spēlētu NHL, bet Kulda bija atgriezies NHL arī pēc spēlēšanas KHL, kā rezerves aizsargs (kas ir loģiski priekš spēlētāja, kas nav bijis ar komandu visu sezonu). Bārtulis - nu, viņa atgriešanās bija nereāla, jo sniegums un veselība nebija NHL līmenī.

     [+] [-]

, 2018-08-22 13:10, pirms 6 gadiem
dobrecovs rakstīja: Skudra, Ivanāns
Ivanāns ECHL nemaz tik daudz nespēlēja, jo lielāko daļu minorlīgu karjeras pavadīja CHL un UHL, no kurienes arī sāka ceļu uz augšu - AHL un NHL.

     [+] [-]

, 2018-08-22 13:25, pirms 6 gadiem
Fullback rakstīja: Ivanāns ECHL nemaz tik daudz nespēlēja, jo lielāko daļu minorlīgu karjeras pavadīja CHL un UHL, no kurienes arī sāka ceļu uz augšu - AHL un NHL.
Nu, vai nu tā būs, ECHL un UHL viņš spēlēja vairāk, nekā CHL, daudz vairāk.

  +1 [+] [-]

, 2018-08-22 13:29, pirms 6 gadiem
Fullback rakstīja: Ivanāns ECHL nemaz tik daudz nespēlēja, jo lielāko daļu minorlīgu karjeras pavadīja CHL un UHL, no kurienes arī sāka ceļu uz augšu - AHL un NHL.
Un baigā atšķirība? Tie chl un uhl kotējas zem echl

     [+] [-]

, 2018-08-22 13:43, pirms 6 gadiem
Banss rakstīja: Un baigā atšķirība? Tie chl un uhl kotējas zem echl
Atšķirība baigā, jo pašlaik ECHL ir ECHL, bet tad, kad tur spēlēja Ivanāns vai Skudra, ZAmerikas minorlīgu hokejs bija pilnīgi cits un tas pilnīgi noteikti nebija tāds lifta hokejs ECHL-AHL-NHL kā tagad. Tāpēc arī par to nostiprināšanos runāt ir nekorekti. Tagad ECHL spēlētājam tikt NHL ir grūtāk nekā tad.

  -1 [+] [-]

, 2018-08-22 13:53, pirms 6 gadiem
Fullback rakstīja: Atšķirība baigā, jo pašlaik ECHL ir ECHL, bet tad, kad tur spēlēja Ivanāns vai Skudra, ZAmerikas minorlīgu hokejs bija pilnīgi cits un tas pilnīgi noteikti nebija tāds lifta hokejs ECHL-AHL-NHL kā tagad. Tāpēc arī par to nostiprināšanos runāt ir nekorekti. Tagad ECHL spēlētājam tikt NHL ir grūtāk nekā tad.
negvelz

     [+] [-]

, 2018-08-22 15:28, pirms 6 gadiem
Neko tur labu nesaskatu, netehnisks, nesakarīgi auļo visos virzienos kaut ko bubinādams, ja nebūtu bortu, tad džeks būtu top špīlers, bet, nu gan jau laiks rādīs, Razgala jaunskungs gan varētu šosezon kļūt par KHL zvaigznīti.

  -3 [+] [-]

, 2018-08-22 17:24, pirms 6 gadiem
dobrecovs rakstīja: Skudra, Ivanāns
Vārtsargs un policists. Ivanāns NHL -neuztveru viņu nopietni, jo pildīja policista funkcijas nevis īsta hokejista. Pat Znaroks vienreiz apdedzinoties Ivanānu vairāk izlasē neņēma.

  -3 [+] [-]

, 2018-08-22 19:03, pirms 6 gadiem
Dzierkals negribēja būt NHL pabira kā Girgensons.