Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Kārlis Šiliņš: "Amerikā mani izvēlējās bijušais "Barona" spēlētājs"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kārlis Šiliņš: "Amerikā mani izvēlējās bijušais "Barona" spēlētājs"
Kārlis Šiliņš 22 no 32 spēlēm sāka "Owls" starta pieciniekā. Foto: Florida Atlantic

"Jūtos ļoti priecīgs par pēdējos gados padarīto darbu. Tas man daudz iemācījis par dzīvi," Kārlis Šiliņš aktīvajā basketbolā NCAA pirmās divīzijas līmenī atgriezās pēc diviem smagiem savainojumiem, bet šovasar saņēma uzaicinājumu piedalīties Latvijas valstsvienības treniņos.

Inteliģentā puiša otrais gads “Florida Atlantic” komandā izvērtās notikumiem bagāts. Individuāli labākajai sezonai sekoja uzvara “Conference USA” čempionāta pirmajā spēlē (66:56 pār “Old Dominion) un negaidītas sezonas beigas jau nākamajā dienā. Pandēmija mainīja mācību un treniņu režīmu, bet pirmais mēģinājums atgriezties Floridā cieta neveiksmi.

“Piecpadsmitajā jūnijā devos atpakaļ uz ASV, ar mērķi pievienoties “Florida Atlantic” vasaras treniņiem. Informācija izrādījās abpusēji neprecīza – gan no mūsu, gan skolas puses. (Pastiprināto prasību dēļ) man nebija dokumentu, lai iekļūtu Savienotajās Valstīs. Labi, ka man to paziņoja Londonā, nevis Atlantijas okeāna otrā pusē.

Prestižā Hārvarda universitāte jūlija sākumā informēja par plāniem nākamo akadēmisko gadu aizvadīt tiešsaistes režīmā. Savienoto Valstu migrācijas un muitas dienests (ICE – Immigration and Customs Enforcement; atrodas Iekšzemes drošības ministrijas – DoHS – pakļautībā) īsi pēc tam paziņoja par jauniem ieceļošanas ierobežojumiem ārzemju studentiem.

Hārvarda universitāte un Masačūsetsas tehnoloģiju institūts (MIT) iesūdzēja ICE tiesā. Svētdien, 12. jūlijā, ārzemju studentu aizstāvībai cēlās “Stanford” un “Ivy League” skolas, tai skaitā “Princeton” un “Yale”. Spiediena rezultātā diskriminējošie vīzu noteikumi tika atcelti – ārzemju studenti varēs ieceļot valstī.

Kāds ir Kārļa jaunais plāns? “Līdz augustam nogaidīšu. Skola ir pozitīvi noskaņota, cerot, ka mēneša laikā ārzemniekiem būs vieglāk iekļūt Amerikas Savienotajās Valstīs. Uzzināju, ka vasaras treniņi Floridā palikušajiem sāksies šodien (saruna notika 20. jūlijā, tajā pašā dienā nodarbības vismaz teorētiski varēja atsākt visas NCAA pirmās divīzijas sporta programmas).”

Kārļa gadījumā “Trampa defekts” kļuva par efektu – viņu pirmo reizi uzaicināja piedalīties valstsvienības treniņos. “Pagodinājums un pārsteigums reizē. Sākumā treneri uzrunāja, piedāvājot trenēties “otrajā izlasē”, bet vēlāk saņēmu aicinājumu pievienoties lielajai valstsvienībai. Neliegšos, cerēju, ka tā notiks, taču biju patīkami pārsteigts.”

Jaunais centra spēlētājs treniņus atsācis jūnija sākumā. “Trīsreiz nedēļā basketbols, trīsreiz svari. Vienu dienu cenšos atstāt brīvu. Pirms pievienošanās izlasei pārsvarā trenējos individuāli. Tagad, trīs reizes nedēļā tiekot zālē, ir daudz labāk.”

Pirms nepilniem pieciem gadiem Kārlis saņēma vienu no desmitgades labākajiem piedāvājumiem. Jauno latvieti noskatīja “Power 5” konferences komanda – jaudīgās “Southeastern” (SEC) līgas pārstāve “Ole Miss”. Diemžēl savainojums piespieda spēles pret tādiem “milžiem” kā “Kentucky”, “South Carolina”, “Georgia”, “Baylor”, “Vanderbilt” un “Tennnessee” vērot no soliņa. Šīs spēles klātienē apmeklēja 9-15 tūkstoši skatītāju.

Sākums bija ļoti cerīgs, īpaši kā pirmā gada studentam. Jau novembrī tiku pie iespējas uzspēlēt – lielajās līgās tas nenotiek bieži. Decembrī savainojos un aktīvajā apritē varēju atgriezties tikai 2018. gada novembrī. Tagad jau divus gadus esmu vesels – ceru, ka tā turpināsies.”

Nozīmīgu lomu Šiliņa odisejā spēlēja bijušais “Barona” spēlētājs Tods Abernetijs. “Pirmais cilvēks, kurš mani rekrutēja Oksfordā (“Rebels” mājvieta). Tods ir ļoti labs treneris. Dzīve iegrozījās tā, ka pērn viņš kļuva par “Florida Atlantic” galvenā trenera asistentu un mūsu sadarbība turpinās (aizpērn Abernetijs vadīja NAIA otrās divīzijas komandu “Trinity International University”, par palīgu izraugoties Rūdolfu Rozīti). Maza pasaule!”

Pirmo reizi Kārlis krusteniskās saites pārrāva 2016. gada decembrī, otro reizi – apmēram pēc gada. Divi smagi savainojumi atsvieda atpakaļ, taču deva arī otro iespēju. Jaunais basketbolists pievienojās “Florida Atlantic”, iegūstot tiesības pārstāvēt “Owls” četras sezonas pēc kārtas.

“Iespēja atkal sākt spēlēt basketbolu kā komandas pirmgadniekam – grūta un patīkama pieredze reizē. Pēc divu gadu nespēlēšanas radās sajūta, ka jāiemācās visu no jauna. Pirms trenēšanās ar džekiem šķita, ka esmu labā formā, taču pilnvērtīgā komandas basketbolā jādomā arī par kombinācijām un darbu aizsardzībā. Ātri sapratu, ka daudz jāpieliek.

Apņēmība un ieguldītais darbs deva rezultātu. Pirmajā gadā Kārlis 16 no 31 spēles sāka “Owls” starta pieciniekā, otrajā – jau 22 no 32. Vidēji 20,1 minūtē gūti 7,8 punkti un izcīnītas 3,5 atlēkušās bumbas, turklāt uzbrukts ar labu precizitāti – no spēles 49,2%.

Moderns centrs spēj iemest no distances. Kārlis šajā ziņā atbilst augstākajām prasībām, šosezon realizējot 17 no 40 trīspunktu metieniem jeb 42,5%. “Katru vasaru galvā cenšos izveidot plānu, pie kā vajadzētu strādāt vairāk. Metiens – pats par sevi, pērn pie tā strādāju īpaši daudz. Strādāju arī pie vispārējās kondīcijas – ja ātrāk noguršu, sliktāk uzmetīšu. Tiecos iegūt labu fizisko formu.”

Kuri cilvēki palīdzējuši Kārlim atgriezties basketbola laukumā? ““Ole Miss” komandas dakteris Endrjū Baikijs (Andrew Beyke). Pēc pirmās krustenes rehabilitāciju taisījām no sākuma līdz beigām. Pēc otrās – līdz vidum, taču turpinām kontaktēties līdz šai dienai. Endrjū klātienē palīdzēja visvairāk. Lielu lomu spēlēja arī ģimenes un draugu emocionālais atbalsts.”

Amerikā pavadītajos gados viņš pamainījis studiju virzienu. “Pirmajā gadā līdz galam neapjautu, kur vēlos doties. Par laimi, studiju sistēma veidota tā, ka pirmajos divos gados visiem piedāvā līdzīgus kursus. Pārdomāju tālāko izvēli ar vecākiem, nonākot pie finansēm – cerams, nākamajā pavasarī tikšu pie bakalaura grāda.”

Valstsvienībā Kārlis nonācis vienā sabiedrībā ar savu bijušo treneri “VEF skolā” – Raimondu Feldmani. “Man ir bijis daudz labu treneru – esmu paņēmis un iemācījies no katra. Prieks, ka Latvijas izlasē varu atkal strādāt ar savu jaunatnes treneri.

     [+] [-]

, 2020-07-22 16:48, pirms 4 gadiem
Šo puisi kā spēlē no pašreizējā sastāva vēlos redzēt visvairāk.