Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

SOK vēlas starptautiskajai federācijai atņemt olimpisko boksa turnīru

Ints Megnis
Ints Megnis

SOK vēlas starptautiskajai federācijai atņemt olimpisko boksa turnīru
Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs. Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pēc mēnešiem ilgas izmeklēšanas trešdien lēma, ka nākamajā mēnesī plānotajā kongresā balsos par to, ka 2020. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs boksa turnīru neorganizēs amatieru boksu pārraugšā AIBA federācija.

Ja izmaiņas tiks apstiprinātas, SOK apstiprinātajai valdei laikā no nākamā gada janvārim līdz maijam būs jānoorganizē kvalifikācijas turnīri, kā arī jāsagatavojas olimpiskajām sacensībām, kas gaidāmas jau pēc 14 mēnešiem.

AIBA pārvaldību, finanses un tiesnešu taisnīgumu sešus mēnešus izmeklējusi trīs cilvēku komiteja. AIBA centās veikt pārmaiņas kopš 2017. gada beigām, kad amatu atstāja tās ilggadējais prezidents Činku Vu.

"Bijis pārāk maz apmierinoša progresa," pauda SOK. Izmeklēšanas laikā no amata atkāpās AIBA prezidents Gafurs Rahimovs, kurš iekļauts ASV sankciju sarakstā. Viņš noliedz apsūdzības par saistību ar organizēto noziedzību Uzbekistānā un heroīna transportēšanu.

AIBA jebkuru SOK lēmumu var apstrīdēt Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) un pēc tam arī Šveices augstākajā tiesā. Neskatoties uz problēmām ar federāciju, SOK vēlējās paturēt boksu olimpiskajā programmā, jo sporta veidam ir fani visā pasaulē, kā arī plašam valstu klāstam ir iespēja gūt medaļas.

"Vēlamies nodrošināt, ka sportisti var izdzīvot savu sapni un piedalīties olimpiskajās spēlēs," paziņojumā pauda SOK prezidents Tomass Bahs.

2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs cīņā par 13 medaļu komplektiem boksā sacentās 76 valstu sportisti. Ja Brazīlijā bija desmit svara kategorijas vīriem un trīs dāmām, Tokijā attiecība būs astoņi pret pieci. Medaļas Riodežaneiro izcīnīja 19 valstu sportisti, bet galvgalī ar trim zeltiem un septiņām godalgām kopā bija Uzbekistāna. Tomēr Riodežaneiro turnīrs izsauca bažas par godīgumu olimpiskajās cīņās. AIBA Vu vadībā aizsūtīja mājās vairākus tiesnešus, sakot, ka viņu kvalifikācija neatbilst gaidītajam līmenim.

Izmantotie resursi:
https://apnews.com/13e5f8b9653e4def...