Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Kanters vēlas kļūt par ASV pilsoni un turpina nosodīt diktatūru Turcijā

Agris Suveizda

Kanters vēlas kļūt par ASV pilsoni un turpina nosodīt diktatūru Turcijā
Eness Kanters
Foto: AFP/Scanpix

Šveicē dzimušais turku basketbolists Eness Kanters šovakar uzstājās preses konferencē Nacionālās basketbola asociācijas Spēlētāju arodbiedrības telpās, skaidrojot savu nostāju un turpmākos plānus saistībā ar Turcijas pasi, kas viņam Bukarestes lidostā tika atņemta un anulēta.

"Šobrīd esmu bez valstiskās piederības," sacīja 25 gadus vecais Eness Kanters, kurš pazīstams arī kā aktīvs Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana režīma kritizētājs. "Centīšos kļūt par ASV pilsoni. Man ir zaļā karte. Redzēsim, vai šo procesu varēs nedaudz paātrināt. Tas noteikti būtu jauki. Pašreiz mans nākamais solis ir kļūšana par ASV pilsoni."

"Protams, ka tas bija biedējoši," Oklahomasitijas "Thunder" centrs atminējās notikumus pēc lidmašīnas nosēšanās Bukarestē. "Tas bija baisi, jo pastāvēja iespēja, ka viņi varētu mani nosūtīt uz Turciju. Un, ja viņi mani aizsūtītu atpakaļ uz Turciju, tad jūs droši vien nākamajā dienā no manis vairs neko nedzirdētu. Tad viss izvērstos visai neglīti. Ceru, ka visa pasaule un visas cilvēktiesību aktīvistu grupas šo vēro. Gribu, lai cilvēki kaut ko dara lietas labā, jo Turcijas cietumos ir daudz cilvēku, kuri ir nolaupīti, noslepkavoti, spīdzināti, izvaroti, un daudz cilvēku, kuri gaida palīdzību."

"Es mīlu Turciju, es mīlu savu zemi," Kanters turpināja. "Cenšos runāt skaļi un būt visu nevainīgo cilvēku balss. Erdoans ir briesmīgs cilvēks. Protams, tas ir spēcīgs paziņojums. Teicu, ka viņš ir šā gadsimta Hitlers. Zinu, ka tas ir tiešām spēcīgs paziņojums. Bet visi šie cilvēki, kuru noslepkavošanu, nogalināšanu, spīdzināšanu esmu redzējis... Tie noteikti ir vieni no skumjākajiem brīžiem, kādi man jebkad bijuši. Ceru, ka pasaule kaut ko iesāks."

"Prezidents Turcijā valsti cenšas vadīt diktatūras ceļā. Tur nav nekādas demokrātijas. Tur nav nekādas vārda brīvības, reliģijas brīvības. Pat, ja es tagad censtos sazināties ar saviem vecākiem, brāli vai māsu, viņi droši vien noklausītos viņu telefonus un uzreiz pēc mūsu sazināšanās iesēdinātu viņus cietumā. Un cietumos nekā priecīga nav," teica Kanters. "

"Manu draugu ģimenes ir cietumā," basketbolists turpināja. "Šobrīd mana ģimene pat nevar iziet ārā paēst. Brālis teica, ka tēvs aizgāja uz lielveikalu un viņam iespļāva sejā, sakot, ka viņš ir izdarījis to un šo un ka viņa dēls ir tāds un tāds. Gandrīz katru dienu saņemu nāves draudus ASV un no Turcijas… Cenšos runāt nevainīgo cilvēku un bērnu vārdā un ticu, ka, lai ko tas arī neprasītu, tas bērniem un mūsu nākotnei ir svarīgi. Šie bērni būs tie, kuri veiks pārmaiņas."

Lai arī mazākā mērogā, no citām personām un citu iemeslu dēļ, pēdējās dienās ar draudiem nākas saskarties arī gruzīnu centram Zazam Pačulijam, kurš Rietumu konferences pirmajā finālspēlē savainoja Sanantonio "Spurs" līderi Kavai Lenardu. Šā incidenta dēļ draudus un apvainojumus saņēmis ne tikai pats basketbolists, bet arī viņa ģimene, bērnus ieskaitot. "Nevainoju pie tā Popu [Gregu Popoviču, "Spurs" treneri], taču viņa teiktajam bija liela ietekme. Un diemžēl nav iespējams kontrolēt visus cilvēkus un viņu inteliģences izpausmes," sacīja Pačulija.

"Fani tikai dzirdēja viņa vēstījumu un noteica - OK, Pops tā teica, tādēļ tagad darīsim šādi. Tas ir nepareizi. Varat draudēt man, bet nedraudiet manai sievai vai nesakiet neko par maniem bērniem. Es kā persona, kā vīrietis esmu gatavs ar to tikt galā. Taču neieredzu, ja ar to nākas saskarties arī manai ģimenei. Manai sievai un maniem bērniem ar to nav nekāda sakara. Viņi nav pelnījuši iet tam cauri. Nevainoju Popoviču, tomēr viņam tajā bijusi liela nozīme," Pačulija turpināja. "Mūsdienu basketbolā Pops ir ļoti, ļoti cienīta persona. Tādēļ, kad Pops pasaka ko tādu, tas ir saprotams, ka viņa vārdiem būs nozīme."

Izmantotie resursi:
Oklahoma City Thunder center Enes Kanter wants...
Golden State Warriors' Zaza Pachulia says San...

  +1 [+] [-]

, 2017-05-22 22:55, pirms 7 gadiem
Erdoana vai Erdogana?? Tad jau arī Cobra11 , ir Sermīrs Erkāns

 +10 [+] [-]

, 2017-05-22 23:06, pirms 7 gadiem
Izjūtu cieņu pret šo sportistu!

  +3 [+] [-]

, 2017-05-22 23:10, pirms 7 gadiem
Un tas ir arī loģisiki, un nebūs nekāds pārsteigums, ka viņš to ASV pasi arī dabūs. Kur citur viņam palikt, ja mājās viņam neļaus braukt, jo viņš pateica visu kā ir.? Būs interesanti kā viss virzīsies tālāk. Ko nez darīs pārējie NBA turki?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-05-22 23:17, pirms 7 gadiem
Diezgan traki, jā, ka vienā Eiropas valstī mūsdienās var tik vienkārši varu pārņemt diktators. Pie tam vēl demokrātiskā valstī. Reāli šķiet visiem tas ir pofig. Latvijas mēdijos 2 raksti un viss.

Lūk, ko nodara mūsdienu ģeopolitiskā situācija. Šie stulbie piederību un valstu un savienību iedalījumi, kas rada vienlīdzības plaisas tik dažādos līmeņos..

  -1 [+] [-]

, 2017-05-22 23:18, pirms 7 gadiem
Bet iepirst vajadzēja ar te,jo kaut kā aldziņu no saimnieka jāatpelna. Smagi nav,riebīgi gan noteikti

  +1 [+] [-]

, 2017-05-22 23:55, pirms 7 gadiem
Es noteikti šajā gadījumā esmu Kantera pusē . Tās patiešām ir šausmas ar Turciju .

  +2 [+] [-]

, 2017-05-22 23:58, pirms 7 gadiem
Robijs Huds rakstīja: man nav viedoklis šajā jautājumā
nelien arī pie basketbola pimpadzīsla, jau hokeju piespamo pilnu, vēl te pļūtīsi kko

  +2 [+] [-]

, 2017-05-23 00:53, pirms 7 gadiem
Bet īstenībā man arī nav viedoklis šajā jautājumā! Dzīvoju Zviedijā un mans labs draugs ir turks kurš nesen ir ieguvis zviedru pilsonību, viņš šīm turku politiskajām peripērijām seko līdzi protams daudz vairāk nekā es (un domāju arī jūs visi), un tā kā es viņu uzskatu par ļoti racionālu uz demokrātiju un atklātību tendētu cilvēku, es diezgan uzticos viņa vērtējumam, kurš ļoooti vienkāršoti ir aptuveni šāds: Erdogans ir slikts, bet viņa oponents ir tik pat nejauks un korumpēts, un tas ko Kanters atbalsta ir tas opozicionārs... pincipā, kā es sapratu no mana drauga, izvēle ir līdzīga kā starp Putinu vai Žirinovski!
Respektīvi, Ne katra opozīcija ir labāka par pozīciju, pat tad kad pozīcija ir pilnīgā dir*ā!
Tai pat laikā, visu cieņu Kanteram par viņa uzdrīkstēšanos runāt pretīm autoratīvai varai!

     [+] [-]

, 2017-05-23 02:18, pirms 7 gadiem
Tas jau bija aizdomīgi, kad prezidents izteica iniciatīvu, palielināt prezidentam pilnvaras, protams kuras stātos spēkā, tikai no 2021 gada, kas liek domāt, ka Erdogans tās uzvarēs

     [+] [-]

, 2017-05-23 03:47, pirms 7 gadiem
Turcijas tautas vairákums atbalsta Erdoganu!

  +1 [+] [-]

, 2017-05-23 07:32, pirms 7 gadiem
Zaza, tas protams nav labi, ka kāds draud un vēl jo vairāk ģimenei. Esi vecis un atzīsti savu kļūdu, tā nebija nejaušība, tu darīji visu lai komanda uzvarētu- noteaumēji pretinieku līderi.

  -1 [+] [-]

, 2017-05-23 07:44, pirms 7 gadiem
Esportists rakstīja: Bet īstenībā man arī nav viedoklis šajā jautājumā! Dzīvoju Zviedijā un mans labs draugs ir turks kurš nesen ir ieguvis zviedru pilsonību, viņš šīm turku politiskajām peripērijām seko līdzi protams daudz vairāk nekā es (un domāju arī jūs visi), un tā kā es viņu uzskatu par ļoti racionālu uz demokrātiju un atklātību tendētu cilvēku, es diezgan uzticos viņa vērtējumam, kurš ļoooti vienkāršoti ir aptuveni šāds: Erdogans ir slikts, bet viņa oponents ir tik pat nejauks un korumpēts, un tas ko Kanters atbalsta ir tas opozicionārs... pincipā, kā es sapratu no mana drauga, izvēle ir līdzīga kā starp Putinu vai Žirinovski!
Respektīvi, Ne katra opozīcija ir labāka par pozīciju, pat tad kad pozīcija ir pilnīgā dir*ā!
Tai pat laikā, visu cieņu Kanteram par viņa uzdrīkstēšanos runāt pretīm autoratīvai varai!
Kas tas par sakaru? Tas, ka viņš neatbalsta Erdoganu, uzreiz nozīmē, ka viņš atbalsta opozīciju?

     [+] [-]

, 2017-05-23 07:45, pirms 7 gadiem
NIPEM rakstīja: Diezgan traki, jā, ka vienā Eiropas valstī mūsdienās var tik vienkārši varu pārņemt diktators. Pie tam vēl demokrātiskā valstī. Reāli šķiet visiem tas ir pofig. Latvijas mēdijos 2 raksti un viss.

Lūk, ko nodara mūsdienu ģeopolitiskā situācija. Šie stulbie piederību un valstu un savienību iedalījumi, kas rada vienlīdzības plaisas tik dažādos līmeņos..
Nav rakstu tāpēc, ka Turcija ir ASV sabiedrotā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-05-23 08:34, pirms 7 gadiem
NIPEM rakstīja: Diezgan traki, jā, ka vienā Eiropas valstī mūsdienās var tik vienkārši varu pārņemt diktators. Pie tam vēl demokrātiskā valstī. Reāli šķiet visiem tas ir pofig. Latvijas mēdijos 2 raksti un viss.

Lūk, ko nodara mūsdienu ģeopolitiskā situācija. Šie stulbie piederību un valstu un savienību iedalījumi, kas rada vienlīdzības plaisas tik dažādos līmeņos..
Nu a ko tad darīt? Varbūt palūgt krievijai vai ASV, lai ievieš demokrātiju? nav ko līst citu problēmās, pašiem savas pietiek.

     [+] [-]

, 2017-05-23 10:14, pirms 7 gadiem
Ivijis rakstīja: Kas tas par sakaru? Tas, ka viņš neatbalsta Erdoganu, uzreiz nozīmē, ka viņš atbalsta opozīciju?
Šinī gadījumā Jā! Viņš esot ļooti dedzīgs tā opozicionāra atbalstītājs.