Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

"Skonto" pieci aizsargi un Laizāna loma laukumā

Agris Suveizda

"Skonto" pieci aizsargi un Laizāna loma laukumā
Juris Laizāns un Vadims Gripa
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Aizvadītās nedēļas SMScredit.lv Virslīgas centrālā spēle notika Hanzas vidusskolas laukumā, kur Rīgas derbijā savā starpā tikās tobrīdējās turnīra līderes "Skonto" un "Daugava". Lietuvieša Virginijus Ļubša trenētā "Daugava" bija pirmais nopietnais "Skonto" pārbaudījums šajā Virslīgas sezonā, un Latvijas vicečempiones galvenais treneris Tamazs Pertija attiecīgi reaģēja - gruzīnu speciālists nolēma izmantot piecus aizsargus, taču "Skonto" formācija bija ērti transformējama un, piemēram, daudz kontrolējot bumbu, uzbrukumā tā varēja pārvērsties par 3-5-2.

Pirms spēles
Abu komandu starta vienpadsmitniekos salīdzinājumā ar iepriekšējām spēlēm bija pa divām izmaiņām. "Daugavai" nevarēja spēlēt lietuvietis Lins Klimavičs, kurš pret Jūrmalas "Spartaku" tika noraidīts, savukārt rezervē tika atstāts smailes uzbrucējs Kristaps Grebis. Klimaviču aizsardzības centrā aizstāja Raivis Hščanovičs, bet Grebja vietā laukumā devās horvāts Tedijs Suračs. Ja mājiniekiem joprojām savainojumu ārstēja Toms Tamošausks, "Skonto" rindās atgriezās uzbrucējs Valērijs Šabala - Pertija vēl pēc pagājušās kārtas teica, ka Valērijs izlaidīs divas nedēļas, taču Šabala bija paspējis atlabt. Rezervē palika Vladislavs Gutkovskis un Šotaro Okada, bet pirmoreiz pamatsastāvā izgāja Vjačeslavs Isajevs, kurš pret "Mettu"/LU bija devies uz maiņu.

"Skonto" spēlē ar pieciem aizsargiem
Ja Rīgas "Daugava" visās spēlēs ir izgājusi ar vienādu formāciju, Pertija sastāva izvēlē bijis krietni daudzveidīgāks un izvietojumu mainījis atkarībā no pretinieka un citiem apstākļiem. Jau pieminētā Isajeva pirmā došanās starta sastāvā bija saistīta ar to, ka "Skonto" pirmoreiz spēli sāka ar pieciem aizsargiem. Īpaša loma izvietojumā ir Jurim Laizānam, kurš pirmajā kārtā pret "Jūrmalu" vidējās līnijas centrā nereti darbojās augstāk par Aleksandru Fertovu, bet pret "Ilūksti" jau spēlēja kā nedaudz uz priekšu izvirzīts centra aizsargs. Pret "Mettu"/LU Laizāns atgriezās balsta pussarga pozīcijā, taču, gan nākot pakaļ bumbai, gan piesedzot brīvās zonas aizsardzībā, sēdās ļoti zemu un novietojuma ziņā faktiski bija kaut kas starp balsta pussargu un centra aizsargu.


Spēlētāju izvietojums pirmajā puslaikā.

Bez balansa un piesegšanas funkcijām tāpat ļoti svarīgs aspekts Laizāna pozīciju maiņām varētu būt uzbrukumu iesākšana. Tajā Laizāns spēlē ļoti lielu lomu, un tas uzskatāmi bija redzams pirmajā puslaikā pret "Daugavu". "Skonto" bija divi galvenie veidi, kā sākt uzbrukumus - caur Laizānu vai kreiso flangu un Alanu Siņeļņikovu, kurš pēdējās spēlēs ir pārkvalificēts par malējo aizsargu. Attiecīgi divi centra aizsargi Renārs Rode un Isajevs galvenokārt kalpoja par starpposmu bumbas nogādāšanā vienā no malām, toties Laizāna uzdevums bija iesākt un arī saasināt uzbrukumus. Laizāns pirmajā puslaikā izdarīja 32 piespēles, kamēr Isajevs un Rode - katrs tikai pa 19. Laizāna lomu uzbrukumu veidošanā apliecina arī tālo piespēļu statistika. Šajā mačā Laizāns izdarīja 11 tālās piespēles, bet Rode un Isajevs - kopā tikai vienu. Juris arī iepriekšējās spēlēs bija galvenais "Skonto" tālo piespēļu izpildītājs - Laizāns kopumā izdarījis 38 no komandas 105 tālajām piespēlēm (36.2%). Nākamais šajā rādītājā ir Fertovs - 17 piespēles jeb 16.2%.


"Skonto" centra aizsargu izdarītās piespēles pirmajā puslaikā. Ar pelēku krāsu atzīmētas neprecīzās piespēles.

"Daugava" izdara spiedienu uz Laizānu, taču pārāk maz izmanto Kačanovu
Vēl viena "Skonto" šīs sezonas īpatnība ir flangu asimetrija. Pēc Siņeļņikova kļūšanas par aizsargu Ruslans Mingazovs pret "Daugavu" bija vienīgais malējais pussargs, savukārt otrā flangā daudz augstāk spēlēja smailes uzbrucējs Artūrs Karašausks, kurš no centra bija novirzīts tieši vairāk uz labo malu. Šo flangu aizpildīt palīdzēja Gabovs, kurš regulāri pieslēdzās uzbrukumiem. Izvietojuma dēļ interesanta bija arī "Skonto" spēle bez bumbas - Mingazovs darbojās pret attiecīgo malējo aizsargu, Karašausks sedza abus centra aizsargus, savukārt laukuma vidusdaļā Fertovs, Ritvars Rugins un Šabala spēlēja pret trim "Daugavas" centra pussargiem Mantu Savenu, Gļebu Kluškinu un Vitāliju Rečicki. Ņemot vērā, ka Gabovs parasti palika pie Vadima Gripas un gandrīz nekad nesedza augstu laukumā, kreisajā malā vienatnē tika atstāts Deniss Kačanovs - viņam ar bumbu nokļūstot pāri centram, Kačanovam pretī gāja centra pussargs (parasti - Fertovs).

Tā kā Gabovs ļoti bieži pieslēdzās uzbrukumiem, bet Laizāns, iesākot uzbrukumus, piesedzot Gabovu vai Fertovu vai sekojot Suračam, regulāri virzījās augstāk laukumā nekā pārējie centra aizsargi, "Skonto" labajā malā palika daudz brīvas vietas, ko "Daugava" pirmajā puslaikā izteikti centās izmantot. Tas gan nenotika ar Kačanova pieslēgšanos uzbrukumiem un iespējama skaitliskā pārsvara radīšanu, bet gan ar piespēlēm starp (aiz) Gabovu un Laizānu vai Laizānu un Isajevu. Zemāk esošajā diagrammā var redzēt, cik izteikta Surača darbības zona bija tieši kreisajā malā. Otrs veids, kā izmantot šo plašumu, bija Gripas cenšanās pretuzbrukumos nokļūt aiz Gabova muguras. Spēlējot bez bumbas, "Daugava" nemēģināja presingot augstu pie paša soda laukuma, kā to nereti bija darījusi starpsezonā, savukārt divcīņa starp Šabalu un Rečicki notika arī tad, kad bumba bija pie "Skonto" - Šabala tika izmantots kā mērķa uzbrucējs, un Rečickis aktīvi mēģināja nosegt piespēles līniju Valērijam vai arī apsteidzot pārtvert viņam adresētās bumbas.


Tedija Surača darbības punkti visas spēles laikā.

Citāds otrais puslaiks
Kamēr pirmajā puslaikā galvenā darbība notika "Skonto" labajā un "Daugavas" kreisajā malā, pēc pārtraukuma situācija ievērojami mainījās. No trim centra aizsargiem Laizāns joprojām daudz bija ar bumbu, taču ievērojami pieauga Rodes loma, kurš uz pirmā puslaika 19 piespēlēm otrajā puslaikā atbildēja ar 47. Laizāns izdarīja 43 piespēles, bet Isajevs - tās pašas 19. Tiesa, tā kā "Skonto" bumbas kontrole (un attiecīgi - piespēļu skaits) otrajā puslaikā bija daudz lielāka nekā pirmajā, centra aizsargu pienākumu maiņu uzbrukumos precīzāk iezīmē procentuālās izmaiņas no kopējā piespēļu skaita. Laizāna īpatsvars praktiski nemainījās (no 14.4% uz 14.5%), Isajeva daļa samazinājās (8.6% - 6.4%), bet Rodes devums no 8.6% pieauga līdz 15.9%.


Renāra Rodes izdarītās piespēles pirmajā un otrajā puslaikā.

"Skonto" biežāk nekā pirmajās 45 minūtēs izmantoja kreiso malu, un mainījās arī "Daugavas" uzbrukuma virziens - lai arī plašums Laizāna un Gabova teritorijā joprojām bija liels, "Daugava" savus uzbrukumus vairāk akcentēja caur otru malu, kur biežāk nekā Kačanovs kreisajā flangā uzbrukumiem pieslēdzās Valdemars Borovskis. Lai arī rezultāts joprojām bija 0:0, neviens no treneriem ar spēlētāju maiņām neieviesa būtiskas korekcijas laukumā. "Daugavai" uz rezervistu soliņa bija tikai seši futbolisti, no kuriem divi bija vārtsargi un vēl viens - malējais aizsargs. No potenciālajām maiņām palika tikai Grebis, Vitālijs Ziļs un Giorgi Diakvnišvili, no kuriem divus Ļubšis arī sūtīja laukumā - Ziļs 78.minūtē uzbrukumā nomainīja Suraču, bet Diakvnišvili trīs minūtes vēlāk devās Nikolaja Kozačuka vietā. "Skonto" rezerves teorētiski bija plašākas, taču Pertija maiņas neizmantoja vispār - Tamazs to skaidroja ar spēlētāju spēju izturēt nepieciešamo tempu.

1'-15'16'-30'31'-45'Kopā
1.puslaiks
Laiks (min)5:33 - 3:384:15 - 2:463:47 - 5:1513:35 - 11:36
Kontrole60.4% - 39.6%60.6% - 39.4%41.9% - 58.1%53.8% - 46.2%
2.puslaiks
Laiks (min)3:04 - 5:004:09 - 5:483:05 - 6:5910:18 - 17:47
Kontrole38.0% - 62.0%41.7% - 58.3%30.6% - 69.4%36.7% - 63.3%
Spēle
Laiks (min)23:53 - 29:26
Kontrole44.8% - 55.2%

Izmantotie resursi:
Instat analīze

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-04-22 22:37, pirms 11 gadiem
Pertijas cilvēciskās vājības dažreiz liedz saskatīt, ka savu trenera amatu viņš pieprot itin labi (tas bija redzams jau "Dinaburgā" un pat "Olimpā").