Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

IBU piekrīt sportistu anti-dopinga prasībām un sasauks ārkārtas kongresu

Rolands Eliņš

IBU piekrīt sportistu anti-dopinga prasībām un sasauks ārkārtas kongresu
Martēns Furkads
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā biatlona savienība (IBU) oficiāli paziņojusi, ka piekrīt vairāku sportistu ierosinājumam par anti-dopinga noteikumu izmaiņām un, lai šos noteikumus apstiprinātu reglamentā, drīzumā tiks sasaukts IBU ārkārtas kongress.

"IBU Izpildkomiteja pilnībā saprot un atbalsta biatlonistu iniciatīvu padarīt spēcīgākus IBU noteikumus par dopinga lietošanu attiecībā gan uz valstu federācijām, gan atsevišķiem sportistiem. Lai šos noteikumus iekļautu sacensību reglamentā pēc iespējas drīzāk, IBU Izpildkomiteja nolēmusi sasaukt ārkārtas kongresu, lai noteikumu izmaiņas varētu sākt izmantot praksē jau pirms šī gada pasaules čempionāta," vēstīts IBU oficiālajā paziņojumā.

IBU Izpildkomiteja vakar aizvadīja tikšanos ar vairākiem biatlonistiem, pārspriežot viņu parakstīto vēstuli ar ierosinājumiem par anti-dopinga programmas noteikumu un sodu izmaiņām. Vēstuli parakstījuši 156 sportisti no 26 valstīm, un viņu piedāvāto noteikumu izmaiņu lokā ietilpst pamatīgu naudas sodu piespriešana federācijām, kuru sportisti pieķerti dopinga lietošanā, tāpat arī federācijas dalības kvotu samazināšana IBU sacensībām un finansiāla kompensācija tiem sportistiem, kuru konkurenti izmantojuši aizliegtās vielas.

Nepārprotami, ka vēstulē piedāvātais nav raisījis sajūsmu Krievijas sportā, jo tieši šī valsts pēdējā laikā cieš no dopinga skandāliem, turklāt joprojām aktuāls ir Maklārena ziņojums un ar to saistītā SOK izmeklēšana par dopinga pārkāpumiem Soču olimpiādē. Tāpat izteikts aicinājums atņemt Krievijai 2021. gada pasaules čempionāta rīkošanas tiesības.

Vēstules parakstītāju vidū bija arī biatlona augstākā līmeņa zvaigznes ar Martēnu Furkadu, Darju Domračevu un pašu Ūli Eināru Bjerndālenu priekšgalā. Vakardienas pārrunas ar IBU izvērtās visai smagas un, saskaņā ar Čehijas mediju vēstīto, Furkads un čehu biatlonists Mihals Šlesingrs sašutumā pat demonstratīvi pametuši krietnu laiku ilgušo sapulci pirms tās beigām, reaģējot uz IBU pārstāvju iebildumiem, ka noteikumu pārmaiņas nevar ieviest sezonas gaitā un tā esot sarežģīta juridiskā procedūra.

Vēl vakardienas vakarā IBU Izpildkomiteja nebija apsolījusi sportistiem, ka šobrīd gatava pieņemt viņu ierosinājumus un par to varēs spriest tikai savā kongresā. Nākamais kongress bija paredzēts 2018. gada vasarā, un vairāku biatlonistu komentāri medijiem liecināja, ka viņi uzskata, ka "IBU vienkārši cenšas novilcināt laiku". IBU prezidents Andešs Besebergs gan to noliedza, vēlreiz uzsverot, ka reglamenta izmaiņas ir ļoti sarežģīta lieta un viņš to nevar paveikt vienpersoniski.

Taču acīmredzams, ka šorīt IBU viedoklis ir mainījies. Preses paziņojumā skaidri norādīts atbalsts vēstulē minētajiem ierosinājumiem, kā arī piekrists sasaukt ārkārtas kongresu, kas teorētiski varēs noteikumu izmaiņas veikt jau pavisam drīz. Pasaules čempionāts biatlonā, līdz kuram IBU cer ieviest jaunos noteikumus praksē, sāksies jau sestajā februārī.

Kāds iemesls bijis IBU viedokļa maiņai? Tiek vēstīts, ka pastāvējuši reāli draudi no vadošajiem sportistiem par protesta akciju, iespējams, sacensību boikotu. Šodien Pasaules kausa posmā paredzētas gan sieviešu stafetes sacensības, gan vīriešu starts distancē ar masu startu.

Izmantotie resursi:
Press Release: IBU Calls for Extraordinary...
¨umeni stįle mł˛e bżt odebrįno MS. Ale jednat...

  -4 [+] [-]

, 2017-01-22 11:54, pirms 7 gadiem
Astmatikiem un citiem slimajiem aizliegt piedalities .
Lai starte paralimpiades

  -3 [+] [-]

, 2017-01-22 12:45, pirms 7 gadiem
Furkads bildē .. sagadīšanās ?

  +3 [+] [-]

, 2017-01-22 14:20, pirms 7 gadiem
asusasus rakstīja: Astmatikiem un citiem slimajiem aizliegt piedalities .
Lai starte paralimpiades
Bronhiālā astma tagad ir daudziem jauniešiem un ne jau tev liegt viņiem sportot ,jo lietojot zāles viņi to var bez problēmām.

  -1 [+] [-]

, 2017-01-22 15:40, pirms 7 gadiem
T.i. lietojot aizliegtas vielas ... .
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2017-01-22 17:39, pirms 7 gadiem
Sovjetu bloks lai nu vispār klusē.Visi barojās no krieviem.Domāju,ka liela daļa dabūs trūkties.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2017-01-22 19:34, pirms 7 gadiem
Nevajag te nostādīt krievu sportistus pret pārējo pasauli. Runa ir par dopinga noteikumu ievērošanu un stingriem sodiem, ja neievēro noteikumus, tas attiecas uz visām valstīm (piemēram, L. Armstrongs vai Meriona Džounsa). Diemžēl postpadomju telpā uzskata, ka dopings ir neatņemama sporta sastāvdaļa. Par to arī dabū "pa muti" un dabūs vēl, ja neizmainīs domāšanu.

     [+] [-]

, 2017-01-22 20:38, pirms 7 gadiem
coffijs rakstīja: Bronhiālā astma tagad ir daudziem jauniešiem un ne jau tev liegt viņiem sportot ,jo lietojot zāles viņi to var bez problēmām.
Ne jau liegt sportot, bet gan paredzēt viņiem atsevišķu "klasi". Tas būtu tikai godīgi pret tiem, kas nelieto visus tos inhalatorus (!) Es piekrītu, ka slimība nevar būt attaisnojums dalībai sacensībās ar aizliegtajām vielām asinīs. Ja esi slims, nestartē. Kad esi vesels - startē. Vienkārši. Ja slimība iedzimta - startē speciālā klasē... paraolimpiādē vai citā speciālā pasākumā, bet ne jau olimpiādē.

     [+] [-]

, 2017-01-23 09:56, pirms 7 gadiem
Limpompo rakstīja: Ne jau liegt sportot, bet gan paredzēt viņiem atsevišķu "klasi". Tas būtu tikai godīgi pret tiem, kas nelieto visus tos inhalatorus (!) Es piekrītu, ka slimība nevar būt attaisnojums dalībai sacensībās ar aizliegtajām vielām asinīs. Ja esi slims, nestartē. Kad esi vesels - startē. Vienkārši. Ja slimība iedzimta - startē speciālā klasē... paraolimpiādē vai citā speciālā pasākumā, bet ne jau olimpiādē.
Vai ļaut veselajiem ierīt to pašu,ko rij slimie. Zīmīgi,ka to asmātiķu pūļi ir tikai tajos sporta veidos,kuros tas preporāts var dot kādu izdevību.
Sporta veidos kur vajadzīga koncentrācija un nervu noturība,sportisti slimo ar pavisam citām kaitēm un rij citus preporātus. Vai nav aizdomīgi ?