Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

G. Samoilovs: "Laikam esmu vienīgais treneris Latvijā, kurš nesaņem algu"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

G. Samoilovs: "Laikam esmu vienīgais treneris Latvijā, kurš nesaņem algu"
Genādijs Samoilovs ar labākā trenera balvu. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

2019. gada labākais treneris Latvijas sportā Genādijs Samoilovs akcentē, ka pludmales volejbolā galvenais ir spēlēt ar baudu - tādā gadījumā labi rezultāti neizpaliks, lasāms žurnālā "9 vīri".

G. Samoilova trenētie pludmales volejbola dueti Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs un Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka šogad guva lielus panākumus, savukārt kādreizējie pasaules ranga līderi Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš aizvadīja savu sliktāko gadu un sāka apsvērt cita trenera piesaistīšanu.

Genādijs Samoilovs nupat pirmoreiz izpelnījās Latvijas Gada balvu kā labākais treneris. Viņš norāda, ka galvenais ir spēlēt ar baudu. Ja padsmit gadus esi spēlējis augstā līmeni, tad gluži dabiski sākas rutīna un uz maču ej kā uz darbu.

Bet kā trenerim pašam ar baudu savā daudzus gadus ilgajā darbā? "Esmu trakais - man tik ļoti patīk mans darbs, ka atvaļinājumu nemaz negribas," atklāj pieredzējušais speciālists. "Laikam esmu vienīgais treneris Latvijā, kurš nesaņem algu, bet tikai pabalstu no Latvijas Olimpiskās vienības. Ja rezultātu nav, tad nesaņemu ne kapeiku."

Kā ir strādāt ar sievietēm? "Strādāt ar meitenēm ir kaut kas pavisam cits nekā ar vīriešiem. Tas ir sarežģītāk, taču patīkami. Simtprocentīgi sarežģītāk," atzīst treneris, kurš lēš, ka Graudiņa un Kravčenoka "gadus piecus sešus vēl spēlēs ar baudu".

Šajā sporta veidā ir grūti piesaistīt spēlētājus, jo pludmales volejbolā var nopelnīt mazāk nekā klasiskajā. Līdz ar to sarežģīti pārvilināt no zāles, kur pie mums gan ir mazāka perspektīva sasniegt augstus rezultātus. "Par klasisko volejbolu Latvijā vispār nav vērts runāt. Par to mēs varam aizmirst," uzskata pludmales volejbola treneris un arī norāda, ka mūsu valstī nav tik daudz augsta līmeņa spēlētāju, lai nokomplektētu spēcīgu volejbola komandu.

Treneris atklāj, ka Aleksandrs Samoilovs (34) un Mārtiņš Pļaviņš (34) tuvākajā laikā neplāno beigt karjeru un domā par 2024. un pat 2028. gada spēlēm.

Pļaviņš nākotnē varētu būt labs treneris? "Es tā gribētu cerēt," saka Genādijs Samoilovs. "Kaut gan drīzāk viņš varētu būt valsts prezidents! [Smejas.] Par to, ka viņš kādudien būs Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents, man nav ne mazāko šaubu!"

Latvijas labākie pludmales volejbolisti janvārī sāks intensīvi gatavoties 2020. gada startiem, tajā skaitā olimpiskajām spēlēm. "Gada sākumā profi brauks uz Ēģipti, četrus mēnešus strādāsim un pēc tam braukāsim pa visu pasauli."

Izmantotie resursi:
Žurnāla "9 vīri" sporta numurs, Sandris Metuzāls