Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:371, Did:0, useCase: 3

110. "Rudens klasika" sāksies Kanzassitijā

Juris Miņins
Juris Miņins

110. "Rudens klasika" sāksies Kanzassitijā
Basters Pouzijs
Foto: AFP/Scanpix

Šonakt ar spēli Misūrī štata Kanzassitijas pilsētā startēs 2014. gada Augstāko beisbola līgu (MLB) fināls, kas pazīstams arī kā Pasaules sērija vai "Fall Classic". Šogad par spēcīgākā beisbola kluba titulu sacentīsies Kanzassitijas "Royals" un Sanfrancisko "Giants". Ko varam sagaidīt no šīm komandām?

Ja šai sērijai būtu jādod kāds skaļš nosaukums, tad droši vien tas būtu klasiskais "Dāvids pret Goliātu", jo savā starpā tiekas 29 gadus oktobra spēlēm dzīvojušie Kanzassitijas beisbolisti ar vienu no Nacionālās līgas labākajām vienībām no Sanfrancisko, kuri iepriekšējās četrās sezonās izcīnīja divus titulus. Taču, no otras puses skatoties, šāds virsraksts sērijai noteikti nederētu, jo "Royals" nav nekādi sīkie, kuriem dreb kājas ieraugot "Giants" (jā, pretinieku komandai nosaukums ar labi piemeklēts).

Jāpiebilst, ka šī ir pirmā reize visā MLB vēsturē, kad Pasaules sērijā tiekas divas komandas, kuras regulārajā sezonā nav spējušas izcīnīt 90 uzvaras. Tāpat ievērības cienīgs ir tas fakts, ka šajā sezonā par labākās komandas titulu cīnās divas komandas, kuras izslēgšanas mačus sāka no "Wild card" kārtas. Tāds gadījums ir fiksēts vien otro reizi līgu pastāvēšanas vēsturē, pirmā reize bija 2002. gadā, kad savā starpā tikās Anaheimas "Angels" un... Sanfrancisko "Giants" (toreiz Sanfrancisko zaudēja).

Kanzassitijas komanda ir jauna, ļoti ātra, agresīva savos uzbrukumos un, kas pats galvenais, bezbailīga, ko pierādīja viņu līdzšinējie mači, kuros "Royals" vienu pēc otra izslēdza kā Oklendas "Athletics", tā Anaheimas "Angels" un arī Baltimoras "Orioles", turklāt izdarīja to bez variantiem – 1:0, 3:0, 4:0.
Sanfrancisko gan tik pārliecinoši negāja, taču viņi vienalga prata izcīnīt savu vietu finālsērijā pa ceļam pieveicot Pitsburgas "Pirates", Vašingtonas "Nationals" un arī savus niknākos Nacionālās līgas pretiniekus, Sentluisas "Cardinals". Komanda ir izslēgšanas mačos rūdīta un, ja jau viņi "izdzīvoja" Nacionālās līgas izslēgšanas mačos, kurus uzsāka no "Wild Card" kārtas, tad gan jau arī nepazudīs finālā.

Ja mēs apskatām komandas pa pozīcijām, tad redzam, ka, lai arī no vienas puses, tām ir kaut kas kopīgs, no otras – ir arī gana daudz atšķirīgā. Piemēram, metēji. Abās komandās pinčerus var nosaukt par spēcīgo pusi, taču, ja Sanfrancisko ir ļoti laba sākumsastāva metēju rotācija ar Medisonu Bamgārneru priekšgalā un Timu Hadsonu un Džeiku Pīviju aiz viņa, tad "Royals" spēks ir metēju pozīcijas rezervistos, kur trijnieks Kelvins Erera, Veids Deiviss un Gregs Holands saviem pretiniekiem neatstāj nekādas cerības uz atspēlēšanos spēles otrajā pusē.

Ar atsitējiem gan viss ir diametrāli pretēji. Kanzassitijas komanda regulārajā sezonā bija pārliecinošā pēdējā vietā gūto "Home run" sitienu skaita ziņā, taču gūtu punktu ziņā bija MLB vidējā līmenī. Kāpēc tā? Tāpēc, ka "Royals" spēlē "small ball" beisbolu, kur uzsvars ir likts uz agresīvu uzbrukumu un īsiem sitieniem. Lai arī izslēgšanas mačos "Royals" ar astoņiem raidījumiem ārpus laukuma ir otrā labākā komanda, regulārajā sezonā lielu daļu savu punktu viņi guva tieši "zogot" bāzes. Šajā rādītājā gan viņi bija pārliecinoši pirmie tiekot pie 153 bāzēm ar zagšanas procentu – 81%, kas arī ir labākais rādītājs līgā.

Sanfrancisko komanda gan spēlē nedaudz ierastākā manierē, jo sešiem "Giants" spēlētājiem regulārajā sezonā izdevās pārsniegt 10 "Home run" sitienu robežu (Kanzassitijai tādi bija tikai trīs), divi, Basters Pouzijs un Hanters Pencs, guva arī 20 un vairāk šādus sitienus. Uz to arī ir balstīts viss uzbrukums – punkti tiek gūti pēc lielajām izspēlēm un vairāk vai mazāk viss balstās uz spēlētāju individuālo meistarību.

Savukārt trešais punkts ir aizsardzība. Šajā sērijā aizsardzības faktors varētu būt diezgan būtisks, jo abu komandu spēļu stadionu autfīlds ir diezgan plašs, kas nozīmē, ka uz ārējās līnijas aizsargiem būs pastiprināta slodze. Šajā pēcsezonā veiksmīgāk spēlēja tieši "Royals", kur Lorenzo Keins, Alekss Gordons un Noričikai Aoki savu darbu padarīja diezgan kvalitatīvi. Tiesa, taisnības labad gan jāsaka, ka statistiski arī Sanfrancisko komanda nav ne par matu sliktāka, tāpēc patiesais aizsardzības spēks parādīsies tikai sērijā.

Kas ir tie galvenie punkti, ar kuriem viena vai otra komanda var uzvarēt? Droši vien nepateikšu neko jaunu, jo viss ir ļoti vienkārši. Sanfrancisko komandai ir jāmēģina pēc iespējas ātrāk gūt punktus, kā arī tās līderiem vajag būt produktīvākiem tālo bumbu sitienos. Savukārt Kanzassitijai pēc iespējas ilgāk ir jāpanāk, lai rezultāts ir vismaz līdzīgs, lai jau spēles izskaņā, vai viņu tik ļoti iemīļotajā pagarinājumā, pateicoties rezerves metējiem, izcīnītu uzvaru.

Sērijas uzvarētājs tiks noteikts septiņu spēļu formātā, kurā vienai komandai būs jāizcīna četras uzvaras. Pasaules sērijas pirmais mačs ir paredzēts 21. oktobrī un ātrākais kad tā var beigties ir 25. oktobrī, taču ja uzvarētāja noskaidrošanai būs nepieciešamas visas septiņas spēles, tad jaunos čempionus uzzināsim vien 29. oktobrī.

Sezonas savstarpējā sērija

ViesiMājniekiRezultāts
GiantsRoyals2:4
GiantsRoyals0:5
GiantsRoyals4:7

Komandu salīdzinājums

---GiantsRoyals
W-L88-7489-73
BA.255.263
RPG4.14.0
ERA3.503.51

MLB Pasaules sērijas pēdējo 15 sezonu uzvarētāji

GadsUzvarētājs
2014.---
2013.Bostonas "Red Sox"
2012.Sanfrancisko "Giants"
2011.Sentluisas "Cardinals"
2010.Sanfrancisko "Giants"
2009.Ņujorkas "Yankees"
2008.Filadelfijas "Phillies"
2007.Bostonas "Red Sox"
2006.Sentluisas "Cardinals"
2005.Čikāgas "White Sox"
2004.Bostonas "Red Sox"
2003.Floridas "Marlins"
2002.Anaheimas "Angels"
2001.Arizonas "Diamondbacks"
2000.Ņujorkas "Yankees"

Izmantotie resursi:
MLB.com: The Official Site of Major League...
ESPN: The Worldwide Leader In Sports