Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Olijaram dopings!

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem – reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu Sportacentrs.com meklē, pārlapojot vecās „Sporta Avīzes”, un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās „Sporta Avīzēs”. Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā „Pirms 10 gadiem”.

”Sporta Avīze” Nr. 294 (2001. gada 16.–22. jūlijs)

Trešais dopinga gadījums nepilna gada laikā

Kā zibens no skaidrām debesīm pie Latvijas jūlija debesīm nograndēja ziņa, ka neilgi pēc tam, kad par aizliegto medikamentu lietošanu uz diviem gadiem tika diskvalificēts talantīgais un daudzsološais modernās pieccīņas pārstāvis Deniss Čerkovskis, viņam steidza sekot barjersprinteris, par ne mazāk talantīgu uzskatītais Staņislavs Olijars.

Tādejādi divas dienas pirms sacīkstēm gaisā izkūpēja Eiropas U-23 čempionāta zelta medaļa, jo kļuva skaidrs, ka šajos mačos viņš nedrīkstēs piedalīties. 31. maijā veiktās dopinga analīzes bija uzrādījušas, ka sportista organismā aizliegtā preparāta nandrolona daudzums organismā 20 reižu pārsniedz pieļaujamo normu. Turklāt sportistu pieķēra "vietējie" – Latvijas Olimpiskā vienība...

Iespējams, tas nebūtu noticis, ja nebūtu iekritis Deniss Čerkovskis. Tagad Latvijas Olimpiskā vienība (LOV), 30. maijā uzzinot par Čerkovski, rīkojās zibenīgi un jau nākamajā dienā uz dopinga pārbaudi izsauca visus tobrīd Latvijā esošos LOV vadošos sportistus. Analīžu paraugi tika aizsūtīti uz laboratoriju Zviedrijā. Viena no saņemtajām atbildēm bija pozitīva, bet mājās palikušajos papīros aiz pozitīvās proves kodētajām zīmēm, izrādījās, slēpās Olijara paraugs.

Tas gan netraucēja sportistam startēt Zelta līgas posmā Oslo, izcīnot trešo vietu. Šāds variants nebūtu bijis iespējams, ja Latvijas sportists būtu iekritis starptautiskajā pārbaudē. Olimpiskā vienība par to informēja tikai Latvijas Vieglatlētikas savienību (LVS) un apturēja finansējumu Olijaram. Sportista atsaukšana no U-23 čempionāta jau bija LVS pirmā rīcība. Par tālāko bija jālemj LVS izveidotajai Taču ne jau LVS, bet tās speciāli izveidotajai Arbitrāžas komisijai (AK) bija jālemj par Olijara likteni. Turklāt LVS statūtos bija teikts, ka šīs komisijas lēmums nav apstrīdams.

Kas atlika Olijaram?
„Visupirms sportistam būs jādodas uz Zviedrijas laboratoriju, lai viņa klātbūtnē tiktu atplombēta un pārbaudīta B prove. Pēc loģikas principiem, arī tai vajadzētu būt pozitīvai, jo analīžu laikā viens un tas pats urīns vienkārši tiek sadalīts divās - A un B - pudelītēs. Ja notiek brīnums un B variants ir negatīvs, tad Olijars automātiski tiek attaisnots. .. Nav izslēgts, ka Olijars meklēs kādus pārkāpumus analīžu veikšanas procedūrā. Gadījumā, ja tādi tiek atrasti un pierādīti, tad vairs nav svarīgi, kāda viela un cik daudz ir bijusi analīzēs. Šādā veidā ar advokātu palīdzību sausā no ūdens izlīda Jamaikas sprintere Merlīna Otija. Ar lielākām un mazākām sekmēm ir tiesājušās arī citas pieķertās zvaigznes.”

„Olijaram pēc 31. maija pirmais starts bija Jāņu priekšvakarā Eiropas kausa izcīņas sacīkstēs Rīgā. Pēc tam viņš piedalījās Zelta līgas un "Grand Prix" posmos, kur droši vien .. tika izsaukts uz dopinga pārbaudi. Ja arī sportisti lieto aizliegtos preparātus, tad dara to gatavošanās posmā labu laiciņu pirms sacīkstēm, kurās, protams, parādās "tīri" (ja vien kaut ko nav salaiduši grīstē). Nandrolons ir viens no iecienītākajiem anaboliskajiem preparātiem, jo salīdzinājumā ar citiem tas diezgan ātri izgaist, taču saglabā ilgstošas iedarbības efektu.”

”SA+” atkāpe: Olijaram tobrīd bija tikai 22 gadi, un šķita, ka nebūs nekas ļauns, ja tiks izlaisti divi gadi diskvalifikācijas dēļ, jo arī pēc tam viņš vēl varēs saukties par jauno barjeristu. Turpinājums sekos...

Kvalitātes zīme – Robis paraksta līgumu ar Turcijas čempioniem. Uz diviem gadiem.

Ar trīskārtējo un aktuālo Turcijas čempioni Stambulas "Ulker" pirms Eiropas čempionāta basketbolā līgumu noslēdza Latvijas izlases saspēles vadītājs Roberts Štelmahers.

Klubs tika dibināts tikai 1993. gadā un jau pēc diviem gadiem "Ulker" pirmo reizi izcīnīja Turcijas čempiona titulu. Uz nākamo panākumu bija jāgaida trīs gadi, bet vēl uz nākamo - nākamie trīs. Vēl divas reizes "Ulker" spēlējusi finālā - 1994. un 1996. gadā. Starptautiskajos turnīros vienībai tik labi neveicās. Varbūt, lai labotu šo robu, talkā tika saukts Štelmahers.

Maza līguma summa noteikti nebija. Protams, ne tika liela kā rekordistam šajā jomā Hisejinam Bešokam no "Efes Pilsen", kurš iepriekšējā sezonā bija saņēmis 1 000 000 000 000 Turcijas liru (pusotru miljonu eiro). Štelmahers, komentējot nākamo darba samaksu, uzsvēris, ka salīdzinājumā ar "Pinar Karsiyaka" līgumu viņš būšot ieguvējs.

Lai tiktu pie līguma, bija jāiziet medicīniskā pārbaude, un ārsti sportistam konstatēja sīku meniska traumu. Lai samazinātu risku, Robertam tika piedāvāts vispirms gulties uz operācijas galda un tikai pēc tam parakstīt līgumu. Basketbolists piekrita spēles noteikumiem, bet operācija nav bijusi tik sarežģīta, lai ietekmētu Roberta startu Eiropas meistarsacīkstēs.

26 gadus vecais basketbolists pēc PSRS kadetu izlases, „Bonus”, kas bankrotēja, "ASK/Brocēniem", par kuriem atmiņas palikušas kā zobu sāpes, sākās Štelmahera „Eiropas tūre”. Basketbolists iekrita ar Krievijas superkluba Saratovas "Avtodor" solījumiem, toties kopš tā brīža sākās augšupeja pa karjeras kāpnēm - Vroclavas "Zepter Slask", Turcijas "Pinar Karsiyaka" (arī laikus netika izmaksāta alga) un tagad - Stambulas "Ulker".

NHL – Skrastiņš mierīgs, Ozoliņš trinās

NHL sezonu starplaikā komandas izvēlas, ar kuriem hokejistiem turpināt sadarbību, no kuriem šķirties. Dažādi šajā virpulī jutās Latvijas hokejisti.

Pēdējais darba gads Karolīnas "Hurricanes" šis bija vārtsargam Arturam Irbem. Iepriekšējie divi gadi garantēja, ka viņu šajā laikā klubs nekur nemaina, bet pirms pēdējā gada vairs neviens šādas ekstras nesolīja. Tā kā aiz 34 gadus vecā vārtsarga muguras sēdēja divi jaunuļi - Tailers Moss un Žans Marks Paletjē, un, ja kas notiek Arturam... Tāpēc pieļauts tika variants par Irbes samainīšanu pret dārgāku un jaunāku vārtsargu. Kā reālākais no kandidātiem tika minēts Detroitas "Red Wings" vēl nesenais "mūris" Kriss Osgūds. Detroitā pirmo vijoli sākot spēlēt Dominikam Hašekam, turēt uz soliņa otro vārtsargu ar 3 miljonu lielu līgumu sezonā var atļauties varbūt tikai Ņujorkas "Rangers". Tomēr par visticamāko Irbes maiņu eksperti vērtēja uz pavasara pusi.

Otrais līguma gads tajos pašos harikāņos grasījās sākties arī aizsargam Sandim Ozoliņam. Tā kā spēlēšana vairākumā, mazākumā un vienādos sastāvos nekad nav bijusi Sanda stiprā puse un vienības bosi un treneri tā arī nebija iemācījušies laukumā izmantot Ozoliņa stiprās puses, klubs „vairākkārt ir uzsvēris, ka izdevīga piedāvājuma gadījumā tas mūsu Ozoliņu mainītu bez minstināšanās.” Tomēr Sandim garantētie pieci miljoni dolāru nebija maza summa. Interesējās Ņujorkas „Rangers”, taču...

Līgums ar Našvilas "Predators" vēl uz diviem gadiem bija citam latviešu aizsargam Kārlim Skrastiņam, un Skrastiņš bija drošs kluba aizsardzības balsts. Tāpēc bija maz ticams, ka komanda viņu izspēlēs arī kādā darījumā.

Vasarā Minesotas "Wild" sastāvā nokļuva Sergejs Žoltoks. Pēc neveiksmīgās sezonas izskaņas Edmontonas "Oilers" sastāvā likās, ka vasarā 29 gadus vecajam uzbrucējam atkal vajadzēs apzināt tos klubu, kas vēl atceras Žoltoku no 2000. gada sezonas, kad viņš bija Monreālas "Canadiens" uzbrukuma līderis. Tomēr Edmontonas klubs pēdējā brīdī ar Minesotu veica maiņu, pēc kuras Žoltoks nokļuva "Wild" apritē. Lai gan jauno līgumu ar minesotiešiem Žoltoks tobrīd vēl nebija parakstījis, tas vienalga tika lēsts lielāks par iepriekšējās sezonas algu (505000 zaļo). To nosaka tā sauktais kvalifikācijas līgums (iepriekšējā sezonas alga plus 10 procentu), ko komanda piedāvā hokejistam, ja tā grib viņu paturēt sastāvā. Klubs paspējis sportistu salielīt, tāpēc izskatījās, ka līguma summa būs krietni lielāka.

Bez līgumiem pagaidām sēdēja Kaspars Astašenko, Herberts Vasiļjevs un Pēteris Skudra. „Vistuvāk kompromisam ar Tampabejas "Lightning" ir Astašenko, kam droši vien komanda atkal piedāvās divvirziena kontraktu. Šī sezona aizsargam būs izšķirīga, un tās laikā Kasparam vajadzētu par katru cenu sevi parādīt no labākās puses un beidzot nostiprināties komandas pamatsastāvā.” Iepriekšējā sezonā Kaspars komandā tika izmēģināts gan aizsarga, gan uzbrucēja postenī... Atšķirībā no citām komandām "Lightning" nepārtrauktā apritē parasti bija deviņi vai desmit aizsargi. Atlantas "Thrashers" pēcsezonas tirgos bija palikusi bez diviem saviem vadošajiem pirmās maiņas uzbrucējiem - Odeta un Brunē, un pastāvēja cerības, ka komandas vadība tieši Herbertu redzēja kā vienu no saviem nākotnes uzbrucējiem. Turklāt latvietis bija lēts (350000 - 400000 USD sezonā). Ar vārtsargu Pēteri Skudru pagarināt attiecības nevēlējās Bostonas "Bruins", taču izredzes ielēkt otrā vārtsarga lomā Skudram bija tikai par dempinga cenu (525000 USD vai mazāk). Savukārt citiem mūsējiem (Saviels, Sprukts, Štāls, Andrejevs) tobrīd NHL slieksnis vēl bija par augstu.
”SA+” atkāpe: Astašenko vēl nezināja, ka savu pēdējo spēli NHL viņš jau ir aizvadījis un ka par to viņš var pateikties savam aģentam...

Pārējās tēmas

NHL. Viens no visu laiku labākajiem NHL uzbrucējiem čehs Jaromirs Jāgrs aizmainīts no Pitsburgas „Penguins” uz Vašingtonas „Capitals” – komanda nespēja viņam maksāt 20,7 miljonus ASV dolāru divos gados, bet Jāgrs tur negribēja palikt. Solījumu spēlēt hokeju vēl 10 gadus gan viņš ir izpildījis...

Hokejs. Latvijā viesojies Starptautiskās hokeja federācijas ģenerālsekretārs zviedrs Jans Oke Edvinsons un uzsvēra, ka „galvojumu laiks ir beidzies, jauno arēnu celtniecības darbiem jāsākas pēc iespējas drīzāk”.

Futbols. Latvijas izlases futbolists, aizsargs Mihails Zemļinskis „SA” atrādīja savu futbola kreklu kolekciju, kurā tobrīd ietilpa apmēram 25 eksponāti, no kuriem vienu savulaik mugurā vilka Brazīlijas izlases kapteinis Ronaldo, bet visērtākais no tiem pašam Mihailam šķita Milānas „Inter” krekls, kas piederējis urugvajietim Alvaro Rekobam. Bez tā brīža pasaules futbola transfēru rekordsummas, kad par Zinedina Zidāna pāreju no Turīnas „Juventus” uz Madrides „Real” tika samaksāti 64,5 miljoni ASV dolāru, 2001. gada transfēru vasara padevās varen ražīga. Vēl klubus mainīja vārtsargs Džanluidži Bufons, kurš no „Parmas” Itālijā pārcēlās uz „Juventus” par 45,9 miljoniem (tobrīd piektā lielākā summa transfēru vēsturē), argentīniešu pussargs Huans Sebastians Verons – no „Lazio” uz „Manchester United” (39,3 milj., 6.), portugāļu pussargs Rui Košta no „Fiorentina” uz „Milan” (35 milj. , dalīta 8. vieta) un francūzis Lilian Tirams – no „Parma” uz „Juventus” (35 milj., dalīta 8. vieta). Čempionu līgas pirmajā kvalifikācijas kārtā „Skonto” sasniegusi komandas rekordu eirokausos spēlēs viesos, pirmajā mačā ar 6:1 sagraujot Luksemburgas „F’91 Dudelange” (iepriekš bija 4:1 pret „Newtown Town” Velsā). Tiesāšanas kvalitāti Latvijā aktualizējis „Valmieras” FK galvenā trenera Vladimira Serbina kluba prezidentam iesniegtais demisijas raksts, protestējot pret tiesnešu kļūdām mačā pret FK „Ventspils”. Lielākās pretenzijas bija par epizodi „četras minūtes pirms mača beigām, kad FK "Ventspils" uzbrucējs Vīts Rimkus guva izšķirīgos vārtus, atrodoties aizmugures situācijā. Šo pārkāpumu nefiksēja ne mača galvenais tiesnesis Vladimirs Osipovs, ne palīgs uz līnijas Vadims Čerņikovs. Tiesnešu darbību allaž novērtē spēles inspektors, un šoreiz Zigfrīds Driķis soģu nepārprotamo kļūdu nesaskatīja, neieliekot viņiem neapmierinošas atzīmes. .. LFF Tiesnešu komiteja gan savā kārtējā sēdē sodīja tiesnešus. Gan Osipovs, gan Čerņikovs tika atstādināts attiecīgi no virslīgas tiesneša un asistenta pienākumiem līdz 2001. gada 15. septembrim...” Neapmierināts ar tiesāšanu bija arī Daugavpils „Dinaburg” treneris Romāns Grigorčuks, kurš uzskatīja, ka abos notikušajos mačos pret „Liepājas Metalurgu” par labu pretiniekiem kļūdījies viņa vārdabrālis soģis Romāns Lajuks...

Basketbols. Otro reizi pēc kārtas Eiropas U-20 čempionāta finālturnīrā neiekļuva Latvijas izlase. 2000. gadā tajā pārsvarā startēja iepriekšējie junioru izcilnieki, kas bija aizkapājušies līdz ceturtajai vietai Eiropā un devītajai pasaulē, 2001. gadā arī Blūms, Šķēle, Janičeniks, Timermanis un Cipruss aizšāva šķērsām, turnīrā Ukrainā izcīnot trešo vietu sešu komandu konkurencē. Derēja pirmās divas... Valparaiso universitātes (ASV) „Crusaders” vienības centrs Raitis Grafs, savā otrajā sezonā ASV pielicis 5-10 kilogramus un kļuvis par vienības rezultatīvāko spēlētāju, kā arī labāko atlēkušo bumbu savācēju un metienu bloķētāju, dod 90% par to, ka atgriezīsies ASV, 10% - par to, ka izvēlēsies Eiropu, kas sākusi par viņu interesēties. Spēlētāja ampluā esot, bakalaura darbu par atšķirībām jauno basketbolistu sagatavošanā ASV, Francijā un Latvijā LU Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē bija aizstāvējis pašreizējais Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis, un „SA” publicēja tā fragmentus. Ainars uzskatīja, ka galvenais darbs ar jauniešiem notiek 14-17 gadu vecumā, ka ASV daudz vairāk trenējas un mazāk spēlē kā Latvijā, ka ASV sportisti tiek pieradināti pie sacensību atmosfēras ar daudziem skatītājiem un saspringtām spēlēm, ka ASV sezonas laikā ir tikai treniņi ar basketbola spēles elementiem, jo jaunieši bieži vien ir vairāku sporta veidu izvēles priekšā, ka ASV nav specializēto basketbola skolu. Kaspars Kambala veiksmīgi cīnījies vasaras līgas mačos NBA kluba Memfisas "Grizzlies" sastāvā. Latvijas kadetu izlase trenera Raivo Otersona vadībā ar Latvijas basketbolam netipiski sakarīgu spēlē aizsardzībā savu skatītāju priekšā ar divām uzvarām sākusi Eiropas čempionāta finālturnīru, savukārt Rīgas Sporta pils darba kolektīvs čempionātu gandrīz izgāza, nepareizi noregulējot ventilācijas sistēmu...

Citi sporta veidi. Intervijā „SA” seškārtējā „Grand Slam” turnīru uzvarētāja dubultspēlēs ukraiņu izcelsmes Latvijas tenisiste Larisa Neilande stāsta, ka, viņasprāt, labāk trenēties jābrauc uz Eiropu (Franciju, Spāniju, Vāciju, bijušo PSRS) nekā uz Amerikas kontinentu, jo šīs Eiropas „tenisa skolas ir ļoti spēcīgas un vērtīgas” un „pie mums treneris spēlētājā no sevis cenšas ielikt pilnīgi visu. Piemēram, Amerikā viss vairāk līdzinās konveijeram”, ka Larisas Neilandes tenisa akadēmijā uzņemtas pirmās bērnu grupas un ka maksimums audzēkņu, kam var sekot līdzi treneris, ir seši, ka trenēt talantīgo Krievijas sportisti Linu Krasnorucku Neilandei ierosinājis Linas aģents, ka sportistes karjeru viņai lika beigt arī muguras trauma, kam sekoja operācija, ka spēlēt tenisa kortos viņu atpakaļ nav vilcis un ka viņas kā treneres sapnis ir, lai kāds no audzēkņiem uzvarētu „US Open”, jo tas bija vienīgais no „Grand Slam” turnīriem, kurā Larisai neizdevās kļūt par uzvarētāju. 16. jūlijā pienāca gals 21 gadu ilgušajai spāņa Huana Antonio Samaranča valdīšanai pasaules olimpiskajā kustībā, jo viņš nekandidēja uz nākamo termiņu Starptautiskās olimpiskās komitejas prezidenta vēlēšanās. 2008. gada olimpisko spēļu mājvietas izvēlē Maskavā pirmajā kārtā tika atsijāta Osaka, otrajā kārtā vairāk par 50% balsu ieguva Pekina (56), aiz borta atstājot Toronto (22), Parīzi (18) un Stambulu (9). Gandrīz gadu kopš 2000. gada septembra uzvaras saldmi Pirmajā formulā nebija izjutis soms Mika Hakinens, līdz neuzvarēja Lielbritānijas GP Silverstonas trasē. Eiropas U-23 čempionātā vieglatlētikā zelts Līgai Kļaviņai (septiņcīņā ar jaunu valsts rekordu – 6279 punkti), bronzas – Irēnai Žaunai (400 m/b) un Jānim Liepam (šķēpa mešana). Kanoists Vladimirs Sičevskis atkal uzvarējis Pasaules kausa izcīņas posmā, šoreiz - 500 m un 1000 m distancēs. 17 gadus vecā Nellija Šlēgelmilha ar ūdensmotociklu kvalificējusies pasaules čempionāta finālam gan dāmu, gan kungu konkurencē! Latvijas motosportists Lauris Freibergs pasaules čempionāta astotajā posmā - Francijas "Grand Prix" - izcīnīja augsto desmito vietu 250cm3 klasē un nopelnīja vēl sešus punktus kopvērtējumā. Motokrosisti Serģis/Rasmanis pasaules čempionātā ekipāžām kārtējā posmā Beļģijā izcīnīja uzvaru vienā no braucieniem (otrā izstājās) un ir pārliecinoši pasaules čempionāta līderi.