Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Latvijas sieviešu izlasē 28 kandidātes, gatavošanos EČ atlasei plāno sākt jūnijā

Rolands Eliņš

Latvijas sieviešu izlasē 28 kandidātes, gatavošanos EČ atlasei plāno sākt jūnijā
Foto: LVF

Jūnija ievadā gatavošanos Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram plāno sākt arī Ingunas Minusas trenētā valsts sieviešu izlase. Šobrīd Latvijas Volejbola federācijas (LVF) apstiprinātajā paplašinātajā kandidāšu sarakstā iekļautas 28 sportistes.

Debija Eiropas Sudraba līgā sieviešu izlasei šogad koronavīrusa dēļ nesanāks, jo Eiropas līgas sacensības, tāpat kā daudzas citas, ir atceltas. Tieši Eiropas Sudraba līgā bija plānots izmēģināt ne tikai Latvijas sieviešu izlases varējumu, bet arī jaunā treneru kolektīva sadarbību, kurā Minusas palīgi būs aizvadītās sezonas Baltijas līgas uzvarētājas Rīgas Volejbola skolas (RVS) treneri – Andrejs Odinokovs un Pāvels Seļivanovs.

Visiem trim treneriem kolektīvs pretī uzvarām būs jāvada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Tā norise pagaidām joprojām ir paredzēta augusta otrajā pusē un septembra sākumā. Ja sacensības nevarēs aizvadīt paredzētajos datumos, rezerves plāns paredz spēlēšanu 2021. gada janvārī. Par sieviešu izlases treniņnometnes sākumu vēl tiks lemts, tāpat kā par to, kuras volejbolistes no kandidāšu saraksta aicināt. Tomēr vispārējais plāns par darbu vasarā ir apstiprināts.

“Kandidātu saraksts ir lielāks, nekā bija plānots sākumā, jo ārkārtējās situācijas apstākļos divos mēnešos var būt notikušas visādas pārmaiņas,” par kandidātēm saka valstsvienības galvenā trenere Inguna Minusa. “Var būt mainījusies fiziskā kondīcija un domas par nākotnes plāniem un spēlēšanu izlasē.”

“Maija beigās mēs, treneri, plānojam tikties ar visām 28 volejbolistēm, lai pārrunātu spēlētāju mērķus un veiktu fiziskās sagatavotības testus.”

Fiziskās sagatavotības treniņi, par kuriem joprojām būs atbildīgs Andris Eikens, varētu sākties vēl pēc nedēļas, bet par precīzu datumu tiks lemts maija beigās.

“Jūnija ievadā uzsāksim fiziskās sagatavotības treniņus. Kad vēlākais 1. jūlijā būs atbilde no Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) par kvalifikācijas turnīra norises laikiem, pirmo soli mēs jau būsim izdarījuši,” skaidro Minusa. “Sākt trenēties tikai tad, kad viss būs precīzi zināms, mums būs par vēlu. Un, pat ja kvalifikācijas sacensības nenotiks augustā un septembrī, spēlētājas nākamajā sezonā turpinās strādāt klubos, un ieguldītais darbs nekur nepazudīs.”

Komandas personālā būs divi jaunumi. Fizioterapeite Zane Goldiņa šoreiz nevarēs būt kopā ar komandu visā sagatavošanās un spēļu periodā, un šos pienākumus pildīs RSU/MVS komandas speciāliste Luīze Fedotova. Kā arī atsevišķa izlases menedžera Kristapa Čerņavska piesaiste sieviešu izlasei, kurš aizvadītajā sezonā šos pienākumus veica arī RVS klubā.

“Līdz šim Arturs Vitkovskis apvienoja vīriešu un sieviešu izlases menedžera pienākumus, taču abu izlašu treniņprocesā un spēlēs vienlaikus būt klāt nav iespējams, tāpēc Arturs ierosināja šogad piesaistīt palīgā Kristapu Čerņavski, lai arī sieviešu izlasei tiktu veltīta nedalīta uzmanība,” saka Minusa. “Kristaps jau ir paspējis apziņot kandidātes, painformēt viņas par jaunumiem un uzklausīt volejbolistes.”

28 kandidāšu vidū viskuplākajā skaitā ir pārstāvētas Baltijas līgas uzvarētājas RVS volejbolistes, sarakstam deleģējot astoņas spēlētājas. Piecas spēlētājas nāk no RSU/MVS vienības, bet trīs volejbolistes pārstāv VK “Jelgava”/LLU rindas.

Septiņas volejbolistes kandidāšu sarakstā pārstāv ārzemju komandas. Četras no viņām, neskaitot Martu Kamēliju Levinsku, kura studēt uz ASV dosies rudenī, spēlē ASV augstskolu komandās. Savukārt divas sportistes nāk no Austrijas kluba “PSV Volleyballgemeinschaft Salzburg”.

Latvijas izlases pretinieces Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas turnīrā ir Slovēnija, Čehija un Bosnija un Hercegovina. Spēles divos riņķos notiks laikā no 15. augusta līdz 6. septembrim, ar katru pretinieci aizvadot pa mačam mājās un izbraukumā.

Finālturnīrs plānots 2021. gada augustā un septembrī Serbijā, Horvātijā, Bulgārijā un Rumānijā. Četras mājinieču izlases un astoņas labākās iepriekšējo Eiropas meistarsacīkšu komandas Turcija, Itālija, Polija, Nīderlande, Vācija, Krievija, Beļģija un Azerbaidžāna vietu Eiropas 24 labāko komandu skaitā jau ir nodrošinājušas. Atlikušās 12 vietas finālturnīrā ieņems sešu grupu uzvarētājas un otro vietu ieguvējas.

Latvijas sieviešu izlases kandidātes

Vārds UzvārdsDz.d.AugumsPozīcijaKlubsValstsLīga
Elvita Dolotova1997170CēlājsVK JelgavaLatvijaBaltijas līga
Elza Reknere2002177CēlājsRīgas Volejbola skolaLatvijaBaltijas līga
Rūta Linde2000173CēlājsWovo RovaniemiSomijaSomijas Meistarlīga
Anastasija Postnova2003181CēlājsMSĢLatvijaLatvijas čempionāts
Inese Raciņa1999175Cēlājs PSVBG SalzburgAustrijaAustrijas Bundeslīga
Terēza Hrapāne19971881.tempsRīgas Volejbola skolaLatvijaBaltijas līga
Irbe Andike Lazda20011901.tempsUTEP VolleyballAmerikaStudentu līga
Darja Tarasenko19961801.tempsVK MilatssLatvijaBaltijas līga
Kristīne Dzierkale19931821.tempsVK JelgavaLatvijaBaltijas līga
Lāsma Ozola20011801.tempsRīgas Volejbola skolaLatvijaBaltijas līga
Marta Levinska2001185DiagonāleRīgas Volejbola skolaLatvijaBaltijas līga
Anna Embrekte1994186DiagonāleRSU/MVSLatvijaLatvijas čempionāts
Annija Āboliņa1995183DiagonāleMārupes SCLatvijaLatvijas čempionāts
Vlada Pridatko2003185DiagonāleRīgas Volejbola skolaLatvijaBaltijas līga
Elza Smilškalne19991752.tempsRSU/MVSLatvijaLatvijas čempionāts
Inese Jursone19811802.tempsVK JelgavaLatvijaBaltijas līga
Anija Jurdža19991872.tempsRSU/MVSLatvijaLatvijas čempionāts
Evelīna Rutkovska20031832.tempsRSU/MVSLatvijaLatvijas čempionāts
Enija Bidzāne19961762.tempsAuburnAmerikaStudentu līga
Paula Ņečiporuka19981732.tempsVCUAmerikaStudentu līga
Petra Ņečiporuka20011762.tempsSt. PetersburgAmerikaStudentu līga
Megija Dambrehte20021842.tempsLiepājas SSSLiepājaBaltijas līga
Amanda Nikola Ērgle20011772.tempsRīgas Volejbola skolaLatvijaBaltijas līga
Ingrīda Šveigere19891912.temps PSVBG SalzburgAustrijaAustrijas Bundeslīga
Liene Šimkuse1992177LiberoMārupes SCLatvijaLatvijas čempionāts
Kristīne Kramena2002175LiberoRīgas Volejbola skolaLatvijaBaltijas līga
Elīna Zvaigzne2000165LiberoRīgas Volejbola skolaLatvijaBaltijas līga
Linda Šteinberga1999164LiberoRSU/MVSLatvijaLatvijas čempionāts

Izlases personāls

PozīcijaVārds Uzvārds
Galv.trenerisInguna Minusa
TrenerisPāvels Seļivanovs
TrenerisAndrejs Odinokovs
Fiz.sag.trenerisAndris Eikens
FizioterpeitsLuīze Fedotova
ĀrstsLīga Cīrule
StatistiķisMareks Maksimovs
MenedžerisKristaps Čerņavskis

Izmantotie resursi:
Minusas vadītās Latvijas sieviešu izlases...